Uz patiesiem notikumiem balstīta pirmizrāde Čehova teātrī – ««Skatuve» ugunī»

3. februārī uz Čehova teātra lielās skatuves gaidāma jauna pirmizrāde ""Skatuve" ugunī", kas top režisores Lauras Grozas vadībā un sola turpinājumu iepriekš aizsāktajai varas un sabiedrības attiecību tēmai, kas caurvij visus teātra jauniestudējumus šajā sezonā, pavēstīja teātrī.

""Skatuve" ugunī" dramaturģija tapusi patiesu vēsturisku notikumu kontekstā – stāsta fonā atspoguļoti 1937. un 1938. gada notikumi, kuros PSRS Lielā terora ietvaros īstenoja tā sauktās "nacionālās operācijas", tai skaitā "latviešu operāciju".

Vēstures dati vēsta, ka šo operāciju ietvaros tika arestēti vairāk nekā 22 tūkstoši latviešu, no tiem gandrīz 17 tūkstošiem piespriests nāves sods – nošaušana. Arī Maskavas latviešu teātra "Skatuve" trupa, kurā spēlēja Eiropā atzītā teātra un mēmā kino aktrise Marija Leiko, bija šīs nežēlīgās statistikas upuri.

"Skatuve ugunī" pirmizrādes datums nav izvēlēts nejauši – 3. februāris ir šī teātra trupas iznīcināšanas gadadiena, jo 1938. gada 3. februārī tās dalībnieki tika nošauti Butovas poligonā.

Izrādes režisore Laura Groza par jauniestudējumu saka: "Izrāde ""Skatuve" ugunī" ir manis veidotā diptiha otrā daļa (pirmā – "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos"), kur kopā ar savu komandu turpinām izgaismot pagājušā gadsimta lielākos nakts murgus, kas diemžēl izrādījās cieta realitāte. Atšķirībā no skaudrā izsūtīšanas stāsta šeit tā saucamie "neērtie latvieši" Maskavā ieradās no brīvas gribas, lai dalītos ar savu kultūras telpu svešā valstī, nespējot noticēt, ka tas var izrādīties noziegums."

Izrāde ""Skatuve" ugunī" būs bilingvāla – no skatuves skanēs gan latviešu, gan krievu valoda. Aktieru ansambli šajā izrādē veidos gan Čehova teātra aktieri: Jekaterina Frolova, Veronika Plotņikova, Šamils Hamatovs, Jakovs Rafaļsons, Aleksandrs Maļikovs, Anatolijs Fečins, Konstantīns Nikuļins un citi, gan pieaicinātie aktieri: Inese Kučinska, kura atveidos Marijas Leiko lomu, Mārtiņš Vilsons un  Ivars Kalniņš.

Izrādes radošo komandu Lauras Grozas vadībā veido: Artūrs Dīcis (dramaturgs), "Mareunrol's" (kostīmi un scenogrāfija), Rūdolfs Dankfelds, Miķelis Putniņš (oriģinālmūzikas autori), -8 (videomākslinieks) un Ainārs Pastars (gaismu mākslinieks).

Izrāde ieteicama skatītājiem no 16 gadu vecuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti