Panorāma

Kultūrai un izklaidei gaidāma skarba ziema

Panorāma

Ģimenes ārsti bieži paliek bez "Janssen" vakcīnām

Ne visur Covid-19 sertifikātus pārbauda pareizi

REPORTĀŽA. Ne visus pircējus apmierina veikalu dalīšana «zaļajās» un «sarkanajās» zonās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No pirmdienas, 11. oktobra, visos veikalos ir spēkā tā dēvētais zaļais režīms. Tas nozīmē, ka cilvēki bez derīga Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta var apmeklēt tikai pirmās nepieciešamības preču veikalus. Latvijas Radio uzrunātie iedzīvotāji pie Rīgas lielveikaliem par jauno kārtību lielākoties bija neapmierināti. Savukārt veikalu pārdevēji atzina, ka pircēju ir kļuvis mazāk.

REPORTĀŽA. Ne visus pircējus apmierina veikalu dalīšana «zaļajās» un «sarkanajās» zonā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Cilvēkiem bez Covid-19 pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikāta pieejami pārtikas, aptiekas, preses tirdzniecības, dzīvnieku barības un citi veikali. Bet tādas vietas, kur tirgo, piemēram, apavus un apģērbus, apmeklēt var tikai ar derīgu Covid-19 sertifikātu.

Tirdzniecības centros pirmās nepieciešamības preču veikali ir norobežoti no pārējiem veikaliem vai nu ar metālisku žogu vai nu ar krāsainu lenti. Pie ieejām stāv apsargi, kuri pārbauda dokumentus, novēroja Latvijas Radio.

Vairāki uzrunātie cilvēki pie Rīgas lielveikaliem par jauno kārtību pārsvarā ir neapmierināti:

Vladislavs: Drošības pasākumi. Ko tur var darīt? Īstenībā tam kaut kāds pamats ir. Jā, tas, protams, neērtības sagādā. Bet kārtība ir kārtība. Vakcinēties tomēr vajag. Meklēju vakcinācijas vietu, bet tagad viss ir pārpildīts. Lūk, tas, kas nebija pārdomāts.

Kāda veikala darbiniece, anonīmi: Kāpēc cilvēki ir jādala divās kategorijās? Es strādāju veikalā. Protams, jaunā kārtība man sagādā lielas neērtības, jo apmeklētāju ir kļuvis mazāk.

Anonīmi: Nezinu. Veikalā neeju, Vakcinēta neesmu.

Latvijas Radio: Bet tas jums traucē?

Anonīmi: Protams, būtu labi, ja varētu tikt, bet kā ir, tā ir. Mēs to mainīt nevaram.

Sergejs: Esmu pret! Visi cilvēki ir vienlīdzīgi. Tāpēc dalīt cilvēkus nevajag. Es tikko vakcinējos pret Covid-19, taču daļu veikalu apmeklēt vēl nevaru. Bet ko lai dara?

Ivanda: Es esmu vakcinēta. Es parādīšu [sertifikātu un dokumentus] un iešu, kur vajag. Galvenais, lai šitādus ielaiž. Vakar ziņās bija dezinformācija, ka "Alfā" neielaiž piecgadīgos, jo viņiem vakcīnas nevar būt. Beigās sazinājāmies laiž. Viss ir kārtībā.

Cilvēkus bez sertifikātiem laiž pa atsevišķām durvīm

Tirdzniecības centrā "Akropole" varēja novērot, ka cilvēki bez derīga Covid-19 sertifikāta var ieiet tikai pa divām no sešām ieejām – tām, kas atrodas vistuvāk pirmo nepieciešamības preču veikaliem. Savukārt, ieejot pa pārējam četrām vietām, nepieciešams uzrādīt dokumentus.

Situācija lielveikalā ir mierīga un nekādas nesaskaņas starp apmeklētājiem un apsardzi nav pamanītas.

Latvijas Radio bija liecinieks divu lielveikala apsargu sarunai, kuri pauda, ka vakar bijušas problēmas iekļūt ēkā cilvēkiem ar derīgu Covid-19 pārslimošanas sertifikātu. To apstiprināja arī tirdzniecības centra administrācijā, norādot, ka pirmdien bijušas tehniskas problēmas, kas jau ir novērstas.

Komunikācijas konsultante Katrīna Lohanska skaidroja, ka nekādu incidentu līdz šim nav bijis un veikalā viss norit mierīgi. Vienlaikus viņa gan atzina, ka bijuši arī neapmierināti apmeklētāji.

Savukārt tirdzniecības centrā "Spice" iekļūt gan var tikai pa vienām durvīm, kurās stāv apsargs un jautā, vai apmeklētājs dodas uz pārtikas nodaļu vai citiem veikaliem. Neierasti ir tas, ka "Spicē" bez derīga Covid-19 sertifikāta nevar aiziet uz aptieku vai optiku, kas ir pirmās nepieciešamības preču veikali.

Apsargs skaidroja – tas ir tādēļ, ka veikalu citādāk nav iespējams nodalīt. Tirdzniecības centra administrācijā par šo risinājumu komentāru gan nesniedza.

Savukārt Tērbatas un Dzirnavu ielā esošos apavu un citos nebūtiskos veikalos Covid-19 sertifikātu ne visur pārbaudīja. Uzrunātajiem pārdevējiem domas par apmeklētāju kritumu dalījās. Vieni to nav pamanījuši, bet citi atzina, ka interesentu kļuvis mazāk.

Ne visur sertifikātus pārbauda pareizi

Lai pārbaudītu, cik kvalitatīvi veikalos veic Covid-19 sertifikātu pārbaudes, Latvijas Televīzija izvēlējās piecas nejaušas vietas Rīgā.

Piemēram, tirdzniecības centra "Riga Plaza" tā dēvētajā "zaļajā zonā" laida tikai ar Covid-19 sertifikātu un pasi vai ID karti.

Arī saimniecības preču veikalā "Depo" notiek Covid-19 sertifikātu pārbaude, taču atšķirībā no tirdzniecības centriem šeit kā personu apliecinošs dokuments derēja arī autovadītāja apliecība.

Identiska situācija bija arī Vecrīgas kafejnīcā "Costa Coffee". Pie kases darbiniece noskenēja Covid-19 sertifikātu un palūdza dokumentu, piebilstot, ka der arī autovadītāja apliecība. Tas gan neatbilst likumam, jo personu apliecinošs dokuments saskaņā ar likumu ir vai nu pase, vai ID karte. 

Arī divās atlikušajās eksperimenta vietās Latvijas Televīzija konstatēja nepilnīgu Covid-19 sertifikāta pārbaudi. Piemēram, veikala "City Outlet" darbiniece noskenēja Covid-19 sertifikātu un palūdza nosaukt personas koda pirmo daļu. Savukārt kafejnīcā "Purch Gastropub" noskenēja Covid-19 sertifikātu, bet personu apliecinošu dokumentu nelūdza uzrādīt. 

Policijai tas zināms

Uz to, ka Covid-19 sertifikātu pārbaudes bieži vien tiek veiktas nekvalitatīvi, norādīja arī Rīgas pašvaldības policijā.

Tās priekšnieks Juris Lūkass sacīja: "Lielākā problēma, manuprāt, šobrīd ir tieši izklaides vietas, kurās to īpašnieki nepienācīgi pārbauda šos sertifikātus. Ja mēs konstatējam vienu šādu gadījumu, tad mums attiecīgi ir jāpārbauda visas personas, kuras atrodas konkrētajā vietā."

Turklāt Latvijas Televīzija no kādas skatītājas saņēma arī ziņu par gadījumu, kad persona, iespējams, ieradusies veikalā ar svešu Covid-19 sertifikātu un personas apliecību. Pagaidām gan tie ir tikai atsevišķi gadījumi.  

Latvijas Drošības biznesa asociācijas prezidents Jānis Zeps teica: "Šobrīd tie ir tikai atsevišķi gadījumi, jo tas darbības periods ir tikai sācies. To jau mēs redzēsim tikai pēc pirmā mēneša, kādi tie rezultāti būs."

Valsts policijā norādīja, ka šādos gadījumos pakalpojuma sniedzējam ir jāsauc policija. Savukārt veikala apsardzei, ja pastāv aizdomas par noziegumu vai administratīvo pārkāpumu, ir tiesības personu aizturēt, kamēr ierodas policija.

KONTEKSTS:

Pagājušajā nedēļā turpināja pieaugt slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits, sasniedzot pieaugumu par 36,1%, bet 10,6% no visiem Covid-19 pacientiem stacionāros ir ar smagu slimības gaitu. Prognozes liecina, ka oktobra beigās būs pārsniegts aizņemto gultu skaits, ko stacionāri var nodrošināt Covid-19 pacientiem.

Covid-19 saslimstībai Latvijā sasniedzot visu laiku augstāko atzīmi, medicīnas nozarē izsludināja ārkārtējo situāciju. Mediķi cēla trauksmi par tūlītēju nepieciešamību pēc stingriem ierobežojumiem valstī.

Valdība lēma valstī no 11. oktobra uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtējo situāciju, kas Covid-19 pandēmijā ir jau trešā reize. Vienlaikus noteikti ierobežojumi ar mērķi palielināt Covid-19 vakcinācijas aptveri. Tostarp uzsvars likts uz darbu attālināti un valsts un pašvaldības iestādēs strādājošajiem pienākumu potēties pret Covid-19. Noteikti arī ierobežojumi tirdzniecībā, pakalpojumos, ēdināšanā, kā arī kultūras jomā. Savukārt skolas var turpināt darbu klātienē, visiem bērniem valkājot maskas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti