Rihards Plūme

Latvijas Radio ārzemju ziņu korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Zelenskis aicina Trampu apmeklēt Ukrainu
Zelenskis aicina Trampu apmeklēt Ukrainu
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzaicinājis Ukrainā ierasties bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu, kurš iepriekš solījis vienas dienas laikā izbeigt karu starp Krieviju un Ukrainu. Šādu aicinājumu Zelenskis izteicis intervijā ASV telekanālam NBC.
Amatpersona: Eiropā par jaunu demokrātijas izaugsmes epicentru kļuvusi Centrāleiropa
Amatpersona: Eiropā par jaunu demokrātijas izaugsmes epicentru kļuvusi Centrāleiropa
Pasaulē demokrātija visstraujāko lejupslīdi piedzīvojusi Mjanmā un Afganistānā, tikmēr Eiropā par jaunu demokrātijas izaugsmes epicentru kļuvusi Centrāleiropa, sarunā ar Latvijas Radio stāstīja Starptautiskā Demokrātijas un vēlēšanu palīdzības institūta Demokrātijas novērtēšanas nodaļas vadītāja Sīma Šaha.
Ziņojums: pasaulē liela daļa valstu piedzīvo demokrātijas lejupslīdi
Ziņojums: pasaulē liela daļa valstu piedzīvo demokrātijas lejupslīdi
Demokrātijas pamati daudzviet pasaulē vājinās, pusei valstu ciešot no demokrātijas lejupslīdes – sākot no problēmām vēlēšanās līdz ierobežotām tiesībām, piemēram, vārda un pulcēšanās brīvībām. Šādi secinājumi izdarīti jaunajā ziņojumā, ko sagatavojis Starptautiskais Demokrātijas un vēlēšanu palīdzības institūts. 
Ziemeļkoreja piegādājusi vairāk nekā miljonu lādiņu Krievijai
Ziemeļkoreja piegādājusi vairāk nekā miljonu lādiņu Krievijai
Krievija turpina papildināt savus militāros krājumus, meklējot atbalstu aiz robežām. Viens no Dienvidkorejas parlamenta deputātiem, atsaucoties uz izlūkdienestu informāciju, pavēstījis, ka Ziemeļkoreja piegādājusi Krievijai vairāk nekā miljonu artilērijas šāviņu, bet apmaiņā no Maskavas saņēmusi ieteikumus satelītu tehnoloģiju jomā.
Izgāžas sarunas par ES un Austrālijas brīvās tirdzniecības līgumu
Izgāžas sarunas par ES un Austrālijas brīvās tirdzniecības līgumu
Jau vairākus gadus Eiropas Savienība (ES) un Austrālija risina sarunas par brīvās tirdzniecības līguma noslēgšanu starp abām pusēm. Japānā aizvadītajā nedēļas nogalē tikās G7 valstu tirdzniecības ministri, un izskanēja ziņas, ka tieši tur beidzot varētu tikt panākts izrāviens Briseles un Kanberas sarunās. Tomēr jau pirms oficiālas abu pušu amatpersonu tikšanās tapa skaidrs, ka domstarpības nav izdevies atrisināt.
Izraēla uzsākusi jaunu kara posmu Gazas joslā; apņēmīga iznīcināt teroristus un atgriezt ķīlniekus
(...
Izraēla uzsākusi jaunu kara posmu Gazas joslā; apņēmīga iznīcināt teroristus un atgriezt ķīlniekus (papildināts)
Izraēla ir sākusi jaunu posmu karā pret Gazas joslā valdošo islāmistu teroristisko grupējumu "Hamās", pastiprinot gaisa triecienus un nosūtot uz Gazas joslas tankus un kājniekus. Gazas joslā pamazām atgriežas internets un mobilie sakari. Izraēla apņēmusies ne tikai iznīcināt "Hamās" teroristus, bet arī atgriezt sagrābtos ķīlniekus.
ASV veikušas triecienus diviem objektiem Sīrijas austrumos
(papildināts)
ASV veikušas triecienus diviem objektiem Sīrijas austrumos (papildināts)
Amerikas Savienoto Valstu (ASV) amatpersonas pavēstīja, ka ir veikušas triecienus diviem objektiem Sīrijas austrumos. Tos esot izmantojuši Irānas spēki un ar to saistītie grupējumi. Triecieni veikti, lai aizsargātu ASV militāro personālu Irākā un Sīrijā un neesot saistīti ar Izraēlas un "Hamās" karu.
Meinas štatā ASV turpina meklēt 18 cilvēkus nogalinājušo šāvēju
(papildināts)
Meinas štatā ASV turpina meklēt 18 cilvēkus nogalinājušo šāvēju (papildināts)
Meinas štatā ASV otro dienu turpinās vērienīga policijas operācija, kurā likumsargi cenšas atrast un notvert vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par trešdienas vakarā Lūistonas pilsētā sarīkotām apšaudēm, kurā viņš nogalināja 18 cilvēkus un vēl 13 ievainoja. Lūistonas un vēl divu pilsētu iedzīvotājiem jāpaliek mājās, un cilvēku bažas par savu drošību ir pieaugušas.
Izraēlas vēstnieks mudina ANO ģenerālsekretāru atkāpties pēc kritikas par humāno situāciju Gazas jos...
Izraēlas vēstnieks mudina ANO ģenerālsekretāru atkāpties pēc kritikas par humāno situāciju Gazas joslā (papildināts)
Izraēlas pastāvīgais pārstāvis Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) aicinājis ANO ģenerālsekretāru atkāpties no amata viņa kritisko izteikumu dēļ par humāno situāciju Gazas joslā. Savukārt Turcijas prezidents trešdien paziņoja, ka atceļ plānus apmeklēt Izraēlu tās "necilvēcīgā" kara dēļ pret islāmistu grupējuma "Hamās" kaujiniekiem Gazas joslā.
Amatpersona: Divos gados pasaulē zaudēta tropisko mežu platība Dānijas lielumā
Amatpersona: Divos gados pasaulē zaudēta tropisko mežu platība Dānijas lielumā
Līderi no vairāk nekā 100 pasaules valstīm 2021. gadā parakstīja "Meža deklarāciju", apņemoties līdz 2030. gadam apturēt mežu zudumu. Bet nevalstisko organizāciju un pētnieku grupa ikgadējā novērtējumā secinājusi, ka pagājušajā gadā globālā mežu izciršana faktiski palielinājās par četriem procentiem.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd