OECD prognozē divus scenārijus «Covid-19» ietekmei uz ekonomikas izaugsmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

OECD jeb Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija prognozē ekonomiskas izaugsmes sabremzēšanos “Covid-19” dēļ. Arī optimistiskākajā scenārijā izaugsme palēnināsies par aptuveni pusprocentpunktu.

ASV politologs Īans Bremmers nosaucis koronavīrusu par pirmo globālo krīzi kopš 2008. gada finanšu krīzes, norādot uz vēl tikai gaidāmo politisko un ekonomisko ietekmi.  

Tiek rēķināts, ka vīruss šobrīd skāris 62 valstis. Tā nav tikai veselības krīze, bet arī ekonomiskā krīze, jo preventīvie pasākumi, ieskaitot karantīnas, ceļošanas ierobežojumus – izmaksā ekonomikai ļoti dārgi.

OECD ir aplūkojusi divus scenārijus savā jaunākajā pētījumā. Pat labākajā gadījumā, ja vīrusa izplatība ārpus Ķīnas ir ierobežota, tad šī gada pirmajā pusē ir sagaidāms straujš pasaules izaugsmes palēninājums.

Pasaules ekonomikas izaugsme samazināsies par pusprocentpunku – no pagājušā gada 2,9% līdz 2,4% šogad.

Visvairāk cietīs Ķīnas ekonomika, kas šobrīd veido apmēram 1/6 daļu no pasaules ekonomikas.

Sliktāka scenārija gadījumā, ja notiek plašāka vīrusa izplatība Āzijas un Klusā okeāna reģionā un arī attīstītajās ekonomikās, līdzīgi kā tas ir noticis Ķīnā, globālā izaugsme šogad varētu būt tikai 1,5% - uz pusi mazāka nekā pagājušajā gadā.

Iemesls - vīrusa ierobežošanas pasākumi un uzticības zaudēšana ietekmēs ražošanu un tēriņus, un vairāki reģioni, tostarp Japāna un eirozona, piedzīvos lejupslīdi. Citi eksperti gan norāda, ka visvairāk cietīs nabadzīgākās jaunattīstības valstis ar vājāk attīstītu veselības aprūpes sistēmu.

Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks norādīja, ka “Latvija tiešā veidā ar Ķīnu, protams, tirgojas diezgan maz. Un tā galvenā ietekme būs netieša.”

“Un tā ir divos veidos. Viens ir mūsu tiešie tirdzniecības partneri, piemēram, Vācija. Ja Vācija redz problēmas Ķīnas eksporta tirgū, tad līdz ar to Vācijas ekonomika aug lēnāk, un tas arī trāpa pa mums. Tas ir viens faktors. Otrs faktors – neziņa attiecībā uz finanšu tirgiem, kas var ietekmēt vēlmi aizņemties, vēlmi investēt,” noradīja Kazāks.

Tātad galvenie efekti uz Latvijas ekonomiku būs netieši, bet ņemot vērā, ka Latvija ir maza un atvērta ekonomika – ietekme būs.  Tomēr Kazāks arī uzsvēra, ka nevajagot domāt, ka šī vīrusa izraisītā krīze “būs galvenais faktors, kas Latvijas ekonomikā ieviesīs būtisku sabremzēšanos. Tas ir viens no faktoriem. Latvijas ekonomika šobrīd aug lēnām, un ir vairāki globālie faktori, kas to var tālāk sabremzēt”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti