Ekonomika
Ašeradens: Būtiska darbaspēka nodokļu mazināšana prasītu 500–600 miljonu eiro izmaiņas nodokļu sistē...
Ašeradens: Būtiska darbaspēka nodokļu mazināšana prasītu 500–600 miljonu eiro izmaiņas nodokļu sistēmā
No uzņēmēju puses šobrīd ir pietiekami liels spiediens par nepieciešamību būtiski samazināt darbaspēka nodokļus, lai tie izlīdzinātos ar pārējām Baltijas valstīm, bet tas ir pietiekami kapitālietilpīgi un prasa 500–600 miljonu eiro izmaiņas nodokļu sistēmā, intervijā sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība").
Šogad sarucis bioloģisko saimniecību skaits
Šogad sarucis bioloģisko saimniecību skaits
Šogad Latvijā samazinājies bioloģisko saimniecību skaits. Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija kā vienu no būtiskiem iemesliem min vājo atbalsta sistēmu tieši bioloģiskajai ražošanai, mainoties lauksaimniecības politikas plānošanas periodiem. Lielākoties no nozares aiziet mazākas saimniecības. Tikmēr saimniecības, kuras paliek šajā nozarē, bieži cenšas eksperimentēt un kļūt neatkarīgākas.
Latvija rosinās Eiropas Savienībai aizliegt Krievijas graudu importu
(papildināts)
Latvija rosinās Eiropas Savienībai aizliegt Krievijas graudu importu (papildināts)
Latvija rosinās Eiropas Savienībai (ES) aizliegt graudu importu no Krievijas, par to vienojusies valdība. Pašlaik no Krievijas un tostarp tās okupētajām teritorijām Ukrainā, Eiropas Savienībā ieplūst agresorvalsts graudi, kas ir ievērojami lētāki par tirgus cenu. Daļa šo graudu paliek Latvijā un citās Eiropas valstīs. 
Ekonomisti: Ukrainas bēgļiem pozitīva ietekme uz Igaunijas ekonomiku
Ekonomisti: Ukrainas bēgļiem pozitīva ietekme uz Igaunijas ekonomiku
Ukrainas bēgļiem uz Igaunijas ekonomiku ir bijusi drīzāk pozitīva ietekme, un saskaņā ar jaunākajiem datiem ukraiņu devums ekonomikā nodokļu un patēriņa veidā pārsniedz sociālo pabalstu un citas finansiālās palīdzības izmaksas. To Igaunijas sabiedriskajiem medijiem norādījuši Igaunijas ekonomisti un amatpersonas. Arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs Ukrainas bēgļi dod pozitīvu pienesumu ekonomikai.
Ministrs: PVN 12% likme dārzeņiem un augļiem nav tikai viena gada risinājums
Ministrs: PVN 12% likme dārzeņiem un augļiem nav tikai viena gada risinājums
Svaigiem augļiem un dārzeņiem samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme 12% apmērā, kas gan ir vairāk nekā pašlaik spēkā esošā 5% likme, varētu būt ne tikai nākamā gada risinājums, bet pastāvīga, jo finansējuma avots tai ir ilgtermiņa, intervijā LTV raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja zemkopības ministrs Armands Krauze (Zaļo un Zemnieku savienība).
Rūpniecību «silda aukstums»; ļoti strauju izaugsmi tuvākajā nākotnē neparedz
Rūpniecību «silda aukstums»; ļoti strauju izaugsmi tuvākajā nākotnē neparedz
Latvijas rūpniecība oktobrī panāca pirmo pozitīvo gada pieauguma skaitli kopš 2022. gada jūnija, kas notika, pateicoties lielam kāpumam enerģētikā. To ietekmē laika apstākļi, arī svārstīgo elektrības un gāzes cenu attiecības. Bet kopumā lejupslīde Latvijas apstrādes rūpniecībā, kas sākās līdz ar Covid-19 pandēmijas beigām un Krievijas iebrukumu Ukrainā 2022. gada sākumā, tuvojas beigām, un jau nākamā gada sākumā ražošanas apjomi varētu atkal sākt augt, prognozē ekonomisti.
Mazo veikalu īpašnieki neapmierināti ar depozīta sistēmas prasībām
Mazo veikalu īpašnieki neapmierināti ar depozīta sistēmas prasībām
2022. gada februārī Latvijā tika ieviesta depozīta sistēma dzērienu iepakojumam. Šobrīd vismaz reizi mēnesī vai biežāk depozīta iepakojumus nodod jau 80% iedzīvotāju, kas ir par 9 procentpunktiem vairāk nekā pērn, bet kopumā depozīta sistēmu izmanto 94% Latvijas mājsaimniecību. Tā liecina uzņēmuma "Depozīta iepakojuma operators" jaunākais pētījums.
Hipotekāro kredītu ņēmējiem gatavo «helikoptera naudu»
Hipotekāro kredītu ņēmējiem gatavo «helikoptera naudu»
Saeimas Budžeta un finanšu komisijas deputāti atteikušies no mērķēta atbalsta tiem kredītņēmējiem, kurus vissmagāk skāris kredītu procentu pieaugums. Tā vietā atlaides procentu likmēm piemēros gandrīz visiem hipotekāro kredītu ņēmējiem, vēsta LTV raidījums "de facto".
Cīņā ar ēnu ekonomiku neņem vērā pētnieku rekomendācijas
Cīņā ar ēnu ekonomiku neņem vērā pētnieku rekomendācijas
Vērtējot Latvijas labklājības līmeni un to, kādēļ gadu no gada atpaliekam no kaimiņvalstīm, nevar neņemt vērā ēnu ekonomikas apjomu. Tas jau apmēram 15 gadus ir nemainīgi liels – vidēji ceturtdaļa no iekšzemes kopprodukta (IKP), turklāt pēdējos gados ar augšupejošu tendenci. Politiķi teorētiski meklē labākos rīkus, kā iedzīvotājus mudināt iznākt no pelēkās zonas, bet pētnieki norāda, ka viņu ieteikumi netiek ņemti vērā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd