"Ģimenes studija"

Latvijas Radio raidījums ģimenēm

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
No plastilīna līdz paklājiem un žalūzijām jeb kādi mācību līdzekļi bērnam jāpērk vecākiem, kādi skol...
No plastilīna līdz paklājiem un žalūzijām jeb kādi mācību līdzekļi bērnam jāpērk vecākiem, kādi skolai
Regulāri mācību gada nogalē vecāki no skolām un bērnudārziem saņem sarakstus, kādus mācībām nepieciešamos līdzekļus vajadzētu iegādāties nākamajam mācību gadam. Ir dažas lietas, kas jāpērk vecākiem, – kancelejas preces, sporta tērps, vēl kādi mācību līdzekļi, pārējais jānodrošina skolai. Ja vecāki saņem šādus nepieciešamo lietu sarakstus, noteikti jāvēršas pie skolas vadības.
Psihoterapeits: Atvaļinājums kā izaicinājums liecina par problēmām pāra attiecībās
Psihoterapeits: Atvaļinājums kā izaicinājums liecina par problēmām pāra attiecībās
Laulātiem pāriem kopējs atvaļinājuma ceļojums vai ceļojums kopā ar bērniem var kļūt par attiecību pārbaudījumu, ja ceļojums nav pietiekami plānots un katram no partneriem ir savas gaidas. Psihoterapeits Artūrs Miksons un klīniskā psiholoģe Kristīne Balode Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" skaidro, ka attiecības ir kā dzīvs organisms, kuram pārformēšanās ir nepieciešama, nesaskaņu gadījumā jāmācās būvēt attiecības, tās uzlabot arī atvaļinājuma laikā.
Pētījums: 6% ceturtklasnieku lasīšanas prasmes nesasniedz zemāko līmeni; viņi neprot lasīt
Pētījums: 6% ceturtklasnieku lasīšanas prasmes nesasniedz zemāko līmeni; viņi neprot lasīt
Starptautiskās lasītprasmes novērtēšanas pētījuma "PIRLS 2021" rezultāti liecina, ka pasliktinājusies mūsu skolēnu lasītprasme, 6% ceturtklasnieku lasīšanas līmenis nesasniedz zemāko pakāpi. Speciālisti Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" skaidro, ka lasītprasmes trenēšanai nepietiek ar nodarbībām skolā, vismaz pusstunda jālasa ārpus skolas.
Ārste: Viltotas rotaļlietas nopietni apdraud bērnu veselību
Ārste: Viltotas rotaļlietas nopietni apdraud bērnu veselību
Teju 70% no atklātajām viltotajām precēm Latvijā ir rotaļlietas. Viltotas rotaļlietas ir bīstamas bērniem, jo to ražotāji neievēro drošības standartus. Šādas rotaļlietas pērk, jo to cena ir krietni zemāka par oriģinālajām. Bērnu slimnīcā nonāk pacienti, kuri ir norijuši magnētus, uzlīmes, kā arī sīkas detaļas, kuras ražotas no bērniem nepiemērota materiāla. Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" speciālisti atgādina, ka vecāki ir tie, kas rūpējas par bērnu drošību, pērkot lētus viltojumus, var gadīties piedzīvot lielas bērnu veselības problēmas un izdevumus.
Saskarsmes tiesības bērna aprūpē šķirtās ģimenēs. Kā nodrošināt tiesas nolēmuma izpildi?
Saskarsmes tiesības bērna aprūpē šķirtās ģimenēs. Kā nodrošināt tiesas nolēmuma izpildi?
Likumdošana ir izveidota tā, lai bērna aprūpes jautājumos šķirtās ģimenēs saskarsmes lietās būtu iespējams pieņemt lēmumus bērna labākajās intereses. Diemžēl likuma nepietiekama pildīšana no vecāku un iesaistīto iestāžu puses, speciālistu neprofesionalitāte, tiesiskais nihilisms un citi iemesli pieļauj tiesas nolēmuma nepildīšanu, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" skaidroja speciālisti.
Dāvanas, datorlaiks, ieteicamā literatūra jeb kā bērnu mudināt lasīt grāmatas
Dāvanas, datorlaiks, ieteicamā literatūra jeb kā bērnu mudināt lasīt grāmatas
Dažās skolās vasaras brīvlaikā bērniem ir ieteicamo grāmatu saraksts, no kura izvēlēties dažas grāmatas lasīšanai. Nereti dzirdams, ka skolēniem neļauj izvēlēties komiksus vai kādas konkrētas grāmatas, uzskatot, ka tur nav pietiekami daudz teksta. Speciālisti Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" skaidro, ka šāda cenzūra drīzāk bērnus atturēs no intereses par grāmatām, jāizvēlas grāmata, kuras saturs bērnu aizrautu un ieinteresētu lasīšanā. Vecāki arī bērnus lasīt mudina ar dažādiem labumiem – dāvanām, datorlaiku un citiem.
Bērnudārzs vasarā tiek slēgts vai strādā daļēji. Kā rīkoties vecākiem?
Bērnudārzs vasarā tiek slēgts vai strādā daļēji. Kā rīkoties vecākiem?
Vasarās bērnudārzus slēdz uz mēnesi vai pāris nedēļām, vai organizē apvienotās grupas. Daļai slēgto bērnudārzu risinājumu piedāvā, daļai nē. Speciālisti Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" skaidro, ka gadījumos, ja vecākiem nav iespēja bērnu pieskatīt, dārziņam šis pakalpojums ir jāsniedz, domstarpību gadījumā pēc palīdzības jāvēršas pašvaldībā.
Bez baloniem, kokteiļsalmiņiem, vienreizlietojamiem traukiem. Kā sarīkot dabai draudzīgu ballīti bēr...
Bez baloniem, kokteiļsalmiņiem, vienreizlietojamiem traukiem. Kā sarīkot dabai draudzīgu ballīti bērnam
Atsakoties no plastmasas traukiem, baloniem un plastikāta karodziņu virtenēm, varam parūpēties, lai ballītes sekas dabā neuzkavētos vēl simtiem gadu. Ballītes sagatavošanā jāizsver dažādas jomas, lai tā būtu dabai draudzīga – ieskaitot dāvanas, apģērbu, izmantoto enerģiju un citas lietas, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" skaidroja speciālisti.
Kas jāzina grūtniecei, dodoties ceļojumā. Speciālistu ieteikumi
Kas jāzina grūtniecei, dodoties ceļojumā. Speciālistu ieteikumi
Grūtniecēm, dodoties ceļojumā, visi riski ir jāizsver kopā ar ginekologu, tāpat ir nepieciešama apdrošināšana, kurā ir iekļauta palīdzība. Jāņem vērā, ka grūtniecei ceļojuma laikā ir dažādi neprognozējami riski, tāpēc jānodrošinās ar dažādiem specifiskiem medikamentiem, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" skaidroja speciālisti.
Nāvi nav iespējams aptvert jeb kā pieņemt smagu bērna slimību vai aiziešanu
Nāvi nav iespējams aptvert jeb kā pieņemt smagu bērna slimību vai aiziešanu
Nāvi nav iespējams aptvert, tāpat kā ienākam pasaulē no neaptveramības, tāpat aizejam neaptveramībā. Dzīvē tas tā ir iekārtots, visam kaut kad ir jābeidzas, bet tad, kad mirst bērns, sastapšanās ar nāvi ir tik neaptverama, baisa, netaisnīga un nesaprotama. Ir nepieciešams laiks, lai sāpīgās emocijas pierimst. Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" saruna par to, kā samierināties un pieņemt sava bērna aiziešanu viņsaulē.
«Mērkaķis, resnā govs». Treniņos un deju mēģinājumos ir (ne)pieļaujami emocionāli aizskaroši aizrādī...
«Mērkaķis, resnā govs». Treniņos un deju mēģinājumos ir (ne)pieļaujami emocionāli aizskaroši aizrādījumi bērniem?
Kliegšana, emocionāli aizskaroši aizrādījumi treniņos un deju mēģinājumos mēdz būt bērnu un jauniešu ikdiena. Vecāku nostāja ir dažāda – vieni uzskata, ka tas palīdz bērnam augt, disciplinē, citi to uzskata par nepieņemamu disciplinēšanas un rezultātu sasniegšanas veidu. Tomēr bieži neapmierinātie vecāki šādas situācijas ar skolotājiem un treneriem nepārrunā, baidoties zaudēt bērna vietu pulciņā, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" skaidroja jomas speciālisti.
Bērnu ārste: Agrīnu  pubertāti nevar atstāt bez ievērības; jāveic izmeklējumi
Bērnu ārste: Agrīnu pubertāti nevar atstāt bez ievērības; jāveic izmeklējumi
Dažādu faktoru ietekmē novēro bērnu daļēju vai pilnu priekšlaicīgu pubertāti. Cēloņi ir liekais svars, vides faktori un citi iemesli. Speciālisti raidījumā "Gimenes studija" aicināja vecākus ar bērniem veidot atklātas attiecības, lai bērni neslēptu izmaiņas organismā, jo dažos gadījumos nepieciešama medikamentoza ārstēšana.
Kā bērnu pasargāt no apdegumiem pavasara saulē. Speciālistu ieteikumi
Kā bērnu pasargāt no apdegumiem pavasara saulē. Speciālistu ieteikumi
Lai saules aizsargkrēms pilnvērtīgi darbotos, tas pietiekamā daudzumā jāuzklāj ik pēc divām stundām. Bērnudārzos ne vienmēr tas tā tiek darīts, līdz ar to vislabāk bērnus no saules apdegumiem pavasarī pasargāt var piemērots, elpojošs apģērbs ar garām piedurknēm un galvassega, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" norādīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas dermatoloģe Sanita Žīgure.
Septiņi šķitis skaists cipars. Jāņa un Esmeraldas kuplajā ģimenē mīlestība mijas ar stingrību
Septiņi šķitis skaists cipars. Jāņa un Esmeraldas kuplajā ģimenē mīlestība mijas ar stingrību
Jānis un Esmeralda Tolpežņikovi audzina septiņus bērnus. Viņš strādā, apvienodams ārsta un evaņģēlista jeb sludinātāja pienākumus Cēsu Jāņa draudzē, viņa rūpējas par kuplo atvašu pulciņu, kur jaunākajai vēl tikai gadiņš. "Mēs esam nenormāla ģimene," Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" vairākkārt jokoja Jānis, atklājot, ka daudz kas viņu ģimenes dzīvē norisinās neparasti, bet tam visam cauri plūst mīlestība. 
Mācīties mazā vai lielā klasē: individuāla pieeja iepretim augstiem sasniegumiem
Mācīties mazā vai lielā klasē: individuāla pieeja iepretim augstiem sasniegumiem
Kamēr mazākās klases nodrošina skolēniem individuālu pieeju, vairāk uzmanības un iekļaujošāku vidi, statistika liecina, ka labāka izglītības kvalitāte vērojama lielākās klasēs, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" norādīja Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes profesore Dita Nīmante un šīs fakultātes vadošais pētnieks un profesors Andris Kangro. 
Vecāku izaicinājumi, audzinot dvīņus un trīņus. Mammu pieredze
Vecāku izaicinājumi, audzinot dvīņus un trīņus. Mammu pieredze
Dvīņu audzināšanā un viena bērna aprūpē ir daudz kopīga, taču ir izaicinājumi, kas mēdz būt ļoti specifiski. "Tev ir divi bērni, kas ir piedzimuši ar vienas minūtes starpību, tu redzi viņu atšķirīgo un saproti, ka mammas visvarenība ir ļoti ierobežota," Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" stāstīja dvīņu māsu mamma un psiholoģe Nikola Dzina. Viņa uzsvēra, ka galvenie izaicinājumi, audzinot dvīņus, ir bērnus savstarpēji nesalīdzināt un katram rast savu individuālo telpu.
Ginekoloģe: Savā praksē saprotam, ka daudzām kontracepcijas metodēm līdzi velkas mīti
Ginekoloģe: Savā praksē saprotam, ka daudzām kontracepcijas metodēm līdzi velkas mīti
Sieviešu zināšanas par kontracepcijas metodēm ir nepietiekamas, jo joprojām daudzām metodēm līdzi velkas sen iesakņojušies mīti, kas neatbilst patiesībai, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" vērtēja ginekoloģe un dzemdību speciāliste, medicīnas zinātņu doktore un profesore reproduktīvā veselībā Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) Gunta Lazdāne, kā arī ginekoloģe un dzemdību speciāliste, RSU docētāja Natalija Bērza un ginekoloģe un dzemdību speciāliste Alise Vigule.
Kā ir būt brālim vai māsai ģimenē, kurā aug bērns ar īpašām vajadzībām? Trīs stāsti
Kā ir būt brālim vai māsai ģimenē, kurā aug bērns ar īpašām vajadzībām? Trīs stāsti
Bērnu ar īpašām vajadzībām nevar izdalīt atsevišķi, īpašais bērns – tā ir ģimene, tas ir draugu loks, tā ir visa sabiedrība, kas savstarpēji saistīta. Un īpašo bērnu ģimenē, tāpat kā visās, valda ne tikai skumjas un izmisums, bet arī prieks. Savā pieredzē, kā ir augt ģimenē, kurā kāds no brāļiem vai māsām ir ar īpašām vajadzībām, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" dalījās trīs nu jau pieaugušie. 
Augstskolas atskaita studentus nepietiekamo latviešu valodas zināšanu dēļ; aicina veidot stingrākus...
Augstskolas atskaita studentus nepietiekamo latviešu valodas zināšanu dēļ; aicina veidot stingrākus atlases kritērijus
Latvijas augstskolās novērojams, ka studentu latviešu valodas zināšanu līmenis nav pietiekams programmu apguvei, tas attiecas uz studentiem, kuriem latviešu valoda ir dzimtā, kā arī uz tiem, kuri to apgūst kā svešvalodu. Topošo studentu zināšanu līmeni pēc centralizēto eksāmenu rezultātiem vai iestājpārrunām nevar pietiekami pārbaudīt. Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāve Dace Jansone aicina augstskolas izveidot stingrākus topošo studentu zināšanu pārbaudes kritērijus.
Kā pavadīt Lieldienas kopā ar bērniem? Pieredzē un padomos dalās trīs ģimenes
Kā pavadīt Lieldienas kopā ar bērniem? Pieredzē un padomos dalās trīs ģimenes
Sākas Lieldienu brīvdienas, cerams, ka būs siltas un saulainas. Ģimenes šos svētkus var svinēt dažādi, gan tiem gatavojoties jau ilgāku laiku, ievērojot gavēni, apmeklējot baznīcu un šīs dienas gaidot kā svētku kulmināciju, gan jau iepriekš sagaidot Lielo dienu, bet brīvdienās dodoties dabā, lai pamanītu, cik piebrieduši ir pumpuri un kur jau izspraukusies kāda pavasara puķe, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" pieredzē dalījās trīs ģimenes. 
Kas ir augsta riska grūtniecība? Skaidro ārstes
Kas ir augsta riska grūtniecība? Skaidro ārstes
Bezriska dzemdību un bezriska grūtniecību nav, – ir zems, paaugstināts vai augsts risks, riska faktori grūtniecības laikā var mainīties, turklāt daļa no tiem var tikt novērsti vēl pirms bērniņa ieņemšanas, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" skaidroja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Sievietes un bērna veselības klīnikas vadītāja Maira Jansone un Rīgas Dzemdību nama Dzemdību centra vadītāja Anna Miskova. 
Ar bērna piedzimšanu izčākst vecāku iepriekšējās draudzības. Neizbēgamība vai pārbaudījums?
Ar bērna piedzimšanu izčākst vecāku iepriekšējās draudzības. Neizbēgamība vai pārbaudījums?
Jaunajiem vecākiem ir draudzības, kas dzimst, pateicoties bērniem, bet ir arī tādas, kas, bērniņam atnākot, ar laiku pazūd. Lai tā nenotiktu, draugiem savā starpā jābūt atklātiem un jārunā par savām vēlmēm un iespējām, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" vērtēja ārste – rezidente psihoterapijā, jauno vecāku atbalsta grupas psihoterapeite Aleksandra Gromova un Latvijas Universitātes doktorante, mātišķības pētniece Elza Lāma.
IZM speciāliste: Pedagogu trūkuma dēļ skolās krievu valodu grūti aizstāt ar kādu no Eiropas Savienīb...
IZM speciāliste: Pedagogu trūkuma dēļ skolās krievu valodu grūti aizstāt ar kādu no Eiropas Savienības valodām
Sākot no 2026./27. mācību gada, visās izglītības iestādēs jānodrošina iespēja skolēniem kā otro svešvalodu apgūt kādu no Eiropas Savienības valodām, tomēr skolas aizvien kā otro svešvalodu bērniem piedāvā krievu valodu, jo citu svešvalodu skolotāju Latvijā trūkst, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" atzina Izglītības un zinātnes ministrijas Profesionālās un pieaugušo izglītības departamenta direktora vietniece Baiba Bašķere. 
Sadārdzinājies «Latvijas skolas somas» piedāvājums; nepieciešams līdzfinansējums
Sadārdzinājies «Latvijas skolas somas» piedāvājums; nepieciešams līdzfinansējums
Kultūras notikumu sadārdzinājums rada problēmas skolām jēgpilni izmantot "Latvijas skolas somas" piedāvājumu, un programma savu funkciju vairs nepilda, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" vērtēja režisors Jānis Znotiņš. Vienlaikus 2023. gadam jau piešķirts papildu finansējums, un plānots to darīt arī nākamgad, norādīja programmas "Latvijas skolas soma" vadītāja Aija Tūna un Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons (Nacionālā apvienība). 
Mākslīgais intelekts – palīgs mācībās vai plaģiātisma rīks?
Mākslīgais intelekts – palīgs mācībās vai plaģiātisma rīks?
Mūsdienu tehnoloģijas, tostarp mākslīgais intelekts un "Chat GPT" lietotne, rada jaunus plaģiātisma riskus, taču vienlaikus tās var pielietot pareizi un iekļaut mācību procesā. Mākslīgais intelekts var būt noderīgs rīks, ja to pielieto pietiekami kvalitatīvi un radoši, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" vērtēja eksperti. 
Vecmāte: Pēcdzemdību aprūpe Latvijā būtībā nepastāv
Vecmāte: Pēcdzemdību aprūpe Latvijā būtībā nepastāv
Jauno vecāku un arī speciālistu pieredzē pēcdzemdību aprūpes sistēma Latvijā būtībā neeksistē – ir tikai atsevišķi maksas pakalpojumi, nevis vienota palīdzība. Lai palīdzētu jaunajiem vecākiem un it sevišķi māmiņām, tas būtu jāmaina, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" vērtēja instagrama konta "Mamma mammai" autore Katja Zilpauša, Dobeles slimnīcas vecmāte Rasma Kaminska un psiholoģijas zinātņu doktore, kognitīvi biheiviorālā terapeite Diāna Zande.
Tiesībsarga birojs: Valsts uzturlīdzekļu palielināšana būtu bērnu interesēs
Tiesībsarga birojs: Valsts uzturlīdzekļu palielināšana būtu bērnu interesēs
Pieaugot minimālajai algai par 24%, palielinājies arī minimālo uzturlīdzekļu apmērs, kas katram vecākam ir jānodrošina savam bērnam, taču izmaksu apmērs no valsts uzturlīdzekļu garantiju fonda palicis nemainīgs. Lai situāciju labotu, valdībai būtu jālemj bērnu interesēs un summa vai nu jāizlīdzina, vai vismaz nedaudz jāpalielina, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" vērtēja Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere. 
«Cilvēki mūs asociē ar mūziku, un arī mēs paši labi jūtamies mūzikā.» Ciemos pie Zemīšu ģimenes
«Cilvēki mūs asociē ar mūziku, un arī mēs paši labi jūtamies mūzikā.» Ciemos pie Zemīšu ģimenes
Maz tādu, kuriem vienaldzīga Kaspara Zemīša spēja ģitārai likt neaizmirstami skanēt gan akadēmiskās, gan džeza, gan roka vai popa mūzikas ritmos. Viņš muzicē kopā ar Latvijas izcilākajiem mūziķiem, bet nereti arī ar savu ģimeni – sievu Andu un dēliem Kārli, Mārtiņu Matīsu un Jēkabu Robertu, kuri visi arī izvēlējušies būt tuvās attiecībās ar mūziku. Kārlis muzicē grupā "Pirmais kurss", Mārtiņš ir daļa "Sudden Lights", bet Jēkabs mācās Rīgas Doma kora skolā," viņi stāstīja Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija". 
Vai ģimenes ārsti drīkst atteikties reģistrēt savā praksē jaundzimušos?
Vai ģimenes ārsti drīkst atteikties reģistrēt savā praksē jaundzimušos?
Uzmanību problēmai par ģimenes ārstu pieejamību jaunajām ģimenēm pievērsusi aptauja, kurā jaunās māmiņas norāda – ģimenes ārsti atsakās reģistrēt jaundzimušos savā praksē un doties mājas vizītēs. Šādi ārsti pārkāpj normatīvos aktus, bet jāņem vērā, ka tam par iemeslu varētu būt viņu nedrošība par savām zināšanām mazuļu aprūpē, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" vērtēja Nacionālā veselības dienesta vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd