Panorāma

Jauniešus trešajam iesaukumam varētu atlasīt nejaušības kārtībā

Panorāma

Panorāma

Deputāti turpina izskatīt valsts budžetu

Budžets 2024: Saeimas komisijā atbalstu gūst tikai retais opozīcijas priekšlikums

Nākamā gada valsts budžeta pieņemšana – finiša taisnē. Šonedēļ pēdējos pieslīpējumus veic atbildīgā Saeimas komisija, lai ceturtdien, 7. decembrī, Saeima budžetu izskatītu otrajā – galīgajā – lasījumā. Labojumu gan nav daudz, jo opozīcijas priekšlikumi lielākoties noraidīti.

Saeimas Budžeta komisijas sēde pirmdien, 4. decembrī, pagāja samērā monotoni. Tās vadītājs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") pieteica priekšlikumus. Kopskaitā tādu vairāk nekā 300.

Opozīcijas ieceru īstenošanai vajadzīgā summa – virs pieciem miljardiem.

Komisijas balsojumu loģika: ja priekšlikums ir valdības, to atbalstīja, bet, ja opozīcijas, noraidīja.

Starp koalīcijas atbalstītajiem priekšlikumiem bija nauda valsts algoto kultūras darbinieku atalgojuma celšanai.

"Bija priekšlikumi, kas tika iesniegti pēc pirmā lasījuma. Tātad Ministru kabineta līmenī. Manuprāt, viens no svarīgākajiem saistās ar Kultūras ministriju, kur tika atrasts papildu finansējums Dziesmu svētkiem, kā arī papildu finansējums profesionālajiem mūziķiem un arī tehniskajiem darbiniekiem," sacīja Saeimas Budžeta un finanšu komisijas deputāts Andris Šuvajevs ("Progresīvie").

Tikmēr noraidīti opozīcijas priekšlikumu dažādās jomās – transporta, sociālajā, iekšlietu un citās. Ir arī pa retam, kas gan atbalstīti atbalstīts. Piemēram, nauda tā saucamo "mūžīgo bērnu" atbalstam arī pēc 18 gadu vecuma. Tādu iesniedza opozīcijas deputāte Ramona Petraviča ("Latvija pirmajā vietā") un analogu arī valdība, kas tad arī apstiprināts.

"Lai gan tas nav mans atbalstītais, bet Ministru kabineta... Bet nav jau vairs starpības, kuram atbalsta. Galvenais, ka tas priekšlikums ir atbalstīts," sacīja Petraviča.

Lai gan pārliecinoši lielākā daļa opozīcijas priekšlikumu noraidīti, mazākuma daļas deputāts Māris Kučinskis ("Apvienotais saraksts") uzskata, ka to iesniegšana nav bijusi velta. Arī koalīcija atzina, ka budžetā trūkumi ir. Tomēr priekšlikumi tagad varot kalpot kā palīgs, jau strādājot pie nākamā budžeta.

"Tāpēc par nevērtīgām katrā ziņā nevar saukt ne Budžeta komisijas, ne, es domāju, arī Saeimas debates, kuras reizēm ir briesmīgi garas. Bet  tomēr kaut kas paliek," sacīja Kučinskis.

Iesniegto priekšlikumu bija tik daudz, ka Budžeta komisija pirmdien ar tiem vēl galā netika. Darbu plānots turpināt otrdien. Bet jau ceturtdien parlaments budžetu galīgajā lasījumā sāks skatīt plenārsēdē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti