LTRK prasa valstij pilnībā apmaksāt darba nespējas lapas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aicina mainīt pašreizējo kārtību un noteikt, ka valsts apmaksā darba nespējas lapu pilnā apmērā, lai mazinātu jaunā koronavīrusa iespējamo izplatību un saslimšanas riskus, paziņojumā medijiem informēja LTRK.

Pašlaik valsts apmaksā darba nespējas lapu no 11. dienas, bet pirmās 10 dienas apmaksā darba devējs.

LTRK aicināja Labklājības ministriju izstrādāt attiecīgas izmaiņas likumā un iesniegt tās izskatīšanai valdībā.

Ņemot vērā pēdējā laikā konstatēto saslimšanas gadījumu skaitu un to, ka darba kolektīvi ir vieta, kur bieži notiek inficēšanās, LTRK ieskatā šāds atbalsta mehānisms ir nepieciešams arī šobrīd.

Iepriekš noteiktās ārkārtas situācijas laikā pieņemtais regulējums darba nespējas lapu apmaksai būtiski veicināja vīrusa zemāku izplatību, kā arī bija viens no atbalsta mehānismiem, kas uzņēmumiem palīdzēja ar vīrusu izraisīto ekonomisko seku mazināšanā, uzskata LTRK.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš norādīja, ka “slimības lapas uzņēmumiem ir augsta izmaksu pozīcija, tādēļ valsts kompensētas darba nespējas lapas vismaz daļēji risinātu uzņēmēju izmaksu jautājumus, kas saistīti ar personu neatrašanos darbā vīrusa izplatības ierobežošanai.”

Vienlaikus LTRK atkārtoti vērš uzmanību uz darbaspēka nodokļu Latvijā nespēju konkurēt starp Baltijas valstīm. Attiecībā par darba nespējas lapām LTRK norāda, ka arī šajā segmentā darba devējiem Latvijā šobrīd izmaksas ir ievērojami augstākas nekā Lietuvā un Igaunijā – gan pabalsta apmēra, gan tā maksājamo dienu skaita ziņā.

KONTEKSTS:

Nākamnedēļ darbu atsāks valdības darba grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam Covid-19 krīzes laikā, kura strādāja pavasarī ārkārtējās situācijas laikā. Veselības ministre Ilze Viņķele (“Attīstībai/Par!”) iepriekš norādīja, ka darba grupa varētu vērtēt iesēju apmaksāt darba nespēja no pirmās dienas, jo bieži vien darbadevēji šo izmaksu dēļ nemudina sasirgušos darbiniekus palikt mājās, un tas veicina vīrusa izplatīšanos.

Covid-19 uzliesmojuma laikā pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Pieaug arī rindas uz Covid-19 testiem, un ne visiem apmaksās Covid-19 testus.

Vīruss joprojām cirkulē, un pret to nav nedz zāļu, nedz vakcīnas. Arvien ir spēkā ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai, un 23. oktobrī valdība lēma stingrāk ierobežot pulcēšanos, bet masku lietošanu noteica plašāku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti