Rihards Plūme

Latvijas Radio ārzemju ziņu korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Baidena administrācija: Irāna varētu uzbrukt ASV dzeramā ūdens piegādēm
Baidena administrācija: Irāna varētu uzbrukt ASV dzeramā ūdens piegādēm
ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas pārstāvis Džeiks Salivans un Vides aizsardzības aģentūras vadītājs Maikls Regans nosūtījis brīdinājuma vēstuli štatu gubernatoriem, aicinot viņus būt piesardzīgiem pret iespējamiem kiberuzbrukumiem viņu kritiskās infrastruktūras sistēmām, ko varētu īstenot Irānas un Ķīnas hakeri.
ANO: Izraēla, iespējams, izmanto badu kā «kara ieroci»
ANO: Izraēla, iespējams, izmanto badu kā «kara ieroci»
Turpinoties Izraēlas armijas ofensīvai Gazas joslā, humanitārā situācija pasliktinās un arvien biežāk tiek runāts par to, ka tur esošie civiliedzīvotāji drīzumā tiks pakļauti badam. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) otrdien brīdinājusi, ka Izraēlas stingrie ierobežojumi palīdzības sniegšanai kara izpostītajai Gazas joslai kopā ar tās īstenotajiem uzbrukumiem var tikt uzskatīti par bada izmantošanu kā kara ieroci. 
Eiropas Savienība cer samazināt migrācijas plūsmas, sadarbojoties ar Ēģipti
Eiropas Savienība cer samazināt migrācijas plūsmas, sadarbojoties ar Ēģipti
Centienos ierobežot migrācijas plūsmas uz Eiropu, Eiropas Savienības amatpersonas vizītē Kairā parakstījušas vienošanos par finansiālās palīdzības piešķiršanu Ēģiptei 7,4 miljardu eiro apmērā. Šis ir jau kārtējais līgums ar perifērijā esošajiem Eiropas Savienības partneriem, Briselei cerot, ka tādējādi izdosies cīnīties ar migrantu uzplūdiem bloka robežvalstīs. Šādiem līgumiem gan arī netrūkst kritiķu. 
«Pseidovēlēšanas Krievijā nav ne brīvas, ne godīgas.» Rietumos izskan pirmās atsauksmes par Putina «...
«Pseidovēlēšanas Krievijā nav ne brīvas, ne godīgas.» Rietumos izskan pirmās atsauksmes par Putina «pārvēlēšanu» (papildināts)
Vladimirs Putins ir pasludināts par uzvarētāju nedēļas nogalē notikušajās tā dēvētajās Krievijas prezidenta vēlēšanās. Krievijas Centrālā vēlēšanu komisija apgalvo, ka viņš saņēma vairāk nekā 87% nodoto balsu. Putinu ar "uzvaru" ir apsveikuši Ķīnas, Ziemeļkorejas, Irānas, Uzbekistānas un Kubas autoritārie vadītāji. Turpretī rietumvalstis uzskata, ka Putina pārapstiprināšana amatā neatbilst nekādiem demokrātiskajiem standartiem.
Sports karavīra dzīvē. Saruna ar Ukrainas aizstāvi Ihoru
Sports karavīra dzīvē. Saruna ar Ukrainas aizstāvi Ihoru
No jūrnieka par karavīru. No kuģa uz fronti. Un no frontes uz sacensībām otrpus okeānam – Amerikas Savienotajās Valstīs. Tas ir Ukrainas aizstāvja Ihora Butenko stāsts, kurš pēc ievainojuma frontē un tā izārstēšanas kopā ar citiem cīņu biedriem pieteicās atlasei veterānu sporta spēlēm Savienotajās Valstīs, lai pierādītu un parādītu sev un citiem, kas ir Ukraina un uz ko ukraiņi ir spējīgi. Ar Ihoru sarunājas Latvijas Radio podkāstā "Drošinātājs".
Slovākijas valdība reorganizēs sabiedrisko raidsabiedrību
(papildināts)
Slovākijas valdība reorganizēs sabiedrisko raidsabiedrību (papildināts)
Slovākijā līdz ar kreisi populistiskā Roberta Fico nākšanu pie varas politiķi vēlas pārņemt savā kontrolē valsts raidsabiedrību RTVS. Valdības plāni paredz, ka reorganizācijas laikā RTVS tiks izformēta un pārveidota par jaunu institūciju "STaR", kas ir nosaukuma "Slovākijas Televīzija un radio" saīsinājums.
Ukrainas sabiedrotie izziņo papildu palīdzību – 300 miljoni dolāru un 200 tūkstoši artilērijas šāviņ...
Ukrainas sabiedrotie izziņo papildu palīdzību – 300 miljoni dolāru un 200 tūkstoši artilērijas šāviņu (papildināts)
ASV prezidents Džo Baidens ir devis rīkojumu steidzami piešķirt 300 miljonus dolāru lielu militāro palīdzību Ukrainai no Pentagona līdzekļiem. Tikmēr  Čehijas mediji vēsta, ka valsts saņēmusi provizorisku piekrišanu par vēl 200 000 artilērijas šāviņu iepirkumu Ukrainas vajadzībām papildus jau apstiprinātajam 300 000 šāviņu iepirkumam. 
Bitkoina vērtība sasniedz arvien jaunus rekordus; popularitāte Eiropā atšķirīga
Bitkoina vērtība sasniedz arvien jaunus rekordus; popularitāte Eiropā atšķirīga
Pēdējo nedēļu laikā strauju popularitāti iemantojušas kriptovalūtas, tādēļ ievērojami kāpusi to vērtība. Pamatā runa ir par populārāko no kriptovalūtām – bitkoinu. Šīs nedēļas sākumā tā vērtība sasniegusi jaunu rekordu, pārsniedzot 72 000 ASV dolāru. Kriptovalūtas ir populāras daudzviet pasaulē, tostarp Eiropā.
Pāvesta Franciska izteikumi par Ukrainu atkal izsauc sašutumu
(papildināts)
Pāvesta Franciska izteikumi par Ukrainu atkal izsauc sašutumu (papildināts)
Pāvests Francisks intervijā, ko sestdien daļēji publicēja Šveices televīzija, ir aicinājis Ukrainas karā iesaistītos sākt sarunas, pirms situācija pasliktinās, un mudinājis ukraiņus būt drosmīgiem un spēt sēsties pie sarunu galda ar agresorvalsti. Pāvesta vārdi kārtējo reizi izsaukuši sašutumu.
Portugālē notiek parlamenta vēlēšanas; labējie spēki varētu nomainīt sociālistus
Portugālē notiek parlamenta vēlēšanas; labējie spēki varētu nomainīt sociālistus
Vēlētāji Portugālē svētdien, 10. martā, dodas pie vēlēšanu urnām pirmstermiņa parlamenta vēlēšanās. Šo vēlēšanu rezultātā pēc astoņus gadus ilgas sociālistu valdīšanas pie varas varētu nākt konservatīvie spēki. Ņemot vērā to, ka neviena no partijām absolūto vairākumu, visticamāk, neizcīnīs, izšķirošā balss varētu būt labējiem spēkiem.
Austrālijā pārprodukcijas dēļ nākas iznīcināt miljoniem vīnogulāju
Austrālijā pārprodukcijas dēļ nākas iznīcināt miljoniem vīnogulāju
Austrālijas lauksaimniekiem nākas iznīcināt miljoniem vīnogulāju un vēl no desmitiem miljonu ražu novākt pirms laika, lai ierobežotu pārprodukciju. Par to vēsta aģentūra "Reuters", rakstot, ka pārprodukcija, kas radusies vīna patēriņa krituma dēļ, ir samazinājusi vīnogu cenas un apdraud audzētāju un vīna ražotāju iztiku.
Baidens kritizē Trampa tikšanos ar Orbānu
(papildināts)
Baidens kritizē Trampa tikšanos ar Orbānu (papildināts)
ASV prezidents Džo Baidens kritizējis savu priekšteci Donaldu Trampu, kurš, visticamāk, būs republikāņu kandidāts novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās, par piektdien notikušo tikšanos ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu, norādot, ka Ungārijas valdības vadītājs "vēlas diktatūru".
Ukrainas amatpersona: Vācija ir pilna ar Krievijas spiegiem
Ukrainas amatpersona: Vācija ir pilna ar Krievijas spiegiem
Vācija ir pilna ar Krievijas spiegiem un Ukraina vairākkārt par to brīdinājusi Berlīni. To intervijā laikrakstam "The Times" pavēstījis Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Danilovs.
Ukrainā veido rezerves aizsardzības pozīcijas
Ukrainā veido rezerves aizsardzības pozīcijas
Ukrainā pie frontes līnijas tiek veidotas rezerves aizsardzības pozīcijas, ja nāksies atkāpties Krievijas pārspēka dēļ. Operatīvi taktiskā grupa "Taurija" atbild arī par vienu no smagākajiem frontes sektoriem pie okupētās Avdijivkas.
Kara izšķirta ģimene: Olha ar dēlu pagaidām veido dzīvi Vācijā, 12 gadus vecā meita atgriezās pie tē...
Kara izšķirta ģimene: Olha ar dēlu pagaidām veido dzīvi Vācijā, 12 gadus vecā meita atgriezās pie tēva Kijivā
Ukrainiete Olha Horbenko bēga no Kijivas kara sākumā, taču viņas vīrs nolēma palikt un palīdzēt armijai. Pēc kāda Vācijā pavadītā laika Kijivā atgriezās arī viņu meita – ģimene nolēma, ka fiziska drošība nav vienīgais svarīgais faktors pusaudzei. Olha ar vecāko dēlu palika Vācijā, kur viņa palīdz ukraiņu sievietēm grūtniecēm kā dūla un cer, ka Ukrainai būs pietiekami daudz resursu un pietiekami daudz izpratnes no citām valstīm, lai tai palīdzētu.
Ukraina aizvadītās diennakts laikā notriekusi jau trīs Krievijas bumbvedējus
(papildināts)
Ukraina aizvadītās diennakts laikā notriekusi jau trīs Krievijas bumbvedējus (papildināts)
Ukraina aizvadīto 24 stundu laikā notriekusi jau trīs Krievijas bumbvedējus Su-34, pavēstīja bruņoto spēku virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis. Tikmēr Avdijivkas un Zaporižjas virzienā situācija ir īpaši saspringta, un tur Krievijas spēki turpina ofensīvu. Ukraiņiem gan esot izdevies izspiest ienaidnieku no Orlivkas priekšpilsētas, ceturtdien ziņoja Sirskis.
Krievijā bēru organizētāji masveidā atsaka rīkot publisku atvadīšanos no Navaļnija
(papildināts)
Krievijā bēru organizētāji masveidā atsaka rīkot publisku atvadīšanos no Navaļnija (papildināts)
Alekseja Navaļnija komanda jau diennakti bez panākumiem meklē vietu, kur varētu sarīkot atvadīšanos no Arktikas kolonijā mirušā Krievijas opozīcijas līdera. Par to sociālajā tīklā pavēstījusi viņa preses sekretāre Kira Jarmiša. Komanda jau esot apzvanījusi lielāko daļu privāto un valsts apbedīšanas aģentūru, komericālo telpu un bēru zāļu īpašniekus.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd