Dzīve & stils / Tehnoloģijas un zinātne
Bezvadu video kameru un telefonu iegāde internetā var beigties bēdīgi. Speciālisti skaidro, kā pērko...
Bezvadu video kameru un telefonu iegāde internetā var beigties bēdīgi. Speciālisti skaidro, kā pērkot nekļūdīties
Iedzīvotājiem jābūt īpaši vērīgiem, interneta veikalos iegādājoties dažādas raidiekārtas, tostarp bezvadu video kameras un telefonus, jo Eiropas tirgum nepiemērotas radio frekvenču iekārtas var radīt nopietnus sakaru traucējumus gan iekārtu īpašniekiem, gan apkārtējai infrastruktūrai, Latvijas Radio raidījumā "Kā labāk dzīvot" uzsvēra VAS "Elektroniskie sakari" Radiofrekvenču monitoringa un kontroles nodaļas vadītājs Lauris Labanovskis. 
Studenti operēt mācās ar simulāciju tehnoloģijām aprīkotā RSU operāciju blokā
Studenti operēt mācās ar simulāciju tehnoloģijām aprīkotā RSU operāciju blokā
Kā tas – ir atrasties operāciju zālē un uzreiz atrast vietu, lai netraucētu ķirurga un viņa palīgu darbam. Kā tas ir – griezt vai sastiprināt asinsvadus? Kā tas ir – operēt pacientu un krīzes gadījumā veikt atdzīvināšanas pasākumus? Visas šīs lietas topošajiem ārstiem iespējams apgūt ar modernu, reālistisku simulatoru palīdzību – Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) izveidots ar simulācijas tehnoloģijām aprīkots slimnīcas operāciju bloks.
Vai mākslīgais intelekts spēj mīlēt un nīst? Profesora Auziņa zinātnes sleja
Vai mākslīgais intelekts spēj mīlēt un nīst? Profesora Auziņa zinātnes sleja
Katram, kurš mīl lasīt zinātniskās fantastikas grāmatas, ātri vien nāk prātā kāds romāns vai stāsts, kur roboti, kam piemīt mākslīgais intelekts, ir mēģinājuši pakļaut sev cilvēkus un sākt dominēt pasaulē. Lai iezīmētu šā raksta kontekstu, es atcerēšos tikai divas šādas literāras epizodes, kas man pašam īpaši palikušas prātā.
Asociācijas vadītājs: Latvija kosmosa jomā pēdējos gados spērusi lielu soli uz priekšu
Asociācijas vadītājs: Latvija kosmosa jomā pēdējos gados spērusi lielu soli uz priekšu
Latvija pēdējo piecu gadu laikā, kopš mēs kļuvām par Eiropas Kosmosa aģentūras dalībvalsti, spērusi milzīgus soļus uz priekšu. Esam pat mazliet apsteiguši lietuviešus un igauņus, jo vairāki mūsu uzņēmumi piedalās starptautiskās kosmosa misijās – gan Mēness programmas realizācijā, gan asteroīdu medībās, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Latvijas Kosmosa industrijas asociācijas prezidents Pauls Irbins.
Vai dabaszinātnes ir iztulkotas «cilvēku valodā»? Profesora Auziņa zinātnes sleja
Vai dabaszinātnes ir iztulkotas «cilvēku valodā»? Profesora Auziņa zinātnes sleja
Kaut arī dabaszinātnes, tostarp kvantu fizika un matemātika, šķiet nepārprotamas visās pasaules valodās, izrādās, pat matemātikas valodai ir savi "dialekti" jeb interpretācijas, kas atkarīgas no konkrētu cilvēku uzskatiem, atvērtības pasaulei un pat valdošās ideoloģijas. Kvantu fizikas interpretācijas "cilvēku" valodā zinātnieki – no kuriem daži saņēmuši Nobela prēmijas – mēģina iztulkot joprojām...
Kāpēc no 3D attēliem dažiem paliek slikta dūša? LU zinātniece pēta virtuālās realitātes ietekmi uz r...
Kāpēc no 3D attēliem dažiem paliek slikta dūša? LU zinātniece pēta virtuālās realitātes ietekmi uz redzi
Latvijas Universitātes (LU) pētniece Tatjana Pladere izveidojusi jaunu pētniecības virzienu, izzinot, kā uz virtuālās un papildinātās realitātes tehnoloģijām reaģē cilvēka redzes sistēma. Jau pavisam drīz šīs tehnoloģijas būs tikpat ierastas kā viedtālruņi, bet ir cilvēki, kuriem, skatoties uz trīsdimensiju attēliem, piemēram, paliek slikta dūša, zinātniece stāstīja Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma".
Par Latvijas zinātnieku radītājām tehnoloģijām izsolēs interesējas gan Latvijas, gan ārvalstu uzņēmu...
Par Latvijas zinātnieku radītājām tehnoloģijām izsolēs interesējas gan Latvijas, gan ārvalstu uzņēmumi
Par Latvijas zinātnieku radītajām tehnoloģijām izsolēs interesējas gan Latvijas, gan ārvalstu uzņēmumi. Zinātnes komercializācijas izsolēs zinātnieku komandas šogad piedāvāja iegādāties patentus tādiem risinājumiem kā medikamentu iedarbības pētījumu veikšana bez cilvēku iesaistes, viedo apģērbu ražošana vai koksnes atkritumu pārstrāde.
Kāda saistība neandertāliešu gēniem ar Covid-19 slimības gaitu? Skaidro profesore Nagle
Kāda saistība neandertāliešu gēniem ar Covid-19 slimības gaitu? Skaidro profesore Nagle
Nobela prēmija šogad piešķirta zviedru paleoģenētiķim Svantem Pēbo, kurš pētīja neandertāliešu un denisoviešu genomu. Viņa pētījumu rezultāti ļāva atklāt arī to, ka pastāv gēns, kas ir faktors smagai Covid-19 gaitai, un šis gēns mūsdienu cilvēkiem nāk no neandertāliešiem, Latvijas Radio raidījumā "Zināmais nezināmajā" stāstīja Rīgas Stradiņa universitātes emeritētā profesore Erika Nagle. 
Latvijā zinātnieki rada inovatīvu siera apvalku un iepakojumu
Latvijā zinātnieki rada inovatīvu siera apvalku un iepakojumu
No sūkalām radīts apvalks sieram un biodegradējams iepakojums – pie šādas inovācijas patlaban strādā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) zinātnieki. Jaunais iepakojums, kas ir videi draudzīgs un ļauj ilgstoši saglabāt sieru svaigu, no laboratorijas jau ir nonācis līdz testēšanai kādā Igaunijas uzņēmumā, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" pastāstīja LBTU Pārtikas tehnoloģijas katedras vadošā pētniece Sandra Muižniece-Brasava.
Runājošs robots palīdz kliedēt vientulību senioriem
Runājošs robots palīdz kliedēt vientulību senioriem
Kāda Izraēlas jauno tehnoloģiju kompānija uzbūvējusi robotu – sarunu biedru, kas var kliedēt vientulību senioriem. Mehāniskais palīgs tika demonstrēts WEB izstādē Portugāles galvaspilsētā Lisabonā.
Dziļi dievticīgais vīrs, kurš izgudroja lāzeru un saņēma Nobela prēmiju. Profesora Auziņa zinātnes s...
Dziļi dievticīgais vīrs, kurš izgudroja lāzeru un saņēma Nobela prēmiju. Profesora Auziņa zinātnes sleja
Manas karjeras laikā man ir laimējies būt pazīstamam un pat strādāt vienā fakultātē ar ļoti izciliem kolēģiem. Lai zinātni padarītu "cilvēciskāku", par vienu no viņiem pastāstīšu. Tas ir nesen mūžībā aizgājušais Kalifornijas Universitātes Bērklijā profesors Čārlzs Taunss. Lai labāk saprastu, kāds cilvēks bija profesors Taunss, teikšu, ka viņš 1964. gadā kopā vēl ar trim kolēģiem saņēma Nobela prēmiju fizikā par lāzera izgudrošanu.
Nedrošība ir baiļu galvenais ģenerators. Baiļu anatomiju skaidro zinātnieks
Nedrošība ir baiļu galvenais ģenerators. Baiļu anatomiju skaidro zinātnieks
Bailes mājo mūsos līdzās visām citām emocijām. Cilvēkam nākas izbalansēt starp baiļu duālo dabu – kad tās mūs pasargā no pārgalvības, bet, dzīvojot stindzinošās bailēs ilgtermiņā, ievieš satraukumu, depresiju un citas nelāgas izjūtas. 19. gadsimta britu dzejnieks Roberts Braunings ir teicis, ka "bailes tāpat kā ticība, cerība un mīlestība" veido cilvēci. Par baiļu anatomiju Latvijas Radio raidījumā "Zināmais nezināmajā" vairāk stāsta Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes profesors un Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorijas vadītājs Jurģis Šķilters.
Kādu labumu var dot energokopienas? Saruna ar Ekonomikas ministrijas ekspertu Cilinski
Kādu labumu var dot energokopienas? Saruna ar Ekonomikas ministrijas ekspertu Cilinski
Arī Eiropā energokopienas, kad enerģija tiek ražota un kopīgota kādas kopienas ietvaros, ir samērā jauns jēdziens. Lai arī Latvijā vēl neviens energokopienā nav iesaistījies, jo šāda iespēja juridiski būs vien nākamgad, tomēr enerģijas ražošana "uz vietas" varētu radīt lielāku drošību un aizsardzību pret dažāda veida izraisītiem pārrāvumiem, kā arī sekmēt vides un klimata apziņu cilvēkos, – tā "Radio Nabas" studijā skaidroja Ekonomikas ministrijas Ilgtspējīgas enerģētikas politikas departamenta vecākais eksperts Einārs Cilinskis.
Ne bēru, ne viesu, ne mielasta. Kas notiek pēc ķermeņa ziedošanas zinātnei?
Ne bēru, ne viesu, ne mielasta. Kas notiek pēc ķermeņa ziedošanas zinātnei?
Rīgā, Mārtiņa kapos, atrodas piemiņas vieta, kur tiek apglabāti to cilvēku pīšļi, kuri savu ķermeni ir ziedojuši zinātnei un medicīnas attīstībai. Jau kopš 2002. gada ikviens var oficiāli norādīt savu vēlēšanos – ļaut orgānus izmantot citu cilvēku glābšanai vai ziedot medicīnas un zinātnes nolūkiem. Latvijā šādam mērķim 100 gadu laikā tikuši ziedoti 2154 cilvēku ķermeņi.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd