Līva Karlsone

LTV "Panorāma"

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Eksāmenos skolēniem vājāki rezultāti vēsturē un matemātikā
(papildināts)
Eksāmenos skolēniem vājāki rezultāti vēsturē un matemātikā (papildināts)

Vidusskolēniem šogad centralizētajos eksāmenos mazliet labāk nekā pērn ir veicies latviešu valodas un angļu valodas eksāmenos, savukārt krietni sliktāki rezultāti ir Latvijas un pasaules vēsturē un matemātikā. Rezultāti kritušies ir arī krievu valodā un ķīmijā, liecina Valsts izglītības satura centrs (VISC) apkopotā informācija.

Skolotāju algu reforma: Arodbiedrība un ministrs aizvien nespēj vienoties par tālāku virzību
(papild...
Skolotāju algu reforma: Arodbiedrība un ministrs aizvien nespēj vienoties par tālāku virzību (papildināts)

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), padome sēdē tiekoties ar izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski (“Vienotība”), aizvien norāda uz virkni neatbildētu jautājumu un priekšlikumu ignorēšanu par skolotāju atalgojuma sistēmas reformēšanu, kā arī pauž nožēlu, ka neesot sadzirdēti. Savukārt ministrs uzsver, ka ar jauno modeli ir jāvirzās uz priekšu.

Stingrāk aizsargās bērnus pret dzimumnoziegumiem
Stingrāk aizsargās bērnus pret dzimumnoziegumiem

Līdz nākamā gada 1. janvārim jābūt gatavam plānam, kā veiksmīgāk pasargāt bērnus no dzimumnoziegumiem. Pie tā strādā piecas ministrijas, bet koordinēšana uzticēta Tieslietu ministrijai. Dažādos ierosinājumus šodien pārsprieda Noziedzības novēršanas padomes sēdē.

Skolotāju organizācijas aizvien gaida algu reformas gala versiju
Skolotāju organizācijas aizvien gaida algu reformas gala versiju

Ja pedagogu atalgojuma reforma nenotiek tagad, tad tas ir krahs – tā gadiem ilgi izstieptos mēģinājumus mainīt skolotāju algu sistēmu raksturo vienā no skolotājus pārstāvošajām organizācijām. Jaunais algu modelis drīz nonāks valdībā, taču dokumenta gala versiju sociālie partneri vēl nav redzējuši.

Valsts kanceleja audzinās spēcīgus līderus
Valsts kanceleja audzinās spēcīgus līderus

Valstiska domāšana, vadības prasme, sadarbība, inovāciju spēja un izcilība –  to visu Valsts kanceleja vēlas ieraudzīt valsts pārvaldes vadītājos. Lai to panāktu, trešdien, 8.jūnijā, atklāta Augstākā līmeņa vadītāju attīstības programma, kas ilgs 6,5 gadus. 

Nav roku, nav kāju, nav robežu – Rīgā viesojas iedvesmojošā Džoana O'Riordana
(papildināts)
Nav roku, nav kāju, nav robežu – Rīgā viesojas iedvesmojošā Džoana O'Riordana (papildināts)

Rīgā šajās dienās viesojas kāda neparasta īru meitene, kuras stāsts iedvesmo daudzus. Džoanai O’Riordanai ir ļoti reta ģenētiska īpatnība – viņa ir piedzimusi bez rokām un bez kājām. Taču, par spīti tam, viņa dzīvo ļoti aktīvu dzīvi, studē, sadarbojas ar pasaules vadošajiem tehnoloģiju uzņēmumiem un aktīvi iestājas par invalīdu tiesībām. 

Eksakto un dabaszinātņu studijās budžeta vietas paliek brīvas
Eksakto un dabaszinātņu studijās budžeta vietas paliek brīvas

Visticamāk, vairākums šā gada vidusskolu absolventu, kuri plāno studēt, jau ir izvēlējušies, kur turpināt mācības. Darba tirgū trūkst eksakto un dabaszinātņu jomas speciālistu, un augstskolas dažādi cenšas pievilināt studentus tieši šīm sfērām.

ID kartes darbību nav iespējams bloķēt attālināti
ID kartes darbību nav iespējams bloķēt attālināti

Ja elektroniskā identifikācijas (ID) karte nozaudēta un cilvēks vēlas to bloķēt, to var izdarīt, vienīgi vēršoties personīgi Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) vai tuvākajā vēstniecībā. Šāda kārtība  neapskaužamā situācijā nostāda tos, kuriem to nav iespējams izdarīt objektīvu apstākļu dēļ.

Šteinmeiers: Bēgļu krīzē ir jācīnās ar tās cēloņiem
Šteinmeiers: Bēgļu krīzē ir jācīnās ar tās cēloņiem

Kamēr nebeigsies karš Sīrijā un Lībija neatjaunos savu valstiskumu, bēgļu straumes no šiem reģioniem neapsīks. Tādēļ rietumvalstu pienākums ir ne tikai palīdzēt no kara bēgošajiem, bet arī cīnīties ar migrācijas cēloņiem, piektdien ekskluzīvā intervijā Latvijas Televīzijai norādīja Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers.

Eksperiments: Katrs trešais uztic paroli svešiniekam
Eksperiments: Katrs trešais uztic paroli svešiniekam

Katrs trešais sociālā eksperimenta dalībnieks bija gatavs uzticēt savu e-pasta, sociālā tīkla vai cita interneta profila paroli svešam cilvēkam, kas ir bīstama tendence, uzskata eksperimenta organizētāji “Digitālās drošības alianse”.

Saskata virkni šķēršļu mājokļa nodokļa atvieglojumu ieviešanai
(papildināts)
Saskata virkni šķēršļu mājokļa nodokļa atvieglojumu ieviešanai (papildināts)

Iecere noteikt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumus vienīgajam mājoklim ir saistīta ar daudziem būtiskiem sarežģījumiem – to Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā notikušajā diskusijā par šo priekšlikumu atzina vairāki eksperti. Ir jārēķinās, ka pašvaldības no NĪN gūst miljonos mērāmus ienākumus, un būtiskas problēmas saistītas arī ar spēkā esošo kadastra sistēmu.

Alianse: Interneta paroles jāsargā kā mājas atslēgas
Alianse: Interneta paroles jāsargā kā mājas atslēgas

Tāpat kā jāsargā savas mājas atslēgas, maku vai seifa kodu, jāsargā arī savas paroles dažādos sociālajos tīklos, e-pastos un internetbankās. Taču pētījumi rāda – pret savu digitālo drošību cilvēki bieži izturas daudz vieglprātīgāk. Lai vērstu uzmanību uz kļūdām, ko mēdz pieļaut, Digitālās drošības alianse šajās dienās Rīgas ielās veic sociālu eksperimentu.

Pēc pusgadu ilgas kavēšanās virza noteikumus skolu modernizācijas naudas apguvei
Pēc pusgadu ilgas kavēšanās virza noteikumus skolu modernizācijas naudas apguvei

Pēc vairāku mēnešu kavēšanās valdība beidzot plāno apstiprināt Eiropas Savienības (ES) fondu projekta noteikumus skolu vides modernizēšanai. Tas paredz par aptuveni 167 miljoniem eiro labiekārtot vairāk nekā 100 vispārējās izglītības iestādes. Pirmās pie naudas tiks pilsētu skolas, savukārt mazākie novadi savus projektus varēs iesniegt tikai 2018. gada beigās.

IZM pieļauj izmaiņas skolotāju atalgojuma modelī
IZM pieļauj izmaiņas skolotāju atalgojuma modelī

Ja pedagogu arodbiedrība spēs vienoties par vienu kopēju piedāvājumu, Izglītības ministrija gatava pārrēķināt jaunajā atalgojuma modelī iekļauto skolēnu un skolotāju proporciju. Ar šādu paziņojumu pēc asām debatēm ar arodbiedrības pārstāvjiem trešdien, 18.maijā, nāca klajā izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (“Vienotība”).  

Skolotāju algu reforma lielāku samaksu sola tikai daļai bērnudārzu pedagogu
Skolotāju algu reforma lielāku samaksu sola tikai daļai bērnudārzu pedagogu

Jaunais pedagogu atalgojuma modelis, kuru izstrādājusi Izglītības un zinātnes ministrija, paredz, ka pirmsskolu pedagogiem, kas gatavo skolai piecus un sešus gadus vecos bērnus, samaksa par likmi augs līdz 680 eiro, savukārt ar mazākiem bērniem strādājošajiem pedagogiem septembrī lielāku algu vēl nebūs.

Eirovīzija nākamgad būs Ukrainā
Eirovīzija nākamgad būs Ukrainā

Aizvadītās sestdienas nakts daudziem bija satraukumu pilna – turot īkšķus par Latviju gan hokejā, gan boksā, gan Eirovīzijā! Iepriecināja visi - hokeja izlase parūpējās par to, lai arī nākamgad paliktu A grupā, bokseris Mairis Briedis ar skaistu uzvaru spēra lielu soli ceļā uz pasaules čempiona titulu smagajā svarā, bet Ukrainas dziedātāja Džamala uzvarēja Eirovīzijā.

Eirovīzijas fināls jau klāt!
Eirovīzijas fināls jau klāt!

Stokholmā jau šovakar izšķirošie notikumi muzikālā Eiropas mēroga pasākumā - Eirovīzijas dziesmu konkursā! Līdz finālam atlicis neilgs laika sprīdis. Dzirdēsim  26 valstu izpildītājus, un popmūzikas mīļotājiem saldajā ēdienā arī Džastina Timberleika uzstāšanās.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd