Labrīt

Daniels Pavļuts: Lēmumi par ierobežojumiem būs; iepriekš politiķi bija sabijušies

Labrīt

Covid-19 dēļ Latvijā plāno izsludināt ārkārtējo situāciju. Valdībai pārmet neizlēmību

Rīgas Mazākajā galerijā būs apskatāma improvizēta kinētiskā loterija

Dzīves loterija. Alises Sondores izstāde «Kāda iespēja» Rīgas Mazākajā galerijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rīgas Mazākajā galerijā, kas atrodas K. K. fon Stricka villas skatlogā, no 8. oktobra būs apskatāma improvizēta, kinētiska loterija, kurā bumbiņas lēkās pa skatloga telpu. Atšķirībā no parastām laimes spēlēm šajā izstādē, kuras nosaukums ir "Kāda iespēja", bumbiņas lēkās bez apstājas visas diennakts garumā. Piesaistot cilvēku uzmanību ar krāsu kontrastiem bagāto darbu, māksliniece Alise Sondore atzīmē, ka grib šajā rudens laikā iedvest nelielu cerības dzirksti.

Rīgas Mazākā galerija, kas atrodas Aristida Briāna ielā 9, ir eksperimentāla izstāžu telpa. Precīzāk sakot, tas ir viens skatlogs, kas vērsts uz Francijas politiķa vārdā nosaukto ielu. No 8. oktobra šeit būs apskatāma jaunās mākslinieces Alises Sondores personālizstāde "Kāda iespēja". Viņa stāsta – tā būs improvizēta, kinētiska loterija, kurā simt oranžas krāsas bumbiņu, pateicoties spēcīgai gaisa plūsmai, lēkās pa divu kvadrātmetru lielu skatloga telpu. Atšķirībā no mākslas izstādēm citviet, šajā galerijā darbu varēs apskatīt katru dienu 24 stundas diennaktī.

"Bieži vien cilvēki, dodoties uz izstādēm, dodas uz kādu konkrētu ēku konkrētā darba laikā. Un šeit bieži vien ir skatītāji, kas paskrien garām. Viens no maniem mērķiem būtu pievērst viņu uzmanību ar kaut ko kustīgu.

Priekš tāda drēgnā rudens laika gribas iedvest tādu nelielu cerības dzirksti par to, ka jebkuram ir visas iespējas paveikties un uzvarētājs var būt ikviens šajā pasākumā.

Kas varētu būt labāks, kā piedāvāt skatītājam nelielu brīnumu par baltu velti," saka māksliniece.

Atšķirībā no loterijām, kurās numurētas bumbiņas gaisa plūsmas iedarbībā lēkā tikai vairākas sekundes, līdz viena no tām tiek izvilkta, tādējādi noskaidrojot uzvarētāju, Sondores veidotajā darbā bumbiņas strauji kustēsies nepārtraukti. Tāpēc šī ir loterija bez kāda konkrēta rezultāta, skaidro māksliniece, atzīmējot, ka izlozes iznākums ir katra interesenta rokās: "Tas ir vai nu tieši par kaut kādu cerību vai ticību kaut kādai iespējai, nelielam brīnumam, vai arī varbūt ir kāds, kas uz to skatās pilnīgi pretēji – ar cinismu un sajūtu, ka tas ir pilnīgi bezjēdzīgi."

Māksliniece iedvesmu ir smēlusies no momentloterijām, kurās viņa mēdz piedalīties. Laimes spēļu procesā viņas uzmanību visvairāk piesaista brīdis pirms rezultātu atklāšanas, kad prātā valda liela cerība. Šīs emocijas pamudinājušas izveidot minēto instalāciju, kurā, kā atzīmē māksliniece, cerības sajūta ilgst mazliet ilgāk.

Rīgas Mazākajā galerijā katra tajā risinātā projekta koncepcija radīta rēķinoties gan ar attiecīgo telpas izmēru un novietojumu, gan arī ar ēkas unikālo arhitektūru. Šajā galerijā Sondore līdz šim vēl nebija izstādījusi savus darbus. Un pirms gaidāmās atklāšanas viņa atzīmē, ka ir pārņemta ar patīkamām emocijām, un tam par iemeslu ir arī galerijas specifika.

"Skatoties uz kaut kādiem apkārt notiekošajiem notikumiem un, iespējams, virsū glūnošajiem ierobežojumiem, manuprāt, šāda telpa ar šādu risinājumu ir ļoti laba mākslas pieejamībai  jebkurā brīdi, neskatoties uz to, kas notiek apkārt," teic māksliniece.

Sondore pirms pāris gadiem beidza Latvijas Mākslas akadēmiju. Un kā pati atzīmē – kopš studiju laikiem viņas izpausmes veids ir veidot dažādus objektus un instalācijas. Izstādes "Kāda iespēja" realizēšanā iesaistījusies arī Auguste Petre, kura ir pasākuma kuratore. Ņemot vērā mākslinieces spēju strādāt ar telpu un to, ka viņa idejas attīsta konceptuāli, Rīgas Mazākā galerija ieceres īstenošanai ir piemērota vieta, atzīmē Petre, piebilstot, ka māksliniecei piemīt arī laba humora izjūta, kuru varēs pamanīt arī viņas darbā: "Man šķiet, ka šis Alises darbs, kuram jau saknē ir dots diezgan asprātīgs nosaukums "Kāda iespēja", ļoti precīzi ataino dzīvi kā tādu, ka mēs visu laiku esam kaut kādā kustībā, mēs varbūt uz kaut ko ceram.

Mēs visu laiku it ka spēlējamies ar nākotnes brīžiem, piedalāmies šajā dzīves loterijā, bet beigu beigās nezinot, vai mēs būsim uzvarētāji vai nebūsim uzvarētāji.

Man liekas tādā ļoti, ļoti asprātīgā veidā šajā darbā tiek atspoguļoti mūsu dzīves procesi un vēlmes, iespējams, sasniegt kaut ko vairāk. Tādas ļoti cilvēcīgas emocijas tas atspoguļo, neskatoties uz to, ka burtiski tās ir bumbiņas, kas lēkā pa skatlogu.”

Viņa paredz – tā kā izstāde ir kustīga, tad cilvēkiem tā raisīs interesi, turklāt krāsu ziņā kontrastiem bagātais darbs diennakts tumšajā laikā būs izgaismots, tāpēc tas jo īpaši varētu piesaistīt bērnus. Jebkurā laikā vērot skatlogā lēkājošas bumbiņas interesentiem būs iespējams līdz decembra sākumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti