Zanda Ozola-Balode

Panorāma

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Lietuvas pārtikas zīmola «Viči» īpašnieku Ukrainā nosauc par kara sponsoru
Lietuvas pārtikas zīmola «Viči» īpašnieku Ukrainā nosauc par kara sponsoru
Daļa uzņēmēju, kas sākoties Krievijas uzbrukumam Ukrainā, solīja pamest agresorvalsts tirgu, to joprojām nav izdarījuši. Šādu rīcību Ukrainā uzskata par nepieņemamu. Tāpēc kara sponsoru sarakstam, kas papildina agresoru budžetu, pievienots lietuviešu zīmols "Vičiūnu grupe", kas ir zīmola "Viči" īpašnieks.
Rīgā turpmāk sarežģītās situācijās pašvaldības amatpersonu rīcību vērtēs speciālas komisijas
(papild...
Rīgā turpmāk sarežģītās situācijās pašvaldības amatpersonu rīcību vērtēs speciālas komisijas (papildināts)
Turpmāk Rīgas domē (RD) situācijās, kad ir jāizvērtē sarežģīti gadījumi vai vadošu domes amatpersonu rīcība, izmeklēšana jāveic plašai komisijai, piesaistot ekspertus un speciālistus ārpus pašvaldības, trešdien žurnālistiem norādīja Rīgas mērs Vilnis Ķirsis ("Jaunā Vienotība"), reaģējot uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārbaudes rezultātu par RD Satiksmes departamenta remontdarbu organizēšanu.
Daļēji paralizētajam Raimondam viedā māja ļauj būt patstāvīgākam
Daļēji paralizētajam Raimondam viedā māja ļauj būt patstāvīgākam
Maksimāli daudz darīt pašam, iespējami mazāk prasīt palīdzību citiem – tā saka Raimonds Smagars, kurš savu mājokli aprīkojis ar modernākajām tehnoloģijām un lielāko daļu ierīču vada ar savu balsi. Jau 26 gadus Raimondam daļa ķermeņa ir paralizēta. Bet tas nav šķērslis, lai iedvesmotu citus un dzīvotu pilnvērtīgi.
Arī pārējie ģimenes ārsti tomēr parakstīs līgumus ar NVD; viņu aktualizētās problēmas sola risināt j...
Arī pārējie ģimenes ārsti tomēr parakstīs līgumus ar NVD; viņu aktualizētās problēmas sola risināt janvārī (papildināts)
Jaunos līgumus par sadarbību ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) noslēguši 91% ģimenes ārstu. Veselības ministrija no ģimenes ārstiem līgumu parakstīšanu gaidīs līdz 29. decembrim. Nozares ministrs apliecināja, ka būs papildu finansējums prakšu darba uzlabošanai. Ģimenes ārstu asociācijas biedri sēdē trešdien nolēma tomēr pagarināt līgumu ar NVD.
FOTO. Pirmais sastāvs 20 gadu laikā – atsāk kursēt vilciens Viļņa–Rīga
FOTO. Pirmais sastāvs 20 gadu laikā – atsāk kursēt vilciens Viļņa–Rīga
Rīgas Centrālajā stacijā teju pēc 20 gadu pārtraukuma trešdien, 27. decembrī, piestājis ar pasažieriem pilnais vilciens Viļņa–Rīga, kas jau pēcpusdienā dosies atpakaļ uz Lietuvas galvaspilsētu. Plānots, ka starp abām pilsētām vilciens kursēs katru dienu. Braucienus organizē Lietuvas valsts dzelzceļa grupas "Lietuvos geležinkeliai" pasažieru pārvadājumu meitasuzņēmums "LTG Link".
Trūkst jaunu audžuģimeņu; īpaši – pusaudžiem
Trūkst jaunu audžuģimeņu; īpaši – pusaudžiem
Šogad ir būtiski krities potenciālo jauno audžuģimeņu skaits, kas būtu gatavas uzņemt ģimenē krīzē nonākušus bērnus. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) ceļ trauksmi, jo šogad sāk veidoties kritiska situācija. Bērni nonāk krīžu centros, kur uzturas pārāk ilgu laiku. Tikmēr no ģimenēm izņemto bērnu skaits ik gadu būtiski nemainās – tūkstoš bērnu ik gadu.
Riska jauniešiem Latgalē atbalsta iespēju ir mazāk
Riska jauniešiem Latgalē atbalsta iespēju ir mazāk
Līdzīgi kā Rīgā "Origo bērni" Daugavpilī tie ir "Ditton bērni". Katrā pilsētā un novadā ir jaunieši, kas draugus atraduši vidē, kas nav piemērota nepilngadīgajiem. Viņi visi meklē kādu, kas nenosodīs, kas palīdzēs un sapratīs. Šī gada labdarības akcijā "Dod pieci!" saziedotie līdzekļi nonāks arī organizācijām Latgalē, kur jauniešiem atbalsta iespēju ir mazāk. Tāpēc katrs ziedotais eiro ir no svara.     
Kā iegūt riska jauniešu uzticību? Ieskats atbalsta centra darbinieku ikdienā
Kā iegūt riska jauniešu uzticību? Ieskats atbalsta centra darbinieku ikdienā
Ielu bērniem savā starpā nekas nav jāpierāda. Viņi pieņem tādu, kāds esi un neko nepārmet, Latvijas Televīzijai (LTV) sacīja meitene, kura pati bijusi tajā pusē. Ielu bērni, kas no šīs vides tikuši prom, apzinās, ka šī draudzība ir bīstama. Tā ievelk un nelaiž vaļā, jo iet roku rokā ar atkarībām un noziedzību. Tāpēc daudzi bijušie ielu jaunieši mēģina pasniegt roku pārējiem. Gan tiem, kas jau ir nelaimē, gan tiem, kas no tās ir soļa attālumā.
Pieaug kiberkrāpnieku aktivitāte; mobilie operatori cenšas izķert krāpnieku ziņas
Pieaug kiberkrāpnieku aktivitāte; mobilie operatori cenšas izķert krāpnieku ziņas
Gada nogalē būtiski pieaudzis kiberuzbrukumu skaits ar mērķi izkrāpt iespējami vairāk naudas. Savus aizsargmūrus klientu pasargāšanai spiesti izstrādāt mobilo sakaru operatori, gan bloķējot numurus, no kuriem pārāk bieži zvana, gan neļaujot noklikšķināt uz īsziņā saņemtas saites, gan arī aicinot klientus pašus ziņot par aizdomīgām ziņām un pārbaudīt tās.
Terapeitiskās mājas izveidei bērniem, kas pārkāpuši likumu, plāno būvēt jaunu ēku – sākotnēji vajadz...
Terapeitiskās mājas izveidei bērniem, kas pārkāpuši likumu, plāno būvēt jaunu ēku – sākotnēji vajadzīgi 10,5 miljoni eiro
Latvijā plānots izveidot slēgta tipa iestādi bērniem, kas pārkāpuši likumu. Terapeitiskā māja aizstātu pirms diviem gadiem likvidēto korekcijas iestādi Naukšēnos. Šīm iestādēm gan nebūšot nekā kopīga. Jaunu ēku būvēt būtu lētāk, nekā kāda nama pielāgošana. Aplēses liecina – būvniecībai un uzturēšanai pirmajā gadā vajadzīgi 10,5 miljoni eiro.
Latvija rosinās Eiropas Savienībai aizliegt Krievijas graudu importu
(papildināts)
Latvija rosinās Eiropas Savienībai aizliegt Krievijas graudu importu (papildināts)
Latvija rosinās Eiropas Savienībai (ES) aizliegt graudu importu no Krievijas, par to vienojusies valdība. Pašlaik no Krievijas un tostarp tās okupētajām teritorijām Ukrainā, Eiropas Savienībā ieplūst agresorvalsts graudi, kas ir ievērojami lētāki par tirgus cenu. Daļa šo graudu paliek Latvijā un citās Eiropas valstīs. 
Iespējamo dzimumnoziedznieku uzticības tālruņa darbību nākamgad plāno turpināt
Iespējamo dzimumnoziedznieku uzticības tālruņa darbību nākamgad plāno turpināt
Nepilna mēneša laikā vairāki potenciālie dzimumnoziedznieki, meklējot palīdzību, zvanījuši uz īpaši šim nolūkam izveidotu tālruni. Palīdzības līnijas mērķis – novērst noziegumu pret bērnu, vēl pirms nodarīts neatgriezenisks ļaunums. Uzticības tālrunis darbojās mēnesi līdz novembra beigām, bet nākamgad plānots to turpināt, paplašinot iespējamo varmāku vēršanos pēc palīdzības.
Ziemassvētku vecīšu skrējienā vāc līdzekļus labdarībai
Ziemassvētku vecīšu skrējienā vāc līdzekļus labdarībai
Latvijā jau kopš 2008. gada par tradīciju kļuvis Ziemassvēku vecīšu skrējiens. Aizvadītajos gados tā dalībnieku skaits audzis, pērn pulcējot pustūkstoti skrējēju. Arī svētdien vecīši pulcējās, kaut dažiem sals knieba degunos, un sildījās skrienot. Lai gan skrējiena mērķis ir labdarība, Ziemassvētku vecīši norāda – viņu motivācija ir jautrība.
Latvijas skolēni izgudro nākotnes tehnoloģijas un rada prototipus
Latvijas skolēni izgudro nākotnes tehnoloģijas un rada prototipus
Sestdien neierasti daudz bērnu čalu skanēja vienā no Rīgas tirdzniecības centriem. Jau desmito gadu skolēnu mācību uzņēmumiem ir iespēja satikties ar īstiem pircējiem, iegūstot neatsveramu pieredzi. Savus izgudrojumus piedāvāja 270 skolēnu uzņēmumi. Ik gadu vairāki no tiem pāraug starptautiskos eksportējošos uzņēmumos.
Aicina iepriecināt bērnus «Laimas» labdarības namiņā
Aicina iepriecināt bērnus «Laimas» labdarības namiņā
Pēc trīs gadu pārtraukuma no virtuālas vides klātienē atgriezies "Laimas" labdarības namiņš. Šoreiz tas atradīsies Doma laukumā, Ziemassvētku tirdziņā. Tajā ikvienam ir iespēja kļūt par svētku rūķi, un sagādāt dāvanas bērniem, kuri sava novada sociālajā dienestā atstājuši vēstuli Ziemassvētku vecītim.
Ievest Latvijā ratiņkrēslu bērnam – prāta mežģis vecākiem
Ievest Latvijā ratiņkrēslu bērnam – prāta mežģis vecākiem
Valsts atbalsts cilvēkiem ar kustību traucējumiem nav pieejams mazāk turīgajiem. Sistēma paredz, ka vispirms pašam jāsamaksā pilna summa, piemēram, par ratiņkrēslu, un tad valsts atmaksā savu līdzfinansējuma daļu. Cik daudz cilvēku šā iemesla dēļ paliek bez valsts atbalsta un vēršas pie ziedotājiem, aprēķinu nav.
«Dardedze» aicina vairāk ar bērniem pārrunāt, kādi pieskārieni nav pieļaujami
«Dardedze» aicina vairāk ar bērniem pārrunāt, kādi pieskārieni nav pieļaujami
Volejbola trenerim, kurš tiek turēts aizdomās par 14 gadus vecās audzēknes izvarošanu, trenera sertifikāta derīguma termiņš bija beidzies jau pirms sešiem gadiem – tā norādīja Volejbola federācijā. Viņš strādājis individuāli, bet sertifikāta neesamība nozīmē, ka viņa darba metodes un uzvedība netika īpaši uzraudzīta. Tikmēr "Centrs Dardedze", kas ik gadu strādā ar vairākiem desmitiem no seksuālas vardarbības cietušu bērnu, aicina vairāk pārrunāt ar bērniem saskarsmes robežas, lai bērni zinātu, kādi pieskārieni nav pieļaujami.
Krāpšana investīciju platformās – ienesīgākā krāpniekiem
Krāpšana investīciju platformās – ienesīgākā krāpniekiem
No naudas, kas šogad izkrāpta Latvijas iedzīvotājiem, 43% izkrāpti investīciju platformās. Proti, naudu zaudējuši tie, kas domājuši, ka to iegulda. Šādā veidā deviņos mēnešos izkrāpti nepilni 2,5 miljoni eiro. Katrs no apkrāptajiem parasti zaudējis lielu naudas summu – tūkstošiem eiro. Tāpēc eksperti iesaka – pirms ieguldīšanas pārbaudīt, vai platformai, kurā ieguldāt, ir licence. 
Saeimas komisijā apspriež kvoruma samazināšanu vietvaru domes sēdēm
Saeimas komisijā apspriež kvoruma samazināšanu vietvaru domes sēdēm
Kā neļaut deputātiem sabotēt pašvaldības darbu, kā panākt to, ka vienkārši nenākšana uz sēdēm nepaliek bez sekām? Par to trešdien, 15. novembrī, asi un spraigi diskutēja Saeimas atbildīgajā komisijā. Nozares ministres ierosinājums – ļaut Centrālajai vēlēšanu komisijai anulēt deputāta mandātu tiem, kuri bez pamatota iemesla nenāk uz domes sēdēm, šodien tika papildināts arī ar opozīcijas ideju – samazināt nepieciešamo kvorumu.
Plāno novērst robu likumā – atbalstīs arī 18 gadus sasniegušo mūžīgo bērnu vecākus
Plāno novērst robu likumā – atbalstīs arī 18 gadus sasniegušo mūžīgo bērnu vecākus
Vairāki mēneši bez ienākumiem, komplektā ar netaisnīgu pazemojuma sajūtu. Tā dēvēto mūžīgo bērnu ģimenēs uzreiz pēc bērna 18. jubilejas šāda situācija skāra daudzas ģimenes. Valdībā otrdien, 14. novembrī, apstiprinātie grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā to varētu mainīt. Izmaiņas paredzēs, ka bērna iepriekšējais aizgādnis varēs turpināt saņemt pabalstu līdz brīdim, kamēr tiesa pieņem lēmumu par jaunieša rīcībspēju.
Avārija Mārupē aktualizē drošības jostu lietošanu autobusos
(papildināts)
Avārija Mārupē aktualizē drošības jostu lietošanu autobusos (papildināts)
Svētdien Mārupes novadā notikusī vieglās automašīnas un autobusa avārija, kurā gāja bojā divi cilvēki un 19 cilvēki cietuši, raisījusi diskusijas arī par drošības jostu lietošanu autobusos. Pasažieru pārvadātajam nav zināms, vai pasažieri konkrētajā reisā izmantoja drošības jostas,  bet Autotransporta direkcija atzīst – var nojaust, ka lielāka daļa autobusu pasažieru drošības jostas nelieto.
Sāk tiesāt pērn Jelgavā meiteni piekāvušo pusaudzi
Sāk tiesāt pērn Jelgavā meiteni piekāvušo pusaudzi
Tiesā nonākusi lieta par pusaugu meitenes piekaušanu Jelgavā. Pirms gada šī lieta sabiedrībā ieguva plašu rezonansi. Uzbrucēja, kura bija mazliet vecāka par cietušo, mazākajai meitenei sita un spēra, bet apkārtējo jauniešu bars notikušajā ilgstoši neiejaucās, uzbrukumu filmējot un vēlāk ievietojot sociālo tīklu vietnēs. Uzbrucēja tagad stājas tiesas priekšā. 
Latvijā pārtiku no agresorvalstīm ieved 68 uzņēmumi; par ētiku runā izvairīgi
Latvijā pārtiku no agresorvalstīm ieved 68 uzņēmumi; par ētiku runā izvairīgi
No Krievijas un Baltkrievijas Latvija pēdējos trīs mēnešos ievedusi gandrīz 90 tūkstošus tonnu dārzeņu un vairāk nekā 70 tūkstošus tonnu graudaugu produktu. Turklāt Latvijā ir straujākais Krievijas graudu importa kāpums Eiropā. Latvijas Televīzijas rīcībā ir uzņēmumu saraksts, kuri pēdējo trīs mēnešu laikā caur robežkontroles punktiem saņēmuši pārtikas produktus no Krievijas un Baltkrievijas. Par šādas rīcības ētisko pusi uzrunātie uzņēmumi runā izvairīgi.
Latviešu genoms sagādā pārsteigumus pētniekiem
Latviešu genoms sagādā pārsteigumus pētniekiem
Asins piliens ļauj noteikt mūsu veselības stāvokli un pastāsta arī par tautību un reģionu, no kura nākam. Kopīgo un atšķirīgo datu apkopojums jau drīzā nākotnē var nozīmēt katras nācijas iedzīvotājiem atšķirīgu pieeju slimību ārstēšanā un saslimšanu novēršanā. Pašlaik top Latvijas genoma datubāze, kas ir daļa no Eiropas viena miljona genoma projekta.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd