Dzīve & stils / Virtuve
Nātru zupa ir īsts pavasara ēdiens, ko īpaši patīkami baudīt dienās, kad saule pazudusi aiz mākoņiem. Turklāt nātres ir labs dzelzs avots, kas satur arī citus vērtīgus mikroelementus un vitamīnus.
Ēdot viena veida popkornu, kas ir salds vai sāļš, garšas kārpiņas pie tā pierod. Lai padarītu popkornu interesantu, to var pagatavot vismaz piecos dažādos veidos, pievienojot smiltsērkšķu, aveņu un biešu pulverus, sāli un pašu gatavotu karameli, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" stāstīja pavārs Renārs Purmalis.
Umami ir viena no piecām pamatgaršām, kuru par tādu zinātnieki atzina tikai pirms 40 gadiem. To savulaik atklāja japāņi. Tulkojumā umami nozīmē pilnīga, izteikta garša. Tā rada garšas piepildījumu, pastiprina siekalu izdalīšanos un smadzenēs veido savienojumus, kuri ļauj vairāk izbaudīt ēdienu. Kuros produktos jau dabiski ir umami un kā pastiprināt šo garšu, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” atklāja pavārs Ritvars Toms Logins.
Pavasarī daudz labāk zaļumus un svaigas garšas meklēt dabā pašam, nevis iegādāties produktus veikalā, Latvijas Radio raidījumā “Piecas garšas” uzsvēra pavārs Ritvars Toms Logins un ieteica izmēģināt, kā garšo upeņu un pīlādžu pumpuri, nātru un pieneņu nupat izaugušās mazās lapiņas un neaizmirst arī par pārbaudītām vērtībām – kļavu sulām.
Ukraiņu virtuves ietekme uz Latvijas kulināriju patiesībā ir daudz lielāka, nekā varētu šķist. Daudzi it kā padomju laiku ēdieni patiesībā nāk no ukraiņu tradicionālās virtuves. Tādi, piemēram, ir aukstā gaļa, skābeņu zupa, kartupeļu pankūkas un speķis, Latvijas Radio raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.