Dienas ziņas

Vidzemē turpinās labības novākšana

Dienas ziņas

Strādājošo kvalifikācijas celšanai – vairāk nekā 25 miljoni eiro

Fiskālās disciplīnas padome kritizē budžeta politiku

Valdība izpelnās kritiku par nepietiekamiem uzkrājumiem sliktākiem laikiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Fiskālās disciplīnas padome, kas uzrauga valsts budžeta veidošanu, valdībai pārmet bezrūpību, jo pietiekamā apmērā netiek veidoti uzkrājumi sliktākiem laikiem. Lai arī ekonomikā izaugsme ir strauja, tā nebūs mūžīgi, norāda padomē. Tomēr valdība uzkrājumu vietā palielina tēriņus.

Labos laikos jākrāj sliktākiem – šo atziņu Fiskālās disciplīnas padomē, iepazīstinot ar savu uzraudzības ziņojumu, atkārtoja vairākkārt. Tomēr politiķi valdībā uzkrājumu vietā palielina valsts tēriņus un, piemēram, 2019. gadā, norādot uz līdzekļu trūkumu, fiskālā nodrošinājuma rezervi nav paredzējuši vispār.

Vienlaikus arī valsts parādu neizdodas tik strauji samazināt, kā savulaik plānots. Tēriņu uzraugi norāda – tā ir nepareiza politika. Lai arī ekonomika strauji attīstās, nav pamata cerēt, ka tā būs vienmēr, jo izaugsmei allaž seko kritumi, un tiem jāgatavojas.

"Šie cikli ir neizbēgami. Lai gan ar valdības politikutos var mīkstināt. Bet tas nenozīmē, ka no tā var pilnībā atteikties. Jo mēs dzīvojam situācijā, kad mums ir dažādi riski, ekonomikā straujas izaugsmes brīži nomaina, kad ekonomika pat samazinās, tādēļ, ka eksporta tirgus nav pietiekami labvēlīgs. Tas viss ir jāņem vērā," norādīja Fiskālās disciplīnas padomes vadītājs Jānis Platais.

Turklāt padomes ieskatā jau 2019. gadā valsts budžetam būtu jābūt ar pārpalikumu, kamēr valdība dokumentos budžeta deficīts pagaidām plānots vismaz turpmākos trīs gadus. 

Tomēr politiķi norāda – tas ir tikai viens no viedokļiem, kam ir tikai ieteikuma raksturs. 

"Tāpat kā valsts, arī jebkura ģimene plāno savu gada budžetu un ir izdomājusi, kādas iekārtas tiks iegādātas, kādi apģērbi, kādi ceļojumi plānoti. Un tad, piemēram, degvielas cenas pazemināšanās dēļ šīs te izmaksas kļūst lētākas un parādās blakus naudiņa, par kuru tēriņos var atļauties kaut ko vairāk, bet tas nekādā veidā nepasliktina ģimenes finansiālo stāvokli," teica Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Jānis Vucāns (Zaļo un Zemnieku savienība).

Fiskālās disciplīnas padomē uzsver – šādu pieeju par it kā ietaupīto līdzekļu pārdali var uzlūkot arī kā Fiskālās disciplīnas likuma pārkāpumu. Jo, ņemot vērā valsts parāda apjomu, būtībā tiek pārdalīta neesoša jeb aizņemta nauda. Padomē atzīst, sankcijas valdībai gan par to piemērot nevar, taču valdībai jārēķinās, ka nepareizi pieņemti lēmumi nākotnē atspoguļosies situācijā ekonomikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti