Viktors Demidovs

Latvijas Radio korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Vērmanes dārzā pa naktīm atkal sākuši uzdzīvot dīkdieņi
Vērmanes dārzā pa naktīm atkal sākuši uzdzīvot dīkdieņi
Vērmanes dārzā pa naktīm atkal ir sākuši uzdzīvot dīkdieņi, kas bojā soliņus un piegružo teritoriju. Salīdzinot ar vasaru, kad šī problēma kļuva aktuāla, rudenī parkā reģistrēto pārkāpumu skaits ir palielinājies vairāk nekā piecas reizes.
Latvijā tapis diferencēts «iztikas minimums»; pensionāram laukos tas pārsniedz 360 eiro mēnesī
(papi...
Latvijā tapis diferencēts «iztikas minimums»; pensionāram laukos tas pārsniedz 360 eiro mēnesī (papildināts)
Beidzot izstrādāts vairākus gadus gaidītais tā sauktais iztikas minimuma grozs jeb mājsaimniecību relatīvo izdevumu (MRI) budžets, kas zinātniski pamato, kāds ir nepieciešamais ienākumu līmenis dzīvošanai Latvijā un kādas preces un pakalpojumi grozā ietilpst. Labklājības ministrijā (LM) uzsvēra – jaunais aprēķins atspoguļo vēlamos izdevumus mēnesī, lai mājsaimniecība varētu apmierināt visas pamatvajadzības. Un tas noderēs arī tālākas sociālās politikas plānošanai.
«Rail Baltica» projektā iecerēti 17 mobilitātes punkti Latvijas reģionos
«Rail Baltica» projektā iecerēti 17 mobilitātes punkti Latvijas reģionos
Dzelzceļa infrastruktūras projektā "Rail Baltica" ir izsludināts iepirkums, lai izveidotu Latvijas reģionālos mobilitātes punktus. Būvdarbus sākot nākamā gada sākumā, kopumā plānots izveidot 17 pieturvietas. Savukārt Rīgas dome ir aicināta pieteikties Eiropas Savienības finansējumam teju 24 miljonu eiro apmērā. Tas palīdzēs galvaspilsētā pārbūvēt četrus objektus, kuri saistīti ar "Rail Baltica" atbalsta infrastruktūru. Vietvarā gan norāda – par šiem līdzekļiem plānots veikt tikai pašu minimumu, bet citiem infrastruktūras pārveides darbiem pilsētai būs nepieciešami vēl milzīgi ieguldījumi.
REPORTĀŽA. Ne visus pircējus apmierina veikalu dalīšana «zaļajās» un «sarkanajās» zonās
(papildināts...
REPORTĀŽA. Ne visus pircējus apmierina veikalu dalīšana «zaļajās» un «sarkanajās» zonās (papildināts)
No pirmdienas, 11. oktobra, visos veikalos ir spēkā tā dēvētais zaļais režīms. Tas nozīmē, ka cilvēki bez derīga Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta var apmeklēt tikai pirmās nepieciešamības preču veikalus. Latvijas Radio uzrunātie iedzīvotāji pie Rīgas lielveikaliem par jauno kārtību lielākoties bija neapmierināti. Savukārt veikalu pārdevēji atzina, ka pircēju ir kļuvis mazāk.
Mācības klātienē – tikai studentiem, kuri vakcinējušies pret Covid-19 vai to pārslimojuši
(papildinā...
Mācības klātienē – tikai studentiem, kuri vakcinējušies pret Covid-19 vai to pārslimojuši (papildināts)
No 11. oktobra stājas spēkā noteikumi, ka augstskolās un koledžās mācības klātienē pieejamas tikai tiem studentiem, kuri ir vakcinējušies pret Covid-19 vai to pārslimojuši. Tā kā lēmums par šādu kārtību pieņemts jau augustā, vakcinēšanās rādītāji akadēmiskā personāla un studentu vidū ir ap 90% un dažās augstskolās tuvojas pat 100%.
Aicina skolēnus radošo darbu konkursā ieraudzīt Latvijas «dārgumus»
Aicina skolēnus radošo darbu konkursā ieraudzīt Latvijas «dārgumus»
Skolēni no vispārējām un profesionālajām izglītības iestādēm, kā arī no latviešu skolām ārzemēs ir aicināti piedalīties ikgadējā radošo darbu konkursā, kurā šī gada tēma ir „Tu esi Latvijas dārgums”, informē Latviešu valodas aģentūrā, aicinot skolēnus atsūtīt savus zīmējumus, dzejoļus, esejas un domrakstus līdz 18. novembrim. Labākos autorus paziņos nākamā gada februārī. Savukārt radošos darbus apkopos un izdos ikgadējā krājumā.
Dzīves loterija. Alises Sondores izstāde «Kāda iespēja» Rīgas Mazākajā galerijā
Dzīves loterija. Alises Sondores izstāde «Kāda iespēja» Rīgas Mazākajā galerijā
Rīgas Mazākajā galerijā, kas atrodas K. K. fon Stricka villas skatlogā, no 8. oktobra būs apskatāma improvizēta, kinētiska loterija, kurā bumbiņas lēkās pa skatloga telpu. Atšķirībā no parastām laimes spēlēm šajā izstādē, kuras nosaukums ir "Kāda iespēja", bumbiņas lēkās bez apstājas visas diennakts garumā. Piesaistot cilvēku uzmanību ar krāsu kontrastiem bagāto darbu, māksliniece Alise Sondore atzīmē, ka grib šajā rudens laikā iedvest nelielu cerības dzirksti.
Daugavgrīvas pludmalē atrasts vēsturiska koka kuģa vraks
(papildināts)
Daugavgrīvas pludmalē atrasts vēsturiska koka kuģa vraks (papildināts)
Septembrī Daugavgrīvas pludmalē iedzīvotāji pamanījuši kādu senlaicīgu priekšmetu, kas pavīdējis no smiltīm. Piesaistot atbildīgās institūcijas un rokot, izrādījās, ka tas ir koka kuģa fragments. Darbi atraduma vietā gan ilga tikai vienu dienu, jo atklājās, ka senā kuģa izmērs ir lielāks, nekā sākotnēji paredzēts. Kamēr eksperti nav vienojušies par fragmenta tālāko likteni, atradums ir aizbērts ar smiltīm, lai pasargātu to no bojāšanās.
Latvijā palēnām pieaug saslimstība ar prostatas vēzi
Latvijā palēnām pieaug saslimstība ar prostatas vēzi
Latvijā palēnām pieaug saslimstība ar prostatas vēzi, kas daļēji skaidrojama ar dzīves kvalitātes uzlabošanos – jo ilgāk vīrietis dzīvo, jo lielāka iespējamība atklāt šo saslimšanu, norādīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas centra vadītājs Egils Vjaters.
Pētnieks: Ābolu raža šogad ir mazāka nekā citus gadus
Pētnieks: Ābolu raža šogad ir mazāka nekā citus gadus
Dobelē sestdien, 2. oktobrī, norisināsies tradicionālie Ābolu svētki, kuros notiks dažāda veida aktivitātes. Uzmanības centrā būs dažādas rudens veltes, bet jo īpaši āboli. Un, lai gan šo augļu raža visā valstī vēl nav novākta, šogad tā ir mazāka, nekā iepriekšējos gados.
Trīs vīrieši koķetē ar nāvi, līdz satiek meiteni – Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos «Trīs draugi»
Trīs vīrieši koķetē ar nāvi, līdz satiek meiteni – Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos «Trīs draugi»
Dailes teātrī nedēļas nogalē pirmizrādi piedzīvos iestudējums, kas balstīts uz vienu no vācu rakstnieka Ēriha Marijas Remarka ievērojamākajiem romāniem – “Trīs draugi”. Saglabājot oriģināldarba kodolu, izrādes režisors Regnārs Vaivars iestudējumā aktualizējis draudzības un nāves tēmu. Savukārt Latvijas Radio uzrunātie izrādes aktieri atklāj, ka šis Remarka darbs viņiem ir īpaši tuvs un ka iestudējums ir savijies arī ar viņu dzīvi. Lai gan izrāde sabiedrībai jau bija demonstrēta šovasar, taču oficiālā pirmizrāde gaidāma sestdien, 2. oktobrī.
Divsimt brīvvalsts laika drošības iestāžu liecības. Unikāla izstāde Dauderos
Divsimt brīvvalsts laika drošības iestāžu liecības. Unikāla izstāde Dauderos
Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļā izstādē par Latvijas drošības iestādēm pirmās brīvvalsts laikā ir apskatāmi ap divsimt unikālu krūšu nozīmju, jostu, formas tērpu, valsts apbalvojumu un fotogrāfiju. Lielākā daļa no privātkolekcionāru ilgus gadus vāktajiem kultūrvēsturiskajiem priekšmetiem plašam sabiedrības lokam ir aplūkojami pirmo reizi.
Dailes teātra skvēru sāks atjaunot pēc mēneša
Dailes teātra skvēru sāks atjaunot pēc mēneša
Dailes teātra skvēra rekonstrukcija kārtējo reizi nav sākusies, kā bija paredzēts. "Valsts nekustamie īpašumi" atklāj, ka ir pietrūcis finansējuma, tāpēc iecerēto neizdevās sākt šovasar. Tagad nepieciešamā summa esot atrasta un plānotie būvniecības darbi iecerēti jau pēc mēneša. Savukārt vides aktīvists uzskata, ka galvaspilsēta pārāk daudz naudas tērē ielu remontam tā vietā, lai labiekārtotu vidi. Tāpēc celtniecības darbi kārtējo reizi ir atlikti. Rīgas domē informē, ka tuvākā gada laikā plāno atjaunot vairākus parkus, taču pagaidām nav skaidrs, kāds būs nākamā gada pieejamais finansējums.
Marijas un Čaka ielā šovasar solītie soliņi, velostatīvi un zaļās zonas būs nākamgad
Marijas un Čaka ielā šovasar solītie soliņi, velostatīvi un zaļās zonas būs nākamgad
Šovasar solītie velostatīvi, soliņi un zaļās zonas Marijas un Aleksandra Čaka ielā tā arī nav ierīkoti. Rīgas domē skaidro, ka plānotais nav piepildījies, jo izsludinātajam iepirkumam nebija interesentu. Domes opozīcijas deputāts gan uzskata, ka plāns nav piepildījies, jo nebija uzrunāti uzņēmumi, kas atrodas šajās ielās. Savukārt apkaimju biedrības pārstāvis ir gandarīts, ka vietvaras konkrētais plāns nav īstenots, jo tajā bija paredzēti vairāki, viņaprāt, nevajadzīgi elementi. Tomēr dome ieceri neatmet un cer, ka labiekārtotas gan minētās, gan arī citas ielas būs nākamajā gadā.
Kampaņā «Asins draugi» aicina jauniešus ziedot asinis
Kampaņā «Asins draugi» aicina jauniešus ziedot asinis
Pēdējos gados ir audzis asinsdonoru skaits, taču no tiem jaunieši ir vien ceturtā daļa. Turklāt vecumā no 18 līdz 30 gadiem donoru skaits sarūk. Tā pirms sociālās kampaņas "Asins draugi" atklāšanas atzina Valsts asinsdonoru centra direktore Egita Pole.
Arvien vairāk Latvijas slimnīcu atsāk uzņemt Covid-19 pacientus; būtiski stiprināta slimnīcu kapacit...
Arvien vairāk Latvijas slimnīcu atsāk uzņemt Covid-19 pacientus; būtiski stiprināta slimnīcu kapacitāte (papildināts)
Latvijā palielinās slimnīcu skaits, kas atsāk uzņemt slimniekus ar Covid-19. Latvijas Radio uzrunātajās medicīnas iestādēs norādīja, ka situācija ir apgrūtinoša, taču slimnīcu personāls spēj tikt galā ar grūtībām. Savukārt nepieciešamības gadījumā Covid-19 slimniekus ir gatavas uzņemt arī zemāka līmeņa slimnīcas. Tāpat Veselības ministrija norādījusi, ka gatavojoties Covid-19 pacientu skaita pieaugumam, būtiski stiprināta slimnīcu kapacitāte.
«Vienotības» priekšsēdētājs Ašeradens: Saeimas vēlēšanās būs nemainīgs eiroatlantiskais virziens
«Vienotības» priekšsēdētājs Ašeradens: Saeimas vēlēšanās būs nemainīgs eiroatlantiskais virziens
Desmitgades kongress sestdien ir partijai „Vienotība”, kura ietilpst premjeru pārstāvošajā partiju apvienībā „Jaunā vienotība”. Kongresā diskutē par prioritātēm nākamajās Saeimas vēlēšanās un Latvijas ekonomikas izaugsmes virzieniem. Partijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens norādīja, ka svarīgi būs risināt jautājumus, kas radīsies pēc pandēmijas.
Projekta «Sporta pils dārzi» pirmais gads esot aizvadīts labāk par cerēto
Projekta «Sporta pils dārzi» pirmais gads esot aizvadīts labāk par cerēto
Vietā, kur agrāk gavilēja par hokeja spēlēs iemestajiem vārtiem, jau gadu norit rīdzinieku veidotais projekts "Sporta pils dārzi". Latvijas Radio uzrunātie dārziņu kopēji par projektu izteicās atzinīgi, norādot, ka kopīga darbošanās ilgi neapsaimniekotajā teritorijā stiprina sabiedrības veselību. Bet projekta idejas autore atzīmēja, ka pirmais no trim projektam paredzētajiem gadiem aizvadīts labāk, nekā sākotnēji prognozēts.
Latvijā mainīt personas kodu izvēlas arvien mazāk cilvēku
Latvijā mainīt personas kodu izvēlas arvien mazāk cilvēku
Vairāk nekā četru gadu laikā nomainīt personas kodu izvēlējušies 700 cilvēku. Vidēji gadā šo iespēju izmanto ap 100 personu. Tā informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP), atzīstot, ka sākotnēji pieprasījums mainīt personas kodu, kas satur dzimšanas datumu, bija lielāks. 
Melni plankumi uz kļavu lapām un sabrūnējušas kastaņas – kāpēc tā notiek?
Melni plankumi uz kļavu lapām un sabrūnējušas kastaņas – kāpēc tā notiek?
Vairākās vietās Latvijā un arī ārvalstīs uz kļavu lapām ir parādījušies lieli, melni plankumi, kas noklāj visu lapu. Savukārt jau vairākus gadus lielai daļai zirgkastaņu lapas brūnē un čokurojas vasaras vidū, bet rudens sākumā šo sugu koki jau nereti daļu lapu ir nometuši. Valsts augu aizsardzības dienestā norādīja, ka kļavām plankumi šogad novērojami vairāk, turpretim zirgkastaņām lapu agrā brūnēšana konstatēta mazāk. Eksperti atzīmēja, ka plankumi kļavām apdraudējumu nerada, turpretim par kaitējumu zirgkastaņām speciālistiem domas dalās.
Augstskolās jaunais studiju gads sākas dažādi – vieniem klātienē, citiem attālināti
Augstskolās jaunais studiju gads sākas dažādi – vieniem klātienē, citiem attālināti
Latvijas augstskolās jauno studiju gadu plāno sākt dažādi. Vienā iestādē mācības pirmo mēnesi pārsvarā notiks attālināti, bet citā – klātienē, savukārt vēl kādā iecerējuši ļaut studentiem mācīties klātienē ar negatīvu Covid-19 testu arī pēc 10. oktobra, kad beidzas pārejas periods, liecina augstskolu pārstāvju atbildes Latvijas Radio.
Rīgas Aviācijas muzeja nākotne vēl neskaidra
Rīgas Aviācijas muzeja nākotne vēl neskaidra
Vairāk nekā pēc sešu gadu ilgām sarunām Rīgas Aviācijas muzeja eksponātus pārvieto uz jaunu vietu. Tagad vēsturiskie lidaparāti un to detaļas būs apskatāmi Skultē jeb otrpus lidostai "Rīga". Gaisakuģus nākas pārvest, jo iepriekšējā vietā tie traucējot lidostas attīstībai. Uzņēmumā norāda, ka, labiekārtojot muzeja jauno vietu, iespējams izveidot tūrisma centru, kas attīstīs apkārtni. Taču lidaparātu saimnieks atzīst, ka darba ir ļoti daudz un muzeja nākotne vēl nav skaidra.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd