Vita Anstrate

LTV Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Vīnogu audzētāji: Ogas šogad saldas, bet raža varētu būt labāka
Vīnogu audzētāji: Ogas šogad saldas, bet raža varētu būt labāka
Lielas un mazas, tumšas un gaišas vīnogas, turklāt arī neierastās formās sestdien, 16. septembrī, varēja apskatīt un nogaršot Bauskas pils pagalmā – izstādē. Vīnogu audzēšana Baltijas reģionā pēdējo gadu laikā kļuvusi arvien populārāka, un tiem, kas uzdrīkstējušies audzēt vīnogas, izdevies arī pierādīt, ka mūsu klimata zonā var izaudzēt ne tikai skābas, bet arī ļoti saldas ogas. Ražu un garšas kvalitāti gan ietekmē laikapstākļi, kas šogad ogām nav bijuši tie labvēlīgākie.
Saistībā ar rezonansi izraisošajiem seksuālās izglītības materiāliem ierosina disciplinārlietu
Saistībā ar rezonansi izraisošajiem seksuālās izglītības materiāliem ierosina disciplinārlietu
Izglītības un zinātnes ministre pieprasījusi speciālistu atzinumu par Valsts izglītības satura centra metodisko materiālu "Seksuālā izglītība – jautājumi un atbildes", kurā apskatītas tādas tēmas kā seksuālā orientācija, uzvedība un identitāte, kas ir bezdzimuma personas un citas tēmas. Līdz atzinuma saņemšanai metodiskie materiāli no mācību elektroniskās vides tikuši izņemti, jo izraisījuši skaļu rezonansi sabiedrībā, un ierosināta disciplinārlieta par to, kā šis materiāls nonācis līdz pedagogiem.   
Saeimas komisija vienojas sabiedriskajiem medijiem piešķirt vairāk naudas
Saeimas komisija vienojas sabiedriskajiem medijiem piešķirt vairāk naudas
Sabiedriskajiem medijiem nākamajos gados jāpiešķir vairāk naudas. Par to otrdien, 12. septembrī, vienojusies Saeimas atbildīgā komisija. Tā konceptuāli vienojusies noteikt, ka turpmāk sabiedriskajiem medijiem gadā novirzīs ne mazāk kā 0,12% no iekšzemes kopprodukta (IKP) līdzšinējo 0,09% no IKP vietā.
Krievu valoda kā otra svešvaloda skolās aizvien populārākā
Krievu valoda kā otra svešvaloda skolās aizvien populārākā
Pēc trim gadiem Latvijas skolas gaida nākamā lielā reforma – atteikšanās no krievu valodas kā otrās svešvalodas, tās vietā piedāvājot apgūt kādu no Eiropas Savienības valodām. Patlaban krievu valoda kā otrā svešvaloda skolās aizvien ir populārākā izvēle, un to māca ap 1000 pedagogu. Skolām un amatpersonām jādomā, ar kādām valodām aizstāt krievu valodas mācību stundas un kur ņemt vajadzīgos pedagogus.
«Mērķis – piektie pasaulē!» Līdzjutēji pārliecināti par basketbola izlases finišu Pasaules kausā
(pa...
«Mērķis – piektie pasaulē!» Līdzjutēji pārliecināti par basketbola izlases finišu Pasaules kausā (papildināts)
Saspringtā Pasaules kausa spēlē Latvija ceturtdien uzveica Itālijas basketbola valstsvienību, un tas nozīmē, ka Latvija cīnīsies par 5. vietu Pasaules kausā, spēlējot pret Lietuvas izlasi. Ticību komandas uzvarai visas spēles laikā nezaudēja Esplanādē sanākušie līdzjutēji, kas ir pārliecināti, ka Pasaules kausā iegūsim piekto vietu. Lai šis nebūtu pēdējais pasaules čempionāts, bet tikai sākums – teica vēl citi. 
Bioloģisko atkritumu šķirošana – no nākamā gada obligāta
(papildināts)
Bioloģisko atkritumu šķirošana – no nākamā gada obligāta (papildināts)
Latvijā no 2024. gada 1. janvāra būs obligāta bioloģisko atkritumu šķirošana, kad papildu jau esošajiem atkritumu konteineriem būs pieejams vēl viens – brūnais. Lai arī šo atkritumu šķirošana kādam var radīt neērtības, tomēr mums būtiski gādāt, lai atkritumu kalni poligonos neaugtu, Latvijas Radio sacīja "Getliņi EKO" projektu vadītāja vides izglītības jomā Inese Avota.
Skaidrības par Krievijas pilsoņu nākotni Latvijā vēl nav
Skaidrības par Krievijas pilsoņu nākotni Latvijā vēl nav
Sācies septembris, kad saskaņā ar pašlaik spēkā esošo likumu virkne Krievijas Federācijas pilsoņu, kas nav izrādījuši iniciatīvu nokārtot latviešu valodas pārbaudi, savu pastāvīgo uzturēšanās atļauju zaudē. Valdībā augusta beigās pieņemtā iecere par papildu laika došanu valodas pārbaudes nokārtošanai, tikmēr saņemot termiņuzturēšanās atļauju uz diviem gadiem, vēl nav skatīta Saeimā. Un iesaistītās puses atzīst, ka pilnīgas skaidrības par to, kas gaida šos cilvēkus, vēl nav.
IZM: Mācību materiāliem skolās naudas nepietiek; sola risinājumu nākamgad
IZM: Mācību materiāliem skolās naudas nepietiek; sola risinājumu nākamgad
Jau parīt klāt jaunais mācību gads, tomēr daudzās skolās vēl aizvien valda apjukums, kā nodrošināt visus nepieciešamos mācību materiālus. Līdz ar kompetenču satura ieviešanu mainījusies arī daļa mācību līdzekļu, kā arī atsevišķu mācību priekšmetu norisei skolēniem nepieciešami dažādi individuālie mācību līdzekļi. Atbildīgā ministrija problēmu sola risināt nākamgad, atzīstot, ka patlaban naudas visam nepietiek.
Bērnu un pedagogu trūkuma dēļ Rīgas bērnudārzos septembrī neatvērs 33 grupas
Bērnu un pedagogu trūkuma dēļ Rīgas bērnudārzos septembrī neatvērs 33 grupas
Ar lieliem izaicinājumiem jauno mācību gadu gaida ne vien skolās, bet arī bērnudārzos. Rīgā šajā septembrī nevarēs atvērt 33 bērnudārzu grupiņas, jo trūkst pedagogu. Tāpat arī bērnu vecāki garo rindu un ilgās gaidīšanas dēļ ir izvēlējušies privātās pirmsskolas izglītības iestādes vai ar bērniem pārvākušies uz citu pašvaldību.
ASV piešķir 1,86 miljonus dolāru bēgļu palīdzības organizācijām Latvijā
(papildināts)
ASV piešķir 1,86 miljonus dolāru bēgļu palīdzības organizācijām Latvijā (papildināts)
Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Valsts departaments piešķīris 1,86 miljonus ASV dolāru bēgļu palīdzības organizācijām Latvijā, tostarp 1,2 miljonus dolāru sešām nevalstiskajām organizācijām un 620 tūkstošus dolāru trim starptautiskajām organizācijām, lai nodrošinātu atbalstu Ukrainas bēgļiem. Tas ir līdz šim lielākais ASV valdības ieguldījums Ukrainas bēgļu atbalstam Latvijā, norādīja ASV vēstniecība Rīgā.
Rītiņa vīna skapis un «Javelin» korpuss – «Tviterkonvoja» atbalstam unikālu mantu izsolē savāc 72 00...
Rītiņa vīna skapis un «Javelin» korpuss – «Tviterkonvoja» atbalstam unikālu mantu izsolē savāc 72 000 eiro (papildināts)
Ukrainas karogs ar Bruņoto spēku komandiera Valerija Zalužnija autogrāfu, "Javelin" raķetes korpuss, kurā iebūvēta akustiskā iekārta, restorāna "Vincents" šefpavāra, mūžībā aizgājušā Mārtiņa Rītiņa vīna skapis ar ekskluzīvu dzērienu kolekciju, kā arī premjerministra Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") kaklasaite un Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča aproču pogas – tie ir tikai daži ziedojumi, ko izsolīja par godu Ukrainas Neatkarības dienai organizētajās labdarības brokastīs. Izsolē savākti 72 009 eiro.
«Neļausim notikt kaut kam ķekša pēc» – pāreju uz latviešu valodu skolās sola stingri uzraudzīt
«Neļausim notikt kaut kam ķekša pēc» – pāreju uz latviešu valodu skolās sola stingri uzraudzīt
Nākamā mācību gada lielākais izaicinājums būs pāreja uz latviešu valodu mācību procesā bērnudārzos un mācības tikai valsts valodā noteiktos klašu posmos pamatizglītībā. Ministre Anda Čakša ("Jaunā Vienotība") kopā ar Izglītības kvalitātes valsts dienestu sola pastiprinātas pārbaudes, nepieciešamības gadījumā piesaistot arī Valsts valodas centru.
Valdība grib dot papildu laiku Krievijas pilsoņiem nokārtot latviešu valodas eksāmenu
(papildināts)
Valdība grib dot papildu laiku Krievijas pilsoņiem nokārtot latviešu valodas eksāmenu (papildināts)
Valdība rosinās Saeimai grozīt Imigrācijas likumu, paredzot, ka tiem Krievijas pilsoņiem, kas nav nokārtojuši valsts valodas pārbaudi līdz 1. septembrim pastāvīgas uzturēšanās atļaujas saņemšanai Latvijā, būs iespēja pieteikties termiņuzturēšanās atļaujai uz diviem gadiem, kuru laikā eksāmens ir jānoliek, Latvijas Televīzijai pēc valdības sēdes apliecināja iekšlietu ministrs Māris Kučinskis ("Apvienotais saraksts"). Gala lēmums ir Saeimas deputātu rokās.
Aizsargātajiem lietotājiem no septembra par 5 eiro pieaugs atbalsts par elektrību
(papildināts)
Aizsargātajiem lietotājiem no septembra par 5 eiro pieaugs atbalsts par elektrību (papildināts)
Visām aizsargāto lietotāju grupām atbalsts elektroenerģijas rēķina izmaksu segšanai ir palielināts 5 eiro apmērā, kas tiks ietverts jau septembra izrakstītajos elektroenerģijas rēķinos. To paredz valdības otrdien, 22. augustā, apstiprinātie grozījumi Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma noteikumos, informēja Klimata un enerģētikas ministrijā (KEM).
Pedagogu trūkumu rada arī pāreja uz mācībām latviešu valodā
Pedagogu trūkumu rada arī pāreja uz mācībām latviešu valodā
Šis ir gads, kad no 1. septembra bērnudārzos mācību process jānodrošina tikai latviešu valodā, bet pamatizglītībā tas ir obligāti – pirmo, ceturto un septīto klašu posmā. Līdz tam un jaunajam mācību cēlienam atlikušas nepilnas divas nedēļas. Bet vakanču, kas jāaizpilda, lai to spētu pilnvērtīgi nodrošināt, vēl ir daudz.
Dobelē šokēti par ministrijas plānu slēgt dzemdību nodaļu pilsētas slimnīcā
Dobelē šokēti par ministrijas plānu slēgt dzemdību nodaļu pilsētas slimnīcā
Veselības ministrija (VM) plāno pārtraukt grūtnieču un dzemdību palīdzību Dobeles un apkārtnes slimnīcā un Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā, pacientes attiecīgi novirzot uz Rēzeknes un Jelgavas slimnīcām. Šādas pārmaiņas ministrijā pamatoja ar pacientu drošības un ārstniecības kvalitātes interesēm. Bet Dobeles mediķiem tas ir liels šoks un pārsteigums, sajūsmā nav arī topošās māmiņas.
Notverts no Rīgas Centrālcietuma izbēgušais noziedznieks; aizturēšanas laikā nav pretojies
(papildin...
Notverts no Rīgas Centrālcietuma izbēgušais noziedznieks; aizturēšanas laikā nav pretojies (papildināts)
Svētdien, 23. jūlijā, aptuveni četru stundu laikā Rīgā notverts no Rīgas Centrālcietuma aizbēgušais 1993. gadā dzimušais Māris Kovaļovs, kurš atradās ieslodzījumā par slepkavības mēģinājumu, apstiprināja iekšlietu ministrs Māris Kučinskis ("Apvienotais saraksts"). Savukārt Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins pavēstīja, ka aizturēšanas laikā Kovaļovs nav pretojies.
Kultūras akadēmija un Stradiņa universitāte nav vienotajā uzņemšanas sistēmā. Kā tur piesakās studij...
Kultūras akadēmija un Stradiņa universitāte nav vienotajā uzņemšanas sistēmā. Kā tur piesakās studijām?
Vienotajā uzņemšanas sistēmā līdz šim saņemti vairāk nekā 8500 topošo studentu pieteikumu, bet ne visas augstskolas piedalās vienotajā uzņemšanas sistēmā. Savu uzņemšanu rīko, piemēram, Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) un arī Latvijas Kultūras akadēmija (LKA), kas piedāvā vairākas unikālas studiju programmas. Kā ar uzņemšanu šogad veicas augstākās izglītības iestādēm, kas nepiedalās vienotajā sistēmā? 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd