Dzīve & stils / Cilvēkstāsti
Portrets uz kara fona. Olha, brīvprātīgā no Harkivas, kas glāba pilsētniekus
Portrets uz kara fona. Olha, brīvprātīgā no Harkivas, kas glāba pilsētniekus
Ir cilvēki, kuri nepazīst bailes, kuriem cieņa ir augstākā vērtība. Pārsteidzošs ir Olhas Zmijivskas stāsts. Viņa ir brīvprātīgā un sabiedriskā darbiniece no Harkivas. Jau vairāk nekā pusgadu atrodas vēsturisko notikumu epicentrā, iemīļotajā Harkivā, cenšoties darīt visu iespējamo – un neiespējamo – dzimtās pilsētas labā.
«Gudrs, vēl gudrāks» bijusī dalībniece Liega Krasovska: Pasaule pieder drosmīgajiem un tiem, kas neb...
«Gudrs, vēl gudrāks» bijusī dalībniece Liega Krasovska: Pasaule pieder drosmīgajiem un tiem, kas nebaidās
Liega Krasovska ir aktīva un mērķtiecīga personība, katru darbu darot līdz kaulam, nevis ķeksīša pēc, – iespējams to ietekmē Liegas ilgstošā nodarbošanās ar sportu jau kopš bērnības. Šogad Latvijas Televīzijas raidījums "Gudrs, vēl gudrāks" svin savu 10. sezonu. Raidījuma lielākā vērtība, protams, ir paši jaunieši, – viena no tiem – Liega, kura spēlē šo sezonu laikā piedalījusies četras reizes.
Bijušais IT speciālists Juris Šleiners atgriezies dzimtajā Dundagā saimniekot, eksperimentēt un darī...
Bijušais IT speciālists Juris Šleiners atgriezies dzimtajā Dundagā saimniekot, eksperimentēt un darīt «pa savam»
Juris Šleiners Dundagā atgriezās pirms četriem gadiem, kad saprata, ka nevēlas galvaspilsētā bezmērķīgi pelnīt naudu. Bez izglītības lauksaimniecībā Juris atrada sevi zemes darbos un permakultūrā. Ar zinātnisku pieeju un eksperimentiem katru dienu viņš cenšas dabai dot vairāk un negraut tās resursu – augsni. Guntis dara citādāk nekā citi, pats izpēta un pats eksperimentē, viņš stāstīja Latvijas Televīzijas raidījumā "Zemes stāsti". 
Brantu muižas saņemto Mārtiņa Rītiņa pavārmākslas bibliotēku plāno likt lietā ilgi lolotajā saimnieč...
Brantu muižas saņemto Mārtiņa Rītiņa pavārmākslas bibliotēku plāno likt lietā ilgi lolotajā saimnieču skolā
Pavārgrāmatas no dažādām pasaules valstīm, kurās gan izsmalcinātu ēdienu receptes, gan arī dažādu tautu raksturīgais kulinārais mantojums. Šķiet, Latvijā diezin vai ir otra tik apjomīga pavārmākslas bibliotēka. Un tās ir populārā pavāra Mārtiņa Rītiņa mūža laikā sakrātās grāmatas, kuras viņa brāļi tagad nodevuši Brantu muižas saimniecei Ilzei Briedei. Kādu pielietojumu šīm grāmatām saskata maizes cepēja un godu saimniece?
Pasaules diktāta latviešu valodā «mamma» Olga Sukonnikova: Latviešu skolā sāku mācīties nejauši
Pasaules diktāta latviešu valodā «mamma» Olga Sukonnikova: Latviešu skolā sāku mācīties nejauši
Par pasaules diktātu latviešu valodā, kas notiks nu jau astoto reizi pēc kārtas, šķiet dzirdējuši daudzi, bet fakts, ka tā idejas autore un rīkotāja ir sieviete no ģimenes, kur runā krieviski, iespējams, pārsteidz. Un rodas jautājums – kā tad viņa tik labi prot latviski? Izrādās, astoņdesmitajos gados, kad ģimene pārcēlās no Rīgas, jaunajā dzīvesvietā bijusi tikai latviešu skola. Olga joko, ka tētis nebija vis tālredzīgs 1984. gadā, sūtot viņu latviešu skolā, bet tā vienkārši bija nejaušība, jo tuvākā krievu skola bijusi 30 kilometru attālumā. 
Gribēja nogriezt garos matus, un nācās izstāstīt, ka nejūtas kā meitene. 15 gadus vecā Īden stāsts p...
Gribēja nogriezt garos matus, un nācās izstāstīt, ka nejūtas kā meitene. 15 gadus vecā Īden stāsts par dzimuma identitāti
Jaunietim vārdā Īden ir 15 gadu, un viņš sevi identificē kā "viņš", lai gan vēl salīdzinoši nesen "viņš" visiem bija "viņa". To, ka viņš nejūtas kā meitene, Īden sāka just aptuveni 12 gadu vecumā. Pirmais protests – vienā brīdī ļoti skaidra vēlme atbrīvoties no garajiem matiem. Par pieredzēto LTV raidījumam "Aizliegtais paņēmiens" stāsta pats jaunietis un viņa mamma.
Zemeņu bizness Jelgavas pusē par Anglijā nopelnīto naudu. Saimnieka Gunta stāsts
Zemeņu bizness Jelgavas pusē par Anglijā nopelnīto naudu. Saimnieka Gunta stāsts
Guntis Undzēns no Jelgavas novada Platones pagasta zemnieku saimniecības "Undzēni" daudzus gadus strādāja ārzemēs, lai par tur nopelnīto naudu nopirktu zemi, kur tagad audzē zemenes un dažādus dārzeņus. Viņa vecāki savukārt audzē un skābē kāpostus. Visu produkciju Guntis pats ved uz tirgu un pārdod, viņš stāstīja Latvijas Radio raidījumā "Stiprie stāsti". 
Latgales uzņēmējs: Latvijā ir «nenormāli» daudz iespēju
Latgales uzņēmējs: Latvijā ir «nenormāli» daudz iespēju
Lai gan par to nekad netika sapņojis, pirms 15 gadiem Igors Zabiļevskis pēc 10 gadu dienesta valsts aizsardzības jomā un darbiem citos uzņēmumos dibināja pats savu ģimenes uzņēmumu. Paralēli tam viņš savā dzimtajā ciematā, Līdumniekos, dibinājis biedrību, kas no jauna atjaunojusi kultūras namu, sakopusi apkārtni, atvērusi muzeju, nodarbojas ar amatniecību un pasākumu organizēšanu, Igors stāstīja Latvijas Radio raidījumā "Monopols". 
Biedrības «Tavi draugi» talismans – no kara Ukrainā izglābtais suns Luna
Biedrības «Tavi draugi» talismans – no kara Ukrainā izglābtais suns Luna
Jau kopš pavasara desmitiem brīvprātīgo darbojas biedrības “Tavi draugi” telpās Pārdaugavā, palīdzot kara plosītajai Ukrainai un tās iedzīvotājiem. Viņi pieņem ziedotās mantas, palīdzot kara bēgļiem atrast nepieciešamo un veido sūtījumus uz fronti. Starp daudzajiem brīvprātīgajiem viens darbinieks ir ļoti īpašs. Viņu visi ved pastaigās, ņem klēpī, paijā un dod našķus. Tā ir Luna – kucēns, kuru izglāba no Čerņigovas suņu audzētavas un kurš kļuvis par “Tavu draugu” talismanu. 
«Ar lieliem muskuļiem vien nepietiks – vajag saprašanu» – Kaspars no Ķoņiem stāsta, kā no moča «pārk...
«Ar lieliem muskuļiem vien nepietiks – vajag saprašanu» – Kaspars no Ķoņiem stāsta, kā no moča «pārkāpa» uz akmeņiem
Pie akmeņiem Kaspars Apše nonāca trakajos deviņdesmitajos, kad pēc visai jestrās dzīves sagribējās mieru. Kaspars kopš puikas gadiem ir aizrāvies ar motocikliem jeb močiem, un viņam vienmēr ir bijis klusais sapnis par savu garāžu. Tagad viņš beidzot ticis pie savas 1000 kvadrātmetru garāžiņas Valmieras novada Ķoņu pagastā vecā muižas šķūnī, kas pārtapa akmens apstrādes darbnīcā. Nu jau lieli palīgi darbnīcā ir dēls un meita, bet nenovērtējams ir tas miers, ko var iemantot, kā saka Kaspars pats – mīcot akmeņus un domas.
Darbu birojā iemaina pret dzīvi viensētā Limbažu pusē. «Sulnīcas» saimnieces Lauras stāsts
Darbu birojā iemaina pret dzīvi viensētā Limbažu pusē. «Sulnīcas» saimnieces Lauras stāsts
Laura Strautmane dzimusi Limbažos un beigusi Banku augstskolu, bet pirms četriem gadiem no Pierīgas kopā ar ģimeni pārcēlās uz lauku viensētu Vidzemē, iestādīja ābeļdārzu un izveidoja "Sulnīcu", kur rudens mēnešos spiež sulas ne tikai no āboliem, bet arī citiem augļiem un dārzeņiem. Par savu pieredzi viņa stāstīja Latvijas Radio raidījumā "Stiprie stāsti". 
Diasporas vēlētāji grib labāku dzīvi Latvijā
Diasporas vēlētāji grib labāku dzīvi Latvijā
Viens no vēlēšanu iecirkņiem Vācijā tradicionāli bija arī latviešu centrā "Bērzaine". Lai arī pūļi nebija novērojami, tomēr vēlētāju straume neapsīka, un vairāki  vēlētāji bija mērojuši ceļu pat no Šveices un Austrijas. Viens no tiem bija šobrīd Austrijā mītošais bijušais Latvijas politiķis un bijušais zemkopības ministrs Jānis Kinna.
Izcilas atsauksmes saņēmusī skolotāja: Galvenais, lai visiem ir interesanti
Izcilas atsauksmes saņēmusī skolotāja: Galvenais, lai visiem ir interesanti
Šajā svētdienā Latvijā svinama Skolotāju diena, ko mācībspēki visās izglītības iestādēs un savos kolektīvos atzīmē tieši piektdien, saņemot ziedus un skolēnu apsveikumus. Lai celtu skolotāju profesijas prestižu sabiedrībā, šajā septembrī sākta īpaša kampaņa ar nosaukumu "Mans labākais skolotājs", un tās laikā ikviens aicināts stāstīt stāstus par labākajiem pedagogiem, atgādinot, cik nozīmīgu darbu viņi veic. Latvijas Televīzija viesojās pie vienas no skolotājām, kura saņēmusi izcilas atsauksmes.
Grobiņniece ar diegiem rada Ukrainas prezidenta Zelenska portretu
Grobiņniece ar diegiem rada Ukrainas prezidenta Zelenska portretu
Kad februāra beigās Krievija iebruka Ukrainā, māksliniecei no Grobiņas Ildzei Balcerei gribējās palīdzēt. Viņa ķērās pie tā, ko prot vislabāk, – gleznošanas ar diegiem, kā viņa sauc savu niansēti izšūto darbu radīšanu. Tā tapa Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska portrets. Lai arī Ildzei bija iespēja šo darbu pārdot Londonā veidotā izstādē, viņa to darīt atteicās un ļoti cer to uzdāvināt Ukrainas prezidentam.
Pamet darbu ministrijā, lai audzētu liellopus laukos Madonas pusē. Ievas Galiņas stāsts
Pamet darbu ministrijā, lai audzētu liellopus laukos Madonas pusē. Ievas Galiņas stāsts
Kad pieauga, Ieva Galiņa uzreiz devās uz Rīgu, kur vēlāk strādāja labā darbā ministrijā, taču naudai nebija vērtības, jo sirds aicināja atpakaļ uz laukiem. Pagājuši jau deviņi gadi, kopš viņa kopā ar vīru un bērniem saimnieko laukos, audzējot gaļas liellopus. Paralēli tam Ieva iegulda lielas pūles, cenšoties atjaunot novārtā atstāto "Iedzēnu" augu selekcijas staciju, viņa stāstīja Latvijas Televīzijas raidījumā "Zemes stāsti". 
Tirgot lazdu stādus izrādījās ienesīgāk par riekstu pārdošanu. Dobeles saimnieku stāsts
Tirgot lazdu stādus izrādījās ienesīgāk par riekstu pārdošanu. Dobeles saimnieku stāsts
Iveta un Andrejs Savdoni Dobeles novada Auru pagastā pirms 10 gadiem, sāka audzēt lazdas, lai iegūtu riekstus. Tagad tās aug jau 2,5 hektāru platībā un saimnieki tirgo arī to stādus. Papildus Iveta ikdienā nodarbojas arī ar lopbarības piedevu eksportu un importu, bet Andrejs – 15 hektāros audzē puķu, aveņu, vīnogu un citus stādus, vēsta Latvijas Radio raidījums "Stiprie stāsti". 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd