Jānis Kincis

Latvijas Radio korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Rīgas izpilddirektora vietnieka amatam jaunu konkursu, visticamāk, nerīkos
(papildināts)
Rīgas izpilddirektora vietnieka amatam jaunu konkursu, visticamāk, nerīkos (papildināts)
Rīgas dome, visticamāk, nerīkos jaunu konkursu Rīgas izpilddirektora vietnieka amatam, kurā pašvaldības dome tomēr neapstiprināja konkursā uzvarējušo Elitu Baklāni-Ansbergu. Šobrīd iecels amata pienākumu izpildītāju. Savukārt Baklāne-Ansberga pēc šī pavērsiena uz amatiem publiskajā pārvaldē, visticamāk, vairs nekandidēšot. 
Skaidrību par nodokļu sloga atvieglošanu pensijām sola rudenī
Skaidrību par nodokļu sloga atvieglošanu pensijām sola rudenī
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai būs jāmeklē veidi, kā nākt pretī pensionāriem saistībā ar vairāk nekā 10 000 pilsoņu parakstītu prasību atcelt pensiju aplikšanu ar nodokli, trešdien nolēma Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija. Diskusijā izskanēja – ticams risinājums būtu pensijas neapliekamā minimuma paaugstināšana.
Bijušā kultūras ministra partija prasīs esošās ministres demisiju
(papildināts)
Bijušā kultūras ministra partija prasīs esošās ministres demisiju (papildināts)
Saeimas šīsnedēļas plenārsēdes darba kārtībā ir opozīcijā esošās Nacionālās apvienības rosinājums izteikt neuzticību kultūras ministrei Agnesei Loginai ("Progresīvajiem") saistībā ar publiski pausto, ka sabiedrisko mediju saturs jānodrošina arī krievu valodā. Tas ir pretēji Nacionālās drošības koncepcijā norādītajam, demisijas pieprasījumu pamato Nacionālā apvienība. Logina šos pārmetumus kategoriski noraida.
Neatbalsta ieceri ierobežot alkohola tirgošanu pie benzīntankiem
(papildināts)
Neatbalsta ieceri ierobežot alkohola tirgošanu pie benzīntankiem (papildināts)
Alkohola tirdzniecību veikalos pie degvielas uzpildes stacijām neierobežos – par to, otrajā lasījumā skatot Alkohola aprites likuma grozījumus, nobalsoja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputātu vairākums. Šajā ierosinājumā saskatīti tirdzniecības konkurences ierobežojumi, taču vienlaikus – reibinošu dzērienu impulsīvu pirkumu risks, esot ceļā. Tāpat nolemts neliegt pārdot grādīgos dzērienus jau iereibušiem cilvēkiem.
Saeimā aktivizējas novadu reformas dumpinieku balsis; ikšķilieši negrib būt novada nomale
Saeimā aktivizējas novadu reformas dumpinieku balsis; ikšķilieši negrib būt novada nomale
Biedrības "Par Ikšķiles novadu" pieprasījums par Ikšķiles saišu saraušanu ar lielo Ogres novadu nonācis līdz apspriešanai Saeimas atbildīgajā apakškomisijā. Zināmi vēl vairāki gadījumi, kad šādu rīcību pieprasa iedzīvotāji un vāc parakstus. Pašlaik gan lēmumu virzība nav sagaidāma, un arī Administratīvi teritoriālās reformas likuma atvēršana Saeimā kavējas jau pusotru mēnesi.
Alkohola aprites ierobežošanai vēl lems par tā tirdzniecību DUS; visu grozījumu ieviešanai paredzēs...
Alkohola aprites ierobežošanai vēl lems par tā tirdzniecību DUS; visu grozījumu ieviešanai paredzēs pārejas laiku
Nākamnedēļ Saeimas Sociālo un darba lietu komisija turpinās darbu ar grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā. Komisija nākamās nedēļas sēdēs pievērsīsies ierosinājumam aizliegt alkoholisko dzērienu tirdzniecību degvielas uzpildes stacijās (DUS) un plašākiem alkohola reklāmas ierobežojumiem. Līdz šim likumprojekta priekšlikumu izskatīšanā tapuši vairāki kompromisa lēmumi, to ieviešanai dzīvē būs paredzēts pietiekami ilgi pārejas periods.
Satversmes tiesa: Aizliegums audzēt dzīvniekus tikai kažokādu ieguvei atbilst Satversmei
(papildināt...
Satversmes tiesa: Aizliegums audzēt dzīvniekus tikai kažokādu ieguvei atbilst Satversmei (papildināts)
Normas, kas paredz Latvijā aizliegumu audzēt un turēt dzīvniekus tikai kažokādu ieguvei, atbilst Satversmei, atzinusi Satversmes tiesa (ST). Dzīvnieku kā jutīgu būtņu pasargāšana no nevajadzīgām ciešanām ir demokrātiskas sabiedrības vērtība, norādījusi ST, uzsverot, ka mūsdienu sabiedrībai ir ētisks un morāls pienākums nodrošināt dzīvnieku labturību un aizsardzību.
Valsts kanceleja: Izvēli par Kariņa specreisiem izdarījis un pasūtījumu veicis premjera birojs
(papi...
Valsts kanceleja: Izvēli par Kariņa specreisiem izdarījis un pasūtījumu veicis premjera birojs (papildināts)
Valsts kontrolei publiskojot bijušā premjerministra Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") speciālo lidojumu revīziju, kurā konstatēta vismaz 220 000 eiro nelikumīga izmantošana, Valsts kanceleja paziņojumā medijiem norādīja, ka izvēli par komandējuma vajadzībām nepieciešamo transportu ir izdarījis un pasūtījumu veicis tieši Ministru prezidenta birojs.
Saeimas komisija vienojas liegt tirgot alkoholu pēc plkst.20, svētdienās – pēc 18
(papildināts)
Saeimas komisija vienojas liegt tirgot alkoholu pēc plkst.20, svētdienās – pēc 18 (papildināts)
Saeimas Sociālo un darba lietu komisija atbalstījusi alkoholisko dzērienu tirgošanas aizliegumu darbadienās un sestdienās no plkst. 20 līdz 10. Savukārt atbalstu neguva rosinājums svētdienās liegt tirgošanu jau no plkst. 15, tā vietā paredzot liegumu pēc plkst. 18. Lai izmaiņas stātos spēkā, tās Saeimas vairākumam jāpieņem otrajā un trešajā lasījumā.
Šonedēļ nākamo ārlietu ministru, visticamāk, vēl nenosauks
(papildināts)
Šonedēļ nākamo ārlietu ministru, visticamāk, vēl nenosauks (papildināts)
Šonedēļ, visticamāk, vēl neuzzināsim nākamā ārlietu ministra vārdu. Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") pēcteča amatā meklējumi ir sarežģītāki nekā sākotnēji cerēts, tāpēc šajā ceturtdienā Saeima par nākamo ārlietu ministru vēl nebalsos, secināms pēc "Jaunās Vienotības" vadības sanāksmes.
Ministrija: Termiņuzturēšanās atļaujas vairs nav motivējošs instruments ārvalstu kapitāla piesaistei...
Ministrija: Termiņuzturēšanās atļaujas vairs nav motivējošs instruments ārvalstu kapitāla piesaistei Latvijā (papildināts)
Termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) pēdējos gados vairs nav motivējošs instruments ārvalstu kapitāla piesaistei Latvijā, valdībai sagatavotajā ziņojumā secina Iekšlietu ministrija (IeM). Nepilnu 14 gadu laikā Latvijā TUA jeb tā saucamo "zelta vīzu" saņēmušu nerezidentu ieguldījumi Latvijā sasnieguši 1,62 miljardus eiro. Visbiežāk – nekustamo īpašumu tirgū. Salīdzinājumam – pērn saistībā ar investīciju programmu TUA saņemšanai pieteikti pasākumi vien par 10,5 miljoniem eiro. Politiķu viedokļi par investīciju piesaistes programmas izbeigšanu atšķiras, un par to vēl gaidāmas plašas debates Saeimā. 
Papildu štata vietas un plašāks tvērums: FID kļūst par centrālo iestādi sankciju izpildes jautājumos
Papildu štata vietas un plašāks tvērums: FID kļūst par centrālo iestādi sankciju izpildes jautājumos
No 1. aprīļa Latvijā ir centrālā iestāde sankciju jautājumos – Finanšu izlūkošanas dienests. Sankciju izpilde līdz šim labi izdevusies finanšu sektorā, bet vairākās nozarēs tā pieklibo. Sankciju birums pēdējo pāris gadu laikā ir ievērojams, un līdz dienesta funkciju papildināšanu Latvijā pirmoreiz kādā par sankcijām atbildīgā struktūrā palielināts štata vietu skaits.
Rīgas mērs Ķirsis: Lidostas zemes privatizēšana 2012. gadā bija prettiesiska
(papildināts)
Rīgas mērs Ķirsis: Lidostas zemes privatizēšana 2012. gadā bija prettiesiska (papildināts)
Ir jāpiekrīt ģenerālprokuroram, ka pie Rīgas lidostas esošās zemes privatizēšana 2012. gadā bija prettiesiska, pēc pašvaldības Centrālās administrācijas Juridiskās pārvaldes veiktās privatizācijas procesa tiesiskuma izvērtēšanas paziņojis Rīgas mērs Vilnis Ķirsis ("Jaunā Vienotība"). Visticamāk, zemesgabali, kurus 2022. gadā izsolē par 5,7 miljoniem eiro iegādājās Lietuvas uzņēmums, tiks atdoti valstij un gaidāma tiesāšanās ar investoru.
Noteiks maksimālo tarifu braucienam ar taksometru no Rīgas lidostas
Noteiks maksimālo tarifu braucienam ar taksometru no Rīgas lidostas
Lai novērstu pasažieru apkrāpšanu gadījumos, kad negodprātīgi taksometru pakalpojumu sniedzēji pieprasa nesamērīgi augstu maksu, noteiks maksimālo tarifu braucienam ar taksometru no lidostas vai cita starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objekta un ieviesīs brauciena priekšapmaksas iespējas.
Saeimā pārveido opozīcijas rosināto pieeju mangāna rūdas tranzīta apturēšanai caur Latviju
Saeimā pārveido opozīcijas rosināto pieeju mangāna rūdas tranzīta apturēšanai caur Latviju
Vai ir vajadzīgs nacionāla līmeņa vai tomēr starptautisks lēmums, lai apturētu Krievijas militārajā ražošanā izmantojamās mangāna rūdas tranzītu arī caur Latviju? Saeimas opozīcijā esošās "Apvienotā saraksta" frakcijas deputāti rosina to nekavējoties apstādināt ar nacionālajām sankcijām, savukārt Saeimas deputāte Zanda Kalniņa-Lukaševica ("Jaunā Vienotība") rosina koncentrēties uz citu pieeju – mangāna rūdas tranzītu apturēt gan Baltijā, gan Somijā un Polijā, vienlaikus uzstājot mangāna rūdu iekļaut Eiropas Savienības (ES) sankciju 14. pakotnē.
Pāris dienās savākti vairāk nekā trešdaļa parakstu par mangāna rūdas tranzīta caur Latviju pārtraukš...
Pāris dienās savākti vairāk nekā trešdaļa parakstu par mangāna rūdas tranzīta caur Latviju pārtraukšanu (papildināts)
Šīs nedēļas vidū sabiedrības iniciatīvu platformā "Manabalss.lv" iesniegto prasību par mangāna rūdas tranzīta uz Krieviju caur Latviju pārtraukšanu parakstījuši 3350 cilvēku, kas ir trešdaļa iniciatīvas iesniegšanai Saeimā. Tikmēr premjeres pārstāvis uzsver, ka mērķi ierobežot piegādes Krievijas militārajai industrijai var sasniegt ar kopēju Eiropas Savienības valstu lēmumu.
Saeimas komisija vēl netiek līdz lēmumiem par iniciatīvu saraut preču apriti ar Krieviju
Saeimas komisija vēl netiek līdz lēmumiem par iniciatīvu saraut preču apriti ar Krieviju
Finanšu ministrija ar nozaru ministrijām vēl meklēs iespējamos risinājumus, kā likumos noteikt vairāk nekā 10 000 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma prasību – pārtraukt maksāt Krievijai. Saeimas Budžeta komisijas deputāti ilgstošās apspriedēs nonāca līdz secinājumam, ka primāri jāvēršas pret importu no Krievijas un arī Baltkrievijas, taču par konkrētiem risinājumiem vēl lems.
Pieaug spiediens mangāna rūdas tranzīta pārtraukšanai; bažas par ostu darbību un sankciju apiešanu
Pieaug spiediens mangāna rūdas tranzīta pārtraukšanai; bažas par ostu darbību un sankciju apiešanu
Caur Latvijas ostām uz Krieviju joprojām turpina plūst mangāna rūda, ko izmanto agresorvalsts militārā rūpniecība. Gan iedzīvotāji, gan Saeimas koalīcijas un opozīcijas pārstāvji uzskata, ka mangāna rūdas tranzīts caur Latviju uz Krieviju ir jāpārtrauc. Vienlaikus eksperti brīdina – tranzīta aizliegšana ietekmēs gan ostu darbību, gan nodarbinātību. Lai arī tiek strādāts pie mangāna rūdas iekļaušanas Eiropas Savienības (ES) sankciju paketē pret Krieviju, Latvijā saglabājas augstāks sankciju apiešanas risks nekā citur ES.
Saeimā virzību sāk mākslīgā intelekta regulējums priekšvēlēšanu aģitācijā; deputāti grib plašāku tvē...
Saeimā virzību sāk mākslīgā intelekta regulējums priekšvēlēšanu aģitācijā; deputāti grib plašāku tvērienu
Norādīt uz mākslīgā intelekta izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijā jau pirms nākamajām pašvaldību vēlēšanām varētu būt pienākums – to paredz Saeimā vienbalsīgi pirmajā lasījumā atbalstītais Valsts prezidenta rosinātais regulējums par mākslīgā intelekta izmantošanu. Saeimas deputāti saistībā ar mākslīgā intelekta izmantošanu vēlas plašāku regulējumu. 
Nākamgad plāno ieviest jaunu platformu vēlēšanu rīkošanai; cer virzīties uz balsošanu internetā
Nākamgad plāno ieviest jaunu platformu vēlēšanu rīkošanai; cer virzīties uz balsošanu internetā
No nākamajām pašvaldību vēlēšanām 2025. gadā plāno ieviest vienotu vēlēšanu platformu – elektroniskā sistēma būs risinājums gan turpmāko vēlēšanu, gan vietējo pašvaldību referendumu rīkošanai. Jauno sistēmu izmantos Centrālā vēlēšanu komisija, bet uzraudzīs Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA), kurā gan atzina, ka jauno sistēmu sagatavošanai pašlaik pietrūkst no 1,2 līdz 2 miljoniem eiro. Jaunums vēlētājiem varētu būt iespēja no nākamajām Saeimas vēlēšanām 2026. gadā balsot arī interneta vidē. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd