Paplašina brīvdienās atvērto veikalu sarakstu tirdzniecības centros; ierobežos cilvēku skaitu tirdzniecības vietās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Precizēts to tirdzniecības vietu saraksts, kas brīvdienās un svētku dienās var darboties tirdzniecības centros, informēja Ekonomikas ministrijā. Vienlaikus tirgotājiem būs pienākums nodrošināt noteiktu cilvēku skaitu veikalā.

ĪSUMĀ:

  • Veikalos jau noteikts ievērot divu metru distanci, bet tagad tirgotājiem jāierobežo arī cilvēku skaits veikalā.
  • Papildināts tirdzniecības vietu saraksts, kas varēs būt vaļā tirdzniecības centros brīvdienās - vaļā arī kioski, ķīmiskās tīrītavas un vakcinācijas kabineti.
  • Tirgotāju asociācijā pozitīvi vērtē, ka brīvdienās tirdzniecības centros atvērti būvniecības veikali, jo cilvēkiem kaut kā sevi jānodarbina.
  • Asociācijā rosina brīvdienās vaļā atstāt arī grāmatu veikalus.

Cilvēku skaita ierobežošana veikalos

Tā kā Ministru kabinets nolēmis, ka jebkurā sabiedriskā vietā cilvēkiem jāievēro divu metru distance, tirgotājiem noteikts par pienākumu organizēt apmeklētāju plūsmas kontroli,

nodrošinot, ka tirdzniecības vietā vienlaicīgi neatrodas vairāk kā viens apmeklētājs uz 4 kvadrātmetriem no tirdzniecības zāles platības.

Vienlaikus tirgotājiem jānodrošina sociālās distancēšanās pasākumi pie tirdzniecības vietas ieejas, novēršot cilvēku drūzmēšanos un nodrošinot divu metru distanci starp apmeklētājiem. Papildus aicina tirgotājus iespēju robežās rūpēties, lai pircējiem būtu iespējams ievērot distanci arī tirdzniecības vietai piegulošajās teritorijās, piemēram, autostāvvietās, un informēt par nepieciešamību ievērot divu metru distanci.

Tirdzniecības centros būs vaļā arī kioski, ķīmiskās tīrītavas un vakcinācijas kabineti

Tāpat arī precizēts to tirdzniecības vietu saraksts, kas brīvdienās un svētku dienās var darboties tirdzniecības centros. Līdz ar to turpmāk brīvdienās (sestdienās, svētdienās) un svētku dienās tirdzniecības centros var darboties tikai:

  • pārtikas veikali;
  • aptiekas (tai skaitā veterinārās aptiekas);
  • optikas veikali;
  • dzīvnieku barības veikali;
  • higiēnas un saimniecības preču veikali;
  • būvniecības veikali;
  • dārzkopības preču veikali;
  • preses tirdzniecības vietas;
  • vakcinācijas kabineti;
  • ķīmiskās tīrītavas.

Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi nav pieskaitāmi pārtikas veikalu grupai, līdz ar to tiem jābūt slēgtiem. Arī ēstuvēs obligāti jāievēro divu metru distance starp galdiņiem, un noteikts maksimālais apmeklētāju skaits.

Tirgotāju asociācija aicina atstāt vaļā arī grāmatnīcas

Par spīti lielajam cilvēku pieplūdumam būvniecības veikalos Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs uzsver, ka lēmums tos brīvdienās neslēgt ir pareizs, jo cilvēkiem vajadzīgs veids, kā pavadīt brīvo laiku.

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs
00:00 / 01:11
Lejuplādēt

"Mēs uzskatām, ka vajag, jo liela daļa cilvēku dīkstāvē pievērsušies mājas vai dārza darbiem. Arī laiks tagad ir tāds, ka cilvēki sāk braukāt uz dārziem. Lai viņiem nodrošinātu šo nodarbi, ir jābūt pieejamiem gan instrumentiem, gan sēklām, gan visam pārējam, kas nepieciešams mājas darbiem.

Cilvēki ir jānoslogo, lai viņi jūtas labi, komfortabli un noņem lieku satraukumu.

Objektu īpašniekiem ir jāizvieto informācija. Tāpat kā visos pārējos veikalos, ir jābūt iezīmētām šīm divu metru distancēm un pircēji jāaicina tās ievērot. Tajos veikalos, kur es esmu bijis, nav nekādu problēmu. Man teica, ka esot atsevišķi objekti, kur ir drūzmēšanās. Diemžēl neesmu ar tādām saskāries inspekcijas laikā. Tas ir ļoti pareizs risinājums. Tāpat kā tagad ir atļauts tirgot presi brīvdienās. Uzskatām, ka grāmatas arī vajadzētu iekļaut, jo neredzu atšķirību starp presi un grāmatu. Savukārt grāmatas šobrīd gūst popularitāti, jo cilvēkiem, esot mājās, gribas vairāk kaut kā nodarbināt sevi, dažādot nodarbes. Nevar visu dienu sēdēt pie ekrāna," stāstīja Danusēvičs.

KONTEKSTS:

Covid-19 izplatības ierobežošana

LSM.lv apkopojis noderīgus ieteikumus, lai izvairītos no Covid-19 izplatības, kā arī par to, ko darīt atbraucējiem no ārzemēm. Apkopoti telefona numuri, uz kuriem zvanīt ar jautājumiem par Covid-19, analīzes nodošanas vietas, skaidrojums, kam veic valsts apmaksātās analīzes.
Bezmaksas informatīvais diennakts tālrunis 8345.
Vienotā mājaslapa saistībā ar Covid-19 - covid19.gov.lv.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp mācībām skolās jānotiek attālināti un atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi un lidojumi. Vēlāk brīvdienās daļēji slēgti tirdzniecības centri. Noteikti arī jauni pulcēšanās ierobežojumi, ārpus mājām vienkopus ļaujot atrasties ne vairāk par diviem cilvēkiem vai ģimenei.

25. martā pirmo reizi ir konstatēti pieci inficēšanas gadījumi cilvēkiem, kuri nav bijuši ārzemēs un nav bijuši kontaktā ar Covid-19 slimniekiem, kas nozīmē, ka vīruss cirkulē sabiedrībā. Pēc epidemiologu teiktā, Latvija nonākusi epidēmijas otrajā fāzē, tāpēc jābūt īpaši uzmanīgiem.

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tāpat valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā. Valdības darbs turpinās attālināti. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti