Zanda Ozola-Balode

Panorāma

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Lieldienu brīvdienās Rīgas reģionā vien pieķerti 40 dzērājšoferu
Lieldienu brīvdienās Rīgas reģionā vien pieķerti 40 dzērājšoferu
Trīs svētku brīvdienās tikai Rīgas reģionā vien pieķerti 40 dzērājšoferi un vēl divi vadītāji narkotiku reibumā. Jau šī rīta pirmajā reidā aptuveni stundas laikā pieķerti divi, kuriem izelpā konstatētais alkohola daudzums pārsniedz atļauto. Turklāt viens no vadītājiem vedis jauniešus uz sporta sacensībām un jau bija paguvis nobraukt aptuveni 100 kilometru. Valsts policija norādīja – šāda Lieldienu statistika vērtējama ļoti slikti.
Lieldienu brīvdienās dzēsti 77 kūlas ugunsgrēki
Lieldienu brīvdienās dzēsti 77 kūlas ugunsgrēki
Siltais laiks Lieldienās atmodinājis arī kūlas dedzinātājus. Ugunsdzēsējiem un glābējiem Lieldienu diena pagāja, dzēšot 32 kūlas ugunsgrēkus. Visvairāk kūlas ugunsgrēku dzēsts Rīgā un Pierīgā – 13, kā arī Latgales reģionā – 10. Kopumā šogad dzēsti jau 140 kūlas ugunsgrēki, no tiem 77 – aizvadītajās brīvdienās.
Vairumā Latvijas skolu gaisa kvalitāte joprojām ir slikta
Vairumā Latvijas skolu gaisa kvalitāte joprojām ir slikta
Gaisa kvalitāte vairumā Latvijas skolu joprojām ir vidēji slikta, bet aptuveni 15% skolu tā ir ļoti slikta. Šos datus, kas iepriekš kļuva zināmi Veselības inspekcijas pētījumā, tagad apstiprina arī klasēs uzstādītie CO2 mērītāji. Lai gan skolas pašas to zina, skolu iespējas ietekmēt slikto gaisa kvalitāti ir ļoti ierobežotas.
Nozares asociācijas aicina nekļūt par lēta skaistuma upuriem
Nozares asociācijas aicina nekļūt par lēta skaistuma upuriem
Arī skaistumkopšanā daudz kas var noiet greizi. Tā norāda nozares asociācijas un aicina nekļūt par nesertificēta, lēta skaistuma upuriem. Īpaši pandēmijas laikā ir savairojies to iestāžu skaits, kuras gatavas veikt dažādas injekcijas, kā arī procedūras, kas var radīt kaitējumu veselībai.
Virza tālāk nelielos atvieglojumus uzturēšanās atļauju pagarināšanai Krievijas pilsoņiem
Virza tālāk nelielos atvieglojumus uzturēšanās atļauju pagarināšanai Krievijas pilsoņiem
Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 4. aprīlī, galīgajā lasījumā steidzamības kārtā atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā. Tie paredz noteikt valsts valodas pārbaudi Krievijas pilsoņiem. Iekšlietu ministrija (IeM) piedāvāja nelielus atvieglojumus. Proti, ja pieteikums uzturēšanās atļaujas pagarināšanai būs iesniegts līdz 1. septembrim, Krievijas pilsoņi varēs turpināt dzīvot Latvijā, bet Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) būs tiesības viņu pieteikumus izskatīt līdz gadam.
Pļaviņu HES atvērti ūdens pārgāznes aizvari
(papildināts)
Pļaviņu HES atvērti ūdens pārgāznes aizvari (papildināts)
Pļaviņu hidroelektrostacijā (HES) nedēļas nogalē, ūdens pietecei pārsniedzot elektroenerģijas ražošanā izmantojamo ūdens daudzumu, tiek atvērti ūdens pārgāznes aizvari, elektroenerģijas ražošanā neizmantoto ūdeni no ūdenskrātuves pārvadot pār pārgāzni, aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.
Rīgā ar palmu procesiju atzīmē Pūpolsvētdienu
Rīgā ar palmu procesiju atzīmē Pūpolsvētdienu
Palmu procesija svētdien bija vērojama ne tikai Vatikānā, bet arī Rīgā, Pārdaugavā. Jau ierasti Pūpolsvētdienā gar Māras dīķi dodas Rīgas Alberta un Svētas Terēzes draudzes pārstāvji, kuriem pievienojas arī citu konfesiju dalībnieki.
Saeima piebremzē sabiedrisko mediju apvienošanu; pie ieceres varētu atgriezties jūnijā
(papildināts)
Saeima piebremzē sabiedrisko mediju apvienošanu; pie ieceres varētu atgriezties jūnijā (papildināts)
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti vienojās, ka atbilstoši koalīcijas partiju lemtajam šonedēļ vēl nebalsos par sabiedrisko mediju apvienošanu, ko bija paredzēt skatīt galīgajā lasījumā paātrinātā kārtībā. Saeimā ieceri par sabiedrisko mediju apvienošanu varētu turpināt skatīt jūnijā. Līdz ar to arī pašu apvienošanu pārcels no nākamā gada janvāra vismaz uz aprīli.
Koalīcija vienojas nesteigties ar sabiedrisko mediju apvienošanu
(papildināts)
Koalīcija vienojas nesteigties ar sabiedrisko mediju apvienošanu (papildināts)
Valdību veidojošās partijas vienojušās nesteigties ar grozījumu Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumā virzību Saeimā, kas no 2024. gada 1. janvāra paredz apvienot Latvijas Radio un Latvijas Televīziju. To preses konferencē pēc koalīcijas partiju Sadarbības sanāksmes sacīja premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").  
NMPD arvien biežāk saskaras ar narkotiku pārdozēšanas gadījumiem 
NMPD arvien biežāk saskaras ar narkotiku pārdozēšanas gadījumiem 
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) arvien biežāk saskaras ar neatļauto vielu un narkotiku pārdozēšanas gadījumiem, liecina mediķu novērojumi. Narkotikas var iegādāties arvien vienkāršāk, jo tirdzniecība tagad notiek tiešsaistē. 
Iepriekš nežēlastībā kritušie Latvijas sportisti atgūs pilnu valsts finansējumu
(papildināts)
Iepriekš nežēlastībā kritušie Latvijas sportisti atgūs pilnu valsts finansējumu (papildināts)
Valsts finansētus pabalstus tomēr varēs saņemt arī Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sportisti, kuriem atbalsts bija apturēts politisku argumentu dēļ. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sadarbībā ar Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) ir sagatavojusi grozījumus līgumā par valsts finanšu atbalstu LOV sportistiem, un ieviestās izmaiņas ļaus viņiem saņemt pilnu finansējuma apjomu, trešdien informēja ministrijā.
Bērnu slimnīca vāc ziedojumus Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra aprīkojumam
(papildināts)
Bērnu slimnīca vāc ziedojumus Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra aprīkojumam (papildināts)
Pēdējos gados augusi vajadzība pēc palīdzības, ko bērniem var sniegt psihiatri un psihologi. Pērn Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) psihiatri ambulatori snieguši gandrīz 7500 konsultāciju, un tas ir par 30% vairāk nekā gadu iepriekš. Rindā uz pirmo konsultāciju pie bērnu psihiatra nākas gaidīt gandrīz pusgadu, ja vien pacients nav jāpieņem neatliekami. Lai varētu sniegt plašāku palīdzību, Bērnu slimnīcā pašlaik rit Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra būvniecība.
«Ja nebūtu pierādījumu, neticētu» – Tiesībsarga birojā vērtē video ar cieņu aizskarošu bāriņtiesas d...
«Ja nebūtu pierādījumu, neticētu» – Tiesībsarga birojā vērtē video ar cieņu aizskarošu bāriņtiesas darbinieces izturēšanos pret klienti
Ja nebūtu pierādījumu, neticētu, ka tā notiek. Tā kādas sievietes iesniegtu videomateriālu komentē Tiesībsarga birojā. Videomateriālā redzama kāda bāriņtiesas sēde, kurā bāriņtiesas pārstāvji pret klienti izturas familiāri, aizskarot viņas cieņu. Bāriņtiesu asociācija Tiesībsarga biroja mudinājumu aktualizēt ētikas jautājumus savukārt uzskata par nomelnošanu.
Latviju šķērso lidmašīna ar sankcijām pakļautu pasažieri; medicīnas evakuācijas reisi ES – atļauti
Latviju šķērso lidmašīna ar sankcijām pakļautu pasažieri; medicīnas evakuācijas reisi ES – atļauti
Latvijas gaisa telpu 4. martā šķērsojusi medicīniskās palīdzības lidmašīna ar sankcijām pakļautu personu no Krievijas. Šis notikums izsaucis plašu rezonansi – cilvēki sociālo tīklu vietnēs apsprieda lidojuma maršrutu, spekulējot, kāpēc šķērsota tieši Latvijas teritorija. Civilās aviācijas aģentūra uzsver – likums ir ievērots, Eiropas regula pieļauj Latvijas un citu Eiropas valstu gaisa telpas šķērsošanu dzīvības glābšanas nolūkā. Un tomēr aģentūra par šo reisu pieprasījusi papildinformāciju citu valstu kompetentajām iestādēm.
Rīgas Pieminekļu padome nolemj pārvietot pieminekli Andrejam Upītim un Annai Saksei
Rīgas Pieminekļu padome nolemj pārvietot pieminekli Andrejam Upītim un Annai Saksei
No Rīgas centra būtu jāpazūd rakstnieka Andreja Upīša piemineklim, padomju militārā kompleksa izstrādātāja Mstislava Keldiša krūšutēlam un dzejnieka Aleksandra Puškina piemineklim. Tā lēmis Rīgas domes (RD) Pieminekļu padomes vairākums, būtībā mainot šīs pašas padomes lemto pirms gada. Galīgais lēmums par pieminekļu likteni gan vēl būs jāpieņem domes deputātiem.
«Vēl tāls ceļš līdz kopīgai izpratnei» – RSU diskutē par krīzēm veselības nozarē
«Vēl tāls ceļš līdz kopīgai izpratnei» – RSU diskutē par krīzēm veselības nozarē
Vēl tāls ceļš ejams līdz kopīgai izpratnei par veselības nozari. Veselības nozare valsts aizsardzībā ir tikpat svarīga, cik HIMARS raķešu sistēmas. Sabiedrībai ir jābūt iespējami veselākai, lai varētu strādāt un rūpēties par valsti. Šie un citi secinājumi, diskutējot par krīzēm veselības nozarē un tajās gūtajām mācībām, ceturtdien izskanēja diskusijā Rīgas Stradiņa Universitātē (RSU). 
Publiskās atmiņas centrs aicina aizvākt totalitārismu slavinošus pieminekļus no Rīgas centra
Publiskās atmiņas centrs aicina aizvākt totalitārismu slavinošus pieminekļus no Rīgas centra
Vai jāturpina godināt cilvēku, kura militārie izgudrojumi pašlaik palīdz nogalināt civiliedzīvotājus Ukrainā? Publiskās atmiņas centrs vērsies ar iesniegumu Rīgas domē, lai pašvaldība pārskatītu vairāku pieminekļu un piemiņas plākšņu atrašanos publiskajā vidē, jo tās godina totalitārā režīma varoņus. Rīgas pašvaldība sola par to atkārtoti diskutēt.
VID gatavojas iedzīvotāju ienākumu deklarāciju pieņemšanai
VID gatavojas iedzīvotāju ienākumu deklarāciju pieņemšanai
Ik gadu vairāk nekā miljons Latvijas iedzīvotāju iesniedz ikgadējās nodokļu deklarācijas, lai atgūtu pārmaksātos nodokļus – tajā skaitā arī par ziedoto. Valsts ieņēmumu dienests (VID) attaisnoto izdevumu čeku iesniegšanai aicina izmantot VID mobilo lietotni, kā arī izmantot ārstniecības iestāžu pakalpojumu – automātisku kvīts sūtīšanu ieņēmumu dienestam.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd