Panorāma

Donoru dienās aicina ziedot asinis

Panorāma

Izmēģina vakcīnu pret Covid-19

ES līderi spriedīs par 1,82 triljoniem eiro

Pēc vairāku mēnešu pārtraukuma ES līderi klātienē spriedīs par 1,82 triljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc gandrīz piecu mēnešu pārtraukuma visi Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi atkal pulcēsies Briselē klātienē, lai mēģinātu atrisināt domstarpības par to, kā dalāma nauda nākamajā septiņgades budžetā un Covid-19 skartās ekonomikas atjaunošanas fondā. Diskusijās neklātienē politiķiem pretrunas neizdevās atrisināt, tāpēc tagad cerības tiek liktas uz klātienes sarunām.

Dalībvalstu līderi Briselē ieradīsies piektdien, 17. jūlijā, bet tā tomēr nebūs parasta Eiropadome. Žurnālisti ēkā netiks ielaisti un, ja būs preses konference vai dalībvalstu brīfingi, tas viss notiks ar videokonferences palīdzību. Arī delegācijas, kas ar premjeriem dodas uz šādu pasākumu, būs krietni mazākas nekā parasti – kopā tikai seši cilvēki.

Gaidāmas, ka vissmagākās sarunas būs nevis par pašu daudzgadu budžetu, kas ir 1,1 triljons eiro, bet gan par jauno 750 miljardu eiro lielo ekonomikas atjaunošanas fondu. Tas ir tāds kā papildinājums budžetam, lai novērstu Covid-19 radītās krīzes sekas uz ekonomiku. Tātad līderiem jāvienojas par 1,82 triljonu eiro lielu finanšu paketi.

Eiropas Komisija piedāvā ekonomikas atjaunošanas fonda naudu dalīt šādi: 500 miljardi eiro grantos un 250 miljardi eiro aizdevumos. Šī nauda tiktu aizņemta starptautiskajos tirgos, un pirmos reizi tiktu veidots kopīgs ES parāds, ko vajadzēs atdot visiem kopā.

Tāpēc tā dēvētās skopās valstis kā Nīderlande ir bažīgas, kā šo naudu izlietos Dienvideiropas valstis, ko Covid-19 skāris vissmagāk. Nīderlandieši grib pat veto citu dalībvalstu nacionālo plānu izvērtēšanā. Šādi plāni katrai dalībvalstij būs jāizstrādā un jāapstiprina Briselē, lai tiktu pie fonda naudas. 

Aizkulisēs ir bažas, ka tieši Nīderlandes premjers varētu izgāzt šonedēļ gaidāmo samitu, “aizcērtot” durvis,

lai demonstrētu galvenokārt saviem vēlētājiem Nīderlandē savu stingro nostāju.

Taču vienlaikus visi saprot, ka valstu ekonomikām šī nauda ir nepieciešama un ar lēmuma atlikšanu nevajadzētu vilcināties.

Vēl kādas valsts līderis, ko būs interesanti vērot, ir Ungārijas premjers Viktors Orbāns. Viņš iestājies “žākļa stājā” – viņš kategoriski iebilst pret ideju sasaistīt ES fondu pieejamību ar tiesiskumu un likuma varas ievērošanu dalībvalstī.

Sarunas ilgs piektdien visu dienu. Sākumā visiem kopēja tikšanās un tad divpusējās tikšanās, kur notiks kaulēšanās un viedokļu saskaņošanas, un tad atkal jaunas kopīgas pozīcijas iezīmēšana. Samits turpināsies sestdien un netiek izslēgts – arī svētdien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti