Pētnieks: Ābolu raža šogad ir mazāka nekā citus gadus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dobelē sestdien, 2. oktobrī, norisināsies tradicionālie Ābolu svētki, kuros notiks dažāda veida aktivitātes. Uzmanības centrā būs dažādas rudens veltes, bet jo īpaši āboli. Un, lai gan šo augļu raža visā valstī vēl nav novākta, šogad tā ir mazāka, nekā iepriekšējos gados.

Dārzkopības institūta pētnieks Edgars Rubauskis
00:00 / 00:38
Lejuplādēt

Tā atzīmē Dārzkopības institūta pētnieks Edgars Rubauskis, skaidrojot, ka iemesli tam ir dažādi. Viens no tiem ir šī pavasara mainīgie laikapstākļi, kuru dēļ ābeļu slimības varēja ievērojami izplatīties. Ražas apjomu un kvalitāti ir ietekmējuši arī kaitēkļi.

"Tai skaitā, piemēram, laputis, kas varēja nopostīt lielu daļu ražas un tās kvalitāti. Nākošais lielākais kaitēklis, protams, bija ābolu tinējs.

Kad bija kaut kādi bojājumi, piemēram, no ābolu tinēja vai kaut kādas mizas plaisas, tad sekojoši ir pūšanas. Lielākā daļā apzināto dārzu raža ir maza vai arī nav nemaz. Dažkārt ir tā, ka nolaižas jau rokas. Dārzā ražas nav, ko tad aizsargāt dārzu no kaitīgiem organismiem, bet tas jau ietekmē nākamo gadu. Labas lietas noteikti varētu teikt, ka koši, skaisti un kvalitatīvi augļi varētu būt tajos dārzos, kur ražu ietekmē šīs temperatūras svārstības – aukstums naktīs un siltums pa dienu," sacīja pētnieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti