Uldis Ķezberis

Latvijas Radio ārzemju ziņu žurnālists

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Cihanouska par Baltkrievijā notikušajām vēlēšanām: Iedzīvotāji redz cauri šai viltus demokrātijas fa...
Cihanouska par Baltkrievijā notikušajām vēlēšanām: Iedzīvotāji redz cauri šai viltus demokrātijas fasādei
Baltkrievijā svētdien notika parlamenta un pašvaldību vēlēšanas, taču jau pirms tām bija skaidrs, ka tas ir valsts ilggadējā vadītāja Aleksandra Lukašenko autoritārā režīma diriģēts iestudējums ar iepriekš paredzamām beigām. Trimdā dzīvojošie baltkrievu opozicionāri tās nodēvēja par viltus vēlēšanām, bet ASV norādīja, ka balsojums neatbilda nekādiem demokrātiskajiem standartiem.
Krievijas ekonomika aug, bet uz milzīgo militāro izdevumu rēķina
Krievijas ekonomika aug, bet uz milzīgo militāro izdevumu rēķina
Agresorvalsts Krievijas ekonomika divus kara gadus ir bijusi pakļauta starptautisko sankciju spiedienam. Neraugoties uz to, Krievijas tautsaimniecība ir izrādījusies pārsteidzoši noturīga. Arī jaunākās prognozes liecina, ka Krievijas ekonomika šajā gadā piedzīvos izaugsmi. Taču viss nav tik rožaini, jo inflācija saglabājas augsta, bet vairumam Krievijas iedzīvotāju labklājības līmenis nepieaug, jo ekonomika ir pakārtota karam Ukrainā.
Dānija ziedos Ukrainai visu savu artilēriju
(papildināts)
Dānija ziedos Ukrainai visu savu artilēriju (papildināts)
Dānija ir nolēmusi ziedot visu savu artilēriju Ukrainai, Minhenes drošības konferencē paziņojusi valsts premjerministre Mete Frederiksena. Tikmēr ASV domnīca "Kara izpētes institūts" vēstīja, ka Krievija turpina ofensīvu vismaz trīs frontes sektoros, izmantojot Ukrainas artilērijas lādiņu un pretgaisa aizsardzības trūkumu.
Ukraina: Krievija kaujā par Avdijivku zaudējusi 47 tūkstošus karavīru
Ukraina: Krievija kaujā par Avdijivku zaudējusi 47 tūkstošus karavīru
Krievijas Aizsardzības ministrija svētdien, 18. februārī, paziņoja, ka tās karaspēks pilnībā kontrolē Avdijivkas pilsētu, ko Ukrainas aizstāvji pameta, lai izvairītos no aplenkuma. Ukraiņi apgalvo, ka mēnešiem ilgušajās cīņās par Avdijivku Krievijas karaspēks cieta pamatīgus zaudējumus. Ukrainas armijas vienību izvešana no Avdijivkas lielā mērā bija saistīta ar munīcijas trūkumu.
Navaļnija tuviniekiem joprojām nav zināms, kur atrodas viņa mirstīgās atliekas
Navaļnija tuviniekiem joprojām nav zināms, kur atrodas viņa mirstīgās atliekas
Ieslodzījumā mirušā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija tuvinieki un sabiedrotie joprojām nezina, kur atrodas viņa mirstīgās atliekas, jo varasiestādes to slēpj. Neskaidri ir arī Navaļnija nāves iemesli, bet kāda cilvēktiesību organizācija apgalvo, ka dažas dienas pirms opozicionāra nāves ieslodzījuma vietu ir apmeklējuši Federālā drošības dienesta darbinieki. 
Krievijā Navaļnija piemiņas pasākumos aizturēti vairāk nekā 300 cilvēki
(papildināts)
Krievijā Navaļnija piemiņas pasākumos aizturēti vairāk nekā 300 cilvēki (papildināts)
Krievijā piektdien un sestdien opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija piemiņas pasākumos policija aizturējusi vairāk nekā 300 cilvēku, vēsta izdevums "OVD-Info". Neraugoties uz iespējamām varasiestāžu represijām, cilvēki dodas nolikt ziedus un svecītes, lai tādējādi godinātu Navaļniju, kurš miris ieslodzījuma vietā Krievijas ziemeļos.
Ungārijas galvaspilsētā desmitiem tūkstoši cilvēku protestē pret Orbāna valdību
Ungārijas galvaspilsētā desmitiem tūkstoši cilvēku protestē pret Orbāna valdību
Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā piektdien desmitiem tūkstoši cilvēku izgājuši demonstrācijās, lai pieprasītu konservatīvā premjerministra Viktora Orbāna demisiju. Ungārijas sabiedrībā plašu sašutumu izsauca nu jau bijušās valsts prezidentes Katalinas Novākas lēmums apžēlot vīrieti, kurš bija piesedzis seksuālus noziegumus pret bērniem.
Eiropas Savienībā būs obligāti ātrie jeb 10 sekunžu bankas maksājumi
Eiropas Savienībā būs obligāti ātrie jeb 10 sekunžu bankas maksājumi
Gandrīz katrs iedzīvotājs un uzņēmums, kas regulāri veic bezskaidras naudas maksājumus no viena bankas konta uz citu, ir saskārušies ar situāciju, ka naudas pārskaitījums aizkavējas vairākas dienas. Taču drīzumā tas mainīsies, jo Eiropas Parlaments (EP) pagājušajā nedēļā pieņēma regulu, kas nodrošinās, lai pārskaitītie līdzekļi nekavējoties nonāktu privātpersonu un uzņēmumu bankas kontos visā Eiropas Savienībā (ES). Regula arī uzdos uzlabot pārskaitījumu drošību. 
Zelenskis piešķir Zalužnijam «Ukrainas varoņa» titulu; rietumvalstu analītiķiem atšķirīgi viedokļi p...
Zelenskis piešķir Zalužnijam «Ukrainas varoņa» titulu; rietumvalstu analītiķiem atšķirīgi viedokļi par ģenerāļa atlaišanu (papildināts)
Gan ukraiņu, gan rietumvalstu analītiķiem ir atšķirīgi viedokļi par Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieka ģenerāļa Valerija Zalužnija atbrīvošanu. Vieni uzskata, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis rīkojās pareizi, jo prezidentam ir nepieciešams Bruņoto spēku komandieris, kuram viņš var pilnībā uzticēties, turpretī citi domā, ka Zalužnija atbrīvošana ir nepareizs lēmums, jo tas var demoralizēt tūkstošiem ukraiņu karavīru, kuru vidū līdzšinējais komandieris ir ļoti populārs.
Izraēlas armija pastiprina aviācijas triecienus Gazas joslas dienvidos
Izraēlas armija pastiprina aviācijas triecienus Gazas joslas dienvidos
Izraēlas armija vakar pastiprināja aviācijas triecienus Rafahas pilsētai Gazas joslas dienvidos pēc tam, kad Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu uzdeva paplašināt militārās operācijas ap pilsētu, kur patvērumu ir atraduši vairāk nekā miljons palestīniešu, kuri kara dēļ bija spiesti pamest Gazas ziemeļus.
EP prezidente Metsola: Drošības jomā Eiropai jābūt gatavai iespējamībai palikt vienai
EP prezidente Metsola: Drošības jomā Eiropai jābūt gatavai iespējamībai palikt vienai
Krievijas iebrukums Ukrainā licis Eiropas Savienībai saprast, ka ir vajadzīga pienācīga aizsardzības un drošības savienība. Eiropa gan nav vienīgā balss NATO, un liela nozīme būs ASV prezidenta vēlēšanu rezultātiem. Tāpēc jābūt gataviem scenārijam, ka Eiropa var palikt viena mūsu aizsardzības jautājumos. To intervijā jaunajiem žurnālistiem no visas Eiropas šonedēļ sacīja Eiroparlamenta prezidente Roberta Metsola.
ASV Senāts vēlreiz balsos par papildu palīdzību Ukrainai
ASV Senāts vēlreiz balsos par papildu palīdzību Ukrainai
ASV Kongresa augšpalāta – Senāts – ceturtdien rīkos jaunu balsojumu par likumprojektu, kas ietver papildu palīdzību Ukrainai vairāku desmitu miljardu dolāru apmērā. Balsojums notiks pēc tam, kad trešdien republikāņi nobloķēja likumprojektu, kurā palīdzība Ukrainai bija sasaistīta ar ASV un Meksikas robežas stiprināšanu.
ASV Senāts noraida likumprojektu, kas paredzēja arī atbalstu Ukrainai
(papildināts)
ASV Senāts noraida likumprojektu, kas paredzēja arī atbalstu Ukrainai (papildināts)
ASV Senāts trešdien noraidīja likumprojektu par 118 miljardu dolāru piešķiršanu dažādiem mērķiem, kuru vidū bija arī 60 miljardu dolāru vērts atbalsts Ukrainai. Senāts gan vēlāk varētu balsot tieši par atbalsta piešķiršanu ASV sabiedrotajiem, un šādam likumprojektam būtu lielākas izredzes uz pieņemšanu. Taču parlamenta apakšpalātā Pārstāvju palātā pie varas esošie republikāņi jebkurā gadījumā likuši noprast, ka neatbalstīs šādu likumprojektu.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd