Kristaps Feldmanis

LSM.lv autors un Latvijas Radio Ziņu dienesta programmu vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Būvnieks apstiprina bažas par Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecības kavēšanos; iespējams arī...
Būvnieks apstiprina bažas par Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecības kavēšanos; iespējams arī 15% sadārdzinājums
Darbu pie Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas A korpusa otrās daļas varētu nepabeigt laikā. Šādas bažas radušās darbu pasūtītājam – slimnīcai. Tā novērojusi, ka pēdējos mēnešos un arī kopumā apgūta vien trešdaļa no plānotās summas, taču darbi jābeidz jau nākamajā pavasarī. Būvnieks paredz, ka projekts kļūs dārgāks un pavasarī darbi vēl turpināsies, bet sola, ka līdz nākamā gada beigām viss būs pabeigts.
Stingrāk vērsīsies pret teroristisku saturu internetā
Stingrāk vērsīsies pret teroristisku saturu internetā
Šobrīd Saeimai nodots likumprojekts par stingrāku vēršanos pret teroristisku saturu internetā. Likumprojekts sagatavots ar mērķi izveidot vienotu regulējumu Eiropas Savienībā par to, kā notiek vēršanās pret teroristisku saturu tiešsaistē. Svarīgi, ka regulējums vienlakus pilnībā ievēros cilvēku pamattiesības, tā norādīts Iekšlietu ministrijas paziņojumā.
Atalgojums asistentiem, kuri palīdz personām ar invaliditāti, nākamgad draud saskarties ar minimālās...
Atalgojums asistentiem, kuri palīdz personām ar invaliditāti, nākamgad draud saskarties ar minimālās algas slieksni
No nākamā gada personu ar funkcionāliem traucējumiem asistentu atalgojums varētu kļūt par minimāli atalgotu darbu. Šobrīd valstī esošā minimālā alga ir 500 eiro un tas ir nedaudz mazāk, kā par slodzi saņem asistents, taču no nākamā gada minimālo algu cels un tas varētu nozīmēt, ka asistenta algas un minimālā atalgojuma proporcija zudīs. Šobrīd tiek vākti paraksti, lai arī asistenta alga tiktu pacelta proporcionāli. Arī atbildīgā ministrija apzinās, ka šī darba veicēji saņem maz, taču nedod konkrētus solījumus celt algu.
Pētījums: Latvijā iepakojuma depozīta sistēmu izmanto 93% iedzīvotāju
Pētījums: Latvijā iepakojuma depozīta sistēmu izmanto 93% iedzīvotāju
Latvijā iepakojuma depozīta sistēmu izmanto 93% iedzīvotāju. Tas noskaidrots sistēmas nodrošinātāja, SIA "Depozīta iepakojuma operators" pētījumā. Cilvēki to galvenokārt dara  vienkārši tādēļ, lai atgūtu iemaksāto 10 centu depozīta maksu, taču daudziem iemesli ir saistīti arī ar rūpēm par dabu un vēlmi redzēt mazāk atkritumu sev apkārt.
Premjers un aizsardzības ministrs: Pēc Polijā nokritušās raķetes drošības situācija Latvijā nav main...
Premjers un aizsardzības ministrs: Pēc Polijā nokritušās raķetes drošības situācija Latvijā nav mainījusies (papildināts)
Pēc Krievijā ražotas raķetes nokrišanas Polijā, netālu no Ukrainas robežas, nogalinot divus cilvēkus, drošības situācija Latvijā nav mainījusies. Latvijas iedzīvotāji pēc šī notikuma var justies droši. Tā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") un aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Attīstībai/Par!").
Ārstu biedrības prezidentes amatā atkārtoti ievēlēta Ilze Aizsilniece
(papildināts)
Ārstu biedrības prezidentes amatā atkārtoti ievēlēta Ilze Aizsilniece (papildināts)
Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) kopsapulcē otrdien, 15. novembrī, par biedrības prezidenti pārvēlēta Ilze Aizsilniece. Mediķu asociācijas, kurām nereti nākas sadarboties ar biedrību gan par rezultātu lielu prieku neizrāda, uzskatot, ka biedrība līdz šim ir stagnējusi un šī gada vēlēšanu piedāvājums uz pārmaiņam nav nemaz licis cerēt. 
Bažas par plaši izplatītu krāpšanos ar invaliditātes kartēm automašīnās
Bažas par plaši izplatītu krāpšanos ar invaliditātes kartēm automašīnās
Personas ar funkcionēšanas ierobežojumiem, kurām atbildīgā valsts iestāde ir izsniegusi atbilstošu atzinumu, Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) var saņemt invaliditātes karti. Tā atļauj novietot automašīnas speciālajās stāvvietās. Nevalstiskās organizācijas norāda – pastāv kāda liela problēma. Šī brīža kārtība ir viegli apejama negodprātīgākajiem cilvēkiem. Proti – šādas kartes saņēmējs, kurš pats transportu neizmanto, šīs kartes nereti nodod saviem tuviniekiem. Atbildīgajās iestādēs skaidro – problēma ir zināma, taču risinājuma pagaidām nav.
Dzimstību rosina audzēt ar virkni labumiem – atbrīvojuma no studiju kredīta, pieejamiem bērnudārziem...
Dzimstību rosina audzēt ar virkni labumiem – atbrīvojuma no studiju kredīta, pieejamiem bērnudārziem (papildināts)
Lielāks bērna kopšanas pabalsts, pieejami bērnudārzi, samazināti un pat dzēšami studiju kredīti jaunajiem vecākiem, kārtīgas sociālās iemaksas pensiju kapitālā arī bērna kopšanas laikā un vēl daudzi citi labumi varētu veicināt dzimstības pieaugumu. Tā domā Demogrāfisko lietu centrā, kurā tapusi Tautas ataudzes stratēģija, ar ko trešdien, 9. novembrī, iepazīstināja plašāku sabiedrību.
Par attālinātā darba kompensācijas neizmaksāšanu sūdzas maz; uzraugus uztrauc neskaidrība par kārtīb...
Par attālinātā darba kompensācijas neizmaksāšanu sūdzas maz; uzraugus uztrauc neskaidrība par kārtību no nākamā gada
Tas, ka darba devējam jāsedz darbinieka izdevumi, kas radušies, pildot darba pienākumus, likumā noteikts jau sen. Šo jautājumu gan aktualizēja kovida pandēmija, kad attālinātais darbs kļuva par ikdienu. Šobrīd noteikts, ka darba devējs var kompensēt darbiniekam 30 eiro mēnesī par tiem izdevumiem, kas radušies, pildot darba pienākumus attālināti, kā ar nodokļiem neapliekamu kompensāciju. Šobrīd gan sūdzības par darba devējiem, kas to nedara, ir gaužām maz, taču uzraugus uztrauc cita lieta – vēl aizvien nav skaidrības, vai un kā šis atbalsta mehānisms darbosies nākamajā gadā. 
Bērnudārzā Rīgā izskan bažas par ierobežotu pieeju dzeramajam ūdenim; atbildīgie uzsver – situācija...
Bērnudārzā Rīgā izskan bažas par ierobežotu pieeju dzeramajam ūdenim; atbildīgie uzsver – situācija atrisināta
Rīgā no šī mācību gada vecākiem par bērna ēdināšanu pirmsskolā un skolā no 5. līdz 12. klasei ir jāveic līdzmaksājums. Taču bērndārznieku vecāki ceļ trauksmi, jo atsevišķos gadījumos atvases sūdzas, ka dzeramais ūdens pirmsskolā nav pieejams vai ir saņemams ierobežotā daudzumā. Izglītības iestādēs un Rīgas domē nenoliedz – mainoties ēdināšanas sistēmai, mainījusies arī kārtība, kādā bērnudārzi nodrošina dzeramo ūdeni, taču noliedz, ka kādā bērnudārzā tam būtu ierobežota piekļuve.
Individuālā veselības apdrošināšana – aizvien ļoti neliela apdrošināšanas tirgus daļa
Individuālā veselības apdrošināšana – aizvien ļoti neliela apdrošināšanas tirgus daļa
Apdrošinātāju interese piedāvāt privātpersonu individuālo veselības apdrošināšanas pakalpojumu pēdējos gados ir nemainīga – Latvijā šo pakalpojumu piedāvā vien trīs uzņēmumi. Savukārt, vērtējot iedzīvotāju interesi par veselības apdrošināšanu, domas gan dalās. Ir apdrošināšanas kompānijas, kas individuālās veselības apdrošināšanas ņēmēju skaita izmaiņas nemana, taču ir arī tādi, kas atzīst – Covid-19 laikā šādu cilvēku kļuvis vairāk.
Pirms diviem gadiem Melnsila ielā uzsprāgušā nama sakārtošana iestrēgusi «vāveres ritenī»
Pirms diviem gadiem Melnsila ielā uzsprāgušā nama sakārtošana iestrēgusi «vāveres ritenī»
Jau pagājuši gandrīz divi gadi kopš sprādziena ēkā Melnsila ielā Rīgā. Toreiz, 2020. gada pēdējā dienā, sprādzienā tika sagrauta teju puse no divpadsmit dzīvokļu nama. Viens cilvēks gāja bojā, vairāki guva ievainojumus, bet visiem ēka bija jāpamet. Šobrīd māja izskatās teju tāpat kā negadījuma dienā. Iedzīvotāji lēmuši par ēkas konservāciju, taču tam nepietiek naudas. Tālāku virzību kavē arī vēl līdz šim brīdim negūtais Valsts policijas atzinums par sprādziena vietu. 
Latvija plāno iepirkt joda tabletes; aicina nelietot profilaktiski bažās par radioaktīvo apdraudējum...
Latvija plāno iepirkt joda tabletes; aicina nelietot profilaktiski bažās par radioaktīvo apdraudējumu
Latvija domā par joda tablešu iepirkšanu, lai palīdzētu iedzīvotājiem izsargāties no radioaktīvā apdraudējuma kodolkatastrofas gadījumā. Speciālisti gan atgādina – joda lietošana ierobežotu vienu no daudziem kodoluzbrukuma radītājiem riskiem gadījumā, ja sprādziena mākonis saturētu radioaktīvo jodu, tādēļ paļauties tikai uz tabletēm nedrīkst. Turklāt tablešu lietošana profilaktiskos nolūkos ir ne tikai bezjēdzīga, bet pat var kaitēt veselībai.
Spars Latvijā ražot Covid-19 vakcīnas noplacis
Spars Latvijā ražot Covid-19 vakcīnas noplacis
Ir pagājis jau vairāk nekā pusotrs gads, kopš Ekonomikas ministrijas aprēķiniem, ka pusotra gada laikā Latvijā varētu sākt ražot vakcīnas pret Covid-19 un nākotnē arī citas. Šobrīd gan iniciatīva ir noplakusi un izskatās, ka vismaz tuvākajā laikā tas nenotiks, taču runas par Covid-19  vakcīnu ražošanu iekustinājušas nozari kopumā. Kas noticis ar šo sākotnējo ideju Latvijā uzsākt jauna veida ražošanu?
Ārstu biedrība iebilst pret Andas Nulles atsaukšanu no rehabilitācijas centra «Vaivari» vadītājas am...
Ārstu biedrība iebilst pret Andas Nulles atsaukšanu no rehabilitācijas centra «Vaivari» vadītājas amata (papildināts)
Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) ir nosūtījusi vēstuli Valsts prezidentam Egilam Levitam, premjeram Krišjānim Kariņam un Veselības ministrijai (VM), paužot protestu un dziļu neizpratni par VM lēmumu atsaukt no amata Nacionālā rehabilitācijas centra (NRC) "Vaivari" ilggadējo valdes priekšsēdētāju Andu Nulli, informēja LĀB pārstāve Evija Ansonska. Veselības ministrija arī publicējusi dienesta pārbaudes ziņojumu.
Maina spuldzes un naktī atslēdz āra lampas – skolas mēģina taupīt energoresursus
Maina spuldzes un naktī atslēdz āra lampas – skolas mēģina taupīt energoresursus
Energoresursu cenas ietekmē arī skolas. Lai taupītu resursus, gan pašas izglītības iestādes, gan pašvaldības meklē risinājumus, kā mazināt elektrības, gāzes un siltā ūdens patēriņu. Skolās atzina  – enerģiju izdodas ietaupīt, taču māc bažas, vai ziemā skolās ar sliktu ventilāciju izdosies samērot prasības pēc enerģijas ietaupīšanas ar gaisa kvalitātes prasībām. Kā skolās sokas ar enerģijas taupīšanu?
Reto slimību plāns gaida skatīšanu valdībā; pacienti cer uz sistēmas sakārtošanu
Reto slimību plāns gaida skatīšanu valdībā; pacienti cer uz sistēmas sakārtošanu
Veselības ministrija (VM) kopā ar nevalstisko organizāciju partneriem sagatavojusi un Valsts kancelejā iesniegusi reto slimību plānu. Tam jāpalīdz nodrošināt savlaicīgu reto slimību diagnostiku, kā arī efektīvāku un pieejamāku to ārstēšanu un rehabilitāciju. Kad plānu izskatīs, pagaidām gan ministrijā nezina, taču tā pieņemšanu ar cerībām gaida arī pacientu organizācijas, kuras cer – tas ļaus sakārtot šobrīd nesakārtoto sistēmu.
Medicīnas studijās pirmajā mēnesī īpaši krass kontrasts pēc skolas, rezultātā – atbirums
(papildināt...
Medicīnas studijās pirmajā mēnesī īpaši krass kontrasts pēc skolas, rezultātā – atbirums (papildināts)
Uzsākot studijas augstskolā, pēc vidusskolas īpaši krass kontrasts ir tiem jauniešiem, kuri izvēlējušies studēt medicīnu. Studijas ir ļoti intensīvas, smagas un arī garas, jo par ārstu jāmācās sešus gadus. To redz arī statistikā – mediķi visaktīvāk studijas pamet tieši to iesākumā. Gan universitātes, gan studenti problēmu sakās manām. Augstskolas skaidro – jau šobrīd pieejami dažādi risinājumi studentu atbiruma mazināšanai, taču studējošie ir pārliecināti – var darīt vēl vairāk.
VNĪ nenovēršot drošības pārkāpumus, Stūra mājas ekspozīcijai draud slēgšana
VNĪ nenovēršot drošības pārkāpumus, Stūra mājas ekspozīcijai draud slēgšana
Ja Tetera nama jeb Stūra mājas apsaimniekotājs "Valsts nekustamie īpašumi" nenovērsīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta konstatētos drošības pārkāpumus, Stūra mājai no 2024. gada 7. maija draud ekspluatācijas tiesību pārtraukšana. Tas nozīmētu arī to, ka darbs būtu jābeidz Okupācijas muzeja struktūrvienībai, kurai nomas tiesības vēsturiskajā namā ir līdz 2050. gadam. Tikmēr VNĪ norāda, ka ēkas attīstībai nepieciešams skaidrs nozares lēmums.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd