Uldis Ķezberis

Latvijas Radio ārzemju ziņu žurnālists

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Norvēģija rūpīgi vēro situāciju uz robežas ar Krieviju
Norvēģija rūpīgi vēro situāciju uz robežas ar Krieviju
Norvēģija rūpīgi uzrauga situāciju uz robežas ar Krieviju saistībā ar tās radīto migrantu spiedienu uz Somiju, taču pašlaik situācija tur esot normāla, paziņoja Norvēģijas premjerministrs Jūnass Gārs Stēre, kurš piektdien, 24. novembrī, apmeklēja Igauniju.
«Hamās» atbrīvo 12 Taizemes pilsoņus; 13 sagūstītie izraēlieši ceļā no Gazas joslas
(papildināts)
«Hamās» atbrīvo 12 Taizemes pilsoņus; 13 sagūstītie izraēlieši ceļā no Gazas joslas (papildināts)
Piektdienas pēcpusdienā sākusies teroristu grupējuma "Hamās" sagūstīto ķīlnieku nodošana Izraēlas un arī Taizemes varasiestādēm. Saskaņā ar jaunāko informāciju atbrīvoti 12 Taizemes pilsoņi, savukārt vēl 13 Gazas joslā turētie ķīlnieki ir ceļā no Gazas joslas. Tikmēr Gazas dienvidos no Ēģiptes ir iebraukušas kravas automašīnas ar humāno palīdzību.
Neraugoties uz inflācijas kritumu, pasaulē saglabājas augstas pārtikas cenas
Neraugoties uz inflācijas kritumu, pasaulē saglabājas augstas pārtikas cenas
Pēc inflācijas pīķa 2022. gadā cenu pieaugums visā pasaulē pakāpeniski samazinās, taču pārtikas cenu inflācija joprojām saglabājas augsta. Tas īpaši ietekmē mājsaimniecības ar zemiem ienākumiem, tāpēc trūcīgākajiem cilvēkiem ir jādodas uz pārtikas bankām. Taču esot pazīmes, ka nākamgad pārtikas cenas varētu samazināties. 
Nīderlandes parlamenta vēlēšanās lielākais uzsvars uz labklājības, imigrācijas un drošības jautājumi...
Nīderlandes parlamenta vēlēšanās lielākais uzsvars uz labklājības, imigrācijas un drošības jautājumiem (papildināts)
Nīderlandē trešdien notiek parlamenta vēlēšanas, kurās vēlētāji ievēlēs 150 likumdevēja apakšpalātas deputātus. Lai iekļūtu parlamentā un pretendētu vismaz uz vienu iegūtu vietu, katrai partijai ir jāsasniedz kvota, kuru aprēķina, sadalot visu derīgo balsu skaitu ar 150. Tāpēc salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm Nīderlandes parlamenta apakšpalātā ir lielāka partiju pārstāvniecība.
Somija slēgs četrus robežpunktus ar Krieviju; cer apturēt robežpārkāpēju plūsmu
Somija slēgs četrus robežpunktus ar Krieviju; cer apturēt robežpārkāpēju plūsmu
Somija naktī uz sestdienu slēgs daļu no šķērsošanas vietām uz robežas ar Krieviju, lai apturētu nelegālo robežšķērsotāju plūsmu uz valsti. Helsinki uzsvēra, kā šādi tā aizsargā Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu pret Krievijas hibrīduzbrukumiem. Arī Igaunija un Norvēģija neizslēdz iespēju līdzīgi rīkoties.
Pērn pasaulē par 43% pieauga mirstība no masalām
Pērn pasaulē par 43% pieauga mirstība no masalām
Pērn pasaulē par 43% pieauga mirstība no masalām, paziņojušas Pasaules Veselības organizācija un ASV Slimību kontroles un novēršanas centrs. 2022. gadā 37 valstīs tika izsludināta masalu epidēmija.
Gazas lielākajā slimnīcā trūd līķi un bažas par priekšlaicīgi dzimušo bērnu pienācīgu aprūpi
(papild...
Gazas lielākajā slimnīcā trūd līķi un bažas par priekšlaicīgi dzimušo bērnu pienācīgu aprūpi (papildināts)
Gazas joslas lielākā slimnīca līdzinās kapsētai, tā situāciju  Al-Šifas slimnīcā ir raksturojusi Pasaules Veselības organizācija (PVO). Slimnīcā ir iesprostoti tūkstošiem cilvēku, jo ārpusē turpinās intensīvas ielu kaujas starp teroristisko grupējumu "Hamās" un Izraēlas armiju. Arī citās medicīnas iestādēs Gazā situācija ir ļoti smaga.
Islandē gatavojas vulkāna izvirdumam; salā mītošie latvieši stāsta par sajūtām un rīcību ārkārtas ga...
Islandē gatavojas vulkāna izvirdumam; salā mītošie latvieši stāsta par sajūtām un rīcību ārkārtas gadījumā (papildināts)
Islandes iedzīvotāji jau vairākas dienas uzmanīgi gatavojas vulkāna Fagradalsfjatla izvirdumam. Eksperti brīdināja, ka tas varētu nopostīt nelielo Grindavīkas pilsētu, kas atrodas Reikjanes pussalā valsts dienvidrietumos. Uz salas mītošie latvieši gaidāmajam izvirdumam gatavojas mierīgi un norāda, ka pagaidām, šķiet, briesmas ir lokālas.
Pieaug trešo valstu pilsoņu nelikumīgi centieni iekļūt Somijā no Krievijas
Pieaug trešo valstu pilsoņu nelikumīgi centieni iekļūt Somijā no Krievijas
Somijas robežsardze paziņojusi, ka pēdējo mēnešu laikā arvien vairāk cilvēku ir mēģinājuši iebraukt Somijā no Krievijas bez nepieciešamajiem ieceļošanas dokumentiem. Kopš augusta ir reģistrēts vismaz 91 gadījums, kad trešo valstu pilsoņi tranzītā caur Krieviju mēģinājuši nokļūt Somijā, lai tur lūgtu patvērumu.
Gazā kara dēļ slēdz lielākās slimnīcas 
(papildināts)
Gazā kara dēļ slēdz lielākās slimnīcas  (papildināts)
Izraēla turpina militāro operāciju pret palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās", un Gazas joslā darbu bija spiesta pārtraukt lielākā – Al-Šifa slimnīca. Ielenkta arī otra lielākā medicīnas iestāde, kur patvērušies daudz palestīniešu bēgļu.
Uz Krieviju deportēts ukraiņu bārenis lūdz Zelenski palīdzēt atgriezties mājās
Uz Krieviju deportēts ukraiņu bārenis lūdz Zelenski palīdzēt atgriezties mājās
Pie Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska pēc palīdzības ir vērsies kāds ukraiņu jaunietis, kuru okupanti deportēja uz Krieviju, bet tagad puisim draud nosūtīšana uz fronti. Tikmēr Ukraina turpina sekmīgus uzbrukumus Krievijas kara kuģiem anektētajā Krimas pussalā un piektdien iebrucēji ir zaudējuši divus desanta kuterus. 
Krievijas anektētajā Krimas pussalā ierobežos abortu pieejamību
Krievijas anektētajā Krimas pussalā ierobežos abortu pieejamību
Krievijas anektētajā Krimas pussalā Ukrainā privātās medicīnas iestādes vairs neveiks abortus, paziņoja vietējās okupācijas varasiestādes. Turpmāk sievietes nevēlamu grūtniecību varēs pārtraukt tikai Krievijas valdības finansētajās slimnīcās. Abortu pieejamība Krimā tiek sašaurināta laikā, kad Krievijā pastiprinās aicinājumi ierobežot abortus, lai tādējādi cīnītos pret zemo dzimstību valstī.
Kosova dokumentēs Serbijas kara noziegumus pret Kosovas albāņiem
Kosova dokumentēs Serbijas kara noziegumus pret Kosovas albāņiem
Kosovas valdība veidos institūtu, kas dokumentēs Serbijas iespējamos kara noziegumus pret Kosovas civiliedzīvotājiem laikā no 1998. līdz 1999. gadam. Kosovas premjerministrs Albins Kurti paziņoja, ka institūts dokumentēs kara noziegumus, lai būtu plašāk zināma Kosovas albāņu traģiskā vēsture.
Ziņo par etnisko tīrīšanu kara pārņemtajā Sudānā
Ziņo par etnisko tīrīšanu kara pārņemtajā Sudānā
Vairāki simti cilvēku ir nogalināti, bet vēl tūkstošiem bijuši spiesti bēgt no mājām Rietumdārfūras reģionā Sudānā, jo paramilitārā grupējuma "Ātrās reaģēšanas spēki" kaujinieki tur īsteno etnisko tīrīšanu, ziņo palīdzības organizācija "Ārsti bez robežām".
SVF: Tuvo Austrumu karš var veicināt inflācijas pieaugumu Eiropā
SVF: Tuvo Austrumu karš var veicināt inflācijas pieaugumu Eiropā
Karš starp Izraēlu un teroristisko grupējumu "Hamās" var veicināt inflācijas pieaugumu Eiropā, trešdien brīdināja Starptautiskais Valūtas fonds (SVF). Taču tas būs atkarīgs no tā, cik ilgi karadarbība turpināsies un vai tā pāraugs plašākā reģionālā konfliktā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd