Artjoms Konohovs

Artjoms Konohovs

Latvijas Radio korespondents Briselē

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Eiropas Savienības valstu līderi vienojušies sākt iestāšanās sarunas ar Ukrainu un Moldovu
(papildin...
Eiropas Savienības valstu līderi vienojušies sākt iestāšanās sarunas ar Ukrainu un Moldovu (papildināts)
Eiropas Savienības (ES) valstu līderi ir vienojušies sākt iestāšanās sarunas ar Ukrainu un Moldovu, kā arī piešķirt kandidātvalsts statusu Gruzijai. Tā paziņojumā sociālajos medijos vēsta Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels. Tiek plānots, ka martā iestāšanās sarunas tiks uzsāktas arī ar Bosniju un Hercegovinu, kad šī valsts būs izpildījusi iepriekš izvirzītos priekšnosacījumus.
Īrijā rīkos referendumu par grozījumiem konstitūcijā
Īrijā rīkos referendumu par grozījumiem konstitūcijā
Īrijā notiks referendums, lai svītrotu no konstitūcijas divas normas, kas tiek uzskatītas par novecojušām. Runa ir par sievietes lomu mājās, kā arī par ģimenes jēdzienu. Abi balsojumi ir paredzēti 8. martā.
Orbāns arvien asāk iestājas pret Ukrainas virzību uz ES
Orbāns arvien asāk iestājas pret Ukrainas virzību uz ES
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns izteicies pret Ukrainas iestāšos Eiropas Savienībā, paužot, ka tas neatbilst Ungārijas pašreizējām nacionālajām interesēm. Viņš tikko arī nācis klajā ar jauniem pārmetumiem Eiropas Komisijai, sakot, ka tās piedāvājums par sarunu sākšanu ar Ukrainu ir nepamatots un slikti sagatavots.
Baltijas valstis un Polija nosoda Krievijas līdzdalību EDSO sanāksmē
Baltijas valstis un Polija nosoda Krievijas līdzdalību EDSO sanāksmē
Baltijas valstu, kā arī Polijas un Ukrainas ārlietu ministri boikotē ceturtdien Ziemeļmaķedonijas galvaspilsētā Skopjē notiekošo Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) tikšanos. Tam par iemeslu ir Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova dalība šajā sanāksmē.
Ar aizdomu ēnu pār organizatoriem Dubaijā sākas ANO Klimata konference
(papildināts)
Ar aizdomu ēnu pār organizatoriem Dubaijā sākas ANO Klimata konference (papildināts)
Dubaijā ceturtdien, 30. novembrī, sākas Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Klimata konference (COP28). Tā notiek laikā, kad pasaules vadošie zinātnieki klimata jomā zvana trauksmes zvanus, sakot, ka ar līdzšinējiem soļiem klimata pārmaiņu ierobežošanai ir krietni par maz. Eiropas Savienība (ES) cer pārliecināt citus pasaules reģionus sekot mūsu ambiciozajam piemēram un straujāk samazināt izmešus. Tikmēr pār konferences organizatoriem – Apvienotajiem Arābu Emirātiem – krīt aizdomas par pasākuma izmantošanu jaunu naftas piegādes līgumu veicināšanā.
NATO sanāksmē Briselē Kariņš zondē atbalstu cīņai par ģenerālsekretāra posteni
(papildināts)
NATO sanāksmē Briselē Kariņš zondē atbalstu cīņai par ģenerālsekretāra posteni (papildināts)
Briselē otrdien un trešdien notiek NATO ārlietu ministru tikšanās, kurā galvenie jautājumi ir atbalsts Ukrainai, Izraēlas un "Hamās" karš, kā arī ieilgusī Zviedrijas pievienošanās NATO. Sanāksmē piedalās arī Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"), kuram šī ir pirmā šāda veida tikšanās, kopš viņš paziņoja par gatavību kandidēt uz NATO ģenerālsekretāra posteni.
Ko dalība Eiropas Savienībā nozīmē Ukrainas, Ziemeļmaķedonijas un Kosovas sieviešu tiesību aktīvistē...
Ko dalība Eiropas Savienībā nozīmē Ukrainas, Ziemeļmaķedonijas un Kosovas sieviešu tiesību aktīvistēm
Ukraina un Moldova ar nepacietību gaida oficiālu sarunu uzsākšanu par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES). Iespējams, ka 27 pašreizējo dalībvalstu vadītāji šo lēmumu varētu pieņemt jau pēc pāris nedēļām gaidāmajā samitā. Daudzi Ukrainā raugās uz ES ar lielām cerībām, tomēr, kā pierāda Balkānu valstu pieredze, iestāšanās process mēdz būt ilgs un sarežģīts. Tas ir arī laiks, kad sabiedrībā var notikt būtiskas pārmaiņas, tostarp veidojot iekļaujošu vidi. Latvijas Radio uz sarunu aicināja trīs sieviešu tiesību aktīvistes no Ukrainas, Ziemeļmaķedonijas un Kosovas, lai saprastu, kā viņas raugās uz savas valsts un sabiedrības ceļu pretī dalībai ES.
Baltijas uzņēmumi meklēs IT speciālistus Nigērijā, Kenijā un Armēnijā
Baltijas uzņēmumi meklēs IT speciālistus Nigērijā, Kenijā un Armēnijā
Lai piesaistītu trūkstošos speciālistus informācijas tehnoloģiju (IT) jomā, Baltijas valstis ar Eiropas Savienības (ES) atbalstu ir uzsākušas pilotprojektu sadarbībai ar Nigēriju, Keniju un Armēniju. Idejas autori cer, ka augsti izglītotu speciālistu pieplūdums palīdzēs Baltijas valstu kompānijām, it sevišķi jaunuzņēmumiem, straujāk augt. Savukārt talantīgie nigērieši, kenijieši un armēņi varēs pierādīt savas profesionālās spējas.
Eiropas Savienības un Kanādas samitā mēģina pasvītrot abu pušu vienprātību
Eiropas Savienības un Kanādas samitā mēģina pasvītrot abu pušu vienprātību
Palīdzība Ukrainai, konflikts Tuvajos Austrumos un starptautiskā tirdzniecība ir daži no aktuālajiem jautājumiem, kas šodien ir Kanādas un Eiropas Savienības līderu sanāksmes dienaskārtībā. Tā notiek simboliskā vietā – Sentdžonsas pilsētā Ņūfaundlendas salā, kur savulaik tika nodibināti pirmie transatlantiskie bezvadu sakari.
Hersonas apgabala ciematā Krievijas triecienā nogalināti vairāki cilvēki
Hersonas apgabala ciematā Krievijas triecienā nogalināti vairāki cilvēki
Krievijas karaspēks ceturtdien apšaudījis Hersonas apgabala Čornobajivkas ciematu. Ukrainas iekšlietu ministrijas vadība ziņo par trim bojāgājušajiem un pieciem ievainotajiem. Apšaudē esot arī bojātas aptuveni 60 ēkas. Savukārt Ukrainas armija vēsta, ka pie Avdijivkas ir sācies trešais Krievijas armijas uzbrukuma vilnis.
Vai katalāņu separātistu amnestija nesīs stabilitāti Spānijā? Saruna ar Katalonijas ministri Meritse...
Vai katalāņu separātistu amnestija nesīs stabilitāti Spānijā? Saruna ar Katalonijas ministri Meritselu Seretu
Lai kļūtu par Spānijas valdības vadītāju, Pedro Sančesam bija nepieciešamas arī divu Katalonijas neatkarības kustības partiju balsis. Apmaiņā tās pieprasīja amnestiju visiem, kas bija saistīti ar 2017. gada Katalonijas neatkarības referendumu, kā arī izvirzīja citas prasības, tostarp atzīt kataloniešu, galisiešu un basku valodu par oficiālajām Eiropas Savienības valodām. Gaidāmā amnestija ir izsaukusi plašus protestus Madridē. Latvijas Radio uz sarunu aicināja Katalonijas ārējās darbības un Eiropas Savienības jautājumu ministri Meritselu Seretu, lai skaidrotu, kāpēc amnestija ir tik būtiska Katalonijas neatkarības kustības aizstāvjiem.
Saeima konceptuāli atbalsta pat par «kurkuli» nosaukto 2024. gada valsts budžetu
Saeima konceptuāli atbalsta pat par «kurkuli» nosaukto 2024. gada valsts budžetu
Saeima ceturtdien, 16. novembrī, pēc vairāku stundu ilgām debatēm pirmajā lasījumā atbalstīja premjeres Evikas Siliņas ("Jaunā Vienotība") valdības sagatavoto 2024. gada budžeta projektu. Valdība sagatavoto budžeta projektu dēvē par drošības un ilgtspējas budžetu, tomēr opozīcijas deputāti debašu laikā pauda kritiku, veltot valdības piedāvājumam skarbus apzīmējumus, pat dēvējot to par "kurkuli ar "Jaunās Vienotības" galvu" un norādot uz nepilnībām tajā.
Rīga konkurē ar Eiropas metropolēm par mājvietu topošajai ES aģentūrai cīņai ar naudas atmazgāšanu
Rīga konkurē ar Eiropas metropolēm par mājvietu topošajai ES aģentūrai cīņai ar naudas atmazgāšanu
Rīga sākusi sacensību ar astoņām Eiropas pilsētām par iespēju izvietot jaunveidojamo Eiropas Savienības (ES) aģentūru cīņai ar naudas atmazgāšanu. Konkurence ir sīva, jo šo iestādi vēlas izmitināt arī tādas pilsētas kā Frankfurte, Parīze, Madride, Roma, Dublina, Brisele un arī Viļņa. Latvijas amatpersonas uzskata, ka tik lielas aģentūras izvietošana mūsu reģionā sūtītu labu signālu gan pārējai Eiropai, gan Krievijai.
Beļģijā pārtver kravu ar 700 kilogramiem kokaīna
Beļģijā pārtver kravu ar 700 kilogramiem kokaīna
Beļģijas policija ir arestējusi kravas automašīnas šoferi, kurš pārvadāja gandrīz 700 kilogramus kokaīna. Arests notika kādā stāvvietā šosejas malā, netālu no Antverpenes ostas.
Izraēla nepiekrīt uguns pārtraukšanai Gazā; aug satraukums par situāciju lielākajā slimnīcā
Izraēla nepiekrīt uguns pārtraukšanai Gazā; aug satraukums par situāciju lielākajā slimnīcā
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu noraida uguns pārtraukšanas iespēju Gazas joslā un saka, ka karš pret grupējuma "Hamās" teroristiem turpināsies ar pilnu sparu. Pēc Netanjahu vārdiem, pamiers būs iespējams tikai pēc tam, kad tiks atbrīvoti visi ķīlnieki. Savukārt starptautiskās organizācijas pauž arvien lielāku satraukumu par situāciju lielākajā Gazas pilsētas slimnīcā.
Arābu valstis asi kritizē Izraēlu un pieprasa pamieru Gazā
Arābu valstis asi kritizē Izraēlu un pieprasa pamieru Gazā
Islāma un arābu valstu līderi mudina nekavējoties pārtraukt uguni Gazā, ļaut piegādāt humāno palīdzību un atjaunot pilnvērtīgu starptautisko organizāciju darbību šajā joslā. Tāds paziņojums izskanēja Saūda Arābija notiekošajā reģiona līderu ārkārtas samitā, kas veltīts situācijai Gazā.
Makrons mudina pārtraukt uguni Gazā
Makrons mudina pārtraukt uguni Gazā
Francijas prezidents Emanuels Makrons uzskata, ka uguns pārtraukšana Gazā ir vienīgais risinājums. Šādu nostāju viņš pauda intervijā britu raidsabiedrībai BBC pēc Parīzē notikušās miera konferences.
Beļģijā aizturēti divi esktrēmisti ar saiknēm Lietuvā
Beļģijā aizturēti divi esktrēmisti ar saiknēm Lietuvā
Beļģijas varasiestādes ir aizturējušas divus cilvēkus aizdomās par dalību galēji labējo ekstrēmistu grupējumā. Viņi esot gatavojuši sprādzienu un mēģinājuši kurināt vardarbību. Izmeklēšana Beļģijā ir devusi pavedienu, uz kura pamata kratīšanas ir notikušas arī vairākās citās valstīs, tostarp Lietuvā.
Austrālija sola uzņemt «klimata bēgļus» no pamazām izzūdošās Klusā okeāna valsts Tuvalu
Austrālija sola uzņemt «klimata bēgļus» no pamazām izzūdošās Klusā okeāna valsts Tuvalu
Līdz šim cīņa ar klimata pārmaiņām bijusi sarežģīta, bet pasaules līderu solījumu ieviešana dzīvē – vēl sarežģītāka. Tādēļ dažas Klusā okeāna salu valstis arvien vairāk sāk apzināties, ka jau drīzumā tās varētu pilnībā izzust. Pirmā varētu būt Tuvalu, kuras valdība piektdien parakstīja vienošanos ar Austrāliju par iespēju pakāpeniski pārvietot savus iedzīvotājus.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd