Šodienas jautājums

(Zīmju valodā). Šodienas jautājums: Kā vērtēt jaunās koalīcijas pirmos darbus?

Šodienas jautājums

Šodienas jautājums: Kā pārtraukt Krievijas graudaugu importu caur Latvijas robežkontroles punktiem?

(Zīmju valodā). Šodienas jautājums: Kā pārtraukt Krievijas graudaugu importu caur Latvijas robežkontroles punktiem?

Ministrs: PVN 12% likme dārzeņiem un augļiem nav tikai viena gada risinājums

Svaigiem augļiem un dārzeņiem samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme 12% apmērā, kas gan ir vairāk nekā pašlaik spēkā esošā 5% likme, varētu būt ne tikai nākamā gada risinājums, bet pastāvīga, jo finansējuma avots tai ir ilgtermiņa, intervijā LTV raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja zemkopības ministrs Armands Krauze (Zaļo un Zemnieku savienība).

"Šis ir kompromiss ar skatu nākotnē, lai arī citām nozarēm būtu pārtikas produktiem samazinātais PVN," sacīja Krauze.

Viņš noraidīja iespēju, ka PVN svaigiem augļiem un dārzeņiem varētu atgriezties 21% apmērā. Ministrs skaidroja, ka finanšu avoti, no kuriem nākamgad kompensēs samazināto PVN, ir ilgtermiņa.

"Tas nozīmē, ka faktiski pēc gada arī būs līdzekļi, lai turpinātu samazināto PVN likmi," sacīja politiķi.

Attiecīgi gada laikā būs jāizvērtē, kā darbojas 12% likme. "Un es esmu ļoti pozitīvi noskaņots, ka mēs nākošgad pienāksim pie lēmuma, ka tā ir pastāvīga likme," sacīja Krauze.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš gan iebilda, sakot, ka gada laikā nevar izvērtēt nodokļa pieauguma ietekmi. Viņš arī kritizēja 12% likmes dēvēšanu par kompromisa risinājumu, jo nozare neesot uzklausīta.

"Ja nozare skaidri pasaka – pie 7% sāksies ēnu ekonomika –, tad tas nozīmē, ka šobrīd Finanšu ministrija un valdība izvēlas – jā, mēs piekrītam, ka daļa no nozares aizies pagrīdē. Nu, tāds ir šis lēmums," komentēja Lazdiņš.

KONTEKSTS:

Samazināto PVN likmi 5%, nevis 21%, apmērā svaigiem dārzeņiem, ogām un augļiem uz pilotprojekta laiku ieviesa 2018. gadā. Samazinātā PVN likme bija iecerēta uz trīs gadiem, un vienlaikus noteikti četri sasniedzamie rādītāji.

Zemkopības ministrija 2020. gadā secināja, ka kritēriji ir sasniegti ar uzviju. Savukārt Finanšu ministrija uzskatīja, ka pilotprojekts nav bijis sekmīgs un ziņojumā norādītie aprēķini ir interpretēti maldīgi. Tomēr valdība vienojās saglabāt samazināto PVN līdz 2023. gada rudenim.

Rudenī zemkopības ministrs Armands Krauze (Zaļo un Zemnieku savienība) paziņoja, ka sarunās par nākamā gada budžetu samazinātā PVN likme vairs nav plānota. Tomēr vēlāk ZZS paziņoja, ka tā uzstās uz samazinātās PVN likmes saglabāšanu augļiem un dārzeņiem nākamgad.

Vēlāk vērtēta 12% PVN likme augļiem un dārzeņiem. To piedāvā uz vienu gadu, un tās kompensēšanai budžetā, paredzēts pārskatīt akcīzes nodokļa likmes stiprajam alkoholam un cigaretēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti