To, cik ticama ir ziņa vai jebkurš cits mediju vēstījums, nosaka izmantotie avoti jeb tas, no kurienes nāk informācija. Nekritiski izvēloties avotus, ar informāciju viegli maldināt, dezinformēt vai iebiedēt.
Pildīt testu
Divi jaunieši ar redzes traucējumiem nespēs vienādi uztvert digitālo vidi. Individuālā pieeja medijp...
Divi jaunieši ar redzes traucējumiem nespēs vienādi uztvert digitālo vidi. Individuālā pieeja medijpratībai
Vieni no aktīvākajiem interneta lietotājiem ir jaunieši vecumā no 16 līdz 24 gadiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotā informācija. Starp viņiem arī tie, kuru informācijas patērēšana atkarīga no lasīšanas pieredzes un redzes īpatnībām. Taču tas ir maldinošs priekšstats, ka neredzīgie un vājredzīgie ir atrauti no kopējās informācijas aprites. Ir arī tādi, kas sasnieguši robežu, iegūstot no interneta visu, ko vēlas un kas vajadzīgs*.
Viltus vai reāli video? «Ticu - Neticu» 3.epizode
Viltus vai reāli video? «Ticu - Neticu» 3.epizode
Pieci.lv radio balsis Karmena Stepanova un Aleksis Vilciņš piedalās spēlē "Ticu - Neticu" un mēģina atšķirt viltus sociālo mediju video no patiesiem. Skaties, kā viņiem veiksies - vai tas izdosies? 3.epizode.
Fotoredaktora darbs - kas jāņem vērā pirms bilžu publicēšanas
Fotoredaktora darbs - kas jāņem vērā pirms bilžu publicēšanas
Kā neuzķerties uz viltotām bildēm? Kā pārbaudīt, vai internetā atrastā fotogrāfija ir īsta? Kas jāņem vērā bildējot, ja vēlies, lai fotogrāfija būtu publicējama? "Pilnai domai" stāsta portāla Delfi fotoredaktors Kārlis Dambrāns.
Kā pārbaudīt faktus?
Kā pārbaudīt faktus?
Labu žurnālistiku no sliktas, cita starpā, atšķir rūpīga faktu pārbaude. Veidojot sižetu vai rakstu, ir svarīgi pārbaudīt gan varoņu teikto, gan statistiku, gan fona informācijas avotus, ko tu izmanto citātiem.
Kas ir žurnālistika, un kāpēc tā mums ir vajadzīga?
Kas ir žurnālistika, un kāpēc tā mums ir vajadzīga?
Pavisam īsi un vienkārši — žurnālistika mums ir vajadzīga tāpēc, lai mēs zinātu patiesību. Citi iemesli, kas padara žurnālistiku par svarīgu nodarbošanos, ir politiķu un citu amatpersonu turēšana pie atbildības, cilvēku informēšana par ekonomikas tendencēm, lai viņi var pieņemt labākus lēmumus, un protams, arī izklaidēšana un interesantu faktu atklāšana.
Tapis medijpratībā izglītojošs video bērniem par Vilku manipulatoru
Tapis medijpratībā izglītojošs video bērniem par Vilku manipulatoru
Medijpratībā izglītojošs video, kas tapis pēc Solvitas Denisas-Liepnieces grāmatas „CAPS un CIET jeb Vilks manipulators” motīviem, izglītojoša un izklaidējoša stāsta veidā bērniem palīdzēt apzināties riskus informatīvajā vidē un mācīties kritiski izvērtēt redzēto vai dzirdēto. Filmiņā ir izstāstīta aina no Vilka dzīves, viņam sagrozot ierakstu Vikipēdijā un citā veidā manipulējot ar informāciju.
Interneta «ķēmekļi» - kā pasargāt bērnus no biedēšanas internetā
Interneta «ķēmekļi» - kā pasargāt bērnus no biedēšanas internetā
Bērnu biedēšanai interneta vidē ik pa laikam parādās jaunas lietotnes; lai pasargātu bērnus, vecākiem jābūt zinošiem un jāsadarbojas ar mācību iestādēm, izveidojot kopēju darbības un attieksmes kodeksu. Tikai praktiski strādājot, bērni iemācīsies droši un jēgpilni izmantot internetu.