Panorāma

Vēstniece: jaunais ES projekts gaidāms nākamgad

Panorāma

Partiju popularitāte novembrī

Saimnieciskās darbības formas izvēles rīks

Jaunu uzņēmumu dibinātājiem radīts nodokļu režīma izvēles rīks internetā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Apjukumu rada ne tikai kārtējās likumu izmaiņas, arī jau esošajās prasībās uzņēmēji bieži apmaldās. Piemēram, brīdī, kad nolemts dibināt jaunu kompāniju, pirmie divi soļi ir izvēlēties uzņēmuma formu un nodokļu režīmu. Kombinācijas dažādas, un nereti jaunie uzņēmēji šajā stadijā apjūk un neizvēlas izdevīgāko modeli. Lai problēmu risinātu, radīts jauns interneta rīks.  

Vai uzņēmējdarbības forma būs individuālais komersants, SIA vai vēl kāda cita, un kādu nodokļu režīmu izvēlēties – uzņēmuma ienākuma, mikrouzņēmuma vai citu, bet varbūt izvēlētajai darbībai likums vispār neprasa reģistrēties un maksāt nodokli? Jaunajiem uzņēmējiem ir jautājums jautājuma galā.

Katra no iestādēm cenšoties par savu jomu sniegt maksimāli izsmeļošu informāciju – Uzņēmumu reģistrs par biznesa idejai piemērotāko uzņēmējdarbības formu un Valsts ieņēmumu dienests par nodokļu režīmiem.

Taču, kā lai topošais uzņēmējs zina, kāda ir labākā kombinācija, ja katra iestāde konsultē tikai par savu lauciņu. “Swedbank” ar abu iestāžu atbalstu radījis interneta rīku – saimnieciskās darbības formas izvēles palīgs. Tajā tiek ievadīti iecerētā biznesa parametri un darbības sfēra, un rīks izkalkulē izdevīgāko versiju.

“Swedbank” Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons kā piemēru izvēlas ogotāju vai sēņotāju, kas salasīto pārdod.

“Spiežot “aprēķināt”, rīks parāda, kas faktiski jādara sēņotājam vai ogotājam. Un šajā gadījumā – no formas viedokļa, forma nav jāreģistrē, nav jābūt nekādam uzņēmumam vai individuālajam komersantam, nekas tamlīdzīgs. Līdz ar to Latvijā, ja sēņotājs sēņo līdz trim tūkstošiem eiro gadā, tad nodoklis nav jāmaksā – to arī rīks šeit parāda,” rīka darbību izskaidro Jansons.

Šādi labāko darbības formu un nodokļu režīmu var noskaidrot vairumam biznesa virzienu. Rīks ir sava veida tilts starp Uzņēmuma reģistru un Valsts ieņēmumu dienestu (VID).

“Tieši tāpēc mēs ļoti iesaistījāmies šī rīka izstrādē, lai pirmais iespaids un viedoklis jau rastos, ievadot kaut kādu pamatinformāciju, un tad tieši no šī rīka jau varēja redzēt, uz kurieni ir jāiet – vai par nodokļu režīmiem interesēties, vai par uzņēmējdarbības formām,” skaidroja VID Nodokļu pārvaldes direktors Juris Gaiķis.

“Šis rīks to dara ļoti labi. Labā, efektīvā un vienkāršā veidā,” atzīst Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāra vietniece Inga Zustrupa.

Interneta rīks atrodams mājaslapā businessnetwork.lv. Rīka uzturētāji sola, ka visas izmaiņas prasībās un likumos tajā tiks operatīvi iekļautas.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti