Nogaršo ar Pieci

Vai pazīsti risotto?

Nogaršo ar Pieci

Ritvara pēdējais raidījums!

Bērzs uz šķīvja

Marinētas bērza lapas vai pumpuru garšvielas. Neparastas garšas

Ikvienam zināms, ka uzturā var lietot bērzu sulas, taču tāpat kulinārijā var izmantot gan bērzu pumpurus, gan lapas, tās, piemēram, iemarinējot, Latvijas Radio raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins. 

Bērzu sulas

Sākusies bērzu sulu sezona, laiks tās tecināt un lietot uzturā! Lai sula glabātos ilgāk, to var arī sasaldēt. 

Ja bērzu sula tomēr sarūgst, to nevajadzētu uztvert kā kaut ko sliktu, drīzāk izmēģināt radīt jaunas garšas. Ierūgušām bērzu sulām var pamēģināt pievienot rozīnes, citronu miziņu vai upeņu pumpurus un uztaisīt ko līdzīgu bērzu sulu dzirkstošajam dzērienam. Bērzu sulu šampanieti iespējams iegādāties arī veikalos.

Tāpat iespējams iegādāties bērzu sulu sīrupu – produktu, kas līdzīgs kļavu sīrupam. Lai pagatavotu litru bērzu sulu sīrupa, nepieciešami 100 litri bērzu sulas. Milzīgais apjoms sulu ražotnē vairākas dienas tiek lēnām karsēts, līdz top biezs, melns, saldskābs sīrups. To var izmantot, lai glazētu gaļas, kā piedevu salātos, tāpat pievienot desertos. 

Bērzu pumpuri

Kad beidzas bērzu sulu laiks, ar steigu jāievāc bērzu pumpuri, pirms tie paspējuši salapot. Bērzu pumpuros ir izteikti svaiga meža smarža, aromāts, garša. Tos, protams, var izmantot tējā, bet vēl viens veids, kā šo meža svaigumu saglabāt, ir – apliet ar degvīnu, gatavojot  uzlējumu, ko vēlāk izmantot gan pie dzērieniem, gan uzsmidzinot uz kāda ēdiena, pamērcējot tajā augļus. Uzlējumu pagatavot  ir pavisam vienkārši – sauja pumpuru kārtīgi jāsaberž un jāaplej ar puslitru degvīna. Jāpatur saulainā vietā apmēram mēnesi.  

Tāpat agrāk bērzu pumpuri tika izmantoti kā garšviela, kas pēc garšas varētu būt salīdzināma ar timiānu. Pumpurus izkaltēja, saberza kopā ar sāli un izmantoja kā garšvielu.

Bērzu lapas

Kad pumpuri salapo, līdz pat Jāņiem var ievākt bērzu lapas, no kurām arī var pagatavot tēju. Bērzu lapām ir izteikts pirts aromāts, iespējams, asociāciju dēļ – tās atgādina bērzu pirtsslotiņas. Šo interesanto pirts aromātu izmanto gan Latvijas vīndari, kas gatavo bērzu lapu vīnu, gan igauņi, kas gatavo bērzu pirtsslotu alu. 

Mājās lapas savukārt var iemarinēt. Kā to darīt – marinādi, kuras sastāvā ir etiķis, ūdens un cukurs pēc garšas, uzkarsē līdz pirmajam burbulim un to uzlej virsū bērzu lapām. Notur apmēram nedēļu. Šīs lapas būs izteiksmīga piedeva, ko likt uz maizītēm, izmantot dažādos ēdienos. 

Tāpat bērzu lapas var karamelizēt, novārot sīrupā un tad izkaltējot, taču, kā norādīja pavārs,  tā jau ir diezgan cimperlīga kulinārā izprieca.

 

Piecas garšas

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Svarīgākais šobrīd

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt