Nogaršo ar Pieci

Kā mājās pagatavot ramen zupu

Nogaršo ar Pieci

Bioloģiskā pārtika

Pavasara garšas

Nātres, pieneņu lapas un upeņu pumpuri. Laiks pavasara garšām!

Pavasarī daudz labāk zaļumus un svaigas garšas meklēt dabā pašam, nevis iegādāties produktus veikalā, Latvijas Radio raidījumā “Piecas garšas” uzsvēra pavārs Ritvars Toms Logins un ieteica izmēģināt, kā garšo upeņu un pīlādžu pumpuri, nātru un pieneņu nupat izaugušās mazās lapiņas un neaizmirst arī par pārbaudītām vērtībām – kļavu sulām. 

Upeņu pumpuri 

Upeņu pumpuri parādās jau februārī, kad viss vēl bieži vien ir klāts ar sniegu. Šobrīd tie jau tuvojas plaukšanas stadijai, taču joprojām ir ievācami. Upeņu pumpuri, tāpat kā lapas, ir ļoti aromātisks produkts, ar izteiktu un īpašu upeņu aromātu un smaržu. 

Kā tos lietot? Var vienkārši pieiet pie krūma un kā tādu mutes atsvaidzinātāju, košļājamo gumiju nedaudz pakošļāt un izbaudīt garšu un aromātu. Pumpurus vari iekļaut arī dažādos ēdienos un dzērienos. Pats vienkāršākais ir upeņu pumpuru tēja. To var pagatavot, uzlejot uz upeņu pumpuriem karstu ūdeni un pagaidot dažas minūtes. Tāpat to var baudīt arī atdzesētu. 

Pumpurus var arī izkaltēt un izmantot to kā garšvielu, piemēram, pievienojot dažādām mērcēm vai pesto. 

Nātres

Šķiet, ja paskatās uz pļavām un mežiem, viss vēl ir brūns, bet zem pērnās zāles tomēr var atrast mazas nātres, kas ir tik tikko izaugušas. Nātres var ēst svaigā veidā, jo, kad tās ir tik tikko izlīdušas no zemes, tās nav dzelošas. Tās var pievienot salātiem, likt uz maizītēm, jo tām ir ļoti līdzīga garša kā spinātiem. Ja nātres jau nedaudz dzeļ, tās jāpatur aukstā sālsūdenī aptuveni piecas minūtes. 

Nātres var apstrādāt arī termiski, tāpat kā spinātus var noblanšēt, pievienot zupās, omletēs. No nātrēm var gatavot arī zupu, ar nātrēm aizstājot skābenes vai tikai papildinot. 

Pieneņu lapas

Pienene ir interesants, universāls produkts. No tām kulinārijā  var izmantot turpat visas sastāvdaļas, taču pavasaris ir tieši mazo lapu laiks. Ikvienam, kam garšo rukola, jāpamēģina pieneņu lapiņas, ieteica pavārs. Paaugoties tās zaudē savu garšu, taču šobrīd tām ir izteikta rukolas garša, un pašu salasītas pieneņu lapas būs veselīgākas un izteiksmīgākas par veikalā nopērkamo rukolu. Tās var likt salātos, uz maizītēm, ēst ar biezpienu. 

Kļavu sulas

Kļavu sulas ir viens no pašiem pirmajiem pavasara vēstnešiem, to tecināšanas periods ir vēl īsāks nekā bērzu sulām. Tāpat tās var arī iegādāties. Logins ieteica pirmām kārtām tās dzert ūdens vietā, taču var pamēģināt pašam pagatavot arī kļavu sulu sīrupu. Tas būs atšķirīgāks no veikalā pieejamā, jo nebūs tik salds, tomēr kļavu izteiktā garša būs. Gatavošanas process ir vienkāršs – ir ilgi un lēnām jāvāra kļavu sulas. 

Pīlādžu pumpuri

Pīlādžu pumpuri garšo viens pret viens gluži tāpat kā marcipāns, uzsvēra pavārs, kurš pats par to pārliecinājies. Tos pavasarī var nodegustēt un eksperimentēt, pievienojot klāt dažādiem saldajiem ēdieniem kā piedevu un patīkamu garšas pārsteigumu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Svarīgākais šobrīd

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt