Labrīt

Dziedātājam Uģim Rozem - 60. Aprīlī plānotie koncerti pārcelti uz septembri

Labrīt

Piemaksas saņems ap 700 RAKUS darbinieki par iesaisti Covid-19 jautājumu risināšanā

LIAA vadītājs: Covid-19 dēļ situācija nav pasliktinājusies pārtikas eksportētājiem

LIAA vadītājs: Covid-19 krīze – arī iespēja aizsniegt kontaktus Āzijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Covid-19 pandēmijas izraisītā krīze smagi skārusi daudzas nozares, bet tā ir arī iespēja pašlaik dibināt kontaktus Āzijā, kas slimības uzliesmojumu pārdzīvoja divus mēnešus ātrāk  un tagad sāk mosties, Latvijas Radio pastāstīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) vadītājs Kaspars Rožkalns.

Viņš atzina, ka vissmagāk krīze skārusi tūrisma nozari, kas absolūti apstājusies, tāpat cietušas saistītās nozares, dažās ražojošas nozarēs ir kritums, bet, piemēram, dažu ilgstoši uzglabājamo pārtikas produktu ražošanā krituma praktiski nav.   

Eiropa turpina funkcionēt, lai arī mazākos tempos; Eiropas ekonomiskais motors - Vācija - nav pilnībā apstājies, un patīkamākais šajā skarbajā situācijā ir tas, ka Āzija mostas un izrāda interesi,

piemēram, ir uzņēmēji, kuri uzsākuši eksportu uz Dienvidkoreju, kura līdz šim nebija interesējusies par preču piegādi no Latvijas, norādīja Rožkalns.

“Tagad ir iespēja aizsniegt kontaktus Āzija, kuru Covid-19 skāra divus mēnešus agrāk, un ir divu mēnešu nobīde,” sacīja LIAA vadītājs.  

Viņš stāstīja, ka pēc dažādām precēm tiešsaistē pieprasījums ievērojami pieaug, piemēram, pēc galda spēlēm vai hantelēm, un, ja ražotājs spēs pielāgoties, LIAA var palīdzēt atrast tiešsaistes veikalus un ne tikai Latvijā, bet arī eksporta tirgiem.  

Savukārt biznesa komandējumi pašlaik ir ierobežoti, LIAA palīdz kārtot komandējumus tikai uzņēmumiem, kuriem ir noslēgti līgumi par iekārtu piegādi un uzstādīšanu un nepieciešams nosūtīt savus darbiniekus, lai to nodrošinātu. Citi biznesa ceļojumi pašlaik nenotiek, un uzņēmēji adaptējušies strādāt tiešsaiste vidē.  

Rožkalns arī pieļāva, ka pēc Covid-19 krīze beigām biznesa ceļojumu būs mazāk, jo izmantos vairāk tiešsaistes tikšanās, ietaupot laiku.  

KONTEKSTS:

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Vīrusa izplatības ierobežošanai 12. martā nolemts Latvijā izsludināt ārkārtējo situāciju, kuru 7. aprīlī pagarināja  vēl par mēnesi – līdz 12. maijam. Ārkārtējās situācijas laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu, tostarp attiecībā uz pulcēšanos, un arī slēgti starptautiskie aviopārvadājumi.

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus aptuveni 4 miljardu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti