Vita Anstrate

LTV Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Latvijas Pasts aptur plānu slēgt desmitiem nodaļu
(papildināts)
Latvijas Pasts aptur plānu slēgt desmitiem nodaļu (papildināts)
Apstādināts plāns saistībā ar "Latvijas pasta" nodaļu slēgšanu, Latvijas Televīzijai sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Beāte Krauze-Čebotare. Satiksmes ministrija ir uzdevusi uzņēmumam izvērtēt katru nodaļu atsevišķi un piedāvāt jaunu risinājumu, saglabājot pēc iespējas vairāk nodaļu. Tāpat ministrija ir gatava palielināt finansējumu, bet "Latvijas pastam" uzdots meklēt arī jaunus tirgus.
Pieaug interese par Latvijas pilsonību, ne visi pārbaudes nokārto
Pieaug interese par Latvijas pilsonību, ne visi pārbaudes nokārto
Augusi Latvijas nepilsoņu interese par Latvijas pilsonību. Īpaši intereses pieaugums novērots pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, kad naturalizēties vēlējās krietni vairāk Latvijā dzīvojošo cilvēku nekā divos gados iepriekš, kad bija arī kovida laiks. Tomēr ne visi pilsonību arī iegūst, – tas ir nopietns solis, kas prasa sagatavošanos un priekšzināšanas, tāpēc faktiski Latvijas pases piešķirtas aptuveni pusei no šiem cilvēkiem.
Pārskatīs pasta nodaļu reorganizācijas termiņus
Pārskatīs pasta nodaļu reorganizācijas termiņus
Satiksmes ministrija uzdevusi "Latvijas pasta" padomei atkārtoti izvērtēt ieceri šogad slēgt vai reorganizēt 105 no 176 pasta nodaļām visā valstī. Pastam pārmet sliktu komunikāciju un pārmaiņu vadību, uzstājot, ka nepieciešams apturēt haotisko pasta nodaļu reorganizāciju un sākto procesu atkārtoti izvērtēt. Uzņēmums vajadzību samazināt nodaļu skaitu pamato ar to, ka mazinās pieprasījums pēc pasta pakalpojumiem un uzturēt tik daudzas nodaļas kā pašlaik neesot finansiāli izdevīgi. Vienlaikus tā padome sola pārskatīt termiņus, cik īsā laikā īstenot pārmaiņas.
Aptuveni puse jauniešu – valsts aizsardzības dienestam nederīgi?
Aptuveni puse jauniešu – valsts aizsardzības dienestam nederīgi?
Jau no piektdienas, 26. janvāra, jaunieši, kas nejaušības kārtā izvēlēti iesaukumam valsts aizsardzības dienestā, sāks saņemt pavēstes par ierašanos uz veselības pārbaudi konkrētā datumā un laikā. Prognozēts, ka aptuveni piektdaļa un pat ceturtdaļa no viņiem pārbaudēs izkritīs uzreiz. Vēl tikpat daudziem varētu veikt padziļinātas, atkārtotas pārbaudes, ko visbiežāk nevar paspēt īsā laikā, tāpēc arī šī daļa iesaukti šoreiz netiks. Kādas ir visbiežākās veselības problēmas, kas liedz uzsākt dienestu? Un ko darīt? 
Saeimā daudz jautājumu par skolotāju algu jauno modeli
Saeimā daudz jautājumu par skolotāju algu jauno modeli
Pārmaiņas ir vajadzīgas, taču pārdomātas un ne sasteigtas, uzsvēra vairāki Saeimas deputāti, uzklausot ministrijas redzējumu par pedagogu atalgojuma modeļa maiņu un izmaiņām skolu tīkla kartē. Ministre virza reformu ātrā tempā, solot lielākas algas un kvalitatīvāku izglītību jau no nākamā mācību gada. Vai līdz tam tiks novērstas arodbiedrības un pašvaldību bažas?
Slieksni eksāmenu nokārtošanai šogad tomēr varētu necelt
Slieksni eksāmenu nokārtošanai šogad tomēr varētu necelt
Dažus mēnešus pirms centralizēto eksāmenu sesijas Latvijas pamatskolās un vidusskolās Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) apsver iespēju atteikties no 15% pareizu atbilžu sniegšanas eksāmenā, saglabājot pašreizējo – 10 % – slieksni, atklāja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša ("Jaunā Vienotība").
Jauno pedagogu algu modeli cer ieviest septembrī; mazajās skolās darba samaksu segs arī pašvaldības
Jauno pedagogu algu modeli cer ieviest septembrī; mazajās skolās darba samaksu segs arī pašvaldības
No šī gada septembra iecerēts mainīt kārtību, kādā valsts pašvaldībām izmaksā naudu, kas paredzēta pedagogu algām. Turpmāk mērķdotācijas apmēru noteiks optimālais bērnu skaits klasē, ne katrs skolēns individuāli. Turklāt pašvaldības vairs nedrīkstēs subsidēt tās skolas, kas noteiktos kritērijus par skolēnu skaitu klasē neizpilda, tādējādi noņemot naudu skolām ar vairāk audzēkņiem. Tas nozīmē, ka daudzām pašvaldībām būs jāpieņem sāpīgi lēmumi – vai nu atteikties no programmām, kur skolēnu ir pārāk maz, vai arī šajās klasēs pedagogu algas apmaksāt no sava budžeta, tādējādi atsakoties no kādiem citiem tēriņiem. 
Pilnveidotais Bērnu aizsardzības centrs – kas mainījies tā darbībā
(papildināts)
Pilnveidotais Bērnu aizsardzības centrs – kas mainījies tā darbībā (papildināts)
Pamatojoties uz grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā, no šī gada Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai (VBTAI) mainīts nosaukums, tas ir Bērnu aizsardzības centrs. Tāpat paplašināts iestādes funkciju loks, nosakot, ka centrs īstenos atbalsta un uzraudzības funkcijas, tostarp pievēršot lielāku uzmanību vardarbībai skolās un vecāku izglītošanai.
Sācies process 985 Krievijas pilsoņu izraidīšanai no Latvijas
Sācies process 985 Krievijas pilsoņu izraidīšanai no Latvijas
Sācies 985 Krievijas Federācijas pilsoņu, kas nav izpildījuši Imigrācijas likuma prasības – nav kārtojuši valsts valodas pārbaudi un nav pieteikušies cita veida uzturēšanās atļaujai –, izraidīšanas process. Šiem cilvēkiem nosūtītas vēstules ar aicinājumu divu nedēļu laikā izbraukt vai arī sakārtot savu likumīgu statusu Latvijā.
Daudzo iebildumu dēļ VM atmet ieceri 5% apmērā kompensēt visas ambulatorās ārstēšanas recepšu zāles...
Daudzo iebildumu dēļ VM atmet ieceri 5% apmērā kompensēt visas ambulatorās ārstēšanas recepšu zāles (papildināts)
Uzklausot nozares pārstāvju iebildumus, Veselības ministrija (VM) atteikusies no zāļu pieejamības uzlabošanas plānā iekļautās ieceres 5% apmērā kompensēt visas aptiekā iegādājamās ambulatorajai ārstēšanai paredzētās recepšu zāles, liecina valdībā skatītais VM informatīvais ziņojums. Vienlaikus paredzēts samazināt recepšu zāļu cenas, palielināt valsts atbalstu kompensējamo medikamentu iegādei, kā arī vērtēt iespēju samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi recepšu medikamentiem. Par kādu summu zāļu cena samazināsies, un kad tas atspoguļosies aptieku plauktos?
VID vadītāja amata kandidāte: Man nav vajadzīgs ieskriešanās laiks
VID vadītāja amata kandidāte: Man nav vajadzīgs ieskriešanās laiks
Valdība par Baibas Šmites-Roķes apstiprināšanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores amatā varētu lemt vēl šomēnes. Pirmdien, 15. janvārī, VID ģenerāldirektora konkursa rezultāti pārrunāti koalīcijas sadarbības padomē. Faktu, ka izraudzīta nākamā VID vadītāja, Finanšu ministrija un Valsts kanceleja izziņoja piektdienas vakarā, neilgi pirms darba dienas beigām. Finanšu ministrs šodien atrodas Eirogrupas sanāksmē Beļģijā. Tādēļ izpaliek plašāki komentāri par to, kāpēc apstiprināšanai valdībā virza tieši Šmites-Roķes kandidatūru.
Ārsti ceļ trauksmi par «ielaistu» uzturvielu nepietiekamību
Ārsti ceļ trauksmi par «ielaistu» uzturvielu nepietiekamību
Jau kopš pagājušā gada cilvēkiem ar uzturvielu nepietiekamību valsts apmaksā speciālo uzturu jeb šķidro pārtiku. Tiktāl viss labi, bet ārsti norāda – daudzi pacienti šķidrajai pārtikai piesakās novēloti, kad slimība ir ielaista un jau radušās papildu problēmas.
Divu lētāko kompensējamo asinsspiediena zāļu piegādēs izveidojies pārrāvums
Divu lētāko kompensējamo asinsspiediena zāļu piegādēs izveidojies pārrāvums
Daudzās Latvijas aptiekās pašlaik nav nopērkamas divas lētākās kompensējamās zāles asinsspiediena un sirdsdarbības regulēšanai, un to trūkst arī zāļu lieltirgotavās, informēja Zāļu valsts aģentūrā (ZVA). Labā ziņa, ka medikamentiem ir alternatīvas, un atsevišķās aptiekās vēl var sameklēt lētāko zāļu atlikumus. Taču sliktā ziņa – alternatīvās zāles pacientam izmaksā četrreiz dārgāk. Atjaunot lētāko kompensējamo medikamentu piegādes ražotāji sola vien februārī un martā. Meklē arī iespējas zāles ievest no citām valstīm. 
Satiksmes ministrs piedāvās Krievijas graudu importu un tranzītu iekļaut ES sankciju sarakstā
Satiksmes ministrs piedāvās Krievijas graudu importu un tranzītu iekļaut ES sankciju sarakstā
Satiksmes ministrijas kontrolētais  "LDz Cargo" ir lielākais Krievijas graudu pārvadātājs. Tā peļņa, kaut nedaudz samazinājusies, aizvien ir gana pieklājīga. Turklāt to veido pamatā ieņēmumi no pārvadātajām kravām, no kurām vairāk nekā puse ir tieši no Krievijas un Baltkrievijas. Šīm valstīm noteiktās sankcijas uzņēmums nepārkāpj, tomēr tā sadarbība ar agresorvalsti raisa jautājumus par uzņēmuma un arī Latvijas valsts ētiku un morāli. Satiksmes ministrs Kaspars Briškens ("Progresīvie") uzskata – Krievijas un Baltkrievijas graudu imports un tranzīts būtu iekļaujams Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstā. 
Kopā uzlabo krievvalodīgo skolēnu latviešu valodu
Kopā uzlabo krievvalodīgo skolēnu latviešu valodu
Viena no lielākajām izmaiņām šogad izglītībā ir pāreja uz mācību procesu tikai valsts valodā. Tas nesis ievērojamas pārmaiņas tām skolām, kas vēl līdz šim īsteno mācību programmas krievu valodā. Lai atbalstītu bērnus un pedagogus, šogad izmēģinājuma projektā notiek sadarbība starp latviešu plūsmas skolām un tām skolām, kuras skar pārmaiņas. Arī skolēnu ziemas brīvlaikā kopīga mācību stunda un sportiska aktivitāte šonedēļ bija skolēniem no Zemgales vidusskolas Tukuma novadā un Jelgavas 5. vidusskolas skolēniem.
Brīvdabas muzejā apskatāma 5 kilometrus augsta gaismas instalācija
Brīvdabas muzejā apskatāma 5 kilometrus augsta gaismas instalācija
Visu laiku visaugstākā gaismu instalācija "Ziemas Gaismas dārzs. Trejdeviņi" aizvien apskatāma Rīgā – Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Instalācija muzeja apmeklētājiem priecē acis, un milzīgais lāzers tematiski simbolizē garo pupu no latviešu pasakām un teikām par sērdienītes ceļu uz debesīm.
REPORTĀŽA: Policija svētku brīvdienās reidos uz autoceļiem tvarsta dzērājšoferus
(papildināts)
REPORTĀŽA: Policija svētku brīvdienās reidos uz autoceļiem tvarsta dzērājšoferus (papildināts)
Valsts policija (VP), patrulējot uz autoceļiem, aizvadītajās Ziemassvētku brīvdienās – no sestdienas līdz otrdienai – aizturējusi 52 dzērājšoferus. Trīs dzērājšoferi otrdien, 26. decembrī, pieķerti reidos Rīgā. Vienā gadījumā otrdien ierosināts arī kriminālprocess. Tikmēr reidā Salaspils virzienā klāt bija arī Latvijas Televīzijas filmēšanas grupa.
No izmitināšanas līdz brīvā laika aktivitātēm: kā biedrība Bauskā palīdz riska pusaudžiem
No izmitināšanas līdz brīvā laika aktivitātēm: kā biedrība Bauskā palīdz riska pusaudžiem
Sākot no izmitināšanas un siltas tējas līdz saturīgām brīvā laika pavadīšanas aktivitātēm, bezmaksas nodarbībām svešvalodās un citās prasmēs – to visu riskam pakļautiem bērniem nodrošina biedrība "Laiks jauniešiem", kas atrodas Bauskā. Patlaban lielākoties darbs notiek brīvprātīgi un ar nelielu pašvaldības sociālā dienesta finansiālu atbalstu, bet biedrība vēlētos palīdzēt pēc iespējas vairāk jauniešiem Zemgalē, iespējams, paplašinot savu darbību arī ārpus Bauskas robežām.
Austrumu slimnīcā nogādāti vēl 13 smagi ievainoti ukraiņu karavīri
(papildināts)
Austrumu slimnīcā nogādāti vēl 13 smagi ievainoti ukraiņu karavīri (papildināts)
Jau devīto reizi ar labdarības projekta "M-Help.com" organizētu palīdzības autobusu ceturtdien, 21. decembrī, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) nogādāti Krievijas karā pret Ukrainu smagi cietušie karavīri. Šoreiz ieradušies vēl 13 ievainotie, bet viņu kopskaits pusotra gada laikā, kopš darbojas šis projekts, sasniedzis 200. Pēc veselības stāvokļa izvērtēšanas daži no ievainotajiem turpinās atveseļoties nacionālajā rehabilitācijas centrā "Vaivari", bet citi paliks RAKUS. 
Kāpēc tiesa Ogrē par sievietes piekaušanu vainīgo sodīja tikai ar probācijas uzraudzību
Kāpēc tiesa Ogrē par sievietes piekaušanu vainīgo sodīja tikai ar probācijas uzraudzību
Zemgales rajona tiesa Ogrē par kādas sievietes piekaušanu un vidēji smagu miesas bojājumu nodarīšanu vīrietim piespriedusi divu gadu probācijas uzraudzību. Cietušajai sievietei bija lauztas ribas, lūzumi vēl citās ķermeņa daļās un sasitumi. Šis vardarbības gadījums tiesas zālē skatīts vien aptuveni mēnesi pēc tam, kad sabiedrībā plaši tika apspriesta Leona Rusiņa pastrādātā slepkavība Jēkabpilī un arī valsts atbildība par notikušo.
Miljoniem eiro zaudēti neizmantotu Covid-19 vakcīnu dēļ
Miljoniem eiro zaudēti neizmantotu Covid-19 vakcīnu dēļ
Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis iznīcinājušas vakcīnas pret Covid-19 vairāk nekā četru miljardu eiro apmērā, izpētījis izdevums "Politico". Utilizēts vairāk nekā 200 miljoni neizlietotu vakcīnu visā Eiropas Savienībā. Taču patiesais neizmantoto vakcīnu apmērs, visticamāk, ir krietni lielāks, ņemot vērā, ka vairākas valstis starptautiskajam izdevumam datus nesniedza, to vidū uz žurnālistu pieprasījumu neatbildēja arī Latvija.
Stradiņa slimnīcas jauno korpusu cer pabeigt gada laikā
Stradiņa slimnīcas jauno korpusu cer pabeigt gada laikā
Atsācies un straujākā tempā pašlaik turpinās Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) jaunā korpusa būvniecības process, kura kavēšanās bija iemesls iepriekšējās slimnīcas valdes atcelšanai.
Grūtībās nonākuša jaunieša mentore Santa – atbalsta plecs vairāku gadu garumā
Grūtībās nonākuša jaunieša mentore Santa – atbalsta plecs vairāku gadu garumā
Cik svarīgs ir drošs pieaugušais, kuram jaunietis var uzticēties kritiskā dzīves situācijā un kurš viņu uzklausa un palīdz, nevis cenšas pāraudzināt, to šogad aktualizē labdarības maratons "Dod pieci!". Jau gandrīz septiņus gadus Santa Logina ir atbalsta persona un drauga plecs Tomam Vitenbergam, kas audzis ārpus ģimenes aprūpes. Viņu draudzības stāsts sākās 2017. gada februārī, kad Toms dzīvoja Jelgavas "SOS jauniešu mājā", bet Santa pieteicās kā brīvprātīgā programmā "Mentor Latvia". Tagad Toma dzīve sakārtojusies, jau pats kļuvis par tēti, bet Santa – joprojām būtiska persona viņa dzīvē.
Latvijā naida runa internetā izplatīta un agresīva
Latvijā naida runa internetā izplatīta un agresīva
Latvijā naida runa internetā aizvien ir ļoti izplatīta. Turklāt bieži vien tā ietver atklātus aicinājumus uz vardarbību, slepkavībām vai to attaisnošanu, secinājis Latvijas Cilvēktiesību centrs. Analizējot komentāru saturu internetā divu gadu periodā, izpētīts, ka naida runa visbiežāk izpaudusies kā homofobija, naids uz etniskā pamata un ksenofobija jeb naids pret migrantiem.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd