Kristaps Feldmanis

LSM.lv autors un Latvijas Radio Ziņu dienesta programmu vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Trīs vīriešu tipi kardiologa kabinetā. Saruna ar ārstu Kārli Trušinski
Trīs vīriešu tipi kardiologa kabinetā. Saruna ar ārstu Kārli Trušinski
Ir trīs biežāk sastopamo pacientu – vīriešu – grupas kardiologa kabinetā: vienus atved un viņu vietā runā sievas, otri ir atnākuši paši bieži vien ar jau ielaistām problēmām, un trešie ir tie, kuri nodarbojas ar ekstrēmām slodzēm un vēlas uzturēt savu veselību. Tā novērojis Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas kardiologs, asociētais profesors Kārlis Trušinskis. Viņš sarunā ar LSM.lv stāstīja par kardiologa darbu, par vīriešiem kardiologa kabinetā un to, kādēļ ir svarīgi, lai pacients justos brīvi ar ārstu runāt par visu.
Mugura pārogļojusies, bet esot jāiet uz darbu. Saruna par pārprasto vīrišķību ar apdegumu ārstu Serg...
Mugura pārogļojusies, bet esot jāiet uz darbu. Saruna par pārprasto vīrišķību ar apdegumu ārstu Sergeju Smirnovu
Apdegumu centra ārsti ļoti labi redz kopējo sociālo stāvokli valstī – jo mazāk naudas, jo vairāk pacientu, kuri, kaut ko zogot vai nelegāli pieslēdzot, guvuši smagas elektrotraumas un apdegumus. To 30 darba gadu laikā secinājis Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Biķernieki" Valsts Apdegumu centra vadītājs, ārsts traumatologs, kombustiologs Sergejs Smirnovs. Viņa pieredze arī liecina, ka vīrieši daudz sliktāk izprot nepieciešamību laikus vērsties pie ārsta un klausīt viņa norādēm, lai gan ielaistu slimību ārstēt ir krietni ilgāk un dārgāk.
Vīrietim nemaz nav jādara tik daudz veselīgo dzīves gadu vairošanai. Saruna ar ķirurgu un profesoru...
Vīrietim nemaz nav jādara tik daudz veselīgo dzīves gadu vairošanai. Saruna ar ķirurgu un profesoru Jāni Gardovski
Lai vīriešu dzīvildzi pietuvotu sieviešu nodzīvotajiem gadiem un iespējami pavairotu kvalitatīvi nodzīvoto gadu skaitu, daudz nav jādara – vīriešiem pēc 45 gadu vecuma būtu jāzina savs holesterīns, vismaz reizi divos gados jānodod konkrētas asins analīzes, ar ārstu jāaprunājas par paradumiem, jākustas un jāizpilda vēl daži vienkārši nosacījumi, uzskata Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Ķirurģijas klīnikas vadītājs un Rīgas Stradiņa universitātes profesors Jānis Gardovskis.
Par bērnu sākt domāt pēc 30 gadu vecuma var izrādīties par vēlu. Saruna ar vīriešu reproduktīvās ves...
Par bērnu sākt domāt pēc 30 gadu vecuma var izrādīties par vēlu. Saruna ar vīriešu reproduktīvās veselības ārstu Ābeli
"Vīrietim atzīt problēmas ar bērna radīšanu noteikti nav viegli, taču tas jau ir milzu solis, ja vīrietis pie manis ir saņēmies atnākt," – tā intervijā LSM.lv saka ārsts urologs un androloģijas apakšspecialitātes pēdējā gada rezidents Andris Ābele. Mūsdienu straujais režīms domas par pirmo bērniņu mēdz aizbīdīt tuvāk 30 gadu slieksnim vai pēc tā, taču dakteris aicina rūpīgi padomāt – spermas kvalitāte ar gadiem nekļūst labāka un tās kvalitāte jau tā pēdējos gadu desmitos strauji kļuvusi sliktāka, tādēļ brīdī, kad būsiet nobrieduši bērniņam, var būt jau par vēlu.
Urologs ir tāds pats normāls vecis. Saruna ar ārstu Leiši par vīriešiem un veselību
Urologs ir tāds pats normāls vecis. Saruna ar ārstu Leiši par vīriešiem un veselību
"Ārstam nevajag izlikties par baigi gudro, kurš tagad mācīs. Vīrieti vajag uzklausīt un vairāk vai mazāk "čomiski" pateikt: "Vecīt, nav labi, kaut kas ir jādara."" Tā vienu no veiksmīgas sadarbības pamatnoteikumiem, ārstējot vīriešus, raksturo Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas urologs Andrejs Leiše. Vairāk nekā 30 gadu pieredze profesijā ļauj secināt – mūsdienās izglābt izdodas krietni vairāk vīriešus, bet aizvien lielāko prieku sagādā pacienti, kas pēc operācijas samulsina, pienākot, apskaujot un pasakot: "Paldies!"
Labāka veselība tiem vīriešiem, kurus «pieskata» sievas. Intervija ar ģimenes ārstu Ingaru Burlaku
Labāka veselība tiem vīriešiem, kurus «pieskata» sievas. Intervija ar ģimenes ārstu Ingaru Burlaku
Vīriešiem, kurus veselības jomā "pieskata" sievas, ir labāka veselība un pašsajūta, viņi cītīgāk lieto zāles, vakcinējas un profilakse ir veiksmīgāka. Tā 12 darba gadu laikā novērojis ģimenes ārsts Ingars Burlaks. "Vīrieši ir slinkāki un pret savu veselību nešpetnāki". Kādēļ tā un kā ģimenes ārsts var strādāt ar vīriešiem, lai viņi par savu veselību rūpētos labāk un vairotu savus kvalitatīvi nodzīvotos dzīves gadus – par to LSM.lv saruna ar ģimenes ārstu.
«Kādreiz nāca tikai sievietes.» Ārsts Utināns par vīriešiem pie psihoterapeita un laikmeta maiņu
«Kādreiz nāca tikai sievietes.» Ārsts Utināns par vīriešiem pie psihoterapeita un laikmeta maiņu
Vīrieši pie ārsta iet novēloti, jo pretoties vājuma atzīšanai un palīdzības meklēšanai viņu gēnos iegājies jau no seniem laikiem, kad vīrietis bija karotājs. "Vārgs raudulis" nebija vajadzīgs, intervijā LSM.lv stāsta psihoterapeits, psihiatrs un Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras docents Artūrs Utināns, kurš strādā ar pacientiem jau 30 gadus. Ārsts gan atzīst, ka šajā laikā vīrietis ir mainījies un arvien vairāk rūpējas par savu veselību, tostarp arī mentālo.
Pasaules veselības eksperti bažīgi par vakcinācijas pret masalām rādītājiem
Pasaules veselības eksperti bažīgi par vakcinācijas pret masalām rādītājiem
Pasaules vadošās veselības organizācijas – Eiropas Slimību kontroles un profilakses centrs un Pasaules Veselības organizācija – paudušas bažas, ka pasaulē mazinās vakcinācijas pret masalām rādītāji un tas kopā ar atsevišķiem uzliesmojumiem dažādās pasaules valstīs var novest pie liela apdraudējuma. Latvijā slimība pēdējo reizi konstatēta 2019. gadā.
Vai iepriekšējās valdības Veselības ministrijas prioritāte – psihiskā veselība – patiesi bijusi prio...
Vai iepriekšējās valdības Veselības ministrijas prioritāte – psihiskā veselība – patiesi bijusi prioritāte?
Kad darbu uzsāka iepriekšējās valdības pirmā veselības ministre Ilze Viņķele ("Attīstībai/Par!"), viņa paziņoja – ministrijas galvenā prioritāte būs psihiskās veselības uzlabošana. Viņķeli nomainīja partijas biedrs Daniels Pavļuts, bet tagad līdz ar jaunu ministrijas politisko vadību pie Veselības ministrijas stūres sēdusies bezpartejiskā, "Apvienotā saraksta" virzītā Līga Meņģelsone. Vai patiesi ir manāms, ka iepriekšējā valdībā veselības prioritāte bijusi psihiskā veselība, un kam īpašu uzmanību plāno pievērst jaunā nozares ministre?
Latvijā nabadzības riskam pērn bija pakļauta piektdaļa iedzīvotāju
(papildināts)
Latvijā nabadzības riskam pērn bija pakļauta piektdaļa iedzīvotāju (papildināts)
2021. gadā Latvijā nabadzības riskam bija pakļauti 418 tūkstoši jeb 22,5% iedzīvotāju – par 0,9 procentpunktiem mazāk nekā 2020. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 2022. gadā veiktās iedzīvotāju aptaujas dati. Šo iedzīvotāju rīcībā esošie ienākumi bija zem nabadzības riska sliekšņa.
Tiesībsarga birojs: Dzīves dārdzība nabadzības slieksnim «pārgrūž» tos, kuri līdz šim vēl «savilka g...
Tiesībsarga birojs: Dzīves dārdzība nabadzības slieksnim «pārgrūž» tos, kuri līdz šim vēl «savilka galus»
Dzīves dārdzība nabadzības riskam pakļauj aizvien jaunas iedzīvotāju grupas. Tiesībsarga birojā norāda – atsevišķās kategorijās nodrošinātie ienākumu minimumi nenosedz pat pamata vajadzības, tādēļ jāpārskata minimālo ienākumu lielumi. Tos palielināt savulaik noteikusi Satversmes tiesa un solījusi arī Labklājības ministrija. Priekšā vēl budžeta sarunas, tādēļ nav skaidrības, kad nabadzīgākie iedzīvotāji var gaidīt atbalsta kāpumu.
Onkoloģijas pacientes izdod dzejas grāmatu krievu valodā, meklē autorus grāmatai latviešu valodā
Onkoloģijas pacientes izdod dzejas grāmatu krievu valodā, meklē autorus grāmatai latviešu valodā
Eva Gornostaja par savu diagnozi – "krūts vēzis" – uzzinājusi jau pirms vairākiem gadiem. To, kam gājusi cauri savā cīņā ar šo slimību, viņa izlikusi uz papīra dzejas veidā. Uzrunājot vēl vairākas vēža slimnieces no dažādām valstīm, tapusi dzejas grāmata krievu valodā "Māksla dzīvot". Nu Eva Gornostaja vēlas līdzīgu grāmatu izdot arī latviešu valodā, bet atzīst – latviešu sievietes šobrīd nav tik atsaucīgas, tādēļ ceļš uz vēža pacientu dzejas grāmatu latviešu valodā vēl turpinās.
Kā sokas ar psihoemocionālā atbalsta sniegšanu Ukrainas karu pieredzējušajiem jauniešiem
Kā sokas ar psihoemocionālā atbalsta sniegšanu Ukrainas karu pieredzējušajiem jauniešiem
Psihoemocionālā atbalsta piedāvājums Ukrainas iedzīvotājiem Latvijā ir visnotaļ plašs. Kā atzina asevišķi speciālisti – jautājumi, ar kuriem ukraiņi vēršas pie speciālistiem, nedaudz mainās. Sākotnēji tie bija jautājumi par karu un iemesliem, kādēļ tas izcēlies, taču šobrīd jautājumi ir vairāk praktiski – par iekļaušanos, sadzīvošanu un spēju pielāgoties jaunajai dzīvei. Atsevišķi pakalpojuma sniedzēji arī atzina – visu laiku pieprasījums pēc psihoemocionālā atbalsta ir stabili mērens.
Pieaugot saslimstībai ar elpceļu infekcijas slimībām, riska grupu iedzīvotājus aicina lietot sejas m...
Pieaugot saslimstībai ar elpceļu infekcijas slimībām, riska grupu iedzīvotājus aicina lietot sejas maskas vai respiratorus
Lai arī pēdējos gados viszināmākā ir tieši Covid-19 infekcija, tomēr jāatceras, ka bez tās rudens-ziemas sezonā plosās vēl virkne citu slimību. Turpinoties ievērojamam saslimstības pieaugumam ar dažādām elpceļu infekcijas slimībām, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) riska grupu iedzīvotājus aicina lietot sejas maskas vai respiratorus FFP2. 
Eksperti: HIV paštesti palīdzēs biežāk atklāt agrīnu saslimšanu
Eksperti: HIV paštesti palīdzēs biežāk atklāt agrīnu saslimšanu
Kopš decembra sākuma Latvijā pieejami HIV paštesti. Ilgu laiku Latvija bija viena no retajām valstīm, kurā tādi nebija pieejami. Lai arī šobrīd tie nopērkami vien pie viena komersanta un ir visnotaļ dārgi, eksperti ir pārliecināti – šis ir liels solis vēl plašākai agrīnu HIV saslimšanss gadījumu diagnostikai.
Gripas epidēmijas laikā mediķi lūdz vecākus nevest bērnus uz publiskiem pasākumiem
Gripas epidēmijas laikā mediķi lūdz vecākus nevest bērnus uz publiskiem pasākumiem
Kopš aizvadītās nedēļas Latvijā ir izsludināta sezonālās gripas epidēmija, kas nozīmē, ka saslimt ar to kļūst aizvien vieglāk. Lai ierobežotu slimības izplatīšanos, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas virsārste Renāte Snipe aicina atcerēties kovida pandēmijā cieši apgūtās mācības – vēdināt telpas, ievērot roku higiēnu, klepot elkonī, kā arī izvairīties no publisku vietu apmeklēšanas.
Eksperti: Jāsniedz krietni lielāks atbalsts ģimenēm ar «mūžīgajiem bērniem»
Eksperti: Jāsniedz krietni lielāks atbalsts ģimenēm ar «mūžīgajiem bērniem»
Pats galvenais ir vairot atbalstu ģimenēm, kuras izvēlas par labu bērna ar smagiem funkcionēšanas traucējumiem adoptēšanai. To piektdien, 9. decembrī, diskusijā par "mūžīgo bērnu" attīstību aprūpes institūcijā secinājuši dažādi eksperti un iesaistītie. Diskusija notika par godu valsts sociālās aprūpes centra "Rīga" filiāles darbības simtajai gadadienai.
Onkoloģijas centrs bez vadošajiem LOR ārstiem pagaidām nepaliks – darbu piekritis turpināt viens med...
Onkoloģijas centrs bez vadošajiem LOR ārstiem pagaidām nepaliks – darbu piekritis turpināt viens mediķis (papildināts)
Latvijas Onkoloģijas centrā (LOC) no trim Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas ārstiem, kas uzrakstījuši atlūgumu, viens tomēr piekritis palikt. Austrumu slimnīcas vadība turpina meklēt darbiniekus, kas aizstātu divus speciālistus, kuri veica unikālas un ārkārtīgi sarežģītas operācijas. Tikmēr LOC Onkoķiruģijas klīnikas vadītājs uzskata, ka atrisinājums ir tikai šķietams, jo sarežģītu operāciju veikšanā vienam ārstam būs grūti aizstāt trīs.
Pansionātos energocenu kāpumu sedz ar attīstībai paredzēto naudu
Pansionātos energocenu kāpumu sedz ar attīstībai paredzēto naudu
Energoresursu cenu kāpums smagi skāris arī sociālās aprūpes namus. Daudz vairāk jāmaksā par elektrību, gāzi un kurināmo. Pašvaldību pansionāti jautājumu risina līdzīgi kā valstij piederošie aprūpes nami – pārvirza naudu no plānotajiem attīstības projektiem. Taču pansionātos atzīst, ka ilgi tā nevarēs, tādēļ jāmeklē papildu resursi.
Rindu mazināšana, tarifu izmaiņas, mediķu algu kāpums – ko eksperti sagaida no nākamās Veselības min...
Rindu mazināšana, tarifu izmaiņas, mediķu algu kāpums – ko eksperti sagaida no nākamās Veselības ministrijas
Nav šaubu – nākamajā valdībā veselības ministra portfelis būs viens no vissmagākajiem un sarežģītākajiem. To parādījis arī valdības veidošanas process, jo atšķirībā no daudzām citām ministrijām tieši uz veselības ministra amatu neviena potenciālā koalīcijas partija "neraujas". Un darbs nesolās būt viegls – cīņa ar kovida sekām, mediķu algu jautājums un virkne reformu. Kas pēc dažādu ekspertu domām šobrīd ir galvenie veselības aprūpes jomā kārtojamie darbi, kuriem uzmanība būs jāpievērš nākamajam nozares ministram?

Vairāk

Svarīgākais šobrīd