Vita Anstrate

LTV Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Arī Mākslas akadēmijā sūdzības par seksuālu uzmācību
(papildināts)
Arī Mākslas akadēmijā sūdzības par seksuālu uzmācību (papildināts)
Par seksuāla rakstura piezīmēm, aizskaršanu un nopietnākiem pārkāpumiem ziņots arī citās kultūras jomas augstskolās. Latvijas Televīzijas (LTV) rīcībā ir sūdzības par Latvijas Mākslas akadēmijas docentu Andreju Ameļkoviču, kurš reiz jau ticis atstādināts no amata. Savukārt Kultūras akadēmijā pasniedzējs ir ne vien atstādināts, bet arī zaudējis amatu pēc studenšu sūdzībām.
Mūzikas akadēmijas rektors Prānis neplāno atkāpties no amata; būs jālemj akadēmijas Senātam
(papildi...
Mūzikas akadēmijas rektors Prānis neplāno atkāpties no amata; būs jālemj akadēmijas Senātam (papildināts)
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors Guntars Prānis neplāno atkāpties no amata. Par šo lēmumu viņš paziņoja otrdien, 12. martā, pēc tam, kad neuzticību viņam izteica akadēmijas padome saistībā ar iespējamiem pasniedzēju uzmākšanās gadījumiem, par ko ziņoja LTV raidījums "Kultūršoks", publicējot septiņu akadēmijas studenšu liecības. Valsts policijā informēja, ka Mūzikas akadēmijas sakarā pārbaudi pašlaik veicot Valsts policijas Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvalde.
Mūzikas akadēmijas padome: Nāca informācija, ka rektors jau ilgstoši zinājis par seksuālo varmācību...
Mūzikas akadēmijas padome: Nāca informācija, ka rektors jau ilgstoši zinājis par seksuālo varmācību akadēmijā
Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas (JVLMA) padome nolēmusi izteikt neuzticību akadēmijas rektoram Guntaram Prānim saistībā ar Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Kultūršoks" atklāto par pasniedzēju seksuālo varmācību akadēmijā. Skaidrojot šo lēmumu, padomes priekšsēdētāja Helēna Demakova LTV atklāja: "Nāca informācija, ka rektors tomēr ir zinājis jau ilgstoši. Vairākas reizes ir bijušas, kad ir gājušas studentes un informējušas viņu. Pēc sirsnīgas uzklausīšanas nav nekāda rīcība sekojusi."
Bumbu patvertnēm izstrādātas minimālās prasības, bet konkrētas vietas vēl tiek apzinātas
Bumbu patvertnēm izstrādātas minimālās prasības, bet konkrētas vietas vēl tiek apzinātas
Apstiprinātas minimālās tehniskās prasības, kādām Latvijā jāatbilst bumbu patvertnēm, kur cilvēkiem paglābties militāra apdraudējuma gadījumā. Un tā kā jaunu patvertņu izbūvēšana prasīs laiku, turklāt vēl jāgaida būvnormatīvu izstrāde, drīzumā apzinās tās aptuveni 29 000 vietas, ko, iespējams, varētu pielāgot nule pieņemtajām patvertņu drošības prasībām.
Pašvaldības un LIZDA lūgs valsti maksāt algas bērnudārzu pedagogiem
Pašvaldības un LIZDA lūgs valsti maksāt algas bērnudārzu pedagogiem
Pašvaldības un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) prasīs valstij pakāpeniski pārņemt pirmsskolas pedagogu darba samaksu, kā tas ir bijis pirms vairākiem gadiem, pēc arodbiedrības un Latvijas pašvaldību savienības valdes tikšanās atzina abas iesaistītās puses.
Skolotāju pārslodzi risinās, nosakot maksimālo stundu skaitu
(papildināts)
Skolotāju pārslodzi risinās, nosakot maksimālo stundu skaitu (papildināts)
Katrs trešais pedagogs Latvijā strādā vairāk nekā vienu slodzi un ir pārstrādājies, 41% strādā vismaz pusslodzi vai pilnas slodzes darbu un vēl 25% skolu pedagogu nesavāc pat pusslodzi. Tātad strādā un saņem maz. Dati par skolotāju slodzēm parāda ļoti raibu ainu, secināts Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), kas izstrādājusi priekšlikumus pedagogu slodžu balansēšanai.
12 pašvaldības lēmušas samazināt pedagogu slodzes bērnudārzos
12 pašvaldības lēmušas samazināt pedagogu slodzes bērnudārzos
Gandrīz katrā ceturtajā pašvaldībā pirmsskolu pedagogu algas šogad nav pieaugušas tā, kā gaidīts. Daudzviet, lai neizmaksātu algas noteiktajā apmērā, samazinātas pedagogu darba slodzes vai to plāno darīt tuvākajā laikā, secinājusi skolotāju arodbiedrība. Virkne pašvaldību samazinājušas pedagogu darba slodzi pēc tam, kad pagājušajā vasarā Satversmes tiesa lēma – bērnudārzu pedagogi nedrīkst par vienas stundas darbu nepamatoti saņemt mazāk nekā skolotāji pamatskolās vai vidusskolās, kā tas ir bijis līdz šim.
Profesionālajā dienestā uzņem 50 jaunos karavīrus
Profesionālajā dienestā uzņem 50 jaunos karavīrus
Kāds darbu birojā pie datora, cits labi apmaksātu darbu ārzemēs un vēl kāds darbu ar bērniem izlēmis apmainīt pret formas tērpu un ieročiem, pievienojoties Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS). Pirmdien, 4. martā, līgumu par profesionālo dienestu parakstīja 50 jaunie karavīri, kas izturējuši veselības un citas pārbaudes un pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos izlēmuši sargāt savu valsti.
Ukraiņu skolēna pazemošanai Jelgavas skolā uzmanību pievērsis arī drošības dienests
Ukraiņu skolēna pazemošanai Jelgavas skolā uzmanību pievērsis arī drošības dienests
Sauca par mežoņiem un apsaukāja, dziedāja Krievijas valsts himnu un citā veidā bija emocionāli vardarbīgi. Tā par dēla pazemošanu Jelgavas Pārlielupes pamatskolā stāsta kāda ukrainiete, kas, karam sākoties, kopā ar ģimeni no Harkivas apgabala pārcēlusies uz Jelgavu. Lietai uzmanību pievērsusi ne vien pašvaldība un Valsts policija, bet arī Valsts drošības dienests (VDD).
Tukumā reorganizēs un likvidēs vairākas skolas
Tukumā reorganizēs un likvidēs vairākas skolas
Racionāli pareizi, bet emocionāli sarežģīti – tā lēmumus par skolu tīkla sakārtošanu Tukuma novadā īsumā raksturo domes vadība. Deputāti ceturtdien, 29. februārī, vienojušies vairākām skolām samazināt izglītības pakāpi, jo skolēnu skaits tajās pārāk mazs, lai nodrošinātu kvalitatīvu izglītību bērniem un konkurētspējīgas algas skolotājiem. Vairākas skolas slēgs pavisam. Domē atzīst – nereti atliktos lēmumus pasteidzinājusi gaidāmā pedagogu algu modeļa reforma.
«Atbalsts Ukrainai – mūsu drošība.» Latvijā kara otrajā gadadienā uzsver nepieciešamību palīdzēt līd...
«Atbalsts Ukrainai – mūsu drošība.» Latvijā kara otrajā gadadienā uzsver nepieciešamību palīdzēt līdz uzvarai (papildināts)
Otrajā gadadienā, kopš Krievija sāka pilna apmēra iebrukumu pret Ukrainu, vairākas pašmāju amatpersonas uzsvēra nepieciešamību turpināt atbalstīt Ukrainu, jo šī valsts cīnās arī par Latvijas drošību un brīvību. Lietainajā sestdienā izteikt atbalstu Ukrainai pie Brīvības pieminekļa Rīgā pasākumā "Kopā līdz uzvarai!" bija sanākuši vairāki simti cilvēku. Dažādi Ukrainas atbalsta un piemiņas pasākumi notika arī citviet Latvijā.
Labdarības izsolē Ukrainas atbalstam savāc 19 280 eiro
Labdarības izsolē Ukrainas atbalstam savāc 19 280 eiro
Pieminot otro Krievijas izraisītā kara Ukrainā gadadienu, jau otro reizi norisinājās Ukrainas vēstniecības Latvijā un biedrības "Agendum", plašāk zināmas kā "Tviterkonvojs", rīkotā labdarības izsole Ukrainas atbalstam. Tajā pārdoti Latvijas un Ukrainas mākslinieku darbi un citi vērtīgi ziedojumi.   
LTV reportāža: Arī Igaunijā sarunas par skolu reorganizāciju nav vieglas
LTV reportāža: Arī Igaunijā sarunas par skolu reorganizāciju nav vieglas
Sarunas ar pašvaldībām par skolu tīkla sakārtošanu, kas ietver arī atsevišķu vidusskolu slēgšanu un reorganizāciju, plāno arī Igaunija. Kaimiņos diskutē par tādu vidusskolu reorganizēšanu, kurās vidusskolas posmā mācās mazāk par 100 skolēniem. Taču vispirms grib sākt ar tām skolām, kurās mācās mazāk nekā 40 skolēnu. Mērķis – uzlabot izglītības kvalitāti, kas Igaunijā, atbilstīgi starptautisku pētījumu datiem, ir krietni labāka  nekā Latvijā. Visā valstī iecerēts izveidot tīklu ar 100 vidusskolām, ņemot vērā, ka skolēnu skaits samazinās un trūkst arī pedagogu. Taču sarunas, tāpat kā Latvijā, nav vieglas.
Vieni nevar atrast darbu, bet otri – nespēj aizpildīt vakances. Kā risināt situāciju?
Vieni nevar atrast darbu, bet otri – nespēj aizpildīt vakances. Kā risināt situāciju?
Šogad janvārī Latvijā bija 67 000 bezdarbnieku, ziņo Centrālā statistikas pārvalde (CSP). Faktiskā bezdarba līmenis kopš aizvadītā gada decembra nav mainījies, un tie ir 7,1%. Ilgstošo bezdarbnieku skaitam ir tendence samazināties, tomēr atbilstīgi statistikas pārvaldes jaunākajiem datiem par aizvadītā gada otro pusi – ilgstošo bezdarbnieku skaits aizvien ir samērā liels. Tie ir 15,8 tūkstoši cilvēku, kas darbu meklē 12 mēnešus un ilgāk. Kā tas iespējams, ka no politiķiem un uzņēmējiem bieži izskan, – mūsu valstī trūkst darbinieku! Un tai pašā laikā daudziem cilvēkiem arī ilgāku laiku nav darba!
Rēzeknes dome atkal noraida visus priekšlikumus bezdeficīta budžetam
Rēzeknes dome atkal noraida visus priekšlikumus bezdeficīta budžetam
Rēzeknes valstspilsētas dome, četriem deputātiem balsojot "par", bet sešiem balsojot "pret", pirmdien ārkārtas sēdē noraidīja piedāvājumu pieņemt bezdeficīta budžetu, kas bija valdības izvirzītais nosacījums aizdevuma piešķiršanai finanšu grūtībās nonākušajai pilsētai.
Ministri un pašvaldības sāk sarunas par skolu tīklu; paredz pedagogu algu modeļa uzlabošanu
Ministri un pašvaldības sāk sarunas par skolu tīklu; paredz pedagogu algu modeļa uzlabošanu
Lai runātu par skolu tīkla karti, piektdien, 16. februārī, valdības ēkā politiķi tikās ar Vidzemes un Rīgas reģiona pašvaldībām. Jau ziņots, ka reformas tālāku virzību nobremzējusi Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), pēc kā izlemts – vajadzīgs vēl viens sarunu aplis ar pašvaldībām. Šoreiz pie viena galda ar tām sēdās vairāku ministriju pārstāvji. Nospriests, ka situācija ar skolēnu skaita samazināšanos ir nepielūdzama, tomēr ministrijām būtu vairāk jāatbalsta pašvaldības.
Satversmes tiesa sāk vērtēt valdības lēmumu atļaut cirst jaunākus kokus
(papildināts)
Satversmes tiesa sāk vērtēt valdības lēmumu atļaut cirst jaunākus kokus (papildināts)
Satversmes tiesa (ST) sākusi vērtēt valdības lēmumu, kas ļauj cirst jaunākus kokus. Pērn lieta ierosināta pēc Latvijas Dabas fonda, Pasaules Dabas fonda un Latvijas Ornitoloģijas biedrības pieteikuma. Vides organizāciju ieskatā, pieņemot Zemkopības ministrijas izstrādātos grozījumus, kas samazina cērtamo koku caurmēru, nav izvērtēta ietekme uz bioloģisko daudzveidību. Lietas pirmajā tiesas sēdē tika uzklausītas dažādas iesaistītās puses – gan vides organizāciju pārstāvji, gan meža nozares un valdības pārstāvji.
Policija vērtē pārkāpumus jauniešu cīņu šovā (precizēts)
(papildināts)
Policija vērtē pārkāpumus jauniešu cīņu šovā (precizēts) (papildināts)
Pārkāpums aiz pārkāpuma. Tā par nedēļas nogalē notikušo jauniešu cīņu sportu, kurā notika cīņa starp 18 gadus vecu jaunieti un 15 gadus vecu, tātad nepilngadīgu pusaudzi, saka nozares profesionāļi. Turklāt pasākumā nebija ievēroti dažādi drošības noteikumi, piemēram, par aizsargu lietošanu. Cīņu šova organizatori pārmetumus noraida.
«Ejiet uz speciālo iestādi!» Īpašo bērnu iekļaušana bērnudārzos – aizvien problēma
«Ejiet uz speciālo iestādi!» Īpašo bērnu iekļaušana bērnudārzos – aizvien problēma
Par diskrimināciju bērnudārzā dēla diagnozes dēļ Latvijas Televīzijai stāstīja kāda mamma no Rīgas. Iepriekš viņas dēls, kam ir autiskā spektra traucējumi un piešķirta invaliditāte, apmeklējis vispārizglītojošo bērnudārzu Lubānā, bet māte apgalvo, ka viņai un viņas dēlam ar problēmām  nācies saskarties tieši Rīgā. Četrgadīgais dēls skolojies divos galvaspilsētas bērnudārzos, tomēr pašlaik viņš neapmeklē nevienu pirmsskolas izglītības iestādi. Rīgas domē gan skaidroja, ka konkrētajā situācijā esot meklēti iespējami risinājumi. Problēmas ar iekļaujošo izglītību visas puses gan atzīst, un skaidro, ka iemesli tām ir vairāki. 
Koalīcijā nav vienprātības par skolu tīkla reformu
Koalīcijā nav vienprātības par skolu tīkla reformu
Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) pēc tikšanās ar izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu ("Jaunā Vienotība") joprojām nepauž skaidru atbalstu izmaiņām skolu tīklā. Arī "Progresīvie" saredz neskaidrus jautājumus, tomēr koalīcijas partneri ir pārliecināti, ka kopsaucēju izdosies atrast. Tālākas sarunas gaidāmas pirmdien koalīcijas sadarbības sanāksmē. Čakša jau piekāpusies, paužot, ka reformu sākotnēji varētu ieviest brīvprātīgā kārtā un līdz obligātām izmaiņām varētu būt zināms pārejas periods. 
Tiesībsarga birojs: Metodika bērnu aizsardzībai no kaitējošas seksuālas uzvedības nav adaptēta Latvi...
Tiesībsarga birojs: Metodika bērnu aizsardzībai no kaitējošas seksuālas uzvedības nav adaptēta Latvijā
Vērtējot lietu saistībā ar bērnu aizsardzību no kaitējošas seksuālas uzvedības, Tiesībsarga birojs secinājis, ka metodika, pēc kuras šajā jomā tiek apmācīti izglītības speciālisti, nav adaptēta Latvijas tiesiskajai sistēmai. To intervijā Latvijas Radio pastāstīja Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas juridiskā padomniece Kristīne Freiberga. Birojs mudina valsti izstrādāt pamatnostādnes aizsardzībai no bērniem kaitējošas informācijas.
Saeimā atskaitās par gatavību šā gada eksāmenu sesijai
Saeimā atskaitās par gatavību šā gada eksāmenu sesijai
Kas ir darīts, lai skolēnu sniegumu mācībās uzlabotu, tā vietā, lai atkāptos no iepriekšējās ieceres celt eksāmena nokārtošanai nepieciešamās prasības? Vai skolas nepārvēršas par eksaminācijas centriem? Šos un  citus jautājumus Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) darbiniekiem otrdien, 6. februārī, uzdeva Saeimas atbildīgās komisijas darbinieki, aicinot eksāmenu sistēmu lieki nesarežģīt un godīgi atzīt, kad dažādas reformas nav nesušas cerētos rezultātus.
NBS piegādāti Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes pārtikas produkti
NBS piegādāti Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes pārtikas produkti
Arī Nacionālie bruņotie spēki (NBS) Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra iepirkumā ir saņēmuši Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes pārtikas preces, apstiprināja Aizsardzības ministrijā (AM). Tēja no Krievijas un sāls no Baltkrievijas esot nosūtīti atpakaļ un līdz ēdnīcai tā arī nenonāca. Izrādās, ka konkrētās preces armijai piegādājis uzņēmums SIA "Lanekss", kas konkrēto Krievijas izcelsmes tēju caur Elektronisko iepirkumu sistēmu piegādājis arī Latvijas Televīzijai. Turklāt šis uzņēmums figurē arī kādā izmeklēšanā par iespējamu krāpšanu pārtikas piegādē Ādažu militārajai bāzei. Līgums ar uzņēmumu nav lauzts. 
Skolu reforma satrauc bērnu ar īpašām vajadzībām vecākus Cēsu novadā
Skolu reforma satrauc bērnu ar īpašām vajadzībām vecākus Cēsu novadā
Satraukti par iespējamu Rāmuļu pamatskolas slēgšanu ir vairāku bērnu vecāki, kuru bērni skolā apgūst speciālās pamatizglītības programmu izglītojamajiem ar garīgās attīstības traucējumiem. Bažīgi ir arī vecāki, kuru bērni mācās vispārīgajā programmā, bet viņiem ir vajadzīgs ilgāks laiks mācību vielas apgūšanai.
LTV: Kariņa privāto lidojumu laikā «airBaltic» pasažieru reisos bija brīvas vietas
LTV: Kariņa privāto lidojumu laikā «airBaltic» pasažieru reisos bija brīvas vietas
Laikā, kad bijušais premjerministrs, tagadējais ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"), ārvalstu braucienos devās ar privātiem reisiem, – gan viņam, gan viņa delegācijai būtu bijušas brīvas vietas pasažieru avioreisos, liecina Latvijas Televīzijas (LTV) rīcībā nonākusī informācija. Datumos, kad Kariņš devās savos komandējumos, "airBaltic" pasažieru reisos visbiežāk bija vairāki desmiti brīvu sēdvietu.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd