Krišs Kairis

LTV Ziņu dienesta korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Spēle ar interneta veikala pircēja emocijām. Kas ir «maldinošie modeļi»?
Spēle ar interneta veikala pircēja emocijām. Kas ir «maldinošie modeļi»?
Daudziem iepirkšanās tiešsaistē kļuvusi par ikdienas sastāvdaļu. Tomēr mirklis neuzmanības var maksāt uzķeršanos uz krāpniekiem un dažādiem trikiem, ar kuriem ievilina pircēju lamatās. Viens no tiem – tā saucamie "maldinošie modeļi", ar kuru palīdzību komersanti manipulē ar saviem klientiem.
Eksperte: Igaunijā plānotā AES būtu piemērota Baltijai
Eksperte: Igaunijā plānotā AES būtu piemērota Baltijai
Igaunijā plānotā atomelektrostacija (AES) būtu piemērota Baltijai, bet Baltijas valstīm projektā vajadzētu sadarboties, tā uzskata ASV bāzētā enerģētikas uzņēmuma "PNM Resources" vadītāja Patrīcija Kolavna.
Hipotekāro kredītu pārkreditēšanu citā bankā plāno atvieglot un padarīt lētāku
(papildināts)
Hipotekāro kredītu pārkreditēšanu citā bankā plāno atvieglot un padarīt lētāku (papildināts)
Lai atvieglotu kreditētāja nomaiņu hipotekāro kredītu ņēmējiem, plāno samazināt šī pakalpojuma izmaksas, atcelt reklāmas aizliegumu hipotekārajiem kredītiem un noteikt, ka kredītņēmējam nebūs jāsaņem esošā kredīta devēja piekrišana, lai dotos pie citas kredītiestādes. To paredz valdībā atbalstītās izmaiņas Patērētāju tiesību aizsardzības un citos likumos. Lai atvieglojumi stātos spēkā, tie vēl jāatbalsta Saeimai.
Eksperti: Par enerģētikas nozari nevar domāt tikai krīzēs
Eksperti: Par enerģētikas nozari nevar domāt tikai krīzēs
Strauji pieaugot energoresursu cenām, enerģētikas nozare pēdējo gadu laikā sabiedrības kopējā viedoklī kļuvusi par daudz nozīmīgāku, norādīja eksperti. Cenas šobrīd stabilizējušās, tomēr eksperti aicināja gan lēmumu pieņēmējus, gan sabiedrību šajā jautājumā saglabāt mundrumu un jau tagad pieņemt lēmumus nākotnes enerģētikas sistēmas attīstībai.
Saeima spraigi debatē par atsevišķiem likumprojektiem un līdz budžeta skatīšanai vēl netiek
Saeima spraigi debatē par atsevišķiem likumprojektiem un līdz budžeta skatīšanai vēl netiek
Spraigas debates, skaļi izsaucieni, mazliet ironijas un arī ministru skaidrošanās ar opozīciju – tā ceturtdien, 7. decembrī, Saeimā aizritēja nākamā gada budžetu pavadošo likumprojektu pieņemšana. Lai gan bija paredzēts sākt skatīt arī pašu valsts budžetu, līdz tam deputāti netika, 12 stundas ilgās sēdes laikā pieņemot 18 no 19 pavadošajiem likumprojektiem. Budžeta skatīšana sāksies piektdien, 8. decembrī.
Rīgā šonakt tīrīs piesnigušās stāvvietas ielu malās; par neizdarību līdz šim – sodīs uzņēmumu
Rīgā šonakt tīrīs piesnigušās stāvvietas ielu malās; par neizdarību līdz šim – sodīs uzņēmumu
Rīgas domē par neapmierinošiem uzskata to, kā no sniega tīra pilsētas ielu malās esošās autostāvvietas un sabiedriskā transporta pieturas. Uzņēmējam, ar kuru noslēgts līgums par šiem darbiem, tiks piemērots līgumsods, informēja domē. Naktī uz otrdienu, 5. decembri, vairākās ielās sola intensīvi tīrīt stāvvietas, tāpēc aicina automašīnas pārvietot no tām.
Brangā ziema apgrūtina glābēju darbu – arī operatīvo dienestu auto uz ceļiem slīd
Brangā ziema apgrūtina glābēju darbu – arī operatīvo dienestu auto uz ceļiem slīd
Atnākot ziemai ar pamatīgu sniega kārtu, tas skaistām un baltām ainavām līdzi nes arī virkni apgrūtinošu apstākļu. Tai skaitā pasliktinātu stāvokli uz ceļiem un ietvēm un ledu virs ūdenstilpēm. Šādos apstākļos pieaug arī glābšanas dienestu slodze – viņiem jārēķinās gan ar vairāk izsaukumiem, gan arī apgrūtinošāku darba ikdienu. 
Aicina neiekrist uz «pārāk labiem» piedāvājumiem internetā
Aicina neiekrist uz «pārāk labiem» piedāvājumiem internetā
Tuvojoties Ziemassvētku laikam, kad cilvēki saviem tuviniekiem un draugiem iegādājas dāvanas, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) atgādina iepirkties droši. Centrs uzsācis kampaņu, lai informētu un izglītotu pircējus par viņu tiesībām un pienākumiem, iepērkoties internetā.
Tiesa noraida Turcijas būvnieku prasību un ļauj slēgt līgumu par «Rail Baltica» pamattrases būvniecī...
Tiesa noraida Turcijas būvnieku prasību un ļauj slēgt līgumu par «Rail Baltica» pamattrases būvniecību (papildināts)
Administratīvā rajona tiesa otrdien, 28. novembrī, noraidījusi personu apvienības, ko veido Turcijas uzņēmumi "IC Içtaş Inşaat Sanayi Ve Ticaret A.Ş." un "Doğuş İnşaat Ve Ticaret A.Ş.", lūgumu par Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmuma, ar kuru personu apvienība izslēgta no dalības konkursā par "Rail Baltica" pamattrases būvniecību, darbības apturēšanu.
Valsts kontrole vērtēs Kariņa lidojumus ar privātajām lidmašīnām
Valsts kontrole vērtēs Kariņa lidojumus ar privātajām lidmašīnām
Valsts kontrole (VK) izvērtēs bijušā premjerministra Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") lidojumus ar privātajām lidmašīnām. Pagājušajā nedēļā jautājums jau skatīts Saeimas komisijā, tomēr, deputātiem nesaņemot sagaidītās atbildes, opozīcijas frakcija "Apvienotais saraksts" vērsās arī pie revidentiem.
Svin lībiešu karoga simtgadi
(papildināts)
Svin lībiešu karoga simtgadi (papildināts)
Apakšā – zils, kā jūras ūdens, tad balts – kā smilšaina pludmale un virs tās koku lapu zaļums. Tas ir lībiešu karogs, kurš mastā pirmo reizi pacelts pirms simts gadiem. Karoga jubileju svētdien, 19. novembrī, atzīmē lībiešu kopiena. Turklāt šogad 100 gadu jubileja ir vēl virkne līviem svarīgu simbolu.
Tiesu sistēmā sola uzlabojumus vardarbībā cietušo sargāšanai
Tiesu sistēmā sola uzlabojumus vardarbībā cietušo sargāšanai
Tiesnešiem trūkst pilnas informācijas, tādēļ turpmāk lietās par vardarbību jāparedz plašākas tiesības tiesnesim piekļūt iestāžu datiem, kā arī iesaistītajām iestādēm savs darbs savstarpēji jākoordinē. Tie ir vieni no galvenajiem tieslietu sistēmas secinājumiem pēc traģēdijas Jēkabpilī šopavasar, kad aizvien nenotvertais varmāka Leons Rusiņš nežēlīgi nogalināja ilgstoši vajāto bijušo dzīvesbiedri.
Jauno elektrovilcienu pirmajam braucienam atkal maina solīto laiku – tagad plāno decembrī
(papildinā...
Jauno elektrovilcienu pirmajam braucienam atkal maina solīto laiku – tagad plāno decembrī (papildināts)
Jauno "Škoda" elektrovilcienu pirmais brauciens ar pasažieriem plānots decembrī, sociālajā vietnē "X" (agrāk – "Twitter") pavēstījis satiksmes ministrs Kaspars Briškens ("Progresīvie"), kārtējo reizi mainot solīto pirmā brauciena laiku. Uzņēmums "Škoda Vagonka" 17. novembrī ir saņēmis nepieciešamo atļauju no Valsts dzelzceļa tehniskās inspekcijas jauno elektrovilcienu ekspluatēšanai tirgū. 
Krievijas viltvāržiem izdevies sarīkot videosarunu ar Kariņu
(papildināts)
Krievijas viltvāržiem izdevies sarīkot videosarunu ar Kariņu (papildināts)
Krievijas viltvāržu duetam, kas pazīstams kā "Vovans" un "Leksuss", septembrī izdevies sarīkot videosarunu ar toreizējo Latvijas valdības vadītāju Krišjāni Kariņu ("Jaunā Vienotība"). Viņi uzdevušies par augsta līmeņa Āfrikas politiķi, kurš gribējis apspriest situāciju saistībā ar karu Ukrainā un graudu piegādēm.
Valsts 2024. gada budžets Saeimā lielas izmaiņas, visdrīzāk, nepiedzīvos
Valsts 2024. gada budžets Saeimā lielas izmaiņas, visdrīzāk, nepiedzīvos
Saeimā apgriezienus uzņēmis nākamā gada valsts budžeta skatīšanas process. Tikai jautājums – cik liela ietekme deputātiem būs uz valdības jau apstiprinātajiem dokumentiem? Budžeta komisijas priekšsēdētājs norādīja, ka Saeimas loma ir tikai uzraudzīt budžeta tapšanu. Opozīcijas deputāti tikmēr vēl cer uz izmaiņām un sola iesniegt priekšlikumus.
Šogad ik mēnesi vismazākais jaundzimušo skaits pēdējo 100 gadu laikā
Šogad ik mēnesi vismazākais jaundzimušo skaits pēdējo 100 gadu laikā
Latvijā šogad pirmajos deviņos mēnešos reģistrēti 10 822 jaundzimušie, kas ir par 1741 bērniņu jeb 13,9% mazāk nekā 2022. gada attiecīgajā laika periodā. Katrā 2023. gada mēnesī piedzima mazāk bērnu nekā pērn attiecīgajā mēnesī, un tas ir ne tikai mazāk salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, bet arī vismazākais dzimušo skaits katrā mēnesī pēdējos simts gados, liecina Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati. 
Ostu reformas vietā sola pārkārtojumus visā satiksmes nozarē
(papildināts)
Ostu reformas vietā sola pārkārtojumus visā satiksmes nozarē (papildināts)
Iepriekšējais Saeimas sasaukums pēc ilgām diskusijām apstiprināja plaši apspriesto ostu pārvaldības reformu. Tā gan aizvien nav stājusies spēkā, un par reformu bija iesniegta prasība Satversmes tiesā. Politiķi ilgu laiku taisnojās – reformu virzīs tālāk, kad būs tiesas spriedums. Kļuvis zināms, ka tas ir par labu izmaiņām. Neskatoties uz to, iepriekš plānotajā skatā ostu reformu, visticamāk, nerealizēs.
Tiesa: Rīgas un Ventspils ostu pārvaldības reforma atbilst Satversmei
(papildināts)
Tiesa: Rīgas un Ventspils ostu pārvaldības reforma atbilst Satversmei (papildināts)
Satversmes tiesa atzinusi Rīgas un Ventspils ostu pārvaldības reformu par atbilstošu Satversmes 1. pantam un 101. panta otrās daļas pirmajam teikumam, uzsverot, ka lielo Latvijas ostu attīstības mērķi ir pakārtoti valsts kopējam labumam un likumdevējam ir rīcības brīvība izvēlēties ostu pārvaldības modeli.
Bankas neiebilst pret lielāku peļņas nodokli, bet peļ nodevu kredītņēmēju atbalstam
(papildināts)
Bankas neiebilst pret lielāku peļņas nodokli, bet peļ nodevu kredītņēmēju atbalstam (papildināts)
Komercbankas neiebilst pret Finanšu ministrijas (FM) piedāvāto un valdībā akceptēto lielāku uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN) jeb peļņas nodokli banku sektorā vai līdzīgu virspeļņas nodokli, kāds ir ieviests Lietuvā, bet ir pret Saeimas Budžeta un finanšu komisijā vērtēto risinājumu par hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevas ieviešanu.
Darba devēji: Iespējami ātri jāsāk izaugsmes budžeta izstrāde 2025. gadam
Darba devēji: Iespējami ātri jāsāk izaugsmes budžeta izstrāde 2025. gadam
2024. gada budžeta prioritātes ir skaidras, taču tas nav uzskatāms par izaugsmes budžetu, tāpēc iespējami ātri jāsāk veidot ekonomikas izrāviena budžets 2025.gadam un šajā procesā iespējami ātri jāiesaista sociālie partneri, tā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē norādīja Latvijas Darba devēju konfederācija. Vienlaikus par nākamo gadu lielākās bažas izteica iekšlietu jomas pārstāvji.  
Konkurences padome atklāj karteli «Latvijas Valsts mežu» rīkotajos iepirkumos
(papildināts)
Konkurences padome atklāj karteli «Latvijas Valsts mežu» rīkotajos iepirkumos (papildināts)
Konkurences padome (KP) atklājusi karteli AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) rīkotajos iepirkumos – trīs uzņēmumi sodīti par aizliegtu vienošanos, apmainoties ar komerciāli sensitīvu informāciju par dalības nosacījumiem piecos LVM iepirkumos par enerģētiskās koksnes pievešanas, šķeldošanas, uzglabāšanas un transportēšanas pakalpojumu sniegšanu, slēdzot vispārīgo vienošanos. Piemērots naudas sods – 163 630  eiro, informēja KP. Viens no uzņēmējiem sola par lēmumu tiesāties. 
Ministre atstādina Rēzeknes mēru Bartaševiču
(papildināts)
Ministre atstādina Rēzeknes mēru Bartaševiču (papildināts)
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa ("Jaunā Vienotība") izdevusi rīkojumu par Rēzeknes domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča ("Kopā Latvijai") atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas, informēja ministrija. Bartaševičs sola lēmumu pārsūdzēt.  
Ideju atbalstīt kredītņēmējus ar banku nodevas palīdzību kritizē gan juristi, gan kredītiestādes
Ideju atbalstīt kredītņēmējus ar banku nodevas palīdzību kritizē gan juristi, gan kredītiestādes
Neskatoties uz dažādiem iebildumiem, Saeimas atbildīgā komisija turpina virzīties uz priekšu ar plānu uzdot bankām nākamajā gadā uz pusi samazināt hipotekāro kredītu procentu maksājumus. Taču jaunākais priekšlikums ieviest bankām nodevu, no kuras sniegtu atbalstu kredītņēmējiem, saņēma kritiku gan no Saeimas Juridiskā biroja, gan no bankām un uzņēmējiem.
No «Rail Baltica» iepirkuma izslēgtie Turcijas būvnieki vēršas tiesā pret Latviju
(papildināts)
No «Rail Baltica» iepirkuma izslēgtie Turcijas būvnieki vēršas tiesā pret Latviju (papildināts)
Uzņēmumu apvienība no Turcijas, kuras sastāvā ir kompānijas "IC Içtaş Inşaat Sanayi Ve Ticaret A.Ş." un "Doğuş İnşaat Ve Ticaret A.Ş.", ir vērsusies tiesā pret Latviju par Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmuma atcelšanu un pagaidu noregulējuma piemērošanu SIA "Eiropas Dzelzceļa līnijas" iepirkumā "Rail Baltica" pamattrases būvdarbiem Latvijā, informēja uzņēmumu apvienībā.
Ekonomikas ministrs: Viesstrādnieki reģistrējas kaimiņvalstīs
Ekonomikas ministrs: Viesstrādnieki reģistrējas kaimiņvalstīs
Latvijas darba tirgus šogad papildinājies ar aptuveni 14 tūkstošiem darbinieku no trešajām valstīm. Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība) apņēmies sakārtot viesstrādnieku reģistrēšanās sistēmu, jo bieži viņi reģistrējas kaimiņavsltīs un tur arī maksā nodokļus. Par plašāku darba tirgus atvēršanu pagaidām politiski netiek diskutēts.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd