Krišs Kairis

LTV Ziņu dienesta korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Deputāti apņemas palielināt bērna piedzimšanas un kopšanas pabalstus, bet ne nākamgad
(papildināts)
Deputāti apņemas palielināt bērna piedzimšanas un kopšanas pabalstus, bet ne nākamgad (papildināts)
Saeimas deputāti trešdien, 25. oktobrī, vienojās strādāt pie bērna piedzimšanas un bērna kopšanas pabalsta celšanas. Pašreizējie pabalstu apmēri nav pārskatīti 10 un pat vairāk gadu, un tie neatbilst esošajai ekonomiskajai situācijai. Atbalsta pārskatīšanu rosināja iedzīvotāju iniciatīva portālā "Manabalss.lv", kur tā savāca vairāk nekā 14 tūkstošus parakstu.
Saeimas komisija rosina ieviest hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu bankām
(papildināts)
Saeimas komisija rosina ieviest hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu bankām (papildināts)
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija hipotekāro kredītu ņēmēju aizsardzībai domātajos grozījumos Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kuri paredz 50% atlaides piemērošanu hipotekāro kredītu konsolidētajām procentu likmēm uz vienu gadu, plāno paredzēt arī hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu, kuru maksātu bankas. 
Premjere: Valdība ir pildījusi solījumus par skolotāju algām
Premjere: Valdība ir pildījusi solījumus par skolotāju algām
Valsts no savas puses solījumus ir izpildījusi, pauda Ministru prezidente Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība"), komentējot to, ka vairākās pašvaldībās šogad daļai skolotāju jaunajā mācību gadā alga nevis palielinājusies, kā tas solīts iepriekš, bet gan sarukusi. Siliņa uzskata, ka algu atšķirības radušās tāpēc, ka dažas pašvaldības samazinājušas mērķdotāciju.
Skatīšanai Saeimā atkal virza ieceri apvienot sabiedriskos medijus no 2025. gada
(papildināts)
Skatīšanai Saeimā atkal virza ieceri apvienot sabiedriskos medijus no 2025. gada (papildināts)
Tik tuvu lēmumam par sabiedrisko mediju apvienošanu neesam bijuši – tā trešdien, 18. oktobrī, izskanēja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē. Vairums komisijas deputātu piekrita virzīt skatīšanai Saeimā grozījumus Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumā, ko galīgajā lasījumā sola pieņemt līdz nākamā gada februārim.
Pēc deputātu kritikas tarifu uzraugs sola aktīvāku komunikāciju
Pēc deputātu kritikas tarifu uzraugs sola aktīvāku komunikāciju
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) saņēmusi daudz kritikas pēc elektrības sadales tarifu kāpuma, un kritika neizpalika  Saeimas komisijā, kur par savu darbību regulators atskaitījās arī deputātiem. SPRK vienīgais šā brīža solījums – runāt vairāk ar sabiedrību.
Vienojas piebremzēt obligātās ienākumu deklarēšanas prasības virzību; varētu rīkot sabiedrisko apspr...
Vienojas piebremzēt obligātās ienākumu deklarēšanas prasības virzību; varētu rīkot sabiedrisko apspriedi (papildināts)
Pagājušajā nedēļā valdībā akceptētie iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likuma grozījumi, kas paredz iedzīvotāju ienākumu deklarēšanu no 2025. gada padarīt par obligātu, ir jāpārstrādā. Tāpēc tie tiks izņemti no valsts budžeta likumprojekta paketes un nodoti atkārtotai saskaņošanai. To sociālajos tīklos paziņojusi premjere Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība").
Latvijas ebreju kopiena pauž atbalstu Izraēlai
Latvijas ebreju kopiena pauž atbalstu Izraēlai
Latvija par upuriem sēro kopā ar Izraēlu. Rīgas Ebreju kopienas namā ceturtdien, 12. oktobrī, vairāki simti cilvēku pauda savu atbalstu Izraēlai tās karā pret "Hamas" teroristiem. Sanākuši bija gan dažādu valstu vēstnieki, Latvijas amatpersonas, kā arī citi, kas vai nu saistīti ar Ebreju kopienu vai vienkārši vēlējās izrādīt savu atbalstu.
Izraēlas vēstniece: līdzāspastāvēšana ar palestīniešiem ir iespējama
Izraēlas vēstniece: līdzāspastāvēšana ar palestīniešiem ir iespējama
Izraēlas sabiedrībā joprojām valdot lielam šokam par aizvadītajā nedēļa nogalē notikušo, valsts armija sākusi atbildes prettriecienu palestīniešu islāmistu grupējumam "Hamas". Intervijā ar LTV Izraēlas vēstniece Latvijā Šārona Rapaporta-Palgi skaidroja, kā viņa redz konflikta atrisinājumu un par to, iespējams, pat svarīgāk – kā izraēliešiem un palestīniešiem blakus vienam otram sadzīvot turpmāk.
Atzīmē Latvijas Tautas frontes dibināšanas 35. gadadienu
Atzīmē Latvijas Tautas frontes dibināšanas 35. gadadienu
Kustība, kas no idejas par organizāciju ar vairāk nekā 100 tūkstošiem biedru pārtapa vien pāris mēnešu laikā. Tieši pirms 35 gadiem sākās Latvijas Tautas frontes dibināšanas kongress. Tautfrontiešu kustības mērķis – brīva un neatkarīga Latvija. Svinot Tautas frontes gadadienu, Rīgas pilī notika svinīgs organizācijas atceres pasākums.
Glābējiem 218 izsaukumu vētras dēļ
Glābējiem 218 izsaukumu vētras dēļ
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) līdz plkst. 17 saņēmis 218 izsaukumu, kas saistīti ar vētras radītiem postījumiem, informēja VUGD pārstāve Ilze Dāme-Birziņa. Vējš vietām līdz ar saknēm lauzis gan lielus, gan mazus kokus.
Ārpolitikas eksperti: ASV iekšpolitiskās kaislības ietekmē atbalstu Ukrainai
Ārpolitikas eksperti: ASV iekšpolitiskās kaislības ietekmē atbalstu Ukrainai
Iekšpolitisku cīņu dēļ ASV nākamā gada budžetā pagaidām nav paredzējusi atbalstu Ukrainai. Kā vēstīja laikraksts "Wall Street Journal", ASV Aizsardzības departamenta rīcībā palikuši ap pieciem miljardiem dolāru, lai sniegtu palīdzību Ukrainai. Tas, ka Ukraina pavisam paliks bez ASV atbalsta, ir mazāk ticams scenārijs. Tomēr vienkāršs šis jautājums nebūs, ņemot vērā arī tuvojošās ASV prezidenta vēlēšanas.
Bankas brīdina par tiesu darbiem, ja Latvijā iegrožos kredītu procentu maksājumus
(papildināts)
Bankas brīdina par tiesu darbiem, ja Latvijā iegrožos kredītu procentu maksājumus (papildināts)
Ja Latvijas valdība un arī Saeima nolems samazināt komercbanku izsniegto kredītu procentu maksājumus, bankas attiecīgās likuma normas varētu apstrīdēt Satversmes tiesā (ST). Par to diskusijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" brīdināja komercbankas pārstāvošās Latvijas Finanšu nozares asociācijas vecākais juridiskais padomnieks Edgars Pastars.
Premjere sola līdz gada beigām atrast risinājumus kredītņēmēju atbalstam
Premjere sola līdz gada beigām atrast risinājumus kredītņēmēju atbalstam
Valsts budžetā nauda kredītņēmēju atbalstam faktiski ir jau atrasta – tam nolūkots uzņēmumu ienākumu nodoklis, ko avansā iekasēs no bankām. Taču par to, kā tieši palīdzēt kredītņēmējiem un kam šai palīdzībai vajadzētu pienākties, skaidrības ir mazāk. Premjere Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība") sola risinājumus atrast līdz gada beigām.
Nodokļa pārmaksu daļa iedzīvotāju varēs saņemt bez ienākumu deklarācijas iesniegšanas
(papildināts)
Nodokļa pārmaksu daļa iedzīvotāju varēs saņemt bez ienākumu deklarācijas iesniegšanas (papildināts)
Iedzīvotāji, kuriem par iepriekšējo gadu būs izveidojusies iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārmaksa, bet nebūs čeku par attaisnotajiem izdevumiem, nodokļa pārmaksu varēs saņemt, neiesniedzot gada ienākumu deklarāciju, informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Lai saņemtu nodokļu pārmaksu automātiski, līdz šī gada 2. oktobrim jāaizpilda iesniegums elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), norādot tajā savu bankas kontu. 
Apšauba kopš augusta izrakstīto fotoradaru sodu likumību
(papildināts)
Apšauba kopš augusta izrakstīto fotoradaru sodu likumību (papildināts)
Fotoradaru licenču piegādātājs, kompānija "Burde B.V.", pārmet Ceļu satiksmes un drošības direkcijai (CSDD) jauna līguma nenoslēgšanu. Uzņēmums uzskata, ka CSDD fotoradarus faktiski uzlauzusi. Tas nozīmējot, ka kopš jūlija beigām stacionārajos fotoradaros fiksētie sodi nav likumīgi un būtu atceļami.
«Conexus»: Inčukalna gāzes krātuve uzpildīta 80% apmērā
«Conexus»: Inčukalna gāzes krātuve uzpildīta 80% apmērā
Atšķirībā no pagājušās apkures sezonas no enerģētikas perspektīvas šogad tik lielu bažu nav. Kritušās cenas, reģionāli esam pilnībā atbrīvojušies no Krievijas ietekmes, un arī uzņēmumi apkures sezonai sagatavojušies jau laicīgi.
VID: «Aplokšņu algas» Latvijā mazinājušās tikai nedaudz
(papildināts)
VID: «Aplokšņu algas» Latvijā mazinājušās tikai nedaudz (papildināts)
Mazumtirdzniecība un vairumtirdzniecība, transports, būvniecība – tās ir tautsaimniecības nozares, kurās visbiežāk darbinieki saņem tā sauktās "aplokšņu algas", trešdien informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID). Šis saraksts gadu gadiem palicis nemainīgs, un arī situācija šajā jomā ir samērā stabila, vien ar nelielu uzlabošanos.
Daļai mājsaimniecību īslaicīgi varētu samazināt elektrības sadales sistēmas maksas fiksēto daļu (pre...
Daļai mājsaimniecību īslaicīgi varētu samazināt elektrības sadales sistēmas maksas fiksēto daļu (precizēts) (papildināts)
Lai sniegtu mājsaimniecībām iespēju pielāgoties jaunajai elektroenerģijas sistēmas operatora tarifu struktūrai un izvērtēt nepieciešamo pieslēgumu, par 50% varētu tikt samazināta sistēmas pakalpojumu maksas fiksētā komponente tām mājsaimniecībām, kuras izmanto vienas fāzes pieslēgumu ar slodzi virs 16 ampēriem un trīs fāžu pieslēgumus, izriet no Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) sagatavotā likumprojekta, kas nodots ministrijām saskaņošanai.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd