LSM.lv Kultūras redakcija


Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Latviešu dizainers Germans Ermičs iegūst prestižo žurnāla «Wallpaper*» balvu
Latviešu dizainers Germans Ermičs iegūst prestižo žurnāla «Wallpaper*» balvu
Latviešu dizainers Germans Ermičs ieguvis žurnāla "Wallpaper*" dizaina balvu "Best surrealist furniture: Wallpaper* Design Awards 2024", informēja Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja pārstāvji, kas pērnā gada pavasarī plašākai publikai ļāva iepazīt pirmo mākslinieka personālizstādi Latvijā – "Plūstoši".
Iznākusi arhitekta Jāņa Dripes grāmata par Latvijas kultūrtelpu
Iznākusi arhitekta Jāņa Dripes grāmata par Latvijas kultūrtelpu
Izdota arhitekta Jāņa Dripes grāmatu "Kultūrtelpa – 21. gadsimta kultūras būves Latvijā". Tas ir bagātīgi ilustrēts un apliecinošs vēstījums par arhitektoniski veiksmīgām un nozīmīgām kultūras būvēm un projektiem visos Latvijas novados, uzsver tās veidotāji.
Trīs jaunu skatuves mākslinieču starts balvas «Kilograms kultūras» finālā. Kura iegūs balvu?
Trīs jaunu skatuves mākslinieču starts balvas «Kilograms kultūras» finālā. Kura iegūs balvu?
Šis ir otrais gads, kad balvu "Kilograms kultūras" papildinājusi kategorija "Starts", un jau otro gadu tā nu ir sanācis, ka visi finālisti šajā kategorijā ir no mūzikas jomas. Vai tas liecina par jauno mūziķu aktīvāku un pamanāmāku darbību savas karjeras sākumā, vai par koncertvietu dažādību, lai tajā sev vietu atrastu arī jauni talanti, vai par aktīvākiem faniem vai vēl kādiem citiem apstākļiem? Šoreiz finālā tikušas trīs jaunas, stilistiski un žanriski dažādas skatuves mākslinieces – Aleksandra Špicberga, Vaida Vovere un Santa Šillere.
«Muzikālajā bankā» uzvar Dons ar dziesmu «Lauzto šķēpu karaļvalsts»
(papildināts)
«Muzikālajā bankā» uzvar Dons ar dziesmu «Lauzto šķēpu karaļvalsts» (papildināts)
Sestdien, 27. janvārī, ar krāšņu finālšovu Daugavpils Olimpiskajā centrā noslēdzās Latvijas Radio 2 aptauja "Muzikālā banka 2023", kurā gada vērtīgākās popa un roka dziesmas titulu tikai skatītāju triecienīsziņu balsojumā ieguva Dons ar dziesmu "Lauzto šķēpu karaļvalsts". Par otru vērtīgāko dziesmu kļuva "Sudden Lights" ar dziesmu "Mēs turpināmies", savukārt trešo vietu ieņēma Antra Stafecka un Ivo Grīsniņš-Grīslis ar kompozīciju "Dzīparos". Par gada vērtīgākās dziesmas titulu šovakar sacentās 15 klausītāju iemīļotākās un ekspertu atzinību guvušās kompozīcijas.
VIDEO: Pašironisks paaudzes portrets – februārī uz ekrāniem nonāks jauna pašmāju komēdija «Melnais s...
VIDEO: Pašironisks paaudzes portrets – februārī uz ekrāniem nonāks jauna pašmāju komēdija «Melnais samts»
22. februārī pie skatītājiem nonāks Lienes Lindes komēdija "Melnais samts", informē filmas veidotāji. Tā ir režisores pirmā pilnmetrāžas spēlfilma, kas jau ieguvusi deviņas nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" nominācijas, tostarp kā labākā filma. Tas ir pašironisks paaudzes portrets, kas nepaceltu telefonzvanu, nokavētu termiņu un citu ikdienas mazo uzvaru un zaudējumu vidū izgaismo cilvēciskās ilgas pēc kaut kā lielāka. Galveno lomu filmā atveido Inga Tropa.
Nedrošā pasaulē skatītājs mākslā meklē mieru. Trīs izstādes balvas «Kilograms kultūras» finālā
Nedrošā pasaulē skatītājs mākslā meklē mieru. Trīs izstādes balvas «Kilograms kultūras» finālā
Daudz izstāžu, liela konkurence, bet skatītāju izvēle nemainīga – augstas raudzes māksla. Tā raksturojams aizvadītais gads vizuālās mākslas nozarē un arī finālistu trijnieks, kas iekļuvis sabiedrisko mediju gada balvas "Kilograms kultūras" balsojumā. Uz balvu šogad pretendē Germana Ermiča personālizstāde "Plūstoši", Daces Lielās personālizstāde "Gleznas" un Vijas Zariņas personālizstāde "Ainavas kods".
VIDEO: Ar sevi iepazīstina seriāls «Padomju džinsi» 
VIDEO: Ar sevi iepazīstina seriāls «Padomju džinsi» 
12 nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" nominācijas ieguvušais un Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla programmā "Berlīnes seriālu tirgus atlase 2024" iekļautais seriāls "Padomju džinsi" iepazīstina skatītājus ar tīzeri.
Top muzikālā cirka izrāde jauniešiem «Nevaru ciest, ka viņi ēd tik skaļi»
Top muzikālā cirka izrāde jauniešiem «Nevaru ciest, ka viņi ēd tik skaļi»
No 5. līdz 9. februārim Rīgas cirkā rezidēs Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" komanda, lai kopā ar mūzikas profesionāļiem un laikmetīgā cirka pārstāvjiem no Latvijas un Skandināvijas strādātu pie topošās muzikālā cirka izrādes jauniešiem. Izrāde ar nosaukumu "Nevaru ciest, ka viņi ēd tik skaļi" noslēgs arī starptautisko projektu "CirqueMusique", kuru Liepājas koncertzāle īsteno kopš 2022. gada nogales, pateicoties Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) grantu atbalstam, pavēstīja izrādes veidotāji.
«Vēlēšanās darīt kaut ko ārpus padomiskā bija ne tikai mums». Māksliniece Sandra Krastiņa par grāmat...
«Vēlēšanās darīt kaut ko ārpus padomiskā bija ne tikai mums». Māksliniece Sandra Krastiņa par grāmatu «Maigās svārstības»
Apgādā "Neputns" izdots 1990. gada izstādes "Maigās svārstības" albums, kurā apkopoti grupas gleznotāju – Ievas Iltneres, Sandras Krastiņas, Jāņa Mitrēvica, Ģirta Muižnieka, Edgara Vērpes, Aijas Zariņas – darbi. "Var teikt, ka mūsu grupa ir tāds kā sabiedrības modelis, mēs šobrīd esam ļoti dažādi pēc savas pārliecības," Latvijas Radio 3 raidījumā "Pa ceļam ar Klasiku" stāsta albuma sastādītāja Sandra Krastiņa.
Filmas «Openheimers» slavas gājiens turpinās arī «Oskara» balvas nomināciju sarakstos
Filmas «Openheimers» slavas gājiens turpinās arī «Oskara» balvas nomināciju sarakstos
23. janvārī ASV Kinoakadēmija atklājusi "Oskara" balvas nominantus 23 kategorijās. Šogad nomināciju sarakstos līderpozīcijā ir filma "Openheimers", kas jau triumfējusi "Zelta globusu" ceremonijā un ieguvusi visvairāk BAFTA nomināciju. Latvijas kino cienītāji nomināciju paziņošanai sekoja līdzi arī, lai noskaidrotu, kā animācijas filmu kategorijā veiksies latviešu režisores Signes Baumanes filmai "Mans laulību projekts" – diemžēl filma cīņu par balvu neturpinās.
Mazāk aprēķina, vairāk dvēseles. «Muzikālās bankas» dziesmas vērtē Zigmars Liepiņš, Raimonds Bramani...
Mazāk aprēķina, vairāk dvēseles. «Muzikālās bankas» dziesmas vērtē Zigmars Liepiņš, Raimonds Bramanis un Elza Rozentāle
Labas dziesmas nevar radīt aiz aprēķina, tām jānāk no sirds. Uzreiz var dzirdēt, ja dziesmā skan dvēsele, un daudzās "Muzikālās bankas" dziesmās to var just, "Muzikālās bankas" fināla balsojumā iekļuvušās dziesmas Latvijas Radio 2 raidījumā vērtēja komponists Zigmars Liepiņš, operdziedātājs Raimonds Bramanis un dziedātāja Elza Rozentāle – viņi arī daļa no šī gada "Muzikālās bankas" profesionāļu žūrijas.
Jau sestdien tiks noskaidroti «Muzikālās bankas» uzvarētāji
Jau sestdien tiks noskaidroti «Muzikālās bankas» uzvarētāji
Sestdien, 27. janvārī, Daugavpils Olimpiskajā centrā notiks Latvijas Radio 2 rīkotās aptaujas "Muzikālā banka 2023" finālšovs, noskaidrojot, kura no klausītāju un ekspertu izvēlētajām 15 dziesmām kļūs par pagājušā gada vērtīgāko popa un roka dziesmu. Finālšovu pulksten 21.10 tiešraidē varēs klausīties Latvijas Radio 2 un vērot LTV1 un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv. Šogad apbalvošanas ceremoniju vadīs hiphopa mākslinieks un producents Fiņķis. Par 2023. gada vērtīgākās dziesmas titulu cīnīsies pašmāju iemīļotākie mūziķi un to apvienības, tostarp arī pērnā gada uzvarētāji "Citi zēni", kā arī līdz šim visvairāk titulētie "Muzikālās bankas" uzvarētāji Dons, "Prāta vētra" un citi.
Atklāts sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā «Kilograms kultūras» fināla balsojums
Atklāts sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā «Kilograms kultūras» fināla balsojums
Noskaidroti sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2023" ziemas balsojuma uzvarētāji un atklāts fināla balsojums. Par finālistiem līdz 31. janvāra pulksten 23.59 iespējams balsot portālā LSM. Apbalvojuma ieguvējus izziņos svinīgajā ceremonijā 16. februārī, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".
VIDEO: 1991. gada barikāžu atceres koncerts «Iet un nākt» Rīgas Domā
VIDEO: 1991. gada barikāžu atceres koncerts «Iet un nākt» Rīgas Domā
Šogad aprit 33 gadi kopš 1991. gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji nevardarbīgi aizstāvēja valsts brīvību pret militāriem uzbrukumiem un neatkarības pretiniekiem. Par godu Barikāžu aizstāvju atceres gadadienai Rīgā notika vairāki pasākumi ar tēmu "Dziesmotā revolūcija". Viens no vērienīgākajiem pasākumiem norisinājās vienā no tā laika zīmīgākajām vietām – Rīgas Domā, kur izskanēja koncerts "Iet un nākt".
Pirmo reizi pasniegtas «Kormūzikas balvas»; par «Gada kori» atzīts «Kamēr...»
Pirmo reizi pasniegtas «Kormūzikas balvas»; par «Gada kori» atzīts «Kamēr...»
Sestdien, 20. janvārī, Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē pirmo reizi tika pasniegta "Kormūzikas balva" – vienīgais apbalvojums Latvijā, kura mērķis ir izcelt izcilākos sasniegumus kormūzikas nozarē, jaunradē, kā arī pedagoģiskajā darbā 2023. gadā. Balvas saņēma – Jēkabs Ozoliņš, koris "Kamēr…", diriģents Aigars Meri, īpašvietas izrāde "Visi putni skaisti dzied", koncerts "Citāds citāts. Balsis x Sigma", komponists Jēkabs Bernāts, koris "Pernigele", Rīgas Doma kora skola un albums "Lūcija Garūta. Ābele".
Kā top pilsēta, un kā ar dizaina palīdzību atdzīvināt Rīgu?
Kā top pilsēta, un kā ar dizaina palīdzību atdzīvināt Rīgu?
No 2024. gada līdz 2028. gadam pieņemts Rīgas apkaimju attīstības plāns, kura mērķis ir iedzīvināt apkaimju centrus. Sarunā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" Rīgas pilsētas arhitekta dienesta vadītājs, arhitekts Pēteris Ratas un pilsētas galvenā dizainere Evelīna Ozola uzsvēra, ka katra apkaime ir ar saviem plusiem, mīnusiem un lietām, kas jāuzlabo. To darot, svarīgi esot saprast un ņemt vērā to, ko vēlas to iedzīvotāji. Arī atvērto inovāciju kustības "Vefresh" izpilddirektors Viesturs Celmiņš un pilsētplānotājs atzīmēja, ka katrā apkaimē, iespējams, nevajag savu teātri, kādā vajadzīgāks būs jauns sporta laukums bērniem.
Mūžībā devies grafiķis Valentīns Ozoliņš
Mūžībā devies grafiķis Valentīns Ozoliņš
12. janvārī mūžībā devies nozīmīgais un sabiedrībā atpazīstamais grāmatu grafiķis Valentīns Ozoliņš (01.09.1927.-12.01.2024.), informē Latvijas Mākslinieku savienībā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd