LSM.lv Kultūras redakcija


Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Ārvalstīs pērn iznākušas 54 Latvijas autoru grāmatas
Ārvalstīs pērn iznākušas 54 Latvijas autoru grāmatas
Ārvalstīs 2023. gadā iznākušas 54 Latvijas autoru grāmatas. Visvairāk grāmatas iznākušas lietuviešu, igauņu un spāņu valodās, bet pagājušajā gadā tulkotākie autori bijuši Anete Melece, Nora Ikstena un Semjons Haņins, ziņo Latvijas literatūras eksporta platforma "Latvian Literature".
Kā digitālās spēles padarīs mūs gudrākus? Iespējas izglītībā, veselības aprūpē un profesionālajā vid...
Kā digitālās spēles padarīs mūs gudrākus? Iespējas izglītībā, veselības aprūpē un profesionālajā vidē
"Šobrīd ir tik liela [spēļu] izvēle, ka katrs var izvēlēties sev sirdij tuvāko un patīkamāko veidu, ko spēlēt un kā spēlēt," ir pārliecināta Ekonomikas un kultūras augstskolas studiju programmas "Datorspēļu dizains" direktore Ksenija Miļča, kura Latvijas Radio 3 raidījumā "Kāpēc dizains?" iepazīstināja ar aktualitātēm un procesiem digitālo un datorspēļu pasaulē.
Kā atgādinājums par īstajām vērtībām. Normunds Šnē par Viļņa Šmīdberga «Karuseli», simfoniskās mūzik...
Kā atgādinājums par īstajām vērtībām. Normunds Šnē par Viļņa Šmīdberga «Karuseli», simfoniskās mūzikas lielkoncertu gaidot
Piektdien, 19. janvārī, pulksten 19 Lielajā ģildē un Latvijas Radio 3 "Klasika" tiešraidē dzīvosim līdzi tradicionālajam Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertam. Šogad tajā gaidāma īpaša atkalsatikšanās – valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un Normunds Šnē atskaņos Viļņa Šmīdberga opusa "Karuselis" versiju orķestrim, kas savu pirmatskaņojumu piedzīvoja pirms 17 gadiem – 2007. gadā. 
Noskaidrotas «Muzikālās bankas» 15 fināldziesmas; uzvarētāju noteiks ceremonijas tiešraides skatītāj...
Noskaidrotas «Muzikālās bankas» 15 fināldziesmas; uzvarētāju noteiks ceremonijas tiešraides skatītāji
Ar klausītāju un ekspertu balsojuma palīdzību noskaidrotas tās 15 dziesmas, kas turpinās sacensību par 2023. gada vērtīgākās popa un roka dziesmas titulu Latvijas Radio 2 aptaujā "Muzikālā banka 2023". Šogad pirmo reizi aptaujas vēsturē uzvarētāju starp 15 fināldziesmām noteiks tikai un vienīgi klausītāju un skatītāju balsojums noslēguma ceremonijas tiešraides laikā 27. janvārī īsi pēc pulksten 21.00 Latvijas Radio 2 un LTV1 tiešraidē un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv no Daugavpils Olimpiskā centra. "Muzikālās bankas 2023" finālšovu vadīt uzticēts talantīgajam mūziķim un producentam Helvijam Fiņķim, kurš plašāk pazīstams ar skatuves vārdu Fiņķis.
Arhitekte Zaiga Gaile: Man ir tiešām fiziskas ciešanas atrasties sliktās telpās
Arhitekte Zaiga Gaile: Man ir tiešām fiziskas ciešanas atrasties sliktās telpās
"Alvis [Hermanis] teica – tu zini, tas ir skaistākais teātris, kādu es esmu redzējis. Viņš nometās ceļos un noskūpstīja skatuves grīdu. Tas, protams, man bija lielākais eksāmens," stāsta arhitekte Zaiga Gaile, kas Jaunā Rīgas teātra pārbūvei veltījusi 10 gadus. Šo 10 gadu laikā gājis visādi, bet viņa tic, ka sakārtotas telpas sakārto cilvēkus pašus, bet atrašanās sliktās telpās viņai sagādā fiziskas ciešanas, arhitekte stāstīja Latvijas Radio raidījumā "Laikmeta krustpunktā". 
Dokumentālā kino festivālu «Artdocfest/Riga» atklās filmas par Juri Podnieku pirmizrāde
Dokumentālā kino festivālu «Artdocfest/Riga» atklās filmas par Juri Podnieku pirmizrāde
No 1. līdz 8. martam Rīgā notiks 4. starptautiskais dokumentālā kino festivāls "Artdocfest/Riga", kura divās konkursa programmās – "Baltic Focus" un "Artdocfest Open" – būs iespēja noskatīties vairāk nekā 30 dokumentālās filmas. Skatītājus gaidīs arī vairāki īpašie seansi un trīs tematiskās programmas – "ArtDoc & ProArt", "Ukraina pāri visam" un "Miers kara laikā", savukārt festivālu atklās ar filmas "Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks" pirmizrādi, informēja organizatori.
Ceļu pie skatītājiem sāks daudzsēriju filma «Pansija pilī»
Ceļu pie skatītājiem sāks daudzsēriju filma «Pansija pilī»
22. janvārī pie skatītājiem nonāks daudzsēriju filma "Pansija pilī", kas tapusi pēc rakstnieka Anšlava Eglīša populārā romāna "Pansija pilī" motīviem. Filmā attēloti vienas vasaras notikumi, dzejniekam Viktoram Eglītim dāvanā no valsts 20. gadsimta 20. gados saņemot vācbaltu baronam piederējušu nolaistu un izdemolētu 150 gadus vecu muižu, stāsta filmas veidotāji.
Koncertā «Iet un nāk» iezīmēs laika tiltu starp 1991. gada barikādēm un mūsdienām
Koncertā «Iet un nāk» iezīmēs laika tiltu starp 1991. gada barikādēm un mūsdienām
Šogad aprit 33 gadi kopš 1991. gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji nevardarbīgi aizstāvēja valsts brīvību pret militāriem uzbrukumiem un neatkarības pretiniekiem. Par godu Barikāžu aizstāvju atceres gadadienai Rīgā notiks vairāki pasākumi ar tēmu "Dziesmotā revolūcija". Viens no vērienīgākajiem pasākumiem notiks vienā no tā laika zīmīgākajām vietām – Rīgas Domā, kur izskanēs koncerts "Iet un nākt", informēja Rīgas pašvaldība.
Februārī Rīgā un Jūrmalā notiks festivāls «Vīnes klasika»
Februārī Rīgā un Jūrmalā notiks festivāls «Vīnes klasika»
Festivāls "Vīnes klasika" šogad norisināsies no 14. līdz 25. februārim Rīgā un Jūrmalā, informēja festivāla rīkotāji VSIA "Latvijas Koncerti". Festivāla koncertos skanēs Vīnes klasiķu – Volfganga Amadeja Mocarta, Ludviga van  Bēthovena, Johannesa Brāmsa, Jozefa  Haidna, kā arī citu komponistu skaistākie skaņdarbi. Uz skatuves kāps "Berlīnes filharmoniķu" pirmā koncertmeistare Vineta Sareika, vijolnieks Daniils Bulajevs, pianists Vestards Šimkus, orķestris "Sinfonietta Rīga", "Latvijas Radio koris", kā arī daudzi citi atzīti Latvijas un ārvalstu mūziķi.
Sākusies pasākumu pieteikšana desmitajam sarunu festivālam «Lampa»
Sākusies pasākumu pieteikšana desmitajam sarunu festivālam «Lampa»
No pirmdienas, 15. janvāra, līdz 29. februārim ikviens interesents aicināts pieteikt savu pasākumu sarunu festivālā "Lampa", kurš notiks Cēsīs no 5. līdz 6. jūlijam. Festivāls dalībniekus un apmeklētājus pulcēs jau desmito reizi, informēja pasākuma rīkotāji.
Dziesmai jāpaņem ar pirmajām notīm. Ulda Ziediņa, Lauras Leontjevas un Ulda Cīruļa «Muzikālās bankas...
Dziesmai jāpaņem ar pirmajām notīm. Ulda Ziediņa, Lauras Leontjevas un Ulda Cīruļa «Muzikālās bankas» Top 15
Mūsdienās labai dziesmai ir jāpaņem ar pirmajām notīm un uzreiz jāsāk skanēt galvā, jo cilvēkiem vienkārši nav daudz laika iedziļināties. Šāda īpašība piemīt vairākām šī gada "Muzikālās bankas" dziesmām. Fināla balsojumā iekļuvušās dziesmas Latvijas Radio 2 raidījumā vērtēja Latvijas Radio bigbenda trombonists Uldis Ziediņš, diriģente un dziedātāja Laura Leontjeva un dīdžejs, producents un Latvijas Radio 5 mūzikas redaktors Uldis Cīrulis. 
Politkorektums vai cenzūra? Varbūt abi? Diskusija par mākslu un vērtībām
Politkorektums vai cenzūra? Varbūt abi? Diskusija par mākslu un vērtībām
Politkorektums ir piederīgs publiskām personām, politiķiem un organizācijām, bet māksliniekiem nevajadzētu brīvprātīgi uzņemties šos pašus ierobežojumus. Politiķiem ir jāsaliedē sabiedrība, jāmeklē sava atbalsta bāze, bet, ja mākslinieki brīvprātīgi izvēlas politkorektumu, sabiedrība neko no tā neiegūst, secina filozofs Haralds Matulis. 
Silta tēja, dziesmas un atmiņu ugunskuri – kā Latvijas novados pieminēs Barikāžu laiku
Silta tēja, dziesmas un atmiņu ugunskuri – kā Latvijas novados pieminēs Barikāžu laiku
Šogad aprit 33 gadi kopš 1991. gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji nevardarbīgi aizstāvēja valsts brīvību pret militāriem uzbrukumiem un neatkarības pretiniekiem. Rīgā ieradās barikāžu aizstāvji no visas Latvijas. 1991. gada barikāžu muzejs apkopojis informāciju par atceres pasākumiem daļā no Latvijas novadiem.
Mūžībā devies tēlnieks Aivars Gulbis
Mūžībā devies tēlnieks Aivars Gulbis
Trešdien, 10. janvārī, mūžībā devies latviešu tēlnieks Aivars Gulbis (14.01.1933–10.01.2024), informēja Latvijas Mākslinieku savienība (LMS) pārstāvji.
Barikādēm 33 – «Dziesmotās revolūcijas» atceres pasākumi Rīgā
Barikādēm 33 – «Dziesmotās revolūcijas» atceres pasākumi Rīgā
Ar vērienīgu pasākumu programmu atcerēsies Barikāžu laiku, kas Latvijā piedzīvots pirms 33 gadiem. Dziesmotās revolūcijas zīmē no 13. līdz 20. janvārim notiks dažādi atceres pasākumi. Tos svinīgi noslēgs koncerts "Iet un nākt" Rīgas Doma baznīcā, kuru būs iespējams skatīt arī Latvijas Televīzijā.
Grāmatu draugu ķēdei – 10; aicinājums papildināt Tautas grāmatu plauktu
Grāmatu draugu ķēdei – 10; aicinājums papildināt Tautas grāmatu plauktu
Ceturtdien, 18. janvārī, pulksten 15.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB), atzīmējot Grāmatu draugu ķēdes desmitgadi, norisināsies simboliska akcija, kurā LNB darbinieki aicinās bibliotēkas apmeklētājus improvizētā grāmatu ķēdē pāri ātrijam no rokas rokā  nodot un svinīgi ievietot grāmatu dāvinājumus Tautas grāmatu plauktā 4. stāvā.
Pērn rekordaugsta asinsdonoru atsaucība – asinis ziedotas teju 60 tūkstoš reižu
Pērn rekordaugsta asinsdonoru atsaucība – asinis ziedotas teju 60 tūkstoš reižu
Pagājušogad bijusi lielākā asinsdonoru atsaucība pēdējo 12 gadu laikā, liecina Valsts asinsdonoru centra (VADC) apkopotā informācija. Visā Latvijā asinis ziedotas 59 912 reizes, kas ir par 2262 reizēm vairāk nekā gadu iepriekš. Tāpat būtiski audzis kopējais donoru skaits – no 32 741 2022. gadā uz 34 185 pērn.
Par piemērotākajiem Liepājas teātra valdes locekļiem izraudzīti Valters Sīlis un Eva Ciekurze
Par piemērotākajiem Liepājas teātra valdes locekļiem izraudzīti Valters Sīlis un Eva Ciekurze
SIA "Liepājas teātris" valdes locekļu kandidātu atlases nominācijas komisija 10. janvārī noslēgusi trīs atlases kārtas un lēmumu pieņēmusi – divi piemērotākie kandidāti izvēlēti. Komisija izvēlējusies virzīt apstiprināšanai kapitāldaļu turētājam Liepājas teātra valdes locekli mākslinieciskajā jomā – režisoru Valteru Sīli un valdes locekļa administratīvajā un saimnieciskajā jomā amatam iepriekšējo Liepājas teātra valdes locekli Evu Ciekurzi, vēstīts pašvaldības mājaslapā.
Latvijā radīti mūzikas ieraksti varēs iegūt sertificētu zelta vai platīna statusu
Latvijā radīti mūzikas ieraksti varēs iegūt sertificētu zelta vai platīna statusu
Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) no 2024. gada janvāra uzsāk starptautiskajiem kritērijiem atbilstošu mūzikas ierakstu sertifikācijas procesu, piešķirot zelta un platīna statusu Latvijā radītiem mūzikas ierakstiem, kas sasniedz noteiktu popularitātes līmeni straumēšanas vietnēs, informēja apvienībā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd