Dzīve & stils / Cilvēkstāsti
Laikmetīgās mākslas festivāla organizatore izveido centru ukraiņu bēgļiem
Laikmetīgās mākslas festivāla organizatore izveido centru ukraiņu bēgļiem
Neilgi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Inese Dābola ar domubiedriem nolēma atbalstīt ukraiņu bēgļus, izveidojot Rīgā sociālās iniciatīvas centru "Common Ground”. Centra telpās Rīgā, Andrejostas ielā 27, pieaugušie, bērni un jaunieši var bez maksas izmantot bibliotēku, kopstrādes telpu ar datoriem un internetu, spēlēties divās rotaļu istabās, kā arī saņemt drēbes, apavus, rotaļlietas, izmazgāt un izžāvēt apģērbu, spēlēt galda spēles un piedalīties dažādās aktivitātēs.
Jevgeņija no Ukrainas: Dzīve turpinās!
Jevgeņija no Ukrainas: Dzīve turpinās!
Jevgeņija Jefremova ir mamma divpadsmitgadīgam puikam ar smagu invaliditāti, un viņi ar dēlu Latvijā ieradās 13.martā. Jevgeņija strādā par apkopēju Rīgas Satiksmē, naktīs mazgājot autobusus, un nesen dabūjusi arī sētnieces darbu. “Ziedot.lv” ģimenei palīdz ar pārtikas, komunālo maksājumu un medikamentu iegādi.
VIDEO: Ukrainas sievietes Latvijā rada filmu «Dzīve, kuru mēs neizvēlējāmies»
VIDEO: Ukrainas sievietes Latvijā rada filmu «Dzīve, kuru mēs neizvēlējāmies»
Ukrainas sieviešu  Jeļenas Veļičko, Innas Kovalčukas, Tetjanas Rubanas un Jūlijas Kabicinas-Kabjeres – dokumentālās filmas "Dzīve, kuru mēs neizvēlējāmies" pamatā ir stāsts par to, ka, kamēr vīrieši ir militārajā frontē Ukrainā, aizstāvot valsts teritoriālo vienotību, sievietes, kas nokļuvušas svešā valstī – Latvijā , ir ierautas informācijas frontē.
Drozdovu ģimene: Organizēt izbraukšanu no Ukrainas bija visgrūtāk
Drozdovu ģimene: Organizēt izbraukšanu no Ukrainas bija visgrūtāk
Drozdovu ģimene Latvijā uzturas kopš 5. jūnija, taču izkļūšana no karadarbības zonas Ukrainā bijusi sarežģīta interneta darbības pārrāvuma un traucēto telefonsakaru dēļ. Uzticot savu stāstu labdarības maratona "Dod pieci!" studijas dīdžejiem, Natālija un Anatolijs pauda lielu pateicību Latvijas cilvēkiem par neizmērojamo labestību un atbalstu, taču atzina – vairāk par visu viņi vēlas atgriezties mājās.
Cīnoties ar nedziedināmu slimību, Lauris no Skaistkalnes grib veidot informācijas portālu vēža pacie...
Cīnoties ar nedziedināmu slimību, Lauris no Skaistkalnes grib veidot informācijas portālu vēža pacientiem
Cīnoties ar smagu onkoloģisku saslimšanu, Lauris Emke no Skaistkalnes nonācis pie secinājuma, ka cilvēkiem, kuri uzzinājuši par savu diagnozi, vienkopus nav pieejama informācija par ārstiem, medicīnas centriem un labdarības organizācijām. Kur vērsties, ko darīt, kur saņemt atbalstu? Tāpēc viņš ir nolēmis visu šo informāciju apkopot, izveidojot jaunu portālu ar nosaukumu "Diagnoze.lv", viņš pastāstīja Latvijas Televīzijas raidījumā "4. studija".
Ziemassvētkus pasakainā mežā Cīravas pagastā aicina izbaudīt meža rūķis – liepājniece Katrīna Knese-...
Ziemassvētkus pasakainā mežā Cīravas pagastā aicina izbaudīt meža rūķis – liepājniece Katrīna Knese-Šmite
Mūžīgais rūķis, tā par sevi saka Katrīna no Kurzemes. Katrīna Knese-Šmite ir liepājniece, kura nu jau vairākus gadus ar ģimeni dzīvo Cīravas pagastā. Ģimene izlolojusi ideju par Meža dizaina dārza veidošanu, kas ziemā pārvēršas par Ziemassvētku pasaku valstību, kur mājo rūķi un kur Ziemassvētku vecītis ir īsts un nav nekāds izdomājums, pārliecinājās arī Latvijas Radio.
Saprašanās no pusvārda – Mariupoles ārsti atceras piedzīvoto
Saprašanās no pusvārda – Mariupoles ārsti atceras piedzīvoto
Virs okupētās Mariupoles 2. slimnīcas nu plīvo Krievijas karogs. Taču kara sākumā, kad iebrucēju armija koncentrēja milzīgus resursus, lai pilsētu ieņemtu, slimnīcas bija pārpildītas tieši ar Krievijas karavīru ievainotajiem. Ārsti tur palika līdz pēdējam brīdim. Dažiem izdevās aizbēgt, dažiem ne. Tagad aptuveni 30 no viņiem ir satikušies Kijivā un atminas pārdzīvoto.
«Prieks, ka cilvēki nav vienaldzīgi»: Stelpes skolotāji Sandra un Egils Neliusi novērtē sabiedrības...
«Prieks, ka cilvēki nav vienaldzīgi»: Stelpes skolotāji Sandra un Egils Neliusi novērtē sabiedrības saliedētību, palīdzot citiem
Sandra un Egils Neliusi ir skolotāji Bauskas novada Stelpes sākumskolā. Sandra ir arī Stelpes pagasta kultūras pasākumu organizatore, bet vairākas skolotājas te vada arī pagasta amatiermākslas pulciņus – sieviešu vokālo ansambli, amatierteātri un vidējās paaudzes deju kolektīvu. Stelpes pagasta iedzīvotāji atbalsta cilvēkus Ukrainā, bet Adventa laikā gatavo arī labdarības veltes dzīvnieku patversmei, pastāstīja Latvijas Radio.
Gada labākie «biosaimnieki» Skaistkalnes pagasta «Pienjāņi» lepojas ar īpašo – sidra ābolu – dārzu
Gada labākie «biosaimnieki» Skaistkalnes pagasta «Pienjāņi» lepojas ar īpašo – sidra ābolu – dārzu
Kamēr saimniecības īpašnieki paši dzīvo Rīgā, Skaistkalnē darbus uzrauga agronome Inese Skrēbena. Viņa uzsvēra, ka "Pienjāņi" ir izmēģinājumu saimniecība, kurā īpašu uzmanību pievērš kaitēkļu apkarošanai bioloģiskajos dārzos. Paralēli ražošanas ēkā katru gadu tiek izspiestas četrarpus tonnas ābolu sulas, pirmo gadu no speciāli tam domātiem āboliem  tiek gatavots arī sidrs, Latvijas Radio raidījumā "Stiprie stāsti" pastāstīja saimniecības agronome Inese Skrēbena. 
Mācītājs Krists Kalniņš: Attiecību atslēga ir pieņemt otra cilvēka dažādību, ļaut viņam būt
Mācītājs Krists Kalniņš: Attiecību atslēga ir pieņemt otra cilvēka dažādību, ļaut viņam būt
Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcas mācītājs Krists Kalniņš pēc izglītības ir jurists, jaunībā sapņoja kļūt arī par režisoru, bet ticībai pievērsās pēc tam, kad viņa mamma viņam uz armiju atsūtīja evaņģēliju, pēc kura izlasīšanas viņš nolēma kristīties, mācītājs dalījās savā dzīves stāstā Latvijas Radio raidījumā "Monopols". Pa šiem gadiem viņš nonācis pie atziņas, cik ļoti svarīgi ir pieņemt otra cilvēka dažādību un lai ir draugs, kas pieņem tevi.
«Sapratu, ka 12. klases izlaidumā viņa vairs nebūs.» Kā ir zaudēt tēti agrā vecumā
«Sapratu, ka 12. klases izlaidumā viņa vairs nebūs.» Kā ir zaudēt tēti agrā vecumā
Krista Marta Kundrate pirms četriem gadiem 16 gadu vecumā negaidīti zaudēja tēti – stipro tēlu, kurš dzīves laikā šķita neievainojams. Latvijas Radio 5 podkāstā "Kā ir būt" viņa atklāja, ka sēru procesā ir piedzīvojusi ne tikai skumjas, bet arī dusmas un nepieņemšanu. Viņa uzsvēra, ka bēres bija viens no skumjākajiem brīžiem, kad tiek lietas vislielākās asaras, taču ar tām nekas nebeidzas. 
Valmierā godina «zelta pārus», kas kopdzīvē aizvadījuši 50 gadus
Valmierā godina «zelta pārus», kas kopdzīvē aizvadījuši 50 gadus
Valmierā, lai godinātu savas stiprās ģimenes, ir tradīcija ik gadu decembra sākumā svinīgā ceremonijā sveikt "zelta pārus", tātad tos pārus, kuru kopdzīvei aprit 50 gadi. Divus gadus kovidlaiks gan ieviesa korekcijas un kopīga ceremonija nenotika, tādēļ šoreiz var teikt, ka "zelta pāru" godināšana bija divkārt nozīmīga – atkal tikties klātienē un arī tas, ka šoreiz sveikti tika ne vien Valmieras, bet arī jaunizveidotā novada "zelta pāri". 
Laime, ja darbs ir arī hobijs. LU profesore Māra Grudule
Laime, ja darbs ir arī hobijs. LU profesore Māra Grudule
Brīnišķīgā sajūta, kad viena pētniecības tēma noved pie nākamās – tas zinātnē aizrauj Latvijas Universitātes (LU) profesori Māru Gruduli, kura pēta procesus Latvijas teritorijā esošajā sabiedrībā laika posmā no 16. līdz 19. gadsimtam. Par savu darbu Māra Grudule nupat kā saņēmusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielo medaļu.
Cilvēks ziņu virsrakstos – «Doždj» galvenais redaktors Tihons Dzjadko
Cilvēks ziņu virsrakstos – «Doždj» galvenais redaktors Tihons Dzjadko
Pēc tam, kad Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) šonedēļ atņēma apraides atļauju Krievijas neatkarīgajam televīzijas kanālam TV "Rain", kas plašāk pazīstams ar nosaukumu "Doždj", Latvijas Radio ierakstu sērijā "Cilvēks ziņu virsrakstos" sarunājās un centās izzināt "Doždj" galveno redaktoru Tihonu Dzjadko.
Kā jaunais režisors Klāvs Kristaps Košins rūgto narkotiku tirgošanas pieredzi pārvērta izrādē
Kā jaunais režisors Klāvs Kristaps Košins rūgto narkotiku tirgošanas pieredzi pārvērta izrādē
Uzņemties pilnu atbildību, saņemot par to pilna mēra sodu, vai nodot policijai kādu citu iesaistīto, izglābjot sevi? Ar šādu izvēli saskārās jaunais režisors Klāvs Kristaps Košins. 2021. gadā pirmizrādi piedzīvoja viņa izrāde "Konklāvs", kurā stāstīts par pieredzi saistībā ar marihuānas tirgošanu. Izrāde pērn saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu. No izrādes viņš nebija gaidījis panākumus, tā vienkārši bija vajadzīga viņam pašam kā sava veida terapija, lai atzītos par pastrādāto, viņš atklāja Latvijas Radio 5 podkāstā "5 zem 25". 
«Cilvēks ziņu virsrakstos»: Šogad nosiltinātas mājas iedzīvotājs Kaspars Loža priecājas par pagūto r...
«Cilvēks ziņu virsrakstos»: Šogad nosiltinātas mājas iedzīvotājs Kaspars Loža priecājas par pagūto renovāciju
Līdz ar energoresursu cenu straujo kāpumu šogad virknei daudzdzīvokļu māju visā Latvijā īpaši aktuālas kļuva iedzīvotāju diskusijas par ēku renovāciju. Ziņu virsrakstos šogad bieži dzirdēts, ka interese par māju siltināšanu pieaugusi, bet, lai tiktu līdz būvdarbiem, mājokļu īpašniekiem jācīnās ar daudziem izaicinājumiem. Tāds ir arī nupat atjaunotas mājas iedzīvotāja Kaspara Ložas stāsts.
Kaplavā zirgi un tūristu apetīte pagarina sezonu. Saruna ar zirgu sētas «Klajumi» saimnieci Ilzi Sta...
Kaplavā zirgi un tūristu apetīte pagarina sezonu. Saruna ar zirgu sētas «Klajumi» saimnieci Ilzi Stabulnieci
"Zirgi un cilvēku vēderi pagarinājuši tūrisma sezonu," saka "Klajumu" saimniece Ilze Stabulniece. Savās dzimtas mājās Krāslavas novada Kaplavā Ilze saimnieko kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, un izveidotais piedāvājums atpūtniekus vilina visu gadu. Daugavas loku dabas skaistumu ziemā tūristi bauda, sēžot kamanās vai zirga mugurā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd