Panorāma

Jelgavas pilī liesmo ventilācijas šahta

Panorāma

Briselē cer uz Ungārijas piekāpšanos Ukrainas atbalstam

Baiba Šmite-Roķe darbu sāks ar VID reorganizāciju

VID vadītājas amatā apstiprina Baibu Šmiti-Roķi

Valdība otrdien, 30. janvārī, apstiprināja Baibas Šmites-Roķes iecelšanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatā no 13. februāra. Viņa izvēlēta atklātā konkursā 20 pretendentu konkurencē.

Sola būtiskas pārmaiņas

Šmite-Roķe valdības sēdē norādīja, ka VID gaidāmas būtiskas pārmaiņas. Viņas prioritātes un galvenie uzdevumi VID vadītāja amatā būs dienesta reorganizācija, digitalizācija, cīņa ar ēnu ekonomiku. Viņas uzstādījums jaunajā amatā būs virzīties uz iestādi, kas "tiešām būtu uz klientu orientēta".

"Mums jāatzīst, ka esam birokrātiska iestāde, un tas ir jāmaina. VID jābūt godīgam un atklātam. Apsolu, ka tas mainīsies un VID būs patiesi moderna, uz klientiem orientēta iestāde," teica Šmite-Roķe.

Viņa arī pauda atbalstu VID kā organizācijas reformai, kas nozīmē VID padotību Finanšu ministrijai, nevis finanšu ministram. Tāpat Šmite-Roķe solīja mainīt VID kultūru – darbinieku attieksmi pret klientiem. "Tie nav tikai vārdi, mums ir plāns turpmākajiem diviem gadiem, ko ir atbalstījuši arī valdības sadarbības partneri," uzsvēra jaunā vadītāja.

Valsts ieņēmumu dienesta reforma paredz saglabāt funkcijas, kas nodrošina attiecības starp iestādi un klientiem. Tātad saglabātos dažāda veida pakalpojumi, nodokļu un nodevu iekasēšana, muitas administrācija. Savukārt Nodokļu un muitas policiju plānots atdalīt no Valsts ieņēmumu dienesta, izveidojot atsevišķu iestādi, ko turpmāk pārraudzīs nevis finanšu ministrs, bet Finanšu ministrija. Savukārt uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju varētu pārcelt Iekšējās drošības pārvaldi. 

"Šīs spēku struktūras vienmēr radīja sabiedrībai priekšstatu, ka mēs esam represīva iestāde. Nodalot šos organizētās noziedzības, kontrabandas apkarošanas jautājumus atsevišķi no iestādes [VID], nodokļu un muitas administrācija varēs būtu efektīva, mēs varēsim koncentrēties uz klientu apkalpošanu, lai katrs uzņēmējs samazinātu patērēto laiku, kas ir saistību izpildei," skaidroja Šmite-Roķe.

Arī finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") norādīja, ka šis ir skaidrs signāls tam, ka valdība vēlas veidot Valsts ieņēmumu dienestu nevis kā represīvu, bet kā modernu, digitālu, uz klientu orientētu organizāciju. "Attiecībā uz jauno vadītāju – par viņas redzējumu, kā šādu iestādi attīstīt un kā to veidot par vienu no labākajām nodokļu administrācijām Eiropā – tur mūsu redzējumi sakrita. Ir skaidrs, ka tas būs ļoti plašs, daudzu līmeņu darbs," piebilda ministrs.

Koalīcija apliecina politisko atbalstu

Premjere Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība") VID reformu sagaida šā gada laikā. Viņa uzsvēra, ka "politiskais uzstādījums" ir veidot VID kā vairāk uz servisu orientētu iestādi. Arī uzņēmēji liek lielas cerības uz jauno VID vadītāju, kura "ar svaigu vēzienu" varētu sākt īstenot pārmaiņas gan VID darbībā, gan nodokļu administrēšanā. Siliņa akcentēja, ka ir jāvienkāršo nodokļu samaksāšana gan uzņēmējiem, gan pašnodarbinātajiem, lai nebūtu tik ilgi jāpatērē laiks nodokļu apmaksai. Tāpat premjere akcentēja nepieciešamību reformēt VID, nodalot finanšu policijas un korupcijas izmeklēšanas funkcijas. 

"Jums priekšā stāv šogad gana daudz izaicinājumu. No valdības puses jums būs liela politiska pretimnākšana," solīja premjere. "Esam ieinteresēti samazināt birokrātisko slogu. Un, ja nepieciešams stiprināt savu komandu, nāciet ar šādām iniciatīvām!"

Premjere aicināja jauno VID vadītāju izmantot doto iespēju īstenot pozitīvas pārmaiņas. "Ceram, ka lēnām pārmainīsies VID attieksme pret klientiem, lai nav tā, ka iedzīvotāji jūtas kaut ko pārkāpuši, saņemot vēstuli no VID," piebilda Siliņa.

Arī ekonomikas ministrs Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība) uzsvēra plašu politisko atbalstu jaunajai vadītājai: "Jums ir laba starta pozīcija, jo ir plašs atbalsts no politiskajiem spēkiem pārmaiņu virzībai, lai sabiedrība atgūtu uzticību, ka VID ir partneris, nevis bieds."

Savukārt finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") uzsvēris, ka Šmitei-Roķei kopā ar VID kolektīvu būs jāstrādā, lai "stiprinātu dienesta uzticamību, uzlabotu klientu servisu un īstenotu digitālo transformāciju, kas iedzīvotāju un uzņēmēju sadarbību ar VID veidotu vienkārši saprotamu, precīzu un efektīvu". Līdzšinējā pieredze, pēc Ašeradena teiktā, ļaus viņai pārmaiņas sākt īstenot maksimāli ātri.

"Apsolu, ka pārmaiņas būs, es nelikšu vilties," valdībai apstiprinot jauno VID vadītāju amatā, solīja Šmite-Roķe.

Ilggadēja pieredze nodokļu administrēšanā 

Šmitei-Roķei ir ilggadēja pieredze nodokļu administrēšanas jomā. Kopš 2020. gada viņa strādā VID Nodokļu pārvaldes direktora vietnieces amatā, savukārt no 2023. gada maija pilda VID Nodokļu pārvaldes direktora pienākumus. Ikdienas darbs pārvaldē saistīts ar VID administrēto nodokļu administrēšanas procesu, klientu apkalpošanas un konsultēšanas, normatīvo aktu izstrādes, starptautiskās informācijas apmaiņas, akcīzes preču aprites uzraudzības un nodokļu saistību izpildes darba organizēšanu. Viņas galvenie darba pienākumi līdz šim iekļāva pārvaldes darba organizēšanu un kopumā vairāk nekā 800 darbinieku vadību.

Jaunā VID vadītāja ieguvusi profesionālo maģistra grādu ekonomikā un pašlaik turpina studijas doktorantūrā ekonomikas un vadības studiju jomā.

Šmite-Roķe uzskata, ka viņas pieredze darbā VID ir priekšrocība, jo nebūs "vajadzīgs ieskriešanās laiks". Arī finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") iepriekš uzsvēris, ka Šmites-Roķes līdzšinējā darba pieredze ļāvusi viņai pilnvērtīgi iepazīt un izprast dienesta darba specifiku.

KONTEKSTS:

Valdība pērnā gada augustā nolēma nepagarināt līdzšinējās VID ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes līgumu un atbrīvot viņu no amata ar 2024. gada 12. februāri; viņa pati iepriekš informēja, ka ar šo datumu arī vēlas amatu atstāt.

Valsts kanceleja 5. oktobrī izsludināja atklātu konkursu uz VID ģenerāldirektora amatu. Konkursā tika saņemti pieteikumi no 20 pretendentiem.

12. janvārī Finanšu ministrija paziņoja par VID Nodokļu pārvaldes direktora vietnieces Baibas Šmites-Roķes virzīšanu VID vadītāja amatam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti