Rihards Plūme

Latvijas Radio ārzemju ziņu korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Vācijas ekonomikai draud recesija; rosina vērienīgas reformas konkurētspējas veicināšanai
Vācijas ekonomikai draud recesija; rosina vērienīgas reformas konkurētspējas veicināšanai
Eiropas lielākā ekonomika nonākusi sarežģītā situācijā. Ar šādu ziņu Vācijas valdība februārī publicēja datus par ekonomikas izaugsmi 2024. gadam. Tiek lēsts, ka ekonomika šogad pieaugs vien par 0,2%, nevis par 1,3%, kā tika prognozēts rudenī. Tikmēr Vācijas centrālā banka brīdinājusi, ka iekšzemes kopprodukts pirmajā ceturksnī, visticamāk, samazināsies, tādēļ ekonomika nonāks recesijā. 
Rietumi cenšas pastiprināt sankcijas pret Krieviju
(papildināts)
Rietumi cenšas pastiprināt sankcijas pret Krieviju (papildināts)
Rietumi turpina izdarīt spiedienu uz Krieviju par tās izvērsto karu Ukrainā, kā arī atbild uz opozicionāra Alekseja Navaļnija nāvi ieslodzījumā. Jaunas sankcijas šonedēļ noteikusi gan Eiropas Savienība, gan Lielbritānija. Tām seko arī piektdien izsludinātās Amerikas Savienoto Valstu sankcijas, kas esot plašākās kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā.
Poļu šoferi pie robežas no kravas automašīnām atkal izgāž ukraiņu graudus
Poļu šoferi pie robežas no kravas automašīnām atkal izgāž ukraiņu graudus
Kravas automašīnu vadītāji un lauksaimnieki jau nedēļām ilgi mēģina bloķēt Ukrainas kravas automašīnu iebraukšanu valstī, protestējot pret, viņuprāt, negodīgo konkurenci. Otrdien, 20. februārī, poļu šoferi kārtējo reizi uz robežas no ukraiņu kravas mašīnām izgāzuši graudus, padarot situāciju vēl nokaitētāku.
Ukrainas ekonomika 2 gadus pēc iebrukuma kļūst spēcīgāka, taču joprojām atkarīga no palīdzības
Ukrainas ekonomika 2 gadus pēc iebrukuma kļūst spēcīgāka, taču joprojām atkarīga no palīdzības
Krievija jau divus gadus Ukrainā posta ne tikai infrastruktūru un cilvēku dzīves, bet turpina graut arī Ukrainas ekonomiku. Lai gan Ukrainas ekonomika kļūst spēcīgāka, tomēr liela atkarība no ārējās palīdzības saglabājas, jo valsts turpina ciest no kritiskās infrastruktūras graušanas, darbaspēka trūkuma un uzņēmumu nevēlēšanās investēt kara plosītajā valstī. Finansiāli talkā nāk gan atsevišķas valstis un institūcijas, gan Eiropas Savienība (ES).
Leiena kandidēs uz pārvēlēšanu Eiropas Komisijas prezidentes amatā
Leiena kandidēs uz pārvēlēšanu Eiropas Komisijas prezidentes amatā
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena pirmdien paziņoja, ka kandidēs uz otru pilnvaru termiņu prezidentes amatā. Leiena vēlas kļūt par centriski labējās Eiropas Tautas partijas galveno kandidāti jūnijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās.
Skolnieks ražo dronus armijai. Saruna ar Harkivā dzīvojošo Radomiru
Skolnieks ražo dronus armijai. Saruna ar Harkivā dzīvojošo Radomiru
Ukrainas pilsētā Harkivā 16 gadus vecais skolnieks Radomirs Tjutjuniks mājas apstākļos un ar ziedotāju atbalstu izgatavojis un uz fronti nosūtījis jau vairākus simtus FPV dronus-kamikadzes, uz kuru izmantošanu šobrīd, kad samazinājušās ieroču piegādes no Rietumiem, Ukrainas bruņotie spēki liek arvien lielāku uzsvaru. Intervijā Latvijas Radio podkāstā "Drošinātājs" jaunietis pastāstīja par dzīvi Harkivā un dronu salikšanu un remontu.
Zelenskis drošības konferencē Minhenē: Pajautājiet sev, kāpēc Putins aizvien spēj turpināt karu Ukra...
Zelenskis drošības konferencē Minhenē: Pajautājiet sev, kāpēc Putins aizvien spēj turpināt karu Ukrainā (papildināts)
Krievijai, kas neievēro likumus, ir jāpaliek pagātnē, tādēļ mums visiem vajadzētu darīt nevis kaut ko, bet gan darīt visu, lai sakautu agresoru, jo diktatori nedodas brīvdienās, uzrunājot Minhenes drošības konferences dalībniekus sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš uzsvēra, ka nav neviena, kam Eiropā karš nerada draudus, un šim gadam ir jākļūst par brīdi, kad tiek atjaunota noteikumos balstīta pasaules kārtība. Pēc Zelenska domām, bezdarbības rezultātā Putins nākamos gadus padarīs katastrofiskus arī citām valstīm.
Minhenes drošības konferencē piemin Navaļniju un spriež par globālo drošību
(papildināts)
Minhenes drošības konferencē piemin Navaļniju un spriež par globālo drošību (papildināts)
Vācijas pilsētā Minhenē piektdien oficiāli atklāj ikgadējo drošības konferenci. Jau sešdesmito reizi tā pulcēs vairākus simtus valstu un valdību vadītājus, ministrus, starptautisku organizāciju vadītājus, augsta ranga aizsardzības jomas pārstāvjus un citas personas. Tiesa, dažus tematus drošības politikas pārstāvji apsprieduši jau pirms oficiālās konferences atklāšanas.
Navaļnija sieva: Putins un viņa līdzgaitnieki nepaliks nesodīti
Navaļnija sieva: Putins un viņa līdzgaitnieki nepaliks nesodīti
Krievijas vadonis Vladimirs Putins un viņa līdzgaitnieki nepaliks nesodīti, ja izrādīsies, ka Krievijas amatpersonas nav melojušas par ieslodzītā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nāvi, piektdien, uzrunājot sanākušos Minhenes drošības konferencē, paziņoja Kremļa kritiķa sieva Jūlija.
Vācijā ar 13 punktu plānu cīnīsies pret labējo ekstrēmismu
(papildināts)
Vācijā ar 13 punktu plānu cīnīsies pret labējo ekstrēmismu (papildināts)
Vācijas valdība paziņojusi par juridisku pasākumu paketi, kuras mērķis ir cīnīties pret labējo ekstrēmismu. Ar šādu ierosinājumu valdība nākusi klajā pēc nedēļu ilgām masu demonstrācijām pret galēji labējiem, kas notika vairākās Vācijas pilsētās un pulcēja simtiem tūkstošu cilvēku.
Armijas jaunais komandieris: Ukraina pārgājusi no uzbrukuma uz aizsardzību
(papildināts)
Armijas jaunais komandieris: Ukraina pārgājusi no uzbrukuma uz aizsardzību (papildināts)
Jaunais Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis situāciju frontes līnijā novērtējis kā sarežģītu un atzīmējis, ka Ukraina ir pārgājusi no uzbrukuma darbībām uz aizsardzības operāciju, lai nogurdinātu ienaidnieku. To viņš norādījis intervijā Vācijas medijam "ZDF" vēl pirms iecelšanas Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieka amatā.
Krievijas armija atkārtoti posta Ukrainas pilsētu Selidovi
(papildināts)
Krievijas armija atkārtoti posta Ukrainas pilsētu Selidovi (papildināts)
Krievija naktī uz trešdienu kārtējo reizi ir apšaudījusi Ukrainu, un arī šoreiz nav izticis bez postījumiem. Krievijas armija atkārtoti devusi gaisa triecienu pa Ukrainas pilsētu Selidovi Doneckas apgabalā. Izpostītas vairākas ēkas, tai skaitā slimnīca. Trīs cilvēki gājuši bojā, 12 – ievainoti.
ASV sāk iekšzemes drošības ministra atstādināšanas procedūru
ASV sāk iekšzemes drošības ministra atstādināšanas procedūru
Republikāņu kontrolētā Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Kongresa pārstāvju palāta sākusi iekšzemes drošības ministra Alehandro Majorkasa atstādināšanas procedūru. Tā iemesls ir amatpersonas nespēja novērst migrācijas krīzi uz ASV un Meksikas robežas.
Somijas jaunais prezidents: Tuvākajā laikā neredzu nekādu komunikāciju ar Putinu vai Krievijas valdī...
Somijas jaunais prezidents: Tuvākajā laikā neredzu nekādu komunikāciju ar Putinu vai Krievijas valdību (papildināts)
Svētdien notikušās Somijas prezidenta vēlēšanas noslēgušās ar ekspremjera Aleksandra Stuba uzvaru. Viņš pārspējis bijušo ārlietu ministru Peku Hāvisto. Tiesa, procentos atstarpe starp viņiem bijusi neliela. Tikmēr vēlētāju aktivitāte sasniegusi teju 71%. Jaunais prezidents savā pirmajā uzrunā tautai apliecināja atbalstu Ukrainai un noraidīja jebkādas dialoga iespējas ar Krieviju tuvākajā laikā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd