Asociācija: Aviokompāniju pārvadāto pasažieru skaits nākamgad sasniegs rekordaugstu līmeni

Aviokompānijas pasaulē nākamgad pārvadās 4,7 miljardus pasažieru, kas būs visu laiku augstākais līmenis, trešdien prognozēja Starptautiskā Gaisa satiksmes asociācija (IATA).

"Sagaidāms, ka 2024. gadā ar lidmašīnām ceļos aptuveni 4,7 miljardi cilvēku, tādējādi pārsniedzot iepriekšējo rekordaugsto līmeni 4,5 miljardu pasažieru apmērā, kas tika reģistrēts pirms koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes 2019. gadā," norādīja IATA.

Optimistiskās nozares perspektīvas apliecināja arī jaunākās patērētāju aptaujas dati, vēstīja IATA. Teju puse no aptaujātajiem cilvēkiem šobrīd ceļo tikpat bieži kā pirms Covid-19 pandēmijas.

Trešdaļa pat to dara biežāk, savukārt tikai 18% aptaujāto norādīja, ka ceļo retāk.

44% respondentu arī norādīja, ka turpmākajos 12 mēnešos plāno ceļot biežāk nekā aizvadītajā gadā. Bet tikai 7% apliecināja, ka ceļos mazāk, kamēr 48% pārliecināti, ka to darīs tikpat bieži kā pērn.

IATA arī prognozēja, ka 2024. gadā aviobiļešu cenu pieaugums būs mērens, savukārt degvielas cenas saglabāsies augstas un turpinās veidot gandrīz trešdaļu no kopējām biļetes izmaksām.

Kopumā nozare ir atkopusies līdz pirmspandēmijas līmenim, secināja asociācija.

"Cilvēkiem patīk ceļot, un tas ir palīdzējis aviokompānijām atgriezties pie tāda līmeņa, kāds bija pirms pandēmijas," sacīja IATA ģenerāldirektors Villijs Volšs.

IATA arī būtiski palielinājusi aviokompāniju peļņas prognozi šim gadam līdz 23,3 miljardiem dolāru, salīdzinot ar 9,8% miljardiem dolāru, kā sākotnēji tika prognozēts jūnijā.

Situācija dažādos reģionos gan var atšķirties. Paredzams, ka ASV, Eiropas un Tuvo Austrumu pārvadātāji 2024. gadā turpinās gūt peļņu, savukārt Āzijas un Klusā okeāna reģiona aviosabiedrības atgūs rentabilitāti.

Tikmēr Āfrikas un Dienvidamerikas pārvadātāji, visticamāk, arī turpmāk cietīs zaudējumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti