Dailes teātra skvēru sāks atjaunot pēc mēneša

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dailes teātra skvēra rekonstrukcija kārtējo reizi nav sākusies, kā bija paredzēts. "Valsts nekustamie īpašumi" atklāj, ka ir pietrūcis finansējuma, tāpēc iecerēto neizdevās sākt šovasar. Tagad nepieciešamā summa esot atrasta un plānotie būvniecības darbi iecerēti jau pēc mēneša. Savukārt vides aktīvists uzskata, ka galvaspilsēta pārāk daudz naudas tērē ielu remontam tā vietā, lai labiekārtotu vidi. Tāpēc celtniecības darbi kārtējo reizi ir atlikti. Rīgas domē informē, ka tuvākā gada laikā plāno atjaunot vairākus parkus, taču pagaidām nav skaidrs, kāds būs nākamā gada pieejamais finansējums.

Dailes teātra skvēru sāks atjaunot pēc mēneša
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Pagājušā gadsimta 70. gados izveidoto Dailes teātra skvēru plānoja sākt atjaunot šovasar, bet, apstaigājot šo Rīgas vēsturiskā centra teritoriju, nekādi būvniecības darbi nav pamanāmi. Cilvēki, kuri skvēru šķērso vai ir nolēmuši tajā atpūsties, vēl joprojām spiesti būt piesardzīgi, uzmanīgi skatoties sev zem kājām, jo no dzelzsbetona blokiem izveidotā ietve vairākās vietās ir iebrukusi. Turklāt no blokiem vietumis lien ārā sarūsējusi armatūra, aiz kuras var viegli aizķerties. Skvērā nereti uzturas bezpajumtnieki, kas tepat arī nokārtojas.

"Pašā Rīgas centrā tāds augonis. Modernisma arhitektūras ikona un... Tas ir briesmīgi. Tā ir tāda bomžu paradīze tur. It sevišķi tagad, kad vasarā mēs spēlējām dārzā, tas traucēja koncertus,” tā par kultūrvēsturisko skvēru izsakās Dailes teātra valdes loceklis Juris Žagars, atzīstot, ka teritorija pie mākslinieka Voldemāra Irbīša skulptūras ir traģiska. Vēl pagājušā gada pavasarī bija cerēts, ka teātra skvēru atjaunos līdz šā gada vasarai. Savukārt šogad paredzēja, ka būvdarbus vasarā tikai sāks, taču arī šī iecere nav piepildījusies.

"Es domāju, ka vilšanās ir tāda pati kā Jaunajam Rīgas teātrim ar renovācijas kavēšanos.

Protams, mēs ļoti, ļoti cerējām, ka varēs vismaz ne sezonas pašā sākumā, bet kaut kad rudenī sākt lietot jauno laukumu. Nesaprotami, kā šis process tik ļoti, ļoti ilgi un smagi ir gājis, bet laikam jau tagad tā ir ar iepirkumiem, ar iepirkumu apstrīdēšanām, ar projektēšanu, ar nenormālo cenu kāpumu celtniecībā,” turpina Žagars.

Māris Kalējs no apvienības "Pilsēta cilvēkiem” skvēra rekonstrukcijas projektu gan uzskata par labu. Taču ir pašsaprotami, kāpēc kārtējo reizi ir aizkavējusies plānotā rekonstrukcija.

Viņaprāt, galvaspilsēta pārāk daudz naudas tērē ielu atjaunošanai tā vietā, lai labiekārtotu vidi.

„Ja piešķirtu gājējiem, velobraucējiem un labiekārtošanai tikpat naudas cik šosejām, kas ir pretēji pilsētas mērķiem, tad pilsēta būtu konfekte,” norāda Kalējs.

Dailes teātra apkārtējā teritorija pieder gan valstij, gan pašvaldībai. Rīgas domes Īpašuma departamenta Būvniecības pārvaldes priekšnieks Rihards Rusins gan neuzskata, ka plānotie remontdarbi ir aizkavējušies. Tā kā ir divi īpašnieki, plānoto nav iespējams izstrādāt vienā būvprojektā, tāpēc bija nepieciešams visu rūpīgi izskatīt, skaidro Rusins.

Pilsētas īpašuma komitejas vadītājs Dainis Locis (Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība) apgalvo, ka Dailes teātra teritorijas labiekārtošanas darbus veic "Valsts nekustamie īpašumi", savukārt pašvaldība līdzfinansē. Gan Locis, gan Rusins atklāj, ka ilgi gaidītie rekonstrukcijas darbi teritorijā sāksies pēc mēneša.

"Valsts nekustamo īpašumu" pārstāvis Jānis Ivanovskis-Pigits domnieku teikto apstiprina un paredz, ka celtniecības darbus pabeigs nākamā gada nogalē. Viņš arī atklāj iemeslus, kāpēc plānotos remontdarbus vasarā nesāka.

"Mums bija izsludināts iepirkums, un tās piedāvātās līgumcenas sniedzās pāri pieejamam finansējumam. Vasaras vidū mums bija jāatrod papildu finansējums, ko mēs esam izdarījuši, piesaistot no valsts budžeta. Līdz ar to mēs varam pieņemt iepirkumā uzvarētāja lēmumu un virzīties uz līguma parakstīšanu," skaidro Ivanovskis-Pigits, uz jautājumu, kas liek cerēt, ka plāns realizēsies savlaicīgi, atbildot, ka ir pieejams pilnais finansējums. "Mums ir izkonkursēts būvnieks. Šobrīd visi nezināmie faktori ir atrisināti.”

Dailes teātra skvēra atjaunošanas darbi kopumā izmaksās nedaudz virs trim miljoniem eiro. Rīgas domē informē, ka šogad labiekārtošanas darbus plānots veikt arī Esplanādē. Savukārt nākamā gada prioritāšu sarakstā ir Ēbelmuižas un Nordeķu parks, bet, kā norāda Mājokļu un vides komitejas vadītājs Edmunds Cepurītis ("Par!/Progresīvie”), pagaidām nav skaidrs, kāds būs nākamajā gadā pieejamais finansējums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti