Līva Karlsone

LTV "Panorāma"

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Ziemassvētkos uz baznīcu dodas veselām ģimenēm
Ziemassvētkos uz baznīcu dodas veselām ģimenēm

Lai gan šogad atkal bez sniega un ar lietu, tomēr šis ir laiks, kad visapkārt ir sveču un eglītes smarža, un sajūta, ka Dievs sadzird pat visklusāko lūgšanu. Daudzām ģimenēm neatņemama šo svētku tradīcija ir došanās uz Ziemassvētku dievkalpojumu.

Teju pārpildītajos «Muceniekos» durvis patvēruma meklētājiem vērs paplašinātās telpas
Teju pārpildītajos «Muceniekos» durvis patvēruma meklētājiem vērs paplašinātās telpas

Pašreiz patvēruma meklētāju centrs “Mucenieki” ir gandrīz pārpildīts, bet pārvietošanas programmas ietvaros uz Latviju tiek vesti aizvien jauni patvēruma meklētāji. Gada sākumā kā risinājums tika izvēlēts Muceniekiem blakus esošajā pamestajā ēkā izbūvēt jaunas telpas cilvēku uzņemšanai. Drīzumā tajās jau varēs uzņemt jaunus patvēruma meklētājus.

Svētkos aicina atcerēties seniorus
Svētkos aicina atcerēties seniorus

Paņemiet izceptās piparkūkas un aizejiet svētkos pie kaimiņos dzīvojošā pensionāra vai, ja nevarat būt līdzās – atrodiet laiku un izrunājieties pa telefonu ar saviem vecvecākiem! Šādu ieteikumu Ziemassvētkos sniedz ārsti, piebilstot, ka ik reizes, kad tiek piezvanīts tuviniekam senioram, tas var būt dzīvības vērts.

Katastrofāla apjoma gaisa piesārņojums paralizē desmitiem Ķīnas pilsētu
Katastrofāla apjoma gaisa piesārņojums paralizē desmitiem Ķīnas pilsētu

Vairākos desmitos Ķīnas pilsētu, ieskaitot Pekinu, patlaban dzīvi daļēji paralizējis smogs. Lai arī šī parādība Ķīnā nav retums, tomēr šobrīd gaisa piesārņojums sasniedzis tādu pakāpi, ka slēgtas skolas, apturēta daudzu rūpnīcu darbība un cilvēki cenšas nepamest mājas.

Indietim Natinam laulības ar latvieti izvēršas par birokrātisko labirintu palikšanai Latvijā
Indietim Natinam laulības ar latvieti izvēršas par birokrātisko labirintu palikšanai Latvijā

Atbraukt uz Latviju studēt, apprecēties un atrast darbu – šo veiksmīgo dzīves pavērsienu virkni jaunietim no Indijas Nitinam Prabhakaram pārtraucis fakts, ka Latvijas likums neļauj mainīt uzturēšanās iemeslu valstī, neatgriežoties savā mītnes zemē un nesākot visu procedūru no sākuma. Vienoties par iespēju nokārtot dokumentus šeit pat nav izdevies, tādēļ jaunais vīrietis ar savu latviešu sievu Latviju pamet.

Jaunu uzņēmumu dibinātājiem radīts nodokļu režīma izvēles rīks internetā
Jaunu uzņēmumu dibinātājiem radīts nodokļu režīma izvēles rīks internetā

Apjukumu rada ne tikai kārtējās likumu izmaiņas, arī jau esošajās prasībās uzņēmēji bieži apmaldās. Piemēram, brīdī, kad nolemts dibināt jaunu kompāniju, pirmie divi soļi ir izvēlēties uzņēmuma formu un nodokļu režīmu. Kombinācijas dažādas, un nereti jaunie uzņēmēji šajā stadijā apjūk un neizvēlas izdevīgāko modeli. Lai problēmu risinātu, radīts jauns interneta rīks.  

Alūksnes slimnīca prasa papildu naudu uz Balvu un Gulbenes slimnīcu rēķina
Alūksnes slimnīca prasa papildu naudu uz Balvu un Gulbenes slimnīcu rēķina

Alūksnes slimnīca apkalpo pacientus, kuriem pienāktos vērsties Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā, taču Alūksnes slimnīcai par to netiek atlīdzināts. Tā uzskata slimnīcas vadītāja Maruta Kauliņa, un neapmierinātību par to viņa izteikusi arī valsts institūcijām. Tikmēr otras slimnīcas vadītājs situācijas raksturojumam kategoriski nepiekrīt.

Biznesa inkubators - ceļš uz savu uzņēmumu
Biznesa inkubators - ceļš uz savu uzņēmumu

Visticamāk, daļa no mums nav dzimuši biznesmeņi. Tajā pašā laikā pilnīgi droši, ka par sevi šobrīd nepārliecināto cilvēku vidū ir tādi, kuru biznesa ideja izrādītos veiksmīga! Ja vien viņi saņemtos pamēģināt. Ceļi, kā sākt savu uzņēmumu, ir dažādi. Viens no tiem ved uz biznesa inkubatoru. 

Arī pēc smagām kļūdām būvniecībā vainīgie var turpināt darbu profesijā
(papildināts)
Arī pēc smagām kļūdām būvniecībā vainīgie var turpināt darbu profesijā (papildināts)

Daudzas Būvniecības likumā spēkā esošās normas bija kā reakcija uz Zolitūdes traģēdiju. Tomēr, kā rāda nesenie notikumi veikalā "Prisma" Rīgas mikrorajonā Pļavniekos, aizvien ir grūti noteikt un sodīt atbildīgo, ja projektēšanā vai celtniecībā ir pieļautas kļūdas. Proti, nevienam no speciālistiem, kas piedalījās "Prisma" būvniecībā, sertifikāts nav nedz anulēts, nedz apturēts. Nav pat bijis neviena brīdinājuma. LTV7 raidījums "Ļičnoje delo" akcentē, ka "Prisma" gadījums nav unikāls - problēma aizvien ir sistēmiska.

Eksperti: Politiskajām partijām jākļūst modernākām
Eksperti: Politiskajām partijām jākļūst modernākām

Sabiedrība mainās, saziņas veidi mainās, un tam būtu jāatspoguļojas arī politisko partiju darbībā. Taču tās – gan Latvijā, gan citās valstīs – ir pārāk kūtras, lai modernizētos, secina politikas eksperti.

Saeimas spīkere neredz iemeslu budžetam veltīt vairākas dienas
(papildināts)
Saeimas spīkere neredz iemeslu budžetam veltīt vairākas dienas (papildināts)

Plašu rezonansi masu medijos un sociālajos tīklos izpelnījies fakts, ka Saeimai, lai pieņemtu nākamā gada valsts budžetu un to pavadošo likumprojektu paketi, bija nepieciešamas gandrīz 20 stundas, tādēļ darbs pie budžeta izskatīšanas tika pabeigts tikai puspiecos no rīta. Saeimas priekšsēdētāja gan neuzskata, ka šajā procesā būtu kaut kas jāmaina.

Pretēji iedzīvotāju un speciālistu iebildēm pie Hāmaņa muižas nozāģē deviņus kokus
(papildināts)
Pretēji iedzīvotāju un speciālistu iebildēm pie Hāmaņa muižas nozāģē deviņus kokus (papildināts)

Vairāki simti parakstu, vēstules dažādām Rīgas domes iestādēm un mēram personiski – ar to nav bijis pietiekami, lai Pārdaugavā esošās Kuldīgas ielas iedzīvotāji panāktu, ka tiek atlikta deviņu koku nozāģēšana tuvējā parkā. Vismaz līdz brīdim, kad viņi varēs iesniegt pašu noalgotā neatkarīgā eksperta atzinumu. Iedzīvotāji pārdzīvo bezspēcību, tikmēr pašvaldība atbild – visi apstrīdēšanas termiņi nokavēti.

Taksisti turpina iebilst pret privātā nolīguma auto pakalpojumiem
Taksisti turpina iebilst pret privātā nolīguma auto pakalpojumiem

Taksometru nozares pārstāvji joprojām iebilst pret ieceri Latvijā likumīgi atļaut tādus privātā nolīguma auto pakalpojumus kā “Uber” vai “Taxify”. Tāpēc viņi sagatavojuši un iesniegs Saeimā priekšlikumus un savu redzējumu par grozījumiem Autopārvadājumu likumā.  

Trīs gadi kopš Zolitūdes: Uzlabota sabiedrisko ēku uzraudzība, bet jāstrādā pie ekspertīžu kvalitāte...
Trīs gadi kopš Zolitūdes: Uzlabota sabiedrisko ēku uzraudzība, bet jāstrādā pie ekspertīžu kvalitātes

Viena no Zolitūdes traģēdijas mācībām bija tā, ka publisku ēku uzraudzību vairs nedrīkst atstāt līdzšinējā pašplūsmā. Tika izveidots Būvniecības valsts kontroles birojs, kuram viens no uzdevumiem ir pārbaudīt publisko būvju stiprību. Līdz ar to sāktas sistemātiskas publisku ēku pārbaudes, taču vēl jāuzlabo ekspertīžu veicēju kompetence.

Premjers kritizē sarežģītos būvniecības normatīvus
Premjers kritizē sarežģītos būvniecības normatīvus

Pēc Zolitūdes traģēdijas Būvniecības likums Latvijā vairākkārt sarežģīts, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāmas” norādīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība).

Gads pēc «Bistro Frics»:  Uzlabojumi notiek, bet ļoti lēni
Gads pēc «Bistro Frics»: Uzlabojumi notiek, bet ļoti lēni
Pēc operācijas “Bistro Frics”, kurā, dibinot īstu uzņēmumu, žurnālisti no  LTV raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” parādīja, ko īsti nozīmē uzņēmējdarbība Latvijā, lika sarosīties valsts iestādēm un politiķiem Viņi solīja dažādu valsts institūciju prasību džungļus padarīt uzņēmējiem saprotamākus. Pagājis gads un darbs pie solītajiem uzlabojumiem tiešām notiek, taču lēni.
Eksperti: Suņa agresija ir cilvēka atbildība
Eksperti: Suņa agresija ir cilvēka atbildība

Suns gadiem var būt uzticams mīlulis, taču saimnieks nekad nevar būt 100% drošs, ka kāda situācija neizprovocēs dzīvniekā dziļākos un agresīvākos instinktus. Īpaši par to jāatceras, ja sunim blakus ir bērns, kuru dzīvnieks bieži neuztver kā pilnvērtīgu “bara locekli”. Šādi secinājumi izgaismojas sarunās ar kinologiem – pēc tam kad sabiedrību pāršalkusi traģiskā vēsts par šajā nedēļas nogalē suņu saplosīto meitenīti.  

Astoņu bērnu audžumamma: Bērnu mīlestība ir lielākā alga
Astoņu bērnu audžumamma: Bērnu mīlestība ir lielākā alga

Aida Vašile pirms daudziem gadiem pirmoreiz pieņēma savās mājās bez vecāku rūpēm palikušu bērnu. Laika gaitā tā kļuvusi par viņas dzīves centrālo misiju. Aida pati savām acīm pieredzējusi, kā ģimeniska vide un nesavtīga mīlestība atver bērnos labāko, kas viņos mīt.

Melbārde par Rīgas pili: VNĪ jāmazina valstiski nozīmīgu projektu kavēšanās riski
Melbārde par Rīgas pili: VNĪ jāmazina valstiski nozīmīgu projektu kavēšanās riski

Uzņēmumam “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) būtu jāstiprina iepirkumu daļas kapacitāte, lai mazinātu darbu kavēšanās riskus tādos valstiski svarīgos projektos kā Rīgas pils restaurācija, tā piektdien, 28.oktobrī, Latvijas Televīzijai sacīja kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība). Ministrija vairs nelolo lielas cerības, ka pils būs gatava 2018.gadā, kā iepriekš plānots.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd