Valsts varētu apmaksāt slimības lapas pirmo dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valsts varētu apmaksāt darbnespējas lapas pirmo dienu, lai mudinātu cilvēkus nedoties slimiem uz darbu, attālinātā preses konferencē informēja finanšu ministrs Jānis Reirs (“Jaunā Vienotība”).

Ministrs skaidroja, ka slimības lapas, kas attiecas arī uz Covid-19 slimniekiem, pašlaik valsts apmaksā no 10. dienas. Bet laiku no 2. līdz 9. dienai apmaksā darba devējs.

Turpmāk valsts varētu apmaksāt arī pirmo slimošanas dienu. Reirs to skaidroja ar vēlmi mudināt cilvēkus nedoties slimiem uz darbu.

“Līdz ar to atrisinām to situāciju, ka cilvēki zaudē finansiāli, cilvēki baidās apmeklēt ārstu, kaut vai uz to vienu dienu paņemt slimības lapu, jo finansiāli zaudē.

Mēs segsim šo zaudējumu, lai cilvēki neuztraucoties varētu iet pie ārsta un, ja ir šīs slimības, slimot, nevis turpināt to izplatīt,” sacīja Reirs.

Iepriekš esošo kārtību aicināja mainīt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), darba nespējas lapas pilnā apmērā jau no pirmās dienas apmaksāt no valsts budžeta ne tikai ar Covid-19 saslimšanu un noteiktās karantīnas gadījumos, bet arī tad, ja personai jāatrodas pašizolācijā vai tai konstatētas elpceļu saslimšanas. Tas noteikti mazināšot vīrusa izplatību darba kolektīvos. 

Tāpat ministrs pastāstīja par citiem atbalsta veidiem, kas var kļūt aktuāli Covid-19 dēļ. Tie apspriesti darba grupā uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam. Ja būs nepieciešams, ieviešot papildu ierobežojumus Covid-19 dēļ, vienlaicīgi varēs nodrošināt atbalsta sistēmu. Plānots, ka palīdzība būs mērķēta uz konkrētām nozarēm un sektoriem.

Ja tiks pilnībā pārtraukts kādas nozares darbs uz laiku, tad valstij ir jāuzņemas atbildība par to, lai cilvēkiem būtu iztikas līdzekļi, sacīja Reirs.

Nepieciešamības gadījumā varētu atsākt dīkstāves pabalstu izmaksu darba ņēmējiem.

Turklāt tos izmaksātu minimālā apjomā neatkarīgi no veiktajām sociālajām iemaksām.

KONTEKSTS:

Šonedēļ darbu atsāka valdības darba grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam Covid-19 krīzes laikā, kura strādāja pavasarī ārkārtējās situācijas laikā. Veselības ministre Ilze Viņķele (“Attīstībai/Par!”) iepriekš norādīja, ka darba grupa varētu vērtēt iespēju apmaksāt darba nespējas lapu no pirmās dienas, jo bieži vien darbadevēji šo izmaksu dēļ nemudina sasirgušos darbiniekus palikt mājās, un tas veicina vīrusa izplatīšanos.

Covid-19 uzliesmojuma laikā pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Pieaug arī rindas uz Covid-19 testiem, un ne visiem apmaksās Covid-19 testus.

Vīruss joprojām cirkulē, un pret to nav nedz zāļu, nedz vakcīnas. Arvien ir spēkā ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai, un 23. oktobrī valdība lēma stingrāk ierobežot pulcēšanos, bet masku lietošanu noteica plašāku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti