Artjoms Konohovs

Artjoms Konohovs

Latvijas Radio korespondents Briselē

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Stoltenbergs vizītē Kijivā sola turpmāku palīdzību Ukrainai
(papildināts)
Stoltenbergs vizītē Kijivā sola turpmāku palīdzību Ukrainai (papildināts)
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenergs ceturtdien ieradies iepriekš neizziņotā vizītē Kijivā, kur ticies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Kopā ar viņu Ukrainas galvaspilsētu apmeklējuši arī Lielbritānijas un Francijas aizsardzības ministri. Galvenais sarunu temats – turpmākās palīdzības sniegšana Ukrainai.
ZZS neatteiksies no sadarbības ar Lembergu; Siliņa nevēlas notiesātā ietekmi uz koalīciju
(papildinā...
ZZS neatteiksies no sadarbības ar Lembergu; Siliņa nevēlas notiesātā ietekmi uz koalīciju (papildināts)
Zaļo un Zemnieku savienība no sadarbības ar partijas "Latvijai un Ventspilij" vadītāju Aivaru Lembergu neatteiksies arī pēc notiesājoša sprieduma otrajā tiesu instancē. Partijā norāda, ka tiesas spriedums vēl nav stājies spēkā un to ir iespējams pārsūdzēt. Savukārt premjere Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība") uzsver, ka viņas vadītā valdība stingri norobežojas no sankciju sarakstā iekļautām personām un attiecībā uz Lembergu nekas nav mainījies.
Eiropas uzņēmumiem kļūst arvien grūtāk strādāt Ķīnā
Eiropas uzņēmumiem kļūst arvien grūtāk strādāt Ķīnā
Eiropas Savienība brīdina Ķīnu, ka Eiropas uzņēmumiem kļūst arvien grūtāk veidot tur biznesu. Tam traucē ne tikai jaunie nacionālās drošības likumi, bet arī Ķīnas attieksme pret Krievijas karu ar Ukrainu. Šo vēstījumu amatpersonām Pekinā nogādāja Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis, kurš pirmdien noslēdza četru dienu vizīti Ķīnā.
ECB vadītāja atzīst, ka procentu likmju celšana ir sāpīga
(papildināts)
ECB vadītāja atzīst, ka procentu likmju celšana ir sāpīga (papildināts)
Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidente Kristīne Lagarda apzinās, ka procentu likmju celšana ir sāpīga daudziem iedzīvotājiem ar hipotekāriem kredītiem. Tomēr tas esot vienīgais veids, kā samazināt inflāciju līdz 2% robežai. Viņa spriež, ka šo mērķi varētu sasniegt līdz 2025. gada beigām.
Polijas un Ukrainas attiecībās mazinās ieroču piegāžu dēļ radītais saspīlējums
(papildināts)
Polijas un Ukrainas attiecībās mazinās ieroču piegāžu dēļ radītais saspīlējums (papildināts)
Polijas valdošie politiķi pēc valsts premjera skaļā paziņojuma par ieroču piegādes pārtraukšanu Ukrainai sākuši  nogludināt publiskās domstarpības ar Ukrainu un retorikā ieņemt samiernieciskāku toni. Tomēr politikas analītiķi vērtēja, ka pārskatāmā nākotnē attiecības starp Poliju un Ukrainu varētu palikt sarežģītas, jo uzreiz pēc oktobrī paredzētajām parlamenta vēlēšanām Polijā sāksies citas priekšvēlēšanu kampaņas.
Polijas nesaskaņas ar Ukrainu saasinājušās priekšvēlēšanu gaisotnē
(papildināts)
Polijas nesaskaņas ar Ukrainu saasinājušās priekšvēlēšanu gaisotnē (papildināts)
Polija kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā bijusi viena no aktīvākajām Ukrainas atbalstītājām, taču pēdējā laikā Polijas valdība iesaistījusies asā vārdu apmaiņā ar Ukrainas līderiem. Politikas komentētāji to skaidro ar 15. oktobrī gaidāmajām Polijas parlamenta vēlēšanām, pirms kurām Polijā valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" ("PiS") mēģina sevi parādīt kā nepiekāpīgu Polijas interešu aizstāvi.
Saasinās cīņa par Eiropas Investīciju bankas prezidenta krēslu
Saasinās cīņa par Eiropas Investīciju bankas prezidenta krēslu
Finiša taisnē ir nonākusi cīņa par Eiropas Investīciju bankas (EIB) vadītāja amatu. Divas galvenās kandidātes ir dāniete Margrēte Vestagere un spāniete Nadija Kalvinjo. Tomēr šķiet, ka pagaidām ne vienai, ne otrai kandidātei nav nepieciešamā atbalsta. Turklāt politiķu aprēķinus var ietekmēt arī tas, kuras valsts pārstāvis ieņems ietekmīgo Eiropas Centrālās bankas (ECB) Uzraudzības valdes priekšsēdētāja amatu.
Armēnijas premjers: Erevāna nav piedalījusies Kalnu Karabahas pamiera vienošanās tapšanā
Armēnijas premjers: Erevāna nav piedalījusies Kalnu Karabahas pamiera vienošanās tapšanā
Azerbaidžāna pēc aptuveni diennakti ilgām kaujām Kalnu Karabahā ir paziņojusi par uzvaru tā dēvētajā "pretterorisma operācijā". Trešdien tika panākta vienošanās par pamieru, bet jau ceturtdien sāksies sarunas par Kalnu Karabahas pakāpenisku nodošanu Azerbaidžānas kontrolē. Armēnijas vadība ir paziņojusi, ka nav piedalījusies šīs vienošanās tapšanā. 
Azerbaidžānas karaspēks sācis plaša mēroga militāro operāciju Kalnu Karabahā
(papildināts)
Azerbaidžānas karaspēks sācis plaša mēroga militāro operāciju Kalnu Karabahā (papildināts)
Azerbaidžānas Aizsardzības ministrija otrdien paziņoja, ka Azerbaidžānas bruņotie spēki sākuši "pretterorisma pasākumus" Kalnu Karabahas reģionā. Operācijas mērķis esot novērst provokācijas un aizsargāt civiliedzīvotājus. Armēnija tikmēr apgalvo, ka Azerbaidžāna gatavojas veikt etnisko tīrīšanu pret Kalnu Karabahas iedzīvotājiem, kas lielākoties ir etniskie armēņi.
Baltkrievijas opozīcija plāno izsniegt pases baltkrieviem ārzemēs. Kā tas notiks? Intervija ar Cihan...
Baltkrievijas opozīcija plāno izsniegt pases baltkrieviem ārzemēs. Kā tas notiks? Intervija ar Cihanauskas «labo roku»
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Cihanauska, uzrunājot Eiropas Parlamenta deputātus Strasbūrā, parādīja attēlu ar pases vāku, ko ārzemēs dzīvojošajiem Baltkrievijas pilsoņiem plāno sākt izsniegt viņas vadītie opozīcijas spēki. Tas ļautu šiem cilvēkiem izvairīties no nepieciešamības atgriezties dzimtenē, kur viņiem varētu draudēt briesmas. To, kā tas varētu notikt, intervijā Latvijas Radio skaidroja Cihanauskas "labā roka" Franaks Vjačorka.
Indijā noslēdzas G20 sanāksme; tās iznākumu valstis vērtē dažādi
Indijā noslēdzas G20 sanāksme; tās iznākumu valstis vērtē dažādi
Indijā noslēgusies G20 valstu līderu sanāksme. Par tās iznākumu skan dažādi vērtējumi. Indijas, Brazīlijas un Krievijas pārstāvji šo tikšanos dēvē par savu panākumu. Savukārt Eiropa un Japāna izsaka gandarījumu, ka visas valstis ir spējušas paust atbalstu ANO statūtiem, ko Krievija šobrīd pārkāpj.
ASV prezidents Baidens ieradies īsā vizītē Vjetnamā
ASV prezidents Baidens ieradies īsā vizītē Vjetnamā
ASV prezidents Džo Baidens ieradies Vjetanamā. Šis brauciens notiek uzreiz pēc G20 līderu sanāksmes Indijā. Baidens vēlas stiprināt attiecības ar Vjetnamu un citām Āzijas valstīm laikā, kad reģionā pieaug Ķīnas ietekme. Līdzīgs mērķis viņam bija arī G20 sanāksmes laikā.
G20 samita deklarācijā nenosoda Krieviju
G20 samita deklarācijā nenosoda Krieviju
G20 valstu samita līderiem Indijā izdevies vienoties par kopīgās deklarācijas tekstu, kaut domstarpības sagādāja Krievijas karš Ukrainā.
Slovēnija ieņēmumus no banku virspeļņas nodokļa novirzīs plūdu seku likvidēšanai 
Slovēnija ieņēmumus no banku virspeļņas nodokļa novirzīs plūdu seku likvidēšanai 
Slovēnija kļuva par jaunāko Eiropas valsti, kas nolēmusi ieviest banku virspeļņas nodokli. Premjerministrs Roberts Golobs ir paziņojis, ka iegūtie līdzekļi tiks novirzīti valsts atjaunošanai pēc katastrofāliem plūdiem, kas skāra Slovēniju augustā. Kā zināms, par līdzīgām banku virspeļņas nodevām tiek spriests arī Lietuvā, Itālijā, Spānijā, Ungārijā, kā arī Latvijā.
Spēcīgi plūdi piemeklējuši Grieķiju, Bulgāriju un Turciju
(papildināts)
Spēcīgi plūdi piemeklējuši Grieķiju, Bulgāriju un Turciju (papildināts)
Spēcīgie plūdi ir piemeklējuši daļu Grieķijas, Bulgārijas un Turcijas. Vienā no Grieķijas centrālajiem reģioniem diennakts laikā ir nolijis aptuveni gada nokrišņu daudzums. Savukārt Stambulā stiprs lietus ir nācis pēc īpaši sausas vasaras. Dabas stihija šajās trijās valstīs ir aiznesusi 11 cilvēku dzīvību.
Pieaug bažas par gūstā turēto Nigēras prezidentu
Pieaug bažas par gūstā turēto Nigēras prezidentu
Eiropas Savienība (ES) pauž bažas par gūstā turētā Nigēras prezidenta stāvokli. Tiek ziņots, ka prezidentam Muhamedam Bazumam un viņa ģimenei vairākas dienas nav pieejams svaigs ēdiens, elektrība un medicīniskā aprūpe.
Latvija, Lietuva un Polija skeptiskas par Lukašenko vēlmi «uzlabot attiecības ar kaimiņvalstīm»
Latvija, Lietuva un Polija skeptiskas par Lukašenko vēlmi «uzlabot attiecības ar kaimiņvalstīm»
Baltkrievijas vadonis Aleksandrs Lukašenko ir paudis gatavību uzsākt sarunas un uzlabot attiecības ar Poliju un pārējiem kaimiņiem no Eiropas Savienības. Kaimiņvalstis uz autokrāta paziņojumu raugās skeptiski un pastiprina drošību pie Baltkrievijas robežas. Polija uz pierobežas teritoriju nosūtīs 10 000 karavīru, Lietuva – 2000, savukārt Latvijā pierobežā noteikts pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms.
Slovēnijā plūdu nodarītos postījumus lēš uz miljardiem eiro
Slovēnijā plūdu nodarītos postījumus lēš uz miljardiem eiro
Slovēnija turpina atkopties no milzīgiem plūdiem, kas kopš ceturtdienas pārņēma divas trešdaļas valsts teritorijas. Slovēnijas premjers Roberts Golobs lēš, ka zaudējumi ir mērāmi miljardos eiro. Lai palīdzētu ātrāk attīrīt postījumu sekas, Slovēnijas valdība ir noteikusi nākamo pirmdienu par oficiālo brīvdienu un aicina visus iedzīvotājus doties citu citam palīgā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd