Ekonomika
Eksperti: Par enerģētikas nozari nevar domāt tikai krīzēs
Eksperti: Par enerģētikas nozari nevar domāt tikai krīzēs
Strauji pieaugot energoresursu cenām, enerģētikas nozare pēdējo gadu laikā sabiedrības kopējā viedoklī kļuvusi par daudz nozīmīgāku, norādīja eksperti. Cenas šobrīd stabilizējušās, tomēr eksperti aicināja gan lēmumu pieņēmējus, gan sabiedrību šajā jautājumā saglabāt mundrumu un jau tagad pieņemt lēmumus nākotnes enerģētikas sistēmas attīstībai.
Eksporta «melnā svītra turpinās», attīstībai vajag «pēdējās jūdzes» infrastruktūru
Eksporta «melnā svītra turpinās», attīstībai vajag «pēdējās jūdzes» infrastruktūru
Oktobra ārējās tirdzniecības dati uz iepriekšējo mēnešu fona izskatās samērā labi, eksporta kritums ir kļuvis mazāks, taču būtībā nekas daudz nav mainījies. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka preču eksporta vērtība oktobrī saruka par 12,5%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Pārliecinošu eksporta izaugsmi, visticamāk, ieraudzīsim vien 2025.gadā, bet tam nepieciešama ārvalstu uzņēmumu piesaiste un arī kvalitatīva "pēdējās jūdzes" infrastruktūra – ceļi, ielas, elektrības pieslēgumi, lai uzņēmumi varētu attīstīties.
Dombrovskis par problemātisko ES fondu apguvi Latvijā: Nebūtu tik pesimistisks
(papildināts)
Dombrovskis par problemātisko ES fondu apguvi Latvijā: Nebūtu tik pesimistisks (papildināts)
Noslēdzoties trīs gadu periodam, kad pēc 2020. gada Latvija vēl varēja tērēt līdz šim gadam ieplānoto Eiropas Savienības (ES) fondu naudu, lēnās projektu īstenošanas dēļ Latvija tomēr varētu nepazaudēt 400 un vairāk miljonu, kā lēsts iepriekš, intervijā Latvijas Radio norādīja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis ("Jaunā Vienotība"). Viņš sarunās ar finanšu ministru esot secinājis, ka fondu apguve kļuvusi ātrāka.
Kanādā pieaugošā dzīves dārdzība veicina imigrantu aizceļošanu
Kanādā pieaugošā dzīves dārdzība veicina imigrantu aizceļošanu
Kanāda imigrāciju padarījusi par savu galveno ieroci, lai mazinātu valsts lielo izaicinājumu saistībā ar iedzīvotāju novecošanos. Tas ir arī veicinājis ekonomikas izaugsmi. Tādējādi Kanāda šogad piedzīvoja 60 gados straujāko iedzīvotāju pieaugumu. Taču tajā pašā laikā arvien vairāk imigrantu pamet valsti, jo tiem Kanādā jācīnās par izdzīvošanu dzīves dārdzības un augsto īres cenu dēļ, vēstīja aģentūra "Reuters".
Saeima pēc nepilnu trīs dienu darba pieņem valsts budžetu 2024. gadam
(papildināts)
Saeima pēc nepilnu trīs dienu darba pieņem valsts budžetu 2024. gadam (papildināts)
Divas darba dienas un sestdienas rīts – kopā 27 stundas 14. Saeimai prasīja 2024. gada valsts budžeta pieņemšana, kur kā prioritārie attīstības virzieni noteikti drošība, veselība un izglītība. Kopumā valdošās partijas opozīcijai piekāpās trīs jautājumos. Par budžetu nobalsoja 52 deputāti, bet 27 bija pret.
Izskan sašutums par centieniem klimata samitā bloķēt fosilā kurināmā izmantošanas samazināšanu
Izskan sašutums par centieniem klimata samitā bloķēt fosilā kurināmā izmantošanas samazināšanu
Dubaijā joprojām turpinās klimata samits COP28, kas šogad apaudzis ar aizdomām par spēcīgu naftas un gāzes lobiju. Tas, ka vairākas puses ir ieinteresētas, lai valstis neapņemtos spert būtiskus soļus fosilā kurināmā izmantošanā, tapa skaidrs arī šodien. Naftas ieguvējvalstu karteļa jeb OPEC ģenerālsekretārs Haitams al Gaiss vēstulē karteļa locekļiem aicināja bloķēt jebkādu fosilā kurināmā pakāpenisku samazināšanu. Tas vairākās valstīs izsaucis sašutumu.
Saeima raitā tempā izskata valsts budžeta 2024. gadam likumprojektu
(papildināts)
Saeima raitā tempā izskata valsts budžeta 2024. gadam likumprojektu (papildināts)
Saeima sestdien, 9. decembrī, pusdienlaikā pabeidza skatīt valsts budžeta 2024. gadam likumprojektu. Budžeta skatīšana šodien notika salīdzinoši raitā tempā – trīs stundās izskatīti atlikušie 90 priekšlikumi no kopumā 356 iesniegtajiem. Trešajā budžeta skatīšanas dienā deputāti visvairāk debatēja par atbalstu veselības aprūpei un Latgalei.
Budžeta skatīšana Saeimā uzņem strauju tempu pēdējās stundās; darbu turpinās sestdien
(papildināts)
Budžeta skatīšana Saeimā uzņem strauju tempu pēdējās stundās; darbu turpinās sestdien (papildināts)
Saeima piektdien, 8. decembrī, no rīta pabeidza skatīt pēdējo no 19 valsts budžetu 2024. gadam pavadošajiem likumprojektiem, sākot skatīt valsts budžeta 2024. gadam likumprojektu. 12 stundu laikā deputāti izskatīja 265 priekšlikumus no kopumā vairāk nekā 350 budžeta likumprojektam iesniegtajiem priekšlikumiem, aptuveni 100 no tiem straujā gaitā izskatot pēdējās divās darba stundās. Sēde atsāksies sestdien, 9. decembrī.
Gada inflācija Latvijā novembrī sabremzējusies līdz 1%
Gada inflācija Latvijā novembrī sabremzējusies līdz 1%
2023. gada novembrī, salīdzinot ar 2022. gada novembrī, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājies par 1%, kas ir mazāk nekā pirms gada oktobrī. Mēneša griezumā vidējais patēriņa cenu līmenis palicis nemainīgs, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.
Nebanku kreditētāji: Ienākuma nodokļa piemaksa nozarei samazinās iespējas aizdot
Nebanku kreditētāji: Ienākuma nodokļa piemaksa nozarei samazinās iespējas aizdot
Nebanku kreditētājus uztrauc Saeimas lēmums grozīt uzņēmuma ienākuma nodokļa likumu, kas patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem paredz 20% nodokļa piemaksu, kuru aprēķinās no iepriekšējā gada peļņas un kura jāmaksā, sadalot pa ceturkšņiem. Asociācijas "Fintech Latvija" vadītāja Tīna Lūse stāstīja, ka tas samazinās kredītiem pieejamos līdzekļus.
Kredītiestādēm būs jāmaksā 20% UIN piemaksā
Kredītiestādēm būs jāmaksā 20% UIN piemaksā
Kredītiestādēm un patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem būs pienākums taksācijas gadā veikt uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) piemaksu 20% apmērā neatkarīgi no tā, vai tiek veikta peļņas sadale dividendēs. To paredz Saeimas ceturtdien, 7. decembrī, galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā par UIN.
PVN svaigiem augļiem, dārzeņiem un ogām nākamgad pieaugs līdz 12%
PVN svaigiem augļiem, dārzeņiem un ogām nākamgad pieaugs līdz 12%
Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, dārzeņiem un ogām no 2024. gada 1. janvāra pieaugs no pašreizējiem 5% līdz 12%. Šī samazinātā PVN likme noteikta līdz nākamā gada beigām. To paredz Saeimas ceturtdien, 7. decembrī, galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā par PVN.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd