Dzīve & stils / Cilvēkstāsti
«Es tiešām gribu būt labākā.» Tīna Graudiņa par bērnību, Ameriku un motivāciju uzvarēt
«Es tiešām gribu būt labākā.» Tīna Graudiņa par bērnību, Ameriku un motivāciju uzvarēt
Pludmales volejboliste Tīna Graudiņa studē Amerikā, ir piedalījusies Tokijas olimpiskajās spēlēs, šovasar kļuva par divkārtēju Eiropas čempioni pludmales volejbolā un sacensībās apceļo visu pasauli. Taču tas viss prasa smagu darbu un disciplīnu, kas Tīnai ielikta jau kopš bērnības. Tāpat nākas samierināties ar dzīvi uz koferiem un regulāru ceļošanu starp attiecībām, ģimeni un volejbolu, viņa atklāja Latvijas Radio 5 podkāstā "5 zem 25". 
Portrets uz kara fona. Māksliniece Natālija no Černihivas
Portrets uz kara fona. Māksliniece Natālija no Černihivas
Černihiva ir viena no skaistākajām un senākajām Ukrainas pilsētām ar vairāk nekā tūkstoš gadu vēsturi, tā bijusi klāt pie Kijivas Krievzemes pirmsākumiem. Kara pašā sākumā pilsēta pārdzīvoja aplenkumu un briesmīgu humāno katastrofu, kad cilvēki bija uz izdzīvošanas robežas. Atmiņās par šīm briesmīgajām dienām dalās Natālija Onanko – māksliniece un tēlotājas mākslas pasniedzēja.
Dzejnieku Virzas un Stērstes sapņu mājas gars palīdz «Billītēs» saimniekot mazmazmeitai
Dzejnieku Virzas un Stērstes sapņu mājas gars palīdz «Billītēs» saimniekot mazmazmeitai
Kad deviņdesmitajos gados saimniecība tika atgūta, no bijušās godības maz kas vairs bija palicis, tāpēc rakstnieka Edvarta Virzas pēctečiem trijās paaudzēs atgriešanās nebija viegls pasākums. Šodien māja un dārzs jau tikuši pie kādreiz zudušā gara, bet jaunizveidotajā dzejnieku Virzas un Stērstes muzejā saimnieko mazmazmeita Diāna Jance.
Līvānu vidusskolas direktors no Rīgas atgriezies dzimtajā pusē mācīt jaunās tehnoloģijas un iedvesmo...
Līvānu vidusskolas direktors no Rīgas atgriezies dzimtajā pusē mācīt jaunās tehnoloģijas un iedvesmot jauniešus
Līvānu 1. vidusskolas direktors Gatis Pastars Līvānos beidzis deviņas klases, vēlāk 14 gadus dzīvoja Rīgā, bet, atgriežoties Līvānos, kļuva par uzņēmēju. Jau četrus gadus Gatis Pastars ir ne tikai skolas direktors, bet arī informātikas un matemātikas skolotājs un skolēniem palīdz apgūt jaunās tehnoloģijas – 3D printerus. Līvānos skolēni var apmeklēt vairāk nekā 20 interešu pulciņus, tai skaitā robotiku, skolā ir arī sporta komplekss un peldbaseins.
Zeme vienmēr pabaros: Ķiploku audzētāja Līvānu novadā algotu darbu apvieno ar biznesu
Zeme vienmēr pabaros: Ķiploku audzētāja Līvānu novadā algotu darbu apvieno ar biznesu
Viola Reinholde Līvānu novada Turku pagastā hektāra platībā audzē ķiplokus un no tiem gatavo produktus ar zīmolu "Līvānu ķiploks". Abi ar vīru Māri biznesu apvieno ar algotu darbu, un Violas grāmatvedības prasmes lieti noder projektu rakstīšanā, ar kuru palīdzību iegādāta tehnika gan augsnes apstrādei, gan ķiploku pārstrādei, viņa stāstīja Latvijas Radio raidījumā "Stiprie stāsti". 
VIDEO. Mūziķis ar nedzirdošu ausi. Dāvida dzīvesstāsts
VIDEO. Mūziķis ar nedzirdošu ausi. Dāvida dzīvesstāsts
Dāvidam vistuvākais viņa dzīvē vienmēr bijusi mūzika, bet lielākais izaicinājums ir dzirdes problēmas, kas tika atklātas pamatskolā. Lai gan pašlaik nav lielu draudu tam, ka viņš varētu pavisam zaudēt dzirdi, tomēr viena auss ir gandrīz nedzirdīga, un ar to ir nācies sadzīvot. Tas nav traucējis sevi attīstīt muzicēšanā un tieši mūzikas sacerēšanas jomā.
No sešām govīm, veca traktora un milzīgiem kredītiem līdz pelnošai saimniecībai. Jurija Prokofjeva s...
No sešām govīm, veca traktora un milzīgiem kredītiem līdz pelnošai saimniecībai. Jurija Prokofjeva stāsts
Jurijs Prokofjevs neapvainojas, nečīkst un atbild ar smaidu. Viņš strādā vietā, kur citi saredz elles darbu – palienu pļavās Pededzes upes baseinā. Pie Jurija ir pieci gadalaiki. Piektais ir plūdi, kas atnāk regulāri, vismaz divas reizes gadā, kad teju visi 400 hektāri var būt zem ūdens. Vienlaikus viņš ir laimīgs savā zemē un citur sevi iedomāties nevar, Jurijs pauda Latvijas Televīzijas raidījumā "Zemes stāsti". 
Līdzcilvēkus satrauc kāda kunga un viņa suņa dzīves apstākļi dārza būdiņā Rīgā
Līdzcilvēkus satrauc kāda kunga un viņa suņa dzīves apstākļi dārza būdiņā Rīgā
Dārza mājiņā Rīgā jau ilgāku laiku mīt kāds bezpajumtnieks vārdā Imants ar savu suni Bellu, par kuru satraukušies līdzcilvēki, cerot viņam sarūpēt siltāku mājvietu ziemai. Savukārt pats kungs, kuru pēc Latvijas Televīzijas raidījuma "4. studija" iesaistes apciemoja arī sociālais darbinieks, atzina ­– viņš varētu doties darbos uz kādu saimniecību, taču ar noteikumu, ka drīkst ņemt līdzi savu suni.   
Ukrainā dzimušais Otto Lodiņš pārvācas uz Iecavu, apgūst latviešu valodu un gatavo našķus no medus
Ukrainā dzimušais Otto Lodiņš pārvācas uz Iecavu, apgūst latviešu valodu un gatavo našķus no medus
Otto Lodiņš piedzima Ukrainā, taču 19 gadu vecumā nolēma iemācīties latviešu valodu un palikt uz dzīvi Latvijā. Tad  septiņus gadus nodzīvoja Indijā, taču tagad Bauskas novada Iecavas pagastā dzīvo savā lauku viensētā "Rāmriti", rūpējas par 60 bišu saimēm un no medus gatavo unikālu produktu – medus suflē, Otto stāstīja Latvijas Radio raidījumā "Stiprie stāsti". 
Veļas mazgātava Pašulienes ciemā Sēlijā: pieprasījums lielāks nekā jauda
Veļas mazgātava Pašulienes ciemā Sēlijā: pieprasījums lielāks nekā jauda
Pirms pieciem gadiem, atgriežoties dzimtajā pusē un Pierīgas komforta vidi nomainot uz Bebrenes laukiem, Kristīne un Aivis Ruļuki netālu esošajā Pašulienes ciemā atvēra savu veļas mazgātavu. Ar dažām veļas mašīnām un gludekļiem sāktais bizness jaunajai  ģimenei šobrīd izvērties par nopietnu nodarbi ar plašu klientu loku.
Portrets uz kara fona. Olha, brīvprātīgā no Harkivas, kas glāba pilsētniekus
Portrets uz kara fona. Olha, brīvprātīgā no Harkivas, kas glāba pilsētniekus
Ir cilvēki, kuri nepazīst bailes, kuriem cieņa ir augstākā vērtība. Pārsteidzošs ir Olhas Zmijivskas stāsts. Viņa ir brīvprātīgā un sabiedriskā darbiniece no Harkivas. Jau vairāk nekā pusgadu atrodas vēsturisko notikumu epicentrā, iemīļotajā Harkivā, cenšoties darīt visu iespējamo – un neiespējamo – dzimtās pilsētas labā.
«Gudrs, vēl gudrāks» bijusī dalībniece Liega Krasovska: Pasaule pieder drosmīgajiem un tiem, kas neb...
«Gudrs, vēl gudrāks» bijusī dalībniece Liega Krasovska: Pasaule pieder drosmīgajiem un tiem, kas nebaidās
Liega Krasovska ir aktīva un mērķtiecīga personība, katru darbu darot līdz kaulam, nevis ķeksīša pēc, – iespējams to ietekmē Liegas ilgstošā nodarbošanās ar sportu jau kopš bērnības. Šogad Latvijas Televīzijas raidījums "Gudrs, vēl gudrāks" svin savu 10. sezonu. Raidījuma lielākā vērtība, protams, ir paši jaunieši, – viena no tiem – Liega, kura spēlē šo sezonu laikā piedalījusies četras reizes.
Bijušais IT speciālists Juris Šleiners atgriezies dzimtajā Dundagā saimniekot, eksperimentēt un darī...
Bijušais IT speciālists Juris Šleiners atgriezies dzimtajā Dundagā saimniekot, eksperimentēt un darīt «pa savam»
Juris Šleiners Dundagā atgriezās pirms četriem gadiem, kad saprata, ka nevēlas galvaspilsētā bezmērķīgi pelnīt naudu. Bez izglītības lauksaimniecībā Juris atrada sevi zemes darbos un permakultūrā. Ar zinātnisku pieeju un eksperimentiem katru dienu viņš cenšas dabai dot vairāk un negraut tās resursu – augsni. Guntis dara citādāk nekā citi, pats izpēta un pats eksperimentē, viņš stāstīja Latvijas Televīzijas raidījumā "Zemes stāsti". 
Brantu muižas saņemto Mārtiņa Rītiņa pavārmākslas bibliotēku plāno likt lietā ilgi lolotajā saimnieč...
Brantu muižas saņemto Mārtiņa Rītiņa pavārmākslas bibliotēku plāno likt lietā ilgi lolotajā saimnieču skolā
Pavārgrāmatas no dažādām pasaules valstīm, kurās gan izsmalcinātu ēdienu receptes, gan arī dažādu tautu raksturīgais kulinārais mantojums. Šķiet, Latvijā diezin vai ir otra tik apjomīga pavārmākslas bibliotēka. Un tās ir populārā pavāra Mārtiņa Rītiņa mūža laikā sakrātās grāmatas, kuras viņa brāļi tagad nodevuši Brantu muižas saimniecei Ilzei Briedei. Kādu pielietojumu šīm grāmatām saskata maizes cepēja un godu saimniece?
Pasaules diktāta latviešu valodā «mamma» Olga Sukonnikova: Latviešu skolā sāku mācīties nejauši
Pasaules diktāta latviešu valodā «mamma» Olga Sukonnikova: Latviešu skolā sāku mācīties nejauši
Par pasaules diktātu latviešu valodā, kas notiks nu jau astoto reizi pēc kārtas, šķiet dzirdējuši daudzi, bet fakts, ka tā idejas autore un rīkotāja ir sieviete no ģimenes, kur runā krieviski, iespējams, pārsteidz. Un rodas jautājums – kā tad viņa tik labi prot latviski? Izrādās, astoņdesmitajos gados, kad ģimene pārcēlās no Rīgas, jaunajā dzīvesvietā bijusi tikai latviešu skola. Olga joko, ka tētis nebija vis tālredzīgs 1984. gadā, sūtot viņu latviešu skolā, bet tā vienkārši bija nejaušība, jo tuvākā krievu skola bijusi 30 kilometru attālumā. 
Gribēja nogriezt garos matus, un nācās izstāstīt, ka nejūtas kā meitene. 15 gadus vecā Īden stāsts p...
Gribēja nogriezt garos matus, un nācās izstāstīt, ka nejūtas kā meitene. 15 gadus vecā Īden stāsts par dzimuma identitāti
Jaunietim vārdā Īden ir 15 gadu, un viņš sevi identificē kā "viņš", lai gan vēl salīdzinoši nesen "viņš" visiem bija "viņa". To, ka viņš nejūtas kā meitene, Īden sāka just aptuveni 12 gadu vecumā. Pirmais protests – vienā brīdī ļoti skaidra vēlme atbrīvoties no garajiem matiem. Par pieredzēto LTV raidījumam "Aizliegtais paņēmiens" stāsta pats jaunietis un viņa mamma.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd